wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Cytrynowy sernik z tofu

Ania D. - 2007-12-29, 22:52
Temat postu: Cytrynowy sernik z tofu
Cytrynowy sernik z tofu

Ciasto:
2 szklanki mąki grahama
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
zimna woda

Mąkę z solą połączyć w misce, dodać olej i starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodawać wodę, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić spód i brzegi średniej wielkości tortownicy ciastem i lekko je podpiec (ok. 10 min w nagrzanym piekarniku). Wyłożyć masę serową na podpieczony spód, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Masa serowa:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 1/2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
40 dag wilgotnego tofu ( najlepiej domowego)
skórka i sok z jednej cytryny
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
5 łyżek oleju
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy

Kaszę gotować na małym ogniu z mlekiem i kurkumą aż do momentu, gdy zaczyna się rozpływać (ok. 35 min). Schłodzić. Ucierać dodając po łyżce tofu, dodać skórkę i sok z cytryny, zapach i syrop słodowy lub miód do smaku. Dodać olej i wiórki, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Jesem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka.

margot - 2007-12-30, 10:04

Aniu :-)
vegAnka - 2008-01-31, 15:30

Ania D. napisał/a:
1 szklanka kaszy jaglanej
Aniu,
Po czy przed ugotowaniem ? bo wiadomo ze bedzie jej troche wiecej po ugotowaniu…. (kiedys tak sie pomylilam ;-) )

Ania D. - 2008-01-31, 17:02

Suchej, gotujemy ją z mlekiem i z kurkumą.
Kreestal - 2008-01-31, 17:04

Aniu, zawsze mnie to ciekawiło :) Ty sama wymyślasz te przepisy metodą prób i błędów?
Ania D. - 2008-01-31, 17:16

Metodą prób, bo zawsze (prawie ;-) ) da się zrobić coś jadalnego. Nie korzystam z gotowych przepisów, bo robię zawsze coś z tego, co mam w domu. Nie lubię też czytać przepisów, bo wolę wymyślać cos swojego. Tak mi najwygodniej i tak lubię. Nie potrafię gotować z gotowego przepisu, prawie nigdy tego nie robiłam.
Kreestal - 2008-01-31, 17:24

W takim razie jestem pełna podziwu i uznania :-) Z własnego eksperymentowania wychodzą mi zazwyczaj rzeczy niejadalne ;-)
dort - 2008-09-01, 10:36

Aniu a czym mozna zastapić tą kaszę manne - platkami owsianymi
Ania D. - 2008-09-01, 13:49

Dort, można dodać kaszę kukurydzianą i potem dodać agar, tak z łyżeczkę lub dwie rozpuszczone w wodzie. Powinno się ładnie trzymać.
dort - 2008-09-03, 18:41

dzieki, w nastepnym tygodniu wyprobuje
Martini - 2008-09-13, 14:41

Pyszny ten sernik! Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pół zniknęło... :)
Zrobiłam wersję bezglutenową (na spód mąka kukurydziana), do części serowej nie dałam kaszy manny tylko 2 łyżki więcej mąki ziemniaczanej. No i jeszcze rodzynki. To moje zdjęcie to trochę porażka artystyczna, ale chciałam pokazać że wygląda jak 100%tradycyjny sernik a czasu miałam mało ;-)
Dzięki Aniu! ... Czy twoja książka ma szanse wyjść przed świętami? Byłaby u mnie hitowym prezentem pod choinkę :->
hmm tylko jeszcze się musze nauczyć wklejać zdjęcia... :oops: Czemu to zdjęcie takie ciemne?
(Armani - właśnie poprawiłam odmianę kaszy manny - żeby nie było, że twoje językowe uświadamianie idzie w las ;-) )

dżo - 2008-09-14, 15:27

Martini, wygląda pięknie, jak prawdziwy sernik! nie mam przekonania do tofuserników, nie smakują mi ale ten wygląda tak zachęcająco, że go upiekę :-D
ifinoe - 2008-09-24, 18:17

piecze się właśnie :)

to drugie ciasto jakie robię w życiu - do tej pory odważyłam się tylko piec szarlotkę sypaną -trzymajcie kciuki ;)

dort - 2008-09-25, 12:21

ja robiłam - wyszedł smaczny, ale czegoś mi brakowało i chyba to wlaśnie rodzynki bedą tym brakującym tajemniczym składnikiem :-D
ifinoe - 2008-09-25, 14:14

wyszedł :) robiłam z rodzynkami i syropem klonowym zamiast słodu
i bez manny - dałam trochę więcej mąki zimniaczanej

pycha

Kamm - 2008-11-16, 07:41

Czy tą kaszę mannę na koncu przepisu na mase dodajemy surową czy ugotowaną ? :oops:
Ania D. - 2008-11-16, 08:18

Kaszę mannę dajemy suchą.
Kamm - 2008-11-17, 05:27

Dziękuję !

Wyszedl pyszny , niesamowity ! :-)

Przyznam ze nie do konca bylam przekonana ze wyjdzie z tego cos tak wspanialego tym bardziej ze nawet przed wege nie lubialam sernikow , byly za bardzo sernikowe ;-) :->

Ten jest poprostu cudowny !

Aniu caly czas jestem pod ogromnym wrazeniem twoich przepisow ! Kiedy ksiązka ? ;-)

Ania D. - 2008-11-23, 11:59

Kamm, cieszę się bardzo, że smakował :-D
Książka czeka na ostatnią korektę, ale nie jestem jej w stanie zrobić. Ciąża tak na mnie działa, że jestem rozkojarzona, trudno mi się skupić i nie potrafię czytać ze zrozumieniem. Trzeba więc czekać, aż maluszek wejdzie w stały rytm i będę mogła nad tekstem przysiąść.

Karolina - 2008-12-24, 10:07

Sernik upieczony czeka na balkonie. Na razie nie próbowałam ale masa była dobra ( dopiero się zorientowałam, że robiłam podobną do naleników, ale bez kaszy) Mam zamiar poczęstować mojego ojca, wielbiciela serników, ciekawe czy się pozna ;-)
Bardzo mi smakuje, następnym razem zamiast rodzynek dodam brzoskwinie albo wińnie. Z dnia na dzień ten erniczek robi się coraz smaczniejszy :-)

gosia_w - 2011-03-15, 21:09

Upiekłam dzisiaj. Zjadłam 1/3 (na szczęście robiłam z połowy porcji ;-) ), czyli smakował mi bardzo. Następnym razem zrobię eksperyment z nerkowcami zamiast tofu.
dżo - 2011-04-24, 21:51

Pyszny!
Będę piekła regularnie, jest wspaniały, nie za słodki, nie za ciężki. Mąż zajada, chwali a on z tych wybrednych jeśli chodzi o ciasta :-) .

gosia_w - 2011-04-24, 22:05

Ja też zrobiłam na święta. :-D Masa zgodnie z przepisem, tyle że połowa porcji, spód na kruchym z olejem kokosowym. U nas mało słodki wyszedł ;-)
edysqa - 2011-04-25, 20:16

Ania D., co prawda dosyć dawno pisalyscie o Twojej książce ale nie zawsze czytałam wszystkie wątki na WD i nie wiem czy została wydana? Napisz coś o niej.
Alispo - 2011-06-05, 21:46

Genialny tofurnik wychodzi tez z tego przepisu:
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Sernik_z_tofu,,5501163,9495.html]hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Sernik_z_tofu,,5501163,9495.html

devil_doll - 2011-06-06, 02:13

alipso ale ten budyn to z torebki wrzucac ? tak do tofu?
spaceage - 2011-06-06, 10:16

Tak, po rpostu proszek budyniowy się dodaje do masy. Ewentualnie mąki ziemniaczanej. Robiłam z tego przepisu (tzn zamieszczonego na puszce ale to ten sam przepis) kilka razy za każdym razem wychodził bardzo ok ( hxxp://wiecejyofu.blox.pl/2010/11/VeganMoFo-TOFURNIK-czyli-SERNIK-z-TOFU-Tofu.html]post na blogu )
devil_doll - 2011-06-06, 17:19

dzieki :)
Kat... - 2014-01-11, 16:05

Ratunku ratunku! Czy mogę przepuścić przez maszynkę do mielenia to tofu i kaszę? Wyszła tak gęsta, ze nie dam rady jej ucierać.
I ile piec? Chociaż tak mniej więcej pół godziny- godzinę? Utknęłam z robotą więc błagam o szybką odpowiedź.

Mirelka - 2016-01-13, 14:10

Przepis wygląda obiecująco.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group