wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Plack ziemniaczane z kuchni chińskiej

PiPpi - 2008-01-14, 15:51
Temat postu: Plack ziemniaczane z kuchni chińskiej
ziemniaki ugotowane Z
posiekana cebula, wyciśnięty ząbek czosnku, imbir świeży, wyciśnięty 1łyżeczkaM
sos sojowy, sezam W
mąka pszenna, natka pietruszki D
szczypta kurkumy O
szczypta słodkiej papryki Z

podane składniki mieszam w podanej kolejności i smażę na rozgrzanym oleju kulki większe niż orzechy włoskie. proste i smaczne :-)

[ Dodano: 2008-01-14, 17:51 ]
może być szczypiorek zamiast cebuli, albo razem. dobrze jest ręce przepłukac zimna woda przed toczeniem kotletów

Capricorn - 2008-01-14, 19:26

możliwe, ze są fajne, ale ja uznaję tylko placki ziemniaczane smażone z surowej ziemniaczano-cebulowej pulpy. ;-)
PiPpi - 2008-01-14, 19:44

a gdyby to nie były placki a kotlety? ;-)

[ Dodano: 2008-01-14, 19:55 ]
takie jak piszesz też uwielbiam, zwłaszcza polane sosem śmietanowo-czosnkowym, albo po węgiersku mmmmmmniam :->

k.leee - 2008-01-14, 20:01

Fajny przepis. A jak zakończę na kurkumie i nie dodam papryki?
PiPpi - 2008-01-14, 20:18

jak nie dodasz słodkiej papryki to może dodałbyś coś innego słodkiego, sama nie wiem co....chodzi o to żeby zakończyć w przemianie Ziemi, bo potem je wrzucasz na olej, który też jest z przemiany Ziemi(słodki smak). jeśli zakończysz na kurkumie(ogień, gorzki), to żeby nie burzyć cyklu musiałbyś to wrzucić na olej z przemiany ognia, lub wcześniejszej, czyli drzewa, a takowych olei nie znam. (musiałby być gorzki lub kwaśny)
jeśli chcesz żeby było wg 5przemain to może kapnij oliwy z oliwek po tym jak dodasz kurkumę i wszystko się będzie zgadzało:)
kurczaki, jak tak piszę to sie może wydawać pogmatwana zabawa, a to prosta sprawa i zdrowa :-)

k.leee - 2008-01-14, 20:23

Przymierzam się do kuchni PP i dlatego podpytuję. Wszystko jasne.
PiPpi - 2008-01-14, 20:26

spoko, jakbyś miał jakieś pytania to w wątku PP zawsze możesz zapytać, gotuję tak od jakiegoś czasu:)
dort - 2008-01-15, 12:17

a czym można zastąpić sos sojowy i sezam na oba te składniki mój synek ma uczylenie :-/
PiPpi - 2008-01-15, 12:47

chyba pozostaje posolenie w tym miejscu, to też przemiana Wody, jeśli masz większe doświadczenie z glonami to takowych możesz użyć również :-)
zojka3 - 2008-01-15, 12:54

Magda Stępień napisał/a:
jak nie dodasz słodkiej papryki to może dodałbyś coś innego słodkiego, sama nie wiem co....chodzi o to żeby zakończyć w przemianie Ziemi, bo potem je wrzucasz na olej, który też jest z przemiany Ziemi(słodki smak). jeśli zakończysz na kurkumie(ogień, gorzki), to żeby nie burzyć cyklu musiałbyś to wrzucić na olej z przemiany ognia, lub wcześniejszej, czyli drzewa, a takowych olei nie znam. (musiałby być gorzki lub kwaśny)
jeśli chcesz żeby było wg 5przemain to może kapnij oliwy z oliwek po tym jak dodasz kurkumę i wszystko się będzie zgadzało:)
kurczaki, jak tak piszę to sie może wydawać pogmatwana zabawa, a to prosta sprawa i zdrowa :-)


Według moich informacji to słodka papryka jest w przemianie ognia właśnie tylko sie tak zdradliwie nazywa ;-) A żeby być w zgodzie z przemianami to robimy tak:
na gorącą patelnie (O) wlewamy olej (Z), i na gorący olej (w tym wypadku jest w przemianie O) kładziemy coś co kończy się na przemianie ognia lub ziemi i jest ok.

PiPpi - 2008-01-15, 13:01

zojka a gorąca patelnia to przemiana ognia? czyli gorąca patelnia wzmacnia serce i jelito cienkie? skąd masz te informacje? słodki smak to Ziemia.
poza tym, podgrzanie oleju nie sprawi, ze należy on do przemiany Ognia, nabywa cech Ognia, ale dalej to Ziemia. czy ukiszenie cukinii sprawi, ze będzie ona Drzewem? nabierze cech tej przemiany (kwaśny smak, chrupkość) ale nadal cukinia jest Ziemią

[ Dodano: 2008-01-15, 13:05 ]
jeszcze napisz może jakiej natury jest ta patelnia, Chi czy Yang? sorry ale nie uważasz, ze to absurd? to , że B.Temelie tak pisze, nie znaczy, że bezkrytycznie należy do tego podchodzić

zojka3 - 2008-01-15, 13:20

gorąca patelnia to przemiana ognia co nie znaczy, że należy ją zjeść aby wzmocnić serce i jelito cienkie. Ale jest to jakaś energia, bo podgrzana na "żywym" ogniu. To nie ja wymyśliłam a informacje zasięgnełam z wieeelu książek na ten temat.
W ramach ciekawostki przeczytałam również że jeżeli przygotowujesz potrawę i przekładasz ją na talerz a potem kontynuujesz jej obróbkę to ten nieszczęsny talerz jest ziemią i dobrze jest jechać z kolejnością przemian uwzględniając ten talerz.
Wiem, że śmiesznie to brzmi ale (podobno) tak to działa. Osobiście się tym talerzem w ogóle nie przejmuje :lol:
Ukiszona cukinia będzie kiszonką i znajdzie się w przemianie drzewa, tak samo zresztą jak kapusta, która jest w ziemi lub metalu po ukiszeniu jest w przemianie drzewa.
Pieczywo "surowe" jest ziemią ale po opieczeniu w piecyku jest ogniem, to samo z prażonymi orzechami-przechodzą w ogień.

PiPpi - 2008-01-15, 13:27

cóż, nieco inaczej do tego podchodzę, inaczej mnie uczono.. nie pierwszy raz stykam się z rozbieżnościami w tym temacie, z reguły nie chce mi sie strzępić języka, lepiej byłoby pogadać, wspólnie pogotować ;-) prędzej coś by sie wyjaśniło
bo np. kapusta jak kapusta, Metal jak nic, kiszenie doprowadza ją do Drzewa, ale to sa cechy tej przemiany, nawet wit.C np. ale to jest przesunięcie jej natury, kapusta urodziła się metalem i te przemianę ma zakodowaną;)

zojka3 - 2008-01-15, 13:27

Magda, obróbka na gorącej patelni (smażenie, prażenie) ma energię gorącą. Stąd też jest dużą różnicą czy ziemniaka usmażysz czy ugotujesz na parze.
To co napisałam nie jest opartę tylko na książkach Temelie. Przeczytałam ich sporo.
Nie twierdzę, że jest to jedyna słuszna prawda ale dla mnie to jest logiczne i tym się kieruję. Jednocześnie nie zmuszam nikogo do tego żeby sądził podobnie, wolna wola czy wolne intuicja :-D
Woda to przemiana wody a gorąca woda to ogień ale przecież wciąż woda ;-)

[ Dodano: 2008-01-15, 13:30 ]
A na rozbieżności najlepsza jest intuicja i życze Tobie i sobie aby się nią kierować :-D
Jestem ostatnia do strzępienia języka, wiec ściskam serecznie i zmykam stąd :-D

Kamm - 2008-01-15, 15:18

O jejciu strasznie to zagmatwane , wygląda skomplikowanie i glowe mam od ego juz taaaką duzą :mryellow:
Moze kiedys sie przyloze jednak jak na teraz to i tak za duzo zmian ;-)

dort - 2008-01-15, 15:43

dzięki za podpowiedź :-)
marysia - 2008-01-16, 00:28

zojka3 napisał/a:
Ukiszona cukinia będzie kiszonką i znajdzie się w przemianie drzewa, tak samo zresztą jak kapusta, która jest w ziemi lub metalu po ukiszeniu jest w przemianie drzewa.
Pieczywo "surowe" jest ziemią ale po opieczeniu w piecyku jest ogniem, to samo z prażonymi orzechami-przechodzą w ogień.

I to mi przypomina mój nierozstrzygnięty dylemat z ugotowanymi strączkami: Woda czy Ziemia? :-|

zojka3 - 2008-01-16, 05:25

Tak, też miałam ze strączkami dylemat.
Generalnie, jak dla mnie strączkowe są raczej słodkie w smaku ale jakoś nie pasowało mi przy fasolach, może ze względu na sugestywny kształt. Zawsze daje je w Wodzie, natomiast soczewica jest dla mnie w Ziemii, no tak mi pasuje, nie jest dla mnie taką typową Wodą ale to każdy sam powinien rozstrzygnąć żeby gotować "bez rozterek" ;-)

PiPpi - 2008-01-16, 08:28

dla mnie wszystkie strączkowe to woda, oddziaływują na nerki, kości, włosy i to wszystkie, bez względu na kolor, fasolki nawet kształtem je przypominają , energia kształtu ma znaczenie, zwłaszcza dla radiestetów..

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group