wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Napoje - KAKAO

Wicia - 2007-06-05, 13:04
Temat postu: KAKAO
Nie wiem, gdzie ten temat umieścić. Brakuje zakładki z napojami, więc tutaj wklejam.
Czy dajecie dzieciom kakao? Karolinka jest pod opieką dietetyka, który uważa, że warto. Mam tylko wątpliwość, co do jego przyrządzania. Mleko krowie odpada, bo raczej za mała jest. Sojowego ze względu na fitohormony też nie chciałabym za dużo dawać. Z wodą nie smakuje najlepiej. Ostatnio łączę wodę ze śmietaną i z syropem daktylowym. Jak na razie to nam najlepiej smakuje, a jak jest u Was?

bodi - 2007-06-05, 13:17

może spróbuj z innym nasionkowym "mleczkiem" - owsianym, orzechowym, migdałowym?
Wicia - 2007-06-05, 13:22

Próbowałam kiedyś robić migdałowe, ale jakieś wodniste i niesmaczne wyszło, a może ono tak smakuje :roll:
Ania D. - 2007-06-05, 13:29

Wicia, może dałaś za mało migdałów. Migdałowe jest smaczne, tylko dobrze jest przecedzić przez gęste sitko lub ściereczkę, doskonałe i delikatne wychodzi też z nerkowców. Smaczne jest sezamowe, ale ma delikatny posmak goryczki (mi nie przeszkadza). Lubię też z orzechów włoskich, ma swoisty smak. Zawsze warto namaczać orzechy i nasiona przed zmiksowaniem (najlepiej na noc, w chłodnej, przegotowanej wodzie, poleca się odlewać tę wodę). Ja nie podaję kakao, dodaję karob do potraw. Do picia nie bardzo smakuje, bo czuje się taki proszek, ale np. do budyniu (np. jaglanego) czy innych potraw tak. Kakao zalicza się do używek, ma substancje pobudzająca jak kawa i herbata, nie powinien być podawany dzieciom, dorosłym też się go nie poleca.
Humbak - 2007-06-05, 13:34

Ania D. napisał/a:
dorosłym też się go nie poleca.

Ja piję, ponieważ ma naprawdę dużo żelaza (10.8/100g), no i magnez...

Dominika - 2007-06-05, 13:39

Migdałowe to moje ulubione! Ja robię czasem mleko z mieszanek orzechowo- nasionowych. Po prostu różne proporcje za każdym razem.

Mi ten posmak karobu nie przeszkadza w napojach. Ale mleko takie mieszam też często z inką lub cykorią. I doprawiam cynamonem, kardamonem.

A kakao nie podaję i na razie nie mam zamiaru.

bodi - 2007-06-05, 13:50

wkleiłam przepis na mleczko owsiane, myślę że do kakao będzie w sam raz. Smacznego :D

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=3579#3579

alcia - 2007-06-05, 14:08

Ja uważam, że kakao - jako używka, smakołyk - czasem można podać (z pełną świadomością jego wad). Ale na pewno nie jako zalecane cudo.
Poza mleczkami orzechowymi, można by podawać ze zborzowymi (owsiane, gryczane.... nie pamiętam jakie jeszcze są dostępne).
Ale argumenty typu:
Humbak napisał/a:
ma naprawdę dużo żelaza (10.8/100g), no i magnez...

do mnie nie przemawiają. podane wartości odnoszą się do suchego proszku. Powiedzmy że sypiesz na kubek ze dwie łyżeczki (ok 5g?). Czyli żelaza w kubku masz 0,5g - gra nie warta świeczki. Tym badziej, że trzeba to przysłodzić - a wtedy więcej strat niż zysku....

Agnieszka - 2007-06-05, 20:23

czasem robię Adzie a warianty różne baza: kakao rozrabiam z wrzątkiem - dodatkami są mleka nasionkowe/ kokosowe/ sojowe czasem ksylitol/cynamon/imbir itp
odwyk cukrowy spowodował że nie musi być słodkie więc może wypić wersję na szybko u babci kakao+ wrzątek + mleko sojowe (dodatkowo cynamon lub imbir)

bajaderka - 2007-06-05, 21:25

Ja nie podaję Jagodzie kakao, ale karob jak najbardziej....kakao mocno alergizuje i lepiej unikać podawania u małych dzieci, mleczko migdałowe z karobem z dodatkiem stewii nam bardzo smakuje...
- 2007-06-05, 22:03

ja czasem daję Jag kakao (Jacek jest mega kakaowy i w końcu wyczaiła, że to coś pachnie i chyba dobre) z mlekiem owsianym (czasem niestety też krowim). Ale najczęściej jak ma ochotę to dostaje inkę
Izzi - 2007-06-05, 22:52

Ja bardzo lubię mocne kakao, szczególnie z wanilią i cynamonem lub z miodem na mleku sojowym.
Gdy nie mam w pobliżu mleka robię super mocne z dużą ilością dodatków - cynamon, wanilia, rodzynki, wiórki kokosowe, utarta gorzka czekolada - na wrzątku ;-)
Dodaję też kakao do inki.

Humbak - 2007-06-05, 22:56

alcia napisał/a:
Powiedzmy że sypiesz na kubek ze dwie łyżeczki (ok 5g?). Czyli żelaza w kubku masz 0,5g - gra nie warta świeczki.

Dla mnie warta - dwa kubki i mam 1g żelaza... ciężko tak naprawdę mi to żelastwo zdobyć i coś hb utrzymuje się na poziomie 9,5-9,8 pomimo pokrzywy, pietruszki, zielonych... więc liczę sobie na gramy... choć fakt czymże jest 1g wedle 26-28g zapotrzebowania...

Wicia - 2007-06-05, 23:10

ań napisał/a:
dostaje inkę

I pije ją taką gorzką tylko na wrzątku? Moja jak takiej spróbowała to usłyszałam FUJ :mrgreen:

...ale mi się fajnie punkty rozdaje :mryellow:

adriane - 2007-06-05, 23:12

Cytat:
Dodaję też kakao do inki


Ciekawe połaczenie, chyba spróbuję jak to smakuje :)

- 2007-06-07, 10:45

Wicia napisał/a:
ań napisał/a:
dostaje inkę

I pije ją taką gorzką tylko na wrzątku? Moja jak takiej spróbowała to usłyszałam FUJ :mrgreen:
nie, robię Jej na mleku owsianym lub krowim jak nie mam tego poprzedniego
k.leee - 2007-06-07, 12:01

Kuba najbardziej lubi takie korporacyjne kakao, które zawiera cukier i inne śmieci i pić to z krowim mlekiem. Niestety dla niego, mi to się nie podoba. Podjąłem próby korab+mleko sojowe + miód (wtedy jeszcze używaliśmy) ale nie tknął tego. Kupiłem kakao takie czyste, bez dodatków i robiłem z mlekiem migdałowym + miód lub cukier trzcinowy i było lepiej. Czasami wypił pół kubka. Teraz nie pije w ogóle kakao. Mała nie poznała smaku i nie dajemy jej.
Mela - 2007-06-08, 18:37

dziewczęta, a jak się robi takie mleczka nasionkowe? POproszę o przepis. Ja potrafię zrobić tylko sojowe, a i tak nienajlepiej (jak twierdzi Natka) ;-) Robię je wg przepisu z kuchareczki.com
k.leee - 2007-06-08, 19:16

Mela, tu jest o takich mleczkach hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=3602#3602
Mela - 2007-06-08, 19:53

super! Dzięki! wypróbuję na pewno.... :-)
Anja - 2009-03-03, 10:28

Ja piję kakao "czyste" (bez syfnych dodatków), tyle że pilnuję, by się chwilkę pogotowało - wówczas nie czuć surowizny, a jest pyszne. O dziwo, piję je bez mleka - i bardzo mi smakuje. A ostatnio odkryłam, że nawet nieposłodzone mi wchodzi gładko. :-) (W sumie jest dużo smaczniejsze od kawy bez cukru i mleka)

Nie wiem, czy zauważyliście, że w Polsce (może w innych krajach jest lepiej?) trudno jest kupić kakao pełnotłuste. Jak tylko się zorientowałam, że wszędzie sprzedają to "silnie odtłuszczone" (a z reguły przy tego typu ingerencjach część wartości odżywczych ulega zniszczeniu), zaczęłam pielgrzymkę po sklepach. W końcu znalazłam tylko jedno - Van Houten. Tak sobie myślę, że to chyba dlatego smakuje mi to kakao na wodzie (kiedyś próbowałam tylko z Wedlem itp) - po prostu jest lepszej jakości (?).

hxxp://www.macierz.org.pl/cacao,490,,list.html
hxxp://wiadomosci.onet.pl/1399336,242,1,kakao_czyni_cuda,kioskart.html

frjals - 2009-03-03, 10:34

Anna córka Róży napisał/a:
Van Houten

jest nieodtłuszczone? a ile ma procent?

Anja - 2009-03-03, 10:38

Kakao: pełnotłuste (20-22%), tłuste (15-17%) oraz małotłuste (9-11%).
frjals - 2009-03-03, 10:54

To muszę poszukać.
Anja - 2009-03-03, 10:57

Ja znalazłam takowe tylko w Bomi i w Kuchniach Świata (niestety droższe), ale jeśli ktoś znajdzie inne, to będę dźwięczna za namiary.
scharon - 2009-03-29, 15:51

Dziewczyny czy jesli Filip nie moze jesc kakao (uczula go)-to moge mu wlaczyc do diety karob ??
Malati - 2009-03-29, 19:42

Cytat:
Dziewczyny czy jesli Filip nie moze jesc kakao (uczula go)-to moge mu wlaczyc do diety karob ??
_________________


Ja myślę że tak,karob z tego co wiem ma działanie m.in antyalergiczne i wykorzystywany jest w przypadku alergików jako składnik zastępczy dla kakao.Ma wiele zdrowotnych własciwości,zawiera witam B2, B3,A, oraz C a także dużo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mangan, bar, miedź oraz nikiel.

mandy_bu - 2009-03-29, 21:41

czarna96, dzięki za ten wpis :-D , to dla mnie cenne info :!: :mryellow:
scharon - 2009-03-30, 09:21

czarna96 dziekujue bardzo -teraz musze go jeszcze gdzies upolowac :)
Anja - 2009-03-30, 11:06

Scharon, jeśli mieszkasz w Warszawie, mogę Ci karob oddać za darmo (całe opakowanie, raz otworzone), bo mi on kompletnie nie idzie i tak leży w szufladzie (szkoda by się zmarnował)...
dynia - 2009-03-30, 16:19

Anna córka Róży napisał/a:
Scharon, bo mi on kompletnie nie idzie

Nie dziwię się bo jest on żywo paskudnym wytworem natury jak dla mnie :-P

scharon - 2009-03-30, 17:36

To powiedzcie mi jaki on jest w smaku ??
Czy jak zrobie z niego polewe na ciasto to bedzie to zjadliwe ??
nie chodzi mi dokladnie o picie mleka z nim ale jako dodatek do deserwo np.


Anna córka Róży napisalam na priv

Coco - 2009-03-30, 18:43

scharon napisał/a:
To powiedzcie mi jaki on jest w smaku ??
Czy jak zrobie z niego polewe na ciasto to bedzie to zjadliwe ??


Jadlam kilka razy ciasta z dodatkiem karobu zamiast kakao i prawde mowiac nie widzialam roznicy. Bylo pyyyyszne :lol:

scharon - 2009-03-30, 19:10

To mnie troche uspokoilas :-D
Martuś - 2009-03-31, 00:33

Dla mnie karob jest ohydny i smakuje jak celofan :mrgreen: Ale co kto lubi ;)
ina - 2009-03-31, 09:06

Martuś napisał/a:
Dla mnie karob jest ohydny i smakuje jak celofan :mrgreen:

:lol: :lol: kurcze jak smakuje celafon?
Mi ostatnio karob bardzo posmakował :-D

bodi - 2009-03-31, 10:50

dla mnie karob jest ok, choć zdecydowanie smakuje inaczej niż kakao, i w napojach zdecydowanie gorzej sie rozpuszcza - czuć taki pylisty posmak.
Dla mnie to kwestia przyzwyczajenia, a jeśli chodzi o dzieci, po prostu ustawienia od początku kubków smakowych ;)
dodam że celofanu chyba nigdy nie próbowałam ;)

alcia - 2009-03-31, 21:17

Mi karob smakuje. Nie porównywałabym do kakaa, ale na pewno fajny w ciastach czy ciasteczkach.
Ania D. - 2009-04-01, 21:07

Ja z Pawełkiem uwielbiamy karob z mleczkiem migdałowym. Ma, jak pisze Bodi, taki pylisty posmak, ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.
agaB - 2009-04-07, 23:36

bajaderka napisał/a:
Ja nie podaję Jagodzie kakao, ale karob jak najbardziej....kakao mocno alergizuje i lepiej unikać podawania u małych dzieci, mleczko migdałowe z karobem z dodatkiem stewii nam bardzo smakuje...

bajaderka, a stewie w jakiej postaci podajesz, czy masz ją płynną, czy takie zielone zielsko.
Ja mam zielone zielsko i nie wiem w jakich proporcjach ją używać?

Ja podaje z mlekiem karob, ale tylko od czasu do czasu.

puszczyk - 2009-04-08, 10:23

dynia napisał/a:
Anna córka Róży napisał/a:
Scharon, bo mi on kompletnie nie idzie

Nie dziwię się bo jest on żywo paskudnym wytworem natury jak dla mnie

A ja przeciwnie, uwielbiam go w ciastach, bardziej niż kakao.

[ Dodano: 2009-04-08, 10:24 ]
alcia napisał/a:
Nie porównywałabym do kakaa

Ma podobny kolor. :lol:

mono-no-aware - 2009-04-29, 18:45

A ja - dzięki przyjaciółce - odkryłam cudowne kakao nieodtłuszczone Van Houten. Porównywałam je do kakaa ze Sprawiedliwego Handlu. Niebo a ziemia. To nieodtłuszczone można pić na bazie wody (bez dodatku miodu). Jak dla mnie pycha .... no i samo zdrowie. Do kakaa ze Sprawiedliwego Handlu (odtłusczonego) musiałam koniecznie dodać miodu, bo inaczej było niesmaczne. Niestety, trudno takie kakao dostać i po ostatniej wizycie w W-wie zakupiłam aż 7 paczek :) . Więc dziewczyny z W-wy i okolicy pędźcie do sklepu, bo następnym razem może wykupię całą dostawę. :lol:
Anja - 2009-04-30, 09:06

Jak się nie spróbuje pełnotłustego kakao, to się nie wie, co się traci... My już jesteśmy uzależnieni... ;-)
ulapal - 2009-04-30, 19:03

moze byc kakao nie do picia tylko w czekoladzie wlasnej roboty. podawalam przepis
RAW VEGAN CHOCOLATE

krzysztof - 2009-05-27, 08:29

WITAM :-o !!!

Chodzi o to ,ze dostępne u nas kakao jest najczęściej niskiej jakości - dlatego dzieciaki mogą mieć kłopoty.

O! Coś takiego by się przydało u nas ( kakao organiczne - kliknąć na SUNFOOD ).
hxxp://www.davidwolfe.com/

tutaj trochę więcej:
hxxp://www.forumveg.webd.pl/topics50/w-moim-miescie-jest-cacao-vt3291.htm

Jak zwykle najlepszy jest umiar :lol:

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

Anja - 2009-05-27, 13:29

wygląda dobrze i chyba nie jest odtłuszczone (takie kakao jest b. często niesmaczne - samo bez dodatków)...
agazima - 2009-05-27, 14:33

ja zamawial to surowe kakao przez ebay tanio szynko polecam

[ Dodano: 2009-05-27, 14:36 ]
widzialam tez w zoltym cesarzu na mokotowie caly owoc kakaowca - dla koneserow!

ina - 2009-05-27, 14:44

agazima napisał/a:
ja zamawial to surowe kakao przez ebay tanio szynko polecam


agazima, proszę podaj linka, bo nie mogę znaleźć.

agazima - 2009-05-30, 10:11

hxxp://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=p3907.m38.l1313&_nkw=cacao+raw&_sacat=See-All-Categories
tam znajdziesz wiele roznych firm

ina - 2009-05-30, 10:21

agazima, dzięki, ale większość wysyła tylko do USA. :-/ Ile kosztowała Cię wysyłka do Polski?
neina - 2010-04-13, 01:09

Czy ktos wie moze, gdzie(i czy) w uk mozna dostac takie kakao?
neina - 2010-04-13, 23:24

Bylam dzis w naszej zdrowej zywnosci, nie dostalam kakao proszku, ale za to male kawalki kakaowca, do jedzenia bezposrednio, lub dodatek do musli, koktajli itp. pyszne to jest, pomimo, ze gorzkie, nawet Frankowi posmakowalo.
uadafac - 2010-06-04, 00:38

dobre kakao nie jest zle ciagle pije i rosne w sile
maga - 2011-11-11, 10:49

Czy mógłby ktoś podać linka do jakiegoś artykułu nt. szkodliwości kakao?
Nie mogę nigdzie znaleźć, że nie powinno być podawane dzieciom. Wszędzie peany na jego cześć.
Nie wiem, czy podawać Ziomkowi, czy nie. Rodzina bezsensownie naciska, nie może zrozumieć, dlaczego Ziom nie pije :-? Trochę mi brakuje argumentów :->

dżo - 2011-11-11, 13:13

maga, kakao zawiera kofeinę, działa pobudzająco, nie jest bardzo szkodliwe ale to jednak używka, której warto unikać. Zauważyłam u Tymona, że trudniej mu zasnąć gdy zbyt późno wieczorem zje coś z dodatkiem kakao.

Cytat:
U dzieci przy dawce 3 mg kofeiny/kg masy ciała obserwowano nerwowość, bóle brzucha i nudności.
stąd: hxxp://dietadlazdrowia.pl/artykuly/eksperci/7/kofeina_wr_g_czy_przyjaciel/414.html

i z jednego forum:
Cytat:
"Działanie kofeiny na organizmy dziecięce to: nerwowość, kłopoty z żołądkiem, bóle głowy, problemy ze spaniem i koncentracją, palpitacje serca, młodzież znacznie silniej reaguje na kofeinę. Wśród dotychczas zaobserwowanych zjawisk powiązanych z częstym spożywaniem coli i jej podobnych znajdziemy m.in. duży wzrost ryzyka otyłości, niedobory witamin i mikroelementów (pijąc tego typu napoje dziecko pije mniej soków, mleka, jogurtów), próchnicę zębów, odwodnienie (kofeina ma działanie dehydrujące), głębokie problemy nerwowe oraz zaburzenia rytmu serca. "


a tu ogólnie o uzależnieniach:

hxxp://portal.abczdrowie.pl/uzaleznienie-od-kofeiny

hxxp://bezsennosc.ugu.pl/uzaleznienia.php

Anja - 2011-11-11, 14:49

maga, ja czasem robię Artkowi kakao, byle nie wieczorem, bo jak pisała dżo, jest pobudzające itp - wiadomo. Myślę, że jest to miła alternatywa dla czekolady. :->
Przy okazji wrzucam przepis na kakao korzenne: "Boski napój" (na samym dole artykułu):
hxxp://dziecisawazne.pl/co-powinnismy-wiedziec-o-czekoladzie/

maga - 2011-11-11, 15:10

dżo, Anja, dzięki. Wiedziałam o kofeinie, ale nigdzie nie znalazłam wzmianki a tym, żeby nie serwować dziecku kakao.
W sumie to tej kofeiny nie ma tam aż tak dużo, więc chyba nie będę aż tak dramatycznie unikać. Zauważyłyście u swoich chłopaków pobudzenie po kakao?

martka - 2011-11-11, 15:54

maga, ja nie zauważyłam pobudzenia po kakao, ale moi zawsze pobudzeni ;-) ; dostają sporadycznie.
Anja - 2011-11-11, 20:09

martka napisał/a:
ja nie zauważyłam pobudzenia po kakao, ale moi zawsze pobudzeni

U mnie to samo. :mryellow:

Madź - 2011-11-11, 20:11

Kakao to raczej usypia niż pobudza ( przynajmniej mnie ). Ale jak z dzieciakami to nie wiem :-)
majaja - 2011-11-12, 22:55

maga napisał/a:
Zauważyłyście u swoich chłopaków pobudzenie po kakao?
Niestety nie, my czasami pijemy do śiadania, a on i tak potem ubiera się jak mucha w smole ;)

Jakoś trudno mi uwierzyć, ze kakao może zaiwerać tyle kofeiny co cola, która działa ewidentnie bardzo pobudzająco.

maga - 2011-11-13, 19:52

No to pierwsze kakao za Ziomem ;-) Oczywiście zachwyt :lol:
Anja - 2014-03-03, 12:38

Dostałam surowe kakao w proszku i zastanawiam się, jak z niego zrobić napój - ugotować, jak normalne kakao?
jagodzianka - 2014-03-03, 15:44

Anja, kiedyś piłam koktajli z surowym kakao i był mega pyszny.
emaliia - 2014-03-20, 23:59

Anja mi zawsze jest szkoda super zdrowych surowych ziarenek kakao uzywac na gorącą czekolade ale jesli juz masz mega chęć lub dzieci naciskają to zalej minimalną ilością gorącej wody tylko do wymieszania a reszte uzupełnij letnim mlekiem i czyms do osłody. Ja ostatnio zaszalałam z czekoladkami znowu, paczka ziaren kakaowca poszla ;) ))

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group