|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Napoje - Jogurt sojowy.
Istria - 2008-01-21, 12:24 Temat postu: Jogurt sojowy. Witam!
Szukałam, przyznam dość pobieżnie, przepisu na jogurt sojowy. Może mnie ktoś poratuje?
Karolina - 2008-01-21, 12:31
Osobiście nie robiłam, ale ponoć wystarczy mleka sojowego nie chować do lodówki i samo się zsiada.
Istria - 2008-01-21, 13:00
A takie z kartonu też się zsiądzie?
Karolina - 2008-01-21, 13:08
Wydaje mi się, że zgnije - bo jak stoi w lodówce to mi zawsze gorzknieje a nie kwaśnieje...
margot - 2008-01-21, 16:49
tu napisałam jak robiłam
hxxp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21037
dodawała proszek wysypany z kapsułek(niestety te kapsułki to chyba żelatynowe )Lacidofilu
Karolina - 2008-01-21, 19:19
Alcia robiła z tego co pamiętam...
Marcela - 2008-01-21, 21:47
Domowe mleko sojowe zostawiam do następnego dnia i niczego nie dosypuję - mleko się "zsiądzie" samo. W jogurcie są chyba trochę inne bakterie, to jest po prostu zsiadłe mleko. Mleka z kartonu nie polecam. Życia w nim nie ma za grosz. Na pewno się nie zsiądzie.
Kamm - 2008-01-21, 21:48
Ja jogurty sojowe to tylko kupne , ale chętnie się z przepisem zapoznam
diuk - 2010-07-21, 16:21
A ja kupiłem jogurt sojowy w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu, zaraz obok Piotra i Pawła w Galerii Plaza. Warto też poszperać w samym Piotrze i Pawle, bo wiem, że też coś tam mają.
anielski-torcik - 2012-03-14, 12:45 Temat postu: ten jogurt, eh... Witam. Postanowiłam odświeżyć post, gdyż tęsknię za jogurtami. Nie wychodzi mi jogurt sojowy. Nie wiem już co robię źle. Kupiłam nawet maszynkę do robienia jogurtów i w akcie desperacji nawet do mleka sojowego dodałam jogurtu bakoma i też nie wyszło ;/ Macie może jakieś doświadczenia z jogurtami sojowymi?
moony - 2012-03-14, 12:58
Kupujesz bakterie kwasu mlekowego, podgrzewasz mleko do 40 st., sypiesz bakterie, przekładasz do termosu, zawijasz w ręcznik i na minimum 12 h odstawiasz w ciepłe miejsce. a potem tylko łyżkę starego jogurtu do nowego mleka, powtarzasz procedurę i masz znów jogurt.
Ważne! Nie trzęś termosem, bo się zważy i wszystko trafi szlag. Doświadczyłam dzięki dziecku
anielski-torcik - 2012-03-14, 13:34 Temat postu: jogurt
moony napisał/a: | Kupujesz bakterie kwasu mlekowego, podgrzewasz mleko do 40 st., sypiesz bakterie, przekładasz do termosu, zawijasz w ręcznik i na minimum 12 h odstawiasz w ciepłe miejsce. a potem tylko łyżkę starego jogurtu do nowego mleka, powtarzasz procedurę i masz znów jogurt.
Ważne! Nie trzęś termosem, bo się zważy i wszystko trafi szlag. Doświadczyłam dzięki dziecku |
Dziękuję za odpowiedź! Mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć gdzie Ty kupujesz te bakterie? Bo to muszą być specjalne jogurtowe. Czytałam, że ktoś robił na probiotykach ale nie wydaje mi się, żeby to zadziałało? W sumie one też wytwarzają kwas mlekowy...
Zastanawiam się jak ten proces z termosu przenieść do maszynki do robienia jogurtów? Może zamiast do termosu spróbować po podgrzaniu włożyć do maszynki. W niej jogurt ma się inkubować ok 12 godzin. Mi się zważył (już nie pierwszy raz) ale zawsze wlewałam zimne mleko, bo w instrukcji nie było nic o podgrzewaniu. Może spróbuję z podgrzanym. 40 stopi tak na oko to ile będzie? nie mam termometru...
moony - 2012-03-14, 17:35
Bakterie miałam od jednej forumowiczki, ale wiem, że kupowała na allegro.
Niestety, co do maszynki się nie znam, więc się nie wypowiem
40 stopni to takie nie strasznie ciepłe, mi się wydało chłodniejsze niż myślałam.
priya - 2012-03-14, 18:19
36-37 stopni to temp. odczuwana jako neutralna - ni to ciepła ni to zimna, z racji temperatury ludzkiego ciała. A 40 st. to niewiele więcej przecież.
anielski-torcik - 2012-03-14, 20:26 Temat postu: jogurt Więc wydaje mi się, że to 40 stopni jest w maszynce do jogurtów, ona się właśnie trochę nagrzewa. Tam wychodzi od razu 6 jogurtów w zamkniętych słoiczkach, które można trzymać w lodówce przez 2 tyg więc jest ekonomiczniej niż w termosie prawda?
Tylko pech, że nie wychodzi. Nie wiem co robię źle. Kiedyś na krowim zrobiłam to wyszło. A nie powinno być różnicy chyba...
[ Dodano: 2012-03-21, 08:22 ]
Dziewczyny udało mi się, jogurt wyszedł (a nawet 6)!!! Po prostu trzymałam jogurty zamiast 12 godz (tak jak w instrukcji) 8 godzin. Może szybciej się kwasi bo w tym kupnym mleku jest cukier. A próbowałyście może jogurt z mleka sezamowego lub innego roślinnego niż sojowe? Bo mnie to ciekawi, może by spróbować...
alken87 - 2012-04-04, 21:27
a jaki ten jogurt wychodzi, rzadki czy gęsty? ostatnio cośtam sama tworzyłam (do mleka sojowego dodałam resztkę jogurtu sojowego i trzymałam w ciepłym) ale dość rzadkie wyszło i jakieś takie..błe.
anielski-torcik - 2012-04-04, 21:34 Temat postu: jogurt Wyszło ok. Niezłe Tylko nie można długo trzymać bo się psuje. W instrukcji jogurtownicy jest napisane, że 14 dni można przechowywać, u mnie po 3 dniach już nie tknęłam. Dlatego lepiej mniej robić, nie z całego mleka. Dziś zrobię z waniliowego z biedronki
Aries - 2012-04-11, 21:44
Mnie się raz udało zrobić sojowy jogurt (a może to było bardziej zsiadłe mleko sojowe???) właśnie na probiotykach, takich z kapsułki. Tam z 10 różnych szczepów bakterii chyba było, wyczytałam, że też te co do jogurtu potrzebne... niestety, kolejnym razem już nie wyszło.
No i ten smak taki nijaki... Nie miałam okazji próbować sklepowego sojowego, więc nie wiem jak to powinno smakować
Jadłonomia - 2012-04-11, 23:31
Kurde, szukam na allegro tych laktobakterii i szukam ale nie ma! Internet też nie wyrzuca za wielu sklepów. Macie jakiś pomysł gdzie mogłabym je kupić?
anielski-torcik - 2012-09-09, 19:16
dołączam się do prośby
gosia_w - 2012-09-09, 20:52
ja kupiłam bakterie jogurtowe w tym sklepie: hxxp://www.jogurt-domowy.pl/
zrobiłam jogurt migdałowy, smaczny był, tylko dość rzadki
Pani D. - 2014-12-21, 15:05
Odświeżam temat. gosia_w, czy wiesz, skąd te bakterie są pozyskiwane? To z laktozy, tak? Znacie mozę jakies bakterie wegańskie, tzn. wiecie gdzie moznaby takie kupić?
gosia_w - 2014-12-21, 16:40
Nie wiem.
fila - 2015-01-23, 21:23
Na blogu olgasmile autorka pisała chyba o wegańskich bakteriach, które sprowadzała ze Stanów.
|
|