wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Napoje - Jogurt sojowy.

Istria - 2008-01-21, 12:24
Temat postu: Jogurt sojowy.
Witam!
Szukałam, przyznam dość pobieżnie, przepisu na jogurt sojowy. Może mnie ktoś poratuje?

Karolina - 2008-01-21, 12:31

Osobiście nie robiłam, ale ponoć wystarczy mleka sojowego nie chować do lodówki i samo się zsiada.
Istria - 2008-01-21, 13:00

A takie z kartonu też się zsiądzie?
Karolina - 2008-01-21, 13:08

Wydaje mi się, że zgnije - bo jak stoi w lodówce to mi zawsze gorzknieje a nie kwaśnieje...
margot - 2008-01-21, 16:49

tu napisałam jak robiłam
hxxp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21037
dodawała proszek wysypany z kapsułek(niestety te kapsułki to chyba żelatynowe )Lacidofilu

Karolina - 2008-01-21, 19:19

Alcia robiła z tego co pamiętam...
Marcela - 2008-01-21, 21:47

Domowe mleko sojowe zostawiam do następnego dnia i niczego nie dosypuję - mleko się "zsiądzie" samo. W jogurcie są chyba trochę inne bakterie, to jest po prostu zsiadłe mleko. Mleka z kartonu nie polecam. Życia w nim nie ma za grosz. Na pewno się nie zsiądzie.
Kamm - 2008-01-21, 21:48

Ja jogurty sojowe to tylko kupne , ale chętnie się z przepisem zapoznam ;-)
diuk - 2010-07-21, 16:21

A ja kupiłem jogurt sojowy w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu, zaraz obok Piotra i Pawła w Galerii Plaza. Warto też poszperać w samym Piotrze i Pawle, bo wiem, że też coś tam mają.
anielski-torcik - 2012-03-14, 12:45
Temat postu: ten jogurt, eh...
Witam. Postanowiłam odświeżyć post, gdyż tęsknię za jogurtami. Nie wychodzi mi jogurt sojowy. Nie wiem już co robię źle. Kupiłam nawet maszynkę do robienia jogurtów i w akcie desperacji nawet do mleka sojowego dodałam jogurtu bakoma i też nie wyszło ;/ Macie może jakieś doświadczenia z jogurtami sojowymi?
moony - 2012-03-14, 12:58

Kupujesz bakterie kwasu mlekowego, podgrzewasz mleko do 40 st., sypiesz bakterie, przekładasz do termosu, zawijasz w ręcznik i na minimum 12 h odstawiasz w ciepłe miejsce. a potem tylko łyżkę starego jogurtu do nowego mleka, powtarzasz procedurę i masz znów jogurt.
Ważne! Nie trzęś termosem, bo się zważy i wszystko trafi szlag. Doświadczyłam dzięki dziecku :roll:

anielski-torcik - 2012-03-14, 13:34
Temat postu: jogurt
moony napisał/a:
Kupujesz bakterie kwasu mlekowego, podgrzewasz mleko do 40 st., sypiesz bakterie, przekładasz do termosu, zawijasz w ręcznik i na minimum 12 h odstawiasz w ciepłe miejsce. a potem tylko łyżkę starego jogurtu do nowego mleka, powtarzasz procedurę i masz znów jogurt.
Ważne! Nie trzęś termosem, bo się zważy i wszystko trafi szlag. Doświadczyłam dzięki dziecku :roll:


Dziękuję za odpowiedź! :lol: Mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć gdzie Ty kupujesz te bakterie? Bo to muszą być specjalne jogurtowe. Czytałam, że ktoś robił na probiotykach ale nie wydaje mi się, żeby to zadziałało? W sumie one też wytwarzają kwas mlekowy...
Zastanawiam się jak ten proces z termosu przenieść do maszynki do robienia jogurtów? Może zamiast do termosu spróbować po podgrzaniu włożyć do maszynki. W niej jogurt ma się inkubować ok 12 godzin. Mi się zważył (już nie pierwszy raz) ale zawsze wlewałam zimne mleko, bo w instrukcji nie było nic o podgrzewaniu. Może spróbuję z podgrzanym. 40 stopi tak na oko to ile będzie? nie mam termometru...

moony - 2012-03-14, 17:35

Bakterie miałam od jednej forumowiczki, ale wiem, że kupowała na allegro.
Niestety, co do maszynki się nie znam, więc się nie wypowiem :>
40 stopni to takie nie strasznie ciepłe, mi się wydało chłodniejsze niż myślałam.

priya - 2012-03-14, 18:19

36-37 stopni to temp. odczuwana jako neutralna - ni to ciepła ni to zimna, z racji temperatury ludzkiego ciała. A 40 st. to niewiele więcej przecież.
anielski-torcik - 2012-03-14, 20:26
Temat postu: jogurt
Więc wydaje mi się, że to 40 stopni jest w maszynce do jogurtów, ona się właśnie trochę nagrzewa. Tam wychodzi od razu 6 jogurtów w zamkniętych słoiczkach, które można trzymać w lodówce przez 2 tyg więc jest ekonomiczniej niż w termosie prawda?
Tylko pech, że nie wychodzi. Nie wiem co robię źle. Kiedyś na krowim zrobiłam to wyszło. A nie powinno być różnicy chyba...

[ Dodano: 2012-03-21, 08:22 ]
Dziewczyny udało mi się, jogurt wyszedł (a nawet 6)!!! Po prostu trzymałam jogurty zamiast 12 godz (tak jak w instrukcji) 8 godzin. Może szybciej się kwasi bo w tym kupnym mleku jest cukier. A próbowałyście może jogurt z mleka sezamowego lub innego roślinnego niż sojowe? Bo mnie to ciekawi, może by spróbować...

alken87 - 2012-04-04, 21:27

a jaki ten jogurt wychodzi, rzadki czy gęsty? ostatnio cośtam sama tworzyłam (do mleka sojowego dodałam resztkę jogurtu sojowego i trzymałam w ciepłym) ale dość rzadkie wyszło i jakieś takie..błe.
anielski-torcik - 2012-04-04, 21:34
Temat postu: jogurt
Wyszło ok. Niezłe ;) Tylko nie można długo trzymać bo się psuje. W instrukcji jogurtownicy jest napisane, że 14 dni można przechowywać, u mnie po 3 dniach już nie tknęłam. Dlatego lepiej mniej robić, nie z całego mleka. Dziś zrobię z waniliowego z biedronki ;)
Aries - 2012-04-11, 21:44

Mnie się raz udało zrobić sojowy jogurt (a może to było bardziej zsiadłe mleko sojowe???) właśnie na probiotykach, takich z kapsułki. Tam z 10 różnych szczepów bakterii chyba było, wyczytałam, że też te co do jogurtu potrzebne... niestety, kolejnym razem już nie wyszło.

No i ten smak taki nijaki... Nie miałam okazji próbować sklepowego sojowego, więc nie wiem jak to powinno smakować :roll:

Jadłonomia - 2012-04-11, 23:31

Kurde, szukam na allegro tych laktobakterii i szukam ale nie ma! Internet też nie wyrzuca za wielu sklepów. Macie jakiś pomysł gdzie mogłabym je kupić?
anielski-torcik - 2012-09-09, 19:16

dołączam się do prośby
gosia_w - 2012-09-09, 20:52

ja kupiłam bakterie jogurtowe w tym sklepie: hxxp://www.jogurt-domowy.pl/
zrobiłam jogurt migdałowy, smaczny był, tylko dość rzadki

Pani D. - 2014-12-21, 15:05

Odświeżam temat. gosia_w, czy wiesz, skąd te bakterie są pozyskiwane? To z laktozy, tak? Znacie mozę jakies bakterie wegańskie, tzn. wiecie gdzie moznaby takie kupić?
gosia_w - 2014-12-21, 16:40

Nie wiem.
fila - 2015-01-23, 21:23

Na blogu olgasmile autorka pisała chyba o wegańskich bakteriach, które sprowadzała ze Stanów.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group