wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Jak zakwasić żur?

majaja - 2008-01-24, 06:34
Temat postu: Jak zakwasić żur?
I znowu wylałam. Ma ktoś sprawdzony przepis na kwaszenie żuru, z opisem efektu końcowego? Domyślam się że to normalne że pachnie inaczej niż sklepowy i wygląda, ale co świadczy bezwzględnie że się spsuł, a nie zakwasił?
kofi - 2008-01-24, 11:55

Ja używam żytniego zakwasu tego, co do chleba - jak mam za dużo robię zupę.
Kilka łyżek mąki żytniej razowej zalewam letnią wodą (gotowana), dokarmiam mąką i wodą przez 4-5 dni i wychodzi zakwas. Ma zapach octu winnego, takich lekko podfermentowanych jabłek.
Nic nie dodaję, bo to chlebowy zakwas, wiem, ze do sklepowego dają czosnek, albo sól.
Bardziej doświadczeni w pieczeniu chleba piszą, że zakwas trudno zepsuć - jak nie pachnie jakoś wstrętnie, zgnilizną, albo nie zmieni koloru na zielony, czerwony, czy czarny, jest OK.
Jak dawałam do zupy mój chlebowy zakwas dość sporo wlewałam (tak z 2/3 szklanki na 3 litrowy garnek), chyba jest mniej kwaśny, niż taki kupowany.

Agnieszka - 2008-01-24, 18:22

ja robiłam zawsze własny zakwas tak:
kilka łyżek mąki żytniej
ząbek czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
przegotowana letnia woda

nastawiałam w zwykłym słoiku, stał sobie na wierzchu, zakręcony i raz dziennie bełtałam go, po około 4-5 dniach był gotowy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group