|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Jak zakwasić żur?
majaja - 2008-01-24, 06:34 Temat postu: Jak zakwasić żur? I znowu wylałam. Ma ktoś sprawdzony przepis na kwaszenie żuru, z opisem efektu końcowego? Domyślam się że to normalne że pachnie inaczej niż sklepowy i wygląda, ale co świadczy bezwzględnie że się spsuł, a nie zakwasił?
kofi - 2008-01-24, 11:55
Ja używam żytniego zakwasu tego, co do chleba - jak mam za dużo robię zupę.
Kilka łyżek mąki żytniej razowej zalewam letnią wodą (gotowana), dokarmiam mąką i wodą przez 4-5 dni i wychodzi zakwas. Ma zapach octu winnego, takich lekko podfermentowanych jabłek.
Nic nie dodaję, bo to chlebowy zakwas, wiem, ze do sklepowego dają czosnek, albo sól.
Bardziej doświadczeni w pieczeniu chleba piszą, że zakwas trudno zepsuć - jak nie pachnie jakoś wstrętnie, zgnilizną, albo nie zmieni koloru na zielony, czerwony, czy czarny, jest OK.
Jak dawałam do zupy mój chlebowy zakwas dość sporo wlewałam (tak z 2/3 szklanki na 3 litrowy garnek), chyba jest mniej kwaśny, niż taki kupowany.
Agnieszka - 2008-01-24, 18:22
ja robiłam zawsze własny zakwas tak:
kilka łyżek mąki żytniej
ząbek czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
przegotowana letnia woda
nastawiałam w zwykłym słoiku, stał sobie na wierzchu, zakręcony i raz dziennie bełtałam go, po około 4-5 dniach był gotowy
|
|