|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Kuchnie świata - kuchnia hiszpańska
Cela - 2008-01-29, 22:04 Temat postu: kuchnia hiszpańska SOPA DE AJO - czyli zupa czosnkowa. Rewelacja
24 ząbki czosnku
4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
4 łyżki oliwy
4 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
1 litr bulinu warzywnego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki oregano
szczypta chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Ząbki czosnku z pokruszonym chlebem podprażamy krótko na oliwie, do tego dodajemy pomidory i wszystko krótko podgotowujemy. Wszystko dodajemy do bulionu, do tego liść laurowy, chili i oregano. Zupę trzeba gotować ok. 20 min (po przykryciem), aż ząbki czosnku będą miękkie. Na koniec przepuszczamy przez sito. Krem na talerzu posypujemy pietruchą.
Zupa jest rewelacyjna !!! Ja zawsze robię podwójną porcję - trzeba trochę więcej czosnku naobierać (48 ząbków), ale wzięcie ma takie, że ta podstawowa ilość tylko by wszystkich rozdrażniła Do tego łatwa w przygotowaniu. Trzeba tylko uważać, żeby nie przywarła, więc ostroznie z ogniem, albo powerem
dynia - 2008-01-31, 14:26
Kruca fix zrobiłam dzisiaj ta polivke i snmakuje ona jak balsam jest pyszna Dodałam tylko pomidory z puszki i całosc zmiksowałam,polecam
Karolina - 2008-01-31, 20:04
Cela napisał/a: | 24 ząbki czosnku |
jo ale odlot:)
majaja - 2008-01-31, 20:54
Karolina napisał/a: | jo ale odlot:) |
No co ty, czosnku nigdy za dużo, dla mnie problemem jest uzbieranie łyżki natki, słabo mi jakoś rośnie
Cela - 2008-01-31, 22:50
dynia napisał/a: | Kruca fix zrobiłam dzisiaj ta polivke i snmakuje ona jak balsam jest pyszna Dodałam tylko pomidory z puszki i całosc zmiksowałam,polecam |
"Balsam", to dobre okreslenie
Jutro dorzucę jeszcze deser rodem z Meksyku ... mniam, już mi slinka cieknie
Kreestal - 2008-02-01, 02:31
A można wyjść do ludzi po takiej dawce ?
Znalazłam parę ciekawostek na temat czosnku:
Cytat: | Jak oczyścić oddech?
Dawniej żeby zniwelować ostry zapach czosnku botanik angielski Culpeper proponował żucie kminku i zielonej fasoli. Współczesne – równie skuteczne – metody są dwie. Jedna – bardziej drastyczna – to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na zjedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera. |
Cytat: | Naukowcy ustalili ostatnio, jak przyrządzić czosnek, by maksymalnie wykorzystać łączoną z nim popularnie allicynę – lek, o którego antybakteryjnym i antygrzybicznym działaniu krążą legendy.
Otóż okazuje się, że, jak dowodzi argentyński badacz Claudio Galmarini (Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol 55, p 1280), by zmaksymalizować dobroczynne działanie czosnku, trzeba go po prostu zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem. Potem można skonsumować przysmak na surowo bądź po krótkim (góra 6 minut) zagotowaniu. To wszystko. |
majaja - 2008-02-01, 06:27
[quote="Kreestal"]A można wyjść do ludzi po takiej dawce ? [/quote
trzeba miec zdrowa watrobe
Cela - 2008-02-01, 10:09
Wątroba daje radę, z oddechem też nie ma problemu, ponieważ czosnek jest całkowicie ugotowany (żeby nie powiedzieć rozgotowany ). Zatem kłopotów nie ma - sprawdzone przy rożnych okazjach i przez różnych gości - nikt dotąd się nie skarżył
Poza tym nikt chyba (?) nie zjada calego garnka zupy na jeden raz a przynamniej nic mi na ten temat nie wiadomo
Dynia były kłopoty?
Co do leczniczych właściwości czosnku, cóż, gotujemy trochę dłużej ... ale mniej allicyny - mniej smrodku
dynia - 2008-02-01, 11:46
Cela napisał/a: |
Dynia były kłopoty?
|
Najmniejszych Zupka choć może wydawać sie na pierwszy rzut oka wcale nie jest bardzo ostra,owszem pikantna ale bez probelmu jadła ją Jaga i mówiłą,że jest to najpyszniejsza zupa na świecie Myślę,że to najlepsza rekomendacja
Cela dawaj ten deser z Meksyku ,czekam
Lily - 2008-02-01, 11:48
Tylko że ponoć czosnku nie powinno się jeść więcej niż ząbek naraz, bo obciąża wątrobę...
dynia - 2008-02-01, 11:52
Lily napisał/a: | Tylko że ponoć czosnku nie powinno się jeść więcej niż ząbek naraz, bo obciąża wątrobę... |
Tak ale surowy,gotowany traci swe właściwosci i swoją moc.
Lily - 2008-02-01, 11:54
dynia napisał/a: | traci swe właściwosci i swoją moc. | to szkoda, już nie jest leczniczy
Cela - 2008-02-01, 12:07
Lily napisał/a: | dynia napisał/a: | traci swe właściwosci i swoją moc. | to szkoda, już nie jest leczniczy |
Spoko, zawsze można ugryźć dodatkowy ząbek
[ Dodano: 2008-02-01, 12:11 ]
dynia napisał/a: |
Cela dawaj ten deser z Meksyku ,czekam |
Dobra, to zakładam "kuchnię meksykańską" Jesli zupę porównujesz do balsamu, to ciekawe z czym porównasz ten deser
Natalka86 - 2013-02-06, 10:48
Potrzebuje przepis na jakąś typową potrawę hiszpańską bo odwiedza mnie znajoma z mężem, który jest Hiszpanem. Proszę o pomoc, tylko coś prostego żeby mi wyszło.
dort - 2013-02-06, 10:57
a nie ciekawiej byłoby zaserwować Hiszpanowi coś polskiego, a nie podawać mu to co jada zazwyczaj w domu
dynia - 2013-02-06, 11:02
Dokladnie tak jak prawi Dort po co Hiszpanowii ,kuchnia hiszpanska tej ma pod dostatkiem u siebie a i tak nie zrobisz tak pysznego jak mamita czy abuela Zapodaj mu tradycyjna polska,niech wie w jakie pyszne zywieniowe zwyczaje sie wzenil
Natalka86 - 2013-02-06, 11:04
kurcze, a może macie rację Tylko żeby mu smakowało to nasze polskie jedzonko
bronka - 2013-02-06, 11:43
Natalka86 napisał/a: | kurcze, a może macie rację Tylko żeby mu smakowało to nasze polskie jedzonko |
jak by mogło nie smakować?
Nas odwiedzają znajomi ( Polak z Hiszpanką) to zawsze staram się coś typowo polskiego przygotować.
Natalka86 - 2013-02-06, 11:52
a co mozna by im było zaserwować, macie jakieś pomysły?
Madź - 2013-02-06, 15:25
Natalka86, pierogi Nie znam Hiszpana który by tego nie uwielbiał
Cela - 2013-02-06, 20:47
A jakieś bliższe informacje? W sensie młody/starszy? No i czy wege? Z jakimiś fascynacjami kulinarnymi może?
ań - 2013-02-07, 00:49
Cela napisał/a: | pełnoziarnistego pieczywa tostowego | gdzie takie coś kupić po sąsiedzku? nie śmiejcie się, ja nie lubię łazić po sklepach i szukać
Natalka86 - 2013-02-07, 07:51
Madź napisał/a: | Natalka86, pierogi Nie znam Hiszpana który by tego nie uwielbiał |
Pierszwa myśl padła mi na pierożki tylko z jakim nadzieniem?
Natalka86 - 2013-02-07, 07:53
Cela napisał/a: | A jakieś bliższe informacje? W sensie młody/starszy? No i czy wege? Z jakimiś fascynacjami kulinarnymi może? |
dokładnie nie pamiętam, ale chyba 35 lat co jada? hmm preferują z żoną raczej ich tradycyjną kuchnię, ale liczą się z tym, że my od pewnego czasu nie jadamy pewnych produktów, szanują to i raczej wiedzą, że nie spotkają u nas żadnego mięsa
gaba - 2013-02-07, 07:56
Spoko, mojemu ex mężowi (hiszpan) wszystko w Polsce smakowało, tylko często brakowało chleba bo kto w Polsce do drugiego tradycyjnego dania podaje chleb ale chleb do pierogów to już było ponad moje siły
popieram dziewczyny i raczej nie serwowałabym potraw kuchni hiszpańskiej, nigdy nie będą smakować tak jak w Hiszpani a po za tym niech spróbuje naszych specjałów
Powodzenia
martusza - 2013-02-07, 14:03
hiszpanie lubia polska kuchnie pod warunkiem ze nie przesadzisz z kapusta (jakos specjalnie im nie podchodzi)... w pierogach ujdzie, natomiast bigos juz srednio smakowal. a najbardziej w swiecie smakuja moim znajomym hiszpanom pierogi z grzybami lub z soczewica- koniecznie smazone lub pieczone!!!
kiszonki to dla nich ciekawostka- albo zasmakuja albo nie....
absolutnie wszystkie zupy sa hitem- a zurek kroluje!!!!!
moj hiszpanski facet poza tym uwielbia zupe fasolowa (fasola jas na bulionie warzywnym + koper + maslanka w wydaniu mojej mamy lub jogurt sojowy w mojej wersji weganskiej)
hiszpanie jedza ogolnie duzo smazonego- najlepiej w tempurze lub ciescie nalesnikowym, krokiety i zwykle "tekturowe" kotlety sojowe w panierce tez daja rade...
poza tym wszytkie dania jednogarnkowe sa hitem (czyli np typowo polskie
potrawy typu gulasz, leczo czy fasolka po bretonsku)
a do watku hiszpanskiego chyba bede musiala dodac kilka przepisow- bo chcac nie chcac gotujac czasem dla hiszpanow przerabiam ich tradycyjne potrawy na wegansko- wekszosc podobno wychodzi jak domowa (czyt miesno jajkowa:))
martusza - 2013-02-08, 21:35 Temat postu: CROQUETAS jeden z ulubinych tapasów moich znajomych-te najbardziej popularne sa nadziewane szynka... ale oczywiscie mozna znalezc różne wariacje smakowe- np z serem.
Ja robię croquetas z pieczarkami, lub szpinakiem, ale tak naprawdę dodać wszystko na co ma się ochotę, myślę że nawet na słodko mogłyby wyjść... ważna jest tylko konsystencja masy:
CROQUETAS z Pieczarkami
wegańskie wegetariańskie
2 szkl mleka sojowego 2 szkl mleka
6 łyżek oliwy z oliwek =
3 łyżki mąki =
glut z łyżki zmielonego siemienia z gorącą wodą 1 jajko
bułka tarta =
100-150 gr pieczarek b. drobno pokrojonych =
2 ząbki czosnku, majeranek, sól pieprz =
olej lub oliwa do smażenia =
Pieczarki podsmażyć z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Ewentualną wodę wylać- pieczarki muszą być suche. Odstawić do ostygnięcia.
Podgrzać 6 łyżek oliwy na małym ogniu. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać mleko i szczyptę soli- mieszać podgrzewając na małym ogniu. Po kilku minutach zaczną powstawać gluty, aż w końcu zrobi się stała masa. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (im dłużej tym lepiej, ja czasem zostawiam na całą noc).
z masy formować małe, grube walce (ok 1,5 długości), zanużyć w siemieniowym glucie lub roztrzepanym jajku, nastepnie w bułce.
Smażyć na głębokim oleju.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
na zdjęciu są croquetas szpinakowe- robi się je tak same jak te powyżej, tylko zamiast pieczarek jest szpinak... a w ogóle to hiszpanie często robią je z resztkami z zupy- np z warzywami (i mięchem) które zostały po zrobieniu bulionu...
amaretto - 2013-03-12, 15:11
Wypróbowałam przepis na Topas, rewalcja. Znajomi byli zachwyceni. Dla wielbicieli kuchni hiszpańskiej, lista najlepszych restauracji w Warszawie serwujących Hiszpańskie Topas . Dla mnie nr jeden jest Carmona Tapas Bar.
mal.jesionowska - 2013-11-29, 11:26
Polecam guacamole:
Avokado pomidory i rzodkiewka.
Z dodatkiem przypraw.
to wszystko zmieszac, zmiażdzyć i zamiast masła do chleba.
Agnieszka - 2013-11-29, 17:45
mal.jesionowska napisał/a: | Polecam guacamole:
Avokado pomidory i rzodkiewka.
Z dodatkiem przypraw.
to wszystko zmieszac, zmiażdzyć i zamiast masła do chleba. |
byłaś w w tym kraju? jaki region ta rzodkiewka? i rozwiń przyprawy...?
|
|