|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Kuchnie świata - kuchnia meksykańska
Cela - 2008-02-01, 12:38 Temat postu: kuchnia meksykańska kokosowy ryż z brzoskwiniami
200 g ryżu (takiego, który nadaje się do deserów)
600 ml mleka kokosowego (mozna kupić, lub zrobić samemu)
2 laski cynamonu
starta skórka z cytryny (najlepiej z limetki) - można też nie zetrzeć i po ugotowaniu wyrzucić
2 łyżki brązowego cukru (trzcinowego)
4 brzoskwinie - poza sezonem mogą być z puszki
sos waniliowy (125 g śmietany słodkiej + 250 śmietany kwaśnej + 2 p. cukru waniliowego - ja robię po prostu z jogurtem, bo jest lżejsze, zależy jak kto lubi)
mięta
Ryż 3 godz. namaczać w zimnej wodzie, odsączyć (zostawić na trochę, aż woda obcieknie). Dalej ryż, mleko kokosowe, cynamon i skórkę limetki wrzucić do garnka i gotować lekko pod przykryciem ok. 45 min. Jeśli zachodzi potrzeba można dolać jeszcze kokomleka (wiadomo, zależy od ryżu). Ostudzić, schłodzić w lodówce.
Brzoskwinie (bez skórki) pokroić w kostkę.
Wyłożyć najlepiej do szklanych salaterk (szklanek), co by było bardziej apetycznie na spód ryż, na ryż brzoskwinie, polać sosem i udekorować miętą i można jeszcze brzoskwinke dołożyć.
Spróbuję załadować zdjęcie, ale nie wiem, czy mi sie uda.
Gdybyście nie mieli dostępu do mleka kokosowego - dajcie znać, napiszę jak zrobić je samemu
dynia - 2008-02-01, 13:14
Cela pycha,podaj przepis na to mliko pliz
Cela - 2008-02-01, 13:40
Dobra dynia , zatem mleko kokosowe - akurat rodem z Tajlandii, ale nie będę juz mieszać wątków.
250 g wiórków kokosowych - to kupisz bez problemu
800 ml wody - z tego wyjdzie ok. 700 ml. mleka, więc masz na "wrazie czego"
Wiórki zalej wodą i ostrożnie doprowadz do wrzenia - wtedy natychmiast zdejmij je z kuchenki. Wszystko razem zmiksuj (tylko poczekaj, aż trochę ostygnie) i przetrzyj wszystko porządnie dociskając np. łyżką przez drobne sitko.
Już mozesz robić deser Ja chyba też zrobię ... mój mąż twierdzi, że to najlepszy deser świata
P.S.
Gdyby ktoś chciał zrobić "cięższą" wersję mleka kokosowego wystarczy dać 600 ml zamiast 800 ml, ale do tego deseru "lżejsza" wersja jest wystarczająca.
dynia - 2008-02-01, 18:19
Cela pychota!Zrobiłam z ryżem jaśminowym ,boskie w smaku nie miałam mięty posypałam odrobina suszonej Własnie wcinamy
Cela - 2008-02-02, 11:24
Kurczę, dynia, ale ty jesteś szybka
Jak znajdę trochę czasu, to będę coś jeszcze dorzucać.
pozdrowienia dla Ciebie i Twojej rozsmakowanej Rodzinki
dynia - 2008-02-02, 14:52
Wiesz ile razy wertuję to forum w poszukiwaniu inspiracji kuchennych,jak znajduję coś smakowitego to wypróbowuje natychmiast
Czekam na inne Twoje receptury i tez pozdrawiam Was
ań - 2008-02-13, 11:38
jedliśmy w weekend u Dyni i było booosssskieee! oczywiście zaraz po powrocie doi domu zrobiliśmy sobie i zaraz się będę obiadać znowu
Cela - 2008-02-13, 12:08
też bym zjadła, ale mi ostatnio czasu na wszystko brakuje
Ale jutro urodziny mojego męża, to się wreszcie zmobilizuję i zaszaleję
A z czego robicie w końcu ten sos? Ze śmietany, czy jogurtu?
ań - 2008-02-13, 12:12
Cela napisał/a: | A z czego robicie w końcu ten sos? | Ze śmietany
Cela - 2008-02-13, 12:18
No i konkretnie
Ptaszka - 2010-06-22, 16:21
ań, a właśnie Twoje torby przejrzałam....
CUDOWNE...
|
|