wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Kuchnie świata - kuchnia meksykańska

Cela - 2008-02-01, 12:38
Temat postu: kuchnia meksykańska
kokosowy ryż z brzoskwiniami

200 g ryżu (takiego, który nadaje się do deserów)
600 ml mleka kokosowego (mozna kupić, lub zrobić samemu)
2 laski cynamonu
starta skórka z cytryny (najlepiej z limetki) - można też nie zetrzeć i po ugotowaniu wyrzucić
2 łyżki brązowego cukru (trzcinowego)
4 brzoskwinie - poza sezonem mogą być z puszki
sos waniliowy (125 g śmietany słodkiej + 250 śmietany kwaśnej + 2 p. cukru waniliowego - ja robię po prostu z jogurtem, bo jest lżejsze, zależy jak kto lubi)
mięta

Ryż 3 godz. namaczać w zimnej wodzie, odsączyć (zostawić na trochę, aż woda obcieknie). Dalej ryż, mleko kokosowe, cynamon i skórkę limetki wrzucić do garnka i gotować lekko pod przykryciem ok. 45 min. Jeśli zachodzi potrzeba można dolać jeszcze kokomleka (wiadomo, zależy od ryżu). Ostudzić, schłodzić w lodówce.
Brzoskwinie (bez skórki) pokroić w kostkę.
Wyłożyć najlepiej do szklanych salaterk (szklanek), co by było bardziej apetycznie ;-) na spód ryż, na ryż brzoskwinie, polać sosem i udekorować miętą i można jeszcze brzoskwinke dołożyć.
Spróbuję załadować zdjęcie, ale nie wiem, czy mi sie uda.

Gdybyście nie mieli dostępu do mleka kokosowego - dajcie znać, napiszę jak zrobić je samemu ;-)

dynia - 2008-02-01, 13:14

Cela pycha,podaj przepis na to mliko pliz ;-)
Cela - 2008-02-01, 13:40

Dobra dynia :-D , zatem mleko kokosowe - akurat rodem z Tajlandii, ale nie będę juz mieszać wątków.

250 g wiórków kokosowych - to kupisz bez problemu
800 ml wody - z tego wyjdzie ok. 700 ml. mleka, więc masz na "wrazie czego" ;-)

Wiórki zalej wodą i ostrożnie doprowadz do wrzenia - wtedy natychmiast zdejmij je z kuchenki. Wszystko razem zmiksuj (tylko poczekaj, aż trochę ostygnie) i przetrzyj wszystko porządnie dociskając np. łyżką przez drobne sitko.

Już mozesz robić deser :-) Ja chyba też zrobię ... mój mąż twierdzi, że to najlepszy deser świata ;-)

P.S.
Gdyby ktoś chciał zrobić "cięższą" wersję mleka kokosowego wystarczy dać 600 ml zamiast 800 ml, ale do tego deseru "lżejsza" wersja jest wystarczająca.

dynia - 2008-02-01, 18:19

Cela pychota!Zrobiłam z ryżem jaśminowym ,boskie w smaku nie miałam mięty posypałam odrobina suszonej ;-) Własnie wcinamy :-D
Cela - 2008-02-02, 11:24

Kurczę, dynia, ale ty jesteś szybka :shock:
Jak znajdę trochę czasu, to będę coś jeszcze dorzucać.

pozdrowienia dla Ciebie i Twojej rozsmakowanej Rodzinki ;-)

dynia - 2008-02-02, 14:52

Wiesz ile razy wertuję to forum w poszukiwaniu inspiracji kuchennych,jak znajduję coś smakowitego to wypróbowuje natychmiast ;-)
Czekam na inne Twoje receptury i tez pozdrawiam Was :-D

- 2008-02-13, 11:38

jedliśmy w weekend u Dyni i było booosssskieee! oczywiście zaraz po powrocie doi domu zrobiliśmy sobie i zaraz się będę obiadać znowu :oops: :mrgreen:
Cela - 2008-02-13, 12:08

:-( też bym zjadła, ale mi ostatnio czasu na wszystko brakuje :-/

Ale jutro urodziny mojego męża, to się wreszcie zmobilizuję i zaszaleję ;-)

A z czego robicie w końcu ten sos? Ze śmietany, czy jogurtu?

- 2008-02-13, 12:12

Cela napisał/a:
A z czego robicie w końcu ten sos?
Ze śmietany :mrgreen:
Cela - 2008-02-13, 12:18

No i konkretnie :mrgreen:
Ptaszka - 2010-06-22, 16:21

ań, a właśnie Twoje torby przejrzałam....

CUDOWNE...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group