|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Tortilla elastyczna
Karolina - 2008-02-17, 14:31 Temat postu: Tortilla elastyczna Tortillas elastyczne (do zawijania farszu)
1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy. Kiedy będzie już zimne dodajemy tyle mąki pszennej aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron.
dżo - 2008-02-17, 17:47
Karolina napisał/a: | dodajemy tyle mąki pszennej |
Karolina, białej czy można razowej?
gosiabebe - 2008-02-17, 21:18
wow! mam nadzieję ,że tez mi wyjdą elastyczne jak narazie próbowałam dwa razy i za każdym razem wyszło "kruche ciasto "
Karolina - 2008-02-17, 22:14
Robiłam z białej, żeby wypróbować przepis.
quatrolibro - 2008-02-18, 14:06
dżo napisał/a: | Karolina, białej czy można razowej? |
Karolina napisał/a: | Robiłam z białej, żeby wypróbować przepis. |
a Frjals robi z razowej, ostatnio żytniej i są pyszne i elastyczne, reszta jak w przepisie.
Był tez udany eksperyment z gryczanną
Chcieliśmy do tortilli kupić prawdziwą mąkę kukurydzianną meksykańską
(nie pamiętam jak się nazywa ale robi się ją gotując ziarno z chlorkiemwapnia a potem suszy i mieli)
niestety mąka miała w składzie antyzbrylacz i się nam odechciało i te 14 zł za kg
zojka3 - 2008-02-19, 12:16
Zrobiłam, zrobiłam Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową... w weekend powtórka
Karolina - 2008-02-19, 13:32
Pycha nie? Z gryczaną zamiast pszennej, quatro?
quatrolibro - 2008-02-19, 22:01
Karolina napisał/a: | Z gryczaną zamiast pszennej, quatro? |
tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne.
gosiabebe - 2008-02-21, 11:20
dzis robię mam nadzieje ,że będzie ok!
dżo - 2008-02-22, 09:47
gosiabebe, i jak wyszły? ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilii
gosiabebe - 2008-02-22, 10:00
wyszły nawet ok ( jak na mnie ,bo jestem kulinarnym beztalenciem) trochę tych podpłomyków przez przypadek powstało ale reszta była pycha na pewno jeszcze będę robić:)
Karolina - 2008-02-22, 10:10
Bardzo się cieszę, że Wam smakuje:)
ina - 2008-02-22, 11:58
Ale mi smaka zrobiliście, dzisiaj wypróbuje
A jaki farsz proponujecie?
dżo - 2008-02-22, 12:56
ja robiłam z białej fasoli, pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego, dobrze się komponuje
quatrolibro - 2008-02-22, 14:09
zielona/czerwona/brązowa soczewica + sos mole (chili+kakao ), jakiś zimnotłoczony olej, zielenina (kapusta pekińska, sałata), surowa papryka, kiszony ogórek, oliwki...
czyli to co akurat jest w lodówce w dowolnym zestawieniu.
Alispo - 2008-02-22, 14:22
jeszcze propozycje:
awokado
granulat sojowy w wersji jak do spaghetti z koncentratem pomidorowym
kiełki
gosiabebe - 2008-02-22, 15:30
ja miałam sałate,kukurydze,fasole białą i czerwoną,ogórek kiszony,pomidora ,cebule a każdą tortille smarowałam sosem pomidorowo-paprykowym na ostro
Karolina - 2008-02-23, 18:36
Ach szkoda, że nie moe sobie przyznać punkcików W sumie w dziale kuchnia powinna być taka opcja
gosiabebe - 2008-02-23, 19:52
jak wymyślę jakis nowy wątek i się w nim wypowiesz to dam Ci punkta bo rzeczywiście Ci sie należy
Karolina - 2008-02-24, 10:29
to jak dasz mi punkta to znaczy, ze mi pomogłaś i też ci dam
DagaM - 2008-02-24, 10:43
A co to za towarzystwo wzajemnej adoracji co
Karolina - 2008-02-27, 00:09
A ty nie narzekaj tylko dołącz do nas
quatrolibro - 2008-02-27, 13:41
punkta za pomoc to frjals powinna dostać, ja tylko zjadam (i dodatki robię)
Karolina - 2008-02-27, 14:06
ach no oki zapraszam w takim razie i od razu dodaję
Jadzia - 2008-02-27, 20:44
a po zawinięciu w nie farszu pieczecie jeszcze w piekarniku albo na patelni? czy od razu można jeśc jak np naleśniki? Chyba jutro spróbuję zrobić
quatrolibro - 2008-02-27, 21:59
Jadzia napisał/a: | a po zawinięciu w nie farszu pieczecie jeszcze w piekarniku albo na patelni? |
my jemy od razu, farsz zazwyczaj jest ciepły (świeżo gotowana soczewica) i tortille też ciepłe, nie widze powodu żeby je dalej piec. Często w farszu jest coś surowego i nie warto tego psuć.
Karolina - 2008-02-28, 17:57
Ja tam nie piekę, bo mi za bardzo ślinka cieknie
duzybell - 2008-05-20, 22:41
Dzisiaj zrobiłem (jakoś tym sklepowym gotowcom gumowym nie ufam ) Obłędne są
DagaM - 2008-05-21, 10:29
ja też dałam się skusić na nie, tylko już nie pochwaliłam Karoliny na forum Twoj przepis dostaje ode mnie 6-tkę
Karolina - 2008-05-21, 10:37
kiszony - 2009-05-28, 17:00
udało się! ;d
pierwsza tortilla była gruba, ale zjadłem bo straaasznie głodny byłem, kolejne 2 albo za duże na patelnię, albo za gruba, ale czwarta ostatnia którą udalo mi się zjeść była iiiiidealna! ;d cieniutka, okrągła ... chyba nawet lepsza niż sklepowa.
tylko farsz był biedny bo nie miałem czasu i wolałem nie robić michy farszu jak tortille by nie wyszły ;d
ode mnie przepis dostaje 7-kę! ;d
gemi - 2009-08-01, 16:56
Normalnie uczta dla podniebienia!! z mojej roboty pastą i warzywną sałatką
przepis zagości w moich ulubionych
Karolina - 2009-08-02, 16:54
Miło mi
sachmed - 2011-07-23, 17:48
wkońcu znalazlam przepis na cudowne tortille:)
rewelacja
dzięki:)
a! zrobiłam z mąką gryczaną i troszkę pszennej:)
Kat... - 2011-07-23, 18:36
A wiecie co? Ja mam patent żeby nawet te podpłomyki były elastyczne. Po prostu jak je zdejmuję z patelni to wrzucam do wielkiego pustego garnka i przykrywam pokrywką. Nawet jak są twarde to po jakimś czasie miękną. Polecam.
kofi - 2011-09-09, 12:21
Dobrrrra. Podnoszę i podejmuję wyzwanie. Idę gotować mąkę.
lilias - 2011-09-09, 18:14
kofi, i jak? smacznie wyszło?
gosia_w - 2011-09-09, 21:02
no właśnie kofi, jak tortilla?
bronka - 2011-09-09, 21:48
podkleję się do tematu.
Mój przepis jest niemalże identyczny:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka grysiku kukurydzianego ( kupuję chrupki kuku i mielę w blenderze- można dobrze pokruszyć rękami)
3 łyżki oleju/masła
1,5 szklanki wody
łyżeczka soli
Wodę, połowę tłuszczu i mąkę kukurydzianą zagotować- aż zrobi się klucha odstająca od rondelka. Dodać resztę tłuszczu. Przestudzić lekko, dodać mąkę i grysik, zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na małe kulki, każdą rozwałkować i piec na suchej patelni.
Motyw w grysikiem nadaje elastyczności, sa bardziej miękkie, bardziej kukurydziane.
gosia_w - 2011-09-09, 22:05
Dziękuję bronka. Ciekawe rozwiązanie z tymi chrupkami
bronka - 2011-09-09, 22:08
Podobno cały problem polega na tej mące kukurydzianej, która jest u nas niedostępna. Łączenie z grysikiem ma dawać podobny efekt. Nigdy nie jadłam oryginalnej z meksyku więc tylko powtarzam
gosia_w - 2011-09-09, 22:16
bronka, a kaszka kukurydziana nie dałaby rady?
bronka - 2011-09-09, 22:21
Nie sądzę. Zupełnie co innego kaszka, a takie pokruszone chrupki
edysqa - 2011-09-09, 22:45
Jutro koniecznie muszę wypróbować z mąką gryczaną
gosia_w - 2011-09-10, 06:42
bronka napisał/a: | Nie sądzę. Zupełnie co innego kaszka, a takie pokruszone chrupki |
no dobrze, to nie cuduję i będzie z chrupkami
kofi - 2011-09-25, 20:18
Robiłam wersję bez i z - chrupkami. Z - lepsza - niedługo zostanę norrrrrmalnie mistrzynią tortilli. Dzisiaj dokładnie wg przepisu bronki - nawet te szklanki odmierzałam, co rzadko mi się zdarza.
Dzisiaj była taka jak enchilades z Green Way'a - z czerwoną fasolą duszoną papryką z pomidorami, dużą ilością czosnku i sosem pomidorowym z oregano. Chłopcy z serem utartym.
gosia_w - 2011-09-25, 20:53
kofi, mniam I dzięki za przypomnienie, dopisałam chrupki do listy zakupowej
Agnieszka - 2011-09-25, 21:15
próby będą wg przepisu bronki ale zapewne pszenną zamienię na orkiszową (a może ktoś już tak robił?)
diancia - 2012-02-22, 21:29
To i ja biorę się jutro za tortille muszę coś zrobić konstruktywnego, a nie tylko kichać i smarkać
Myślę o mące orkiszowej zamiast pszennej. Agnieszka, i jak Twoje próby z zamianą? Nada się orkiszowa? Intuicja mówi mi, że tak, ale wolę zapytać doświadczonych
edysqa - 2012-02-25, 19:38
Szukałam sprawdzonego przepisu na tortille i do tej pory nie znalazłam takiego fajnego. Szkoda tylko ze wcześniej go nie zobaczyłam bo Mąż mnie dzisiaj namówił na kupne
diancia - 2012-02-25, 19:42
edysqa, nic straconego! Zjecie domowe następnym razem są rewelacyjne! Zrobiłam z orkiszową razową, troszkę się ciasto klei, ale wystarczy minimalnie podsypać przy wałkowaniu (kuku lub pszenną/żytnią/orkiszową białą, bo razowa nie zdaje egzaminu, przynajmniej u mnie) i jest git
edysqa - 2012-02-25, 19:44
diancia, to moze z jakimś farszem z kasza na śniadanie
diancia - 2012-02-25, 19:46
edysqa napisał/a: | to moze z jakimś farszem z kasza na śniadanie | świetny pomysł! Np. cebulka, pieczarki, papryka, soczewica i kasza gryczana
dżo - 2015-02-14, 18:19
diancia napisał/a: | Zrobiłam z orkiszową razową, troszkę się ciasto klei |
Też mi się kleiło, no i nie umiem dobrze ocenić czasu na patelni, ale sposób Kat z garnkiem jest świetny, wyszły mi dziś bardzo elastyczne .
|
|