wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Tortilla elastyczna

Karolina - 2008-02-17, 14:31
Temat postu: Tortilla elastyczna
Tortillas elastyczne (do zawijania farszu)
1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy. Kiedy będzie już zimne dodajemy tyle mąki pszennej aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron.

dżo - 2008-02-17, 17:47

Karolina napisał/a:
dodajemy tyle mąki pszennej

Karolina, białej czy można razowej?

gosiabebe - 2008-02-17, 21:18

wow! mam nadzieję ,że tez mi wyjdą elastyczne ;) jak narazie próbowałam dwa razy i za każdym razem wyszło "kruche ciasto " :P
Karolina - 2008-02-17, 22:14

Robiłam z białej, żeby wypróbować przepis.
quatrolibro - 2008-02-18, 14:06

dżo napisał/a:
Karolina, białej czy można razowej?

Karolina napisał/a:
Robiłam z białej, żeby wypróbować przepis.

a Frjals robi z razowej, ostatnio żytniej i są pyszne i elastyczne, reszta jak w przepisie.
Był tez udany eksperyment z gryczanną :-P
Chcieliśmy do tortilli kupić prawdziwą mąkę kukurydzianną meksykańską
(nie pamiętam jak się nazywa ale robi się ją gotując ziarno z chlorkiemwapnia a potem suszy i mieli)
niestety mąka miała w składzie antyzbrylacz i się nam odechciało i te 14 zł za kg :evil:

zojka3 - 2008-02-19, 12:16

Zrobiłam, zrobiłam :mryellow: Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową... w weekend powtórka :roll:
Karolina - 2008-02-19, 13:32

Pycha nie? Z gryczaną zamiast pszennej, quatro?
quatrolibro - 2008-02-19, 22:01

Karolina napisał/a:
Z gryczaną zamiast pszennej, quatro?

tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne.

gosiabebe - 2008-02-21, 11:20

dzis robię mam nadzieje ,że będzie ok!
dżo - 2008-02-22, 09:47

gosiabebe, i jak wyszły? ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim :-) , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilii :mrgreen:
gosiabebe - 2008-02-22, 10:00

wyszły nawet ok ( jak na mnie ,bo jestem kulinarnym beztalenciem) trochę tych podpłomyków przez przypadek powstało ;) ale reszta była pycha :) na pewno jeszcze będę robić:)
Karolina - 2008-02-22, 10:10

Bardzo się cieszę, że Wam smakuje:)
ina - 2008-02-22, 11:58

Ale mi smaka zrobiliście, dzisiaj wypróbuje :-D

A jaki farsz proponujecie?

dżo - 2008-02-22, 12:56

ja robiłam z białej fasoli, pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego, dobrze się komponuje :-)
quatrolibro - 2008-02-22, 14:09

zielona/czerwona/brązowa soczewica + sos mole (chili+kakao :mrgreen: ), jakiś zimnotłoczony olej, zielenina (kapusta pekińska, sałata), surowa papryka, kiszony ogórek, oliwki...
czyli to co akurat jest w lodówce w dowolnym zestawieniu.

Alispo - 2008-02-22, 14:22

jeszcze propozycje:
awokado
granulat sojowy w wersji jak do spaghetti z koncentratem pomidorowym
kiełki

gosiabebe - 2008-02-22, 15:30

ja miałam sałate,kukurydze,fasole białą i czerwoną,ogórek kiszony,pomidora ,cebule a każdą tortille smarowałam sosem pomidorowo-paprykowym na ostro ]:->
Karolina - 2008-02-23, 18:36

Ach szkoda, że nie moe sobie przyznać punkcików :oops: W sumie w dziale kuchnia powinna być taka opcja ;-)
gosiabebe - 2008-02-23, 19:52

jak wymyślę jakis nowy wątek i się w nim wypowiesz to dam Ci punkta bo rzeczywiście Ci sie należy :mrgreen:
Karolina - 2008-02-24, 10:29

to jak dasz mi punkta to znaczy, ze mi pomogłaś i też ci dam ;-)
DagaM - 2008-02-24, 10:43

A co to za towarzystwo wzajemnej adoracji co :?: ;-)
Karolina - 2008-02-27, 00:09

A ty nie narzekaj tylko dołącz do nas 8-)
quatrolibro - 2008-02-27, 13:41

punkta za pomoc to frjals powinna dostać, ja tylko zjadam (i dodatki robię)
Karolina - 2008-02-27, 14:06

ach no oki zapraszam w takim razie i od razu dodaję :-D
Jadzia - 2008-02-27, 20:44

a po zawinięciu w nie farszu pieczecie jeszcze w piekarniku albo na patelni? czy od razu można jeśc jak np naleśniki? Chyba jutro spróbuję zrobić
quatrolibro - 2008-02-27, 21:59

Jadzia napisał/a:
a po zawinięciu w nie farszu pieczecie jeszcze w piekarniku albo na patelni?

my jemy od razu, farsz zazwyczaj jest ciepły (świeżo gotowana soczewica) i tortille też ciepłe, nie widze powodu żeby je dalej piec. Często w farszu jest coś surowego i nie warto tego psuć.

Karolina - 2008-02-28, 17:57

Ja tam nie piekę, bo mi za bardzo ślinka cieknie ;-)
duzybell - 2008-05-20, 22:41

Dzisiaj zrobiłem (jakoś tym sklepowym gotowcom gumowym nie ufam ]:-> ) Obłędne są :mryellow:
DagaM - 2008-05-21, 10:29

ja też dałam się skusić na nie, tylko już nie pochwaliłam Karoliny na forum :-P Twoj przepis dostaje ode mnie 6-tkę :-D
Karolina - 2008-05-21, 10:37

:mrgreen:
kiszony - 2009-05-28, 17:00

udało się! ;d
pierwsza tortilla była gruba, ale zjadłem bo straaasznie głodny byłem, kolejne 2 albo za duże na patelnię, albo za gruba, ale czwarta ostatnia którą udalo mi się zjeść była iiiiidealna! ;d cieniutka, okrągła ... chyba nawet lepsza niż sklepowa.

tylko farsz był biedny bo nie miałem czasu i wolałem nie robić michy farszu jak tortille by nie wyszły ;d

ode mnie przepis dostaje 7-kę! ;d

gemi - 2009-08-01, 16:56

Normalnie uczta dla podniebienia!! z mojej roboty pastą i warzywną sałatką
przepis zagości w moich ulubionych :)

Karolina - 2009-08-02, 16:54

Miło mi :-)
sachmed - 2011-07-23, 17:48

wkońcu znalazlam przepis na cudowne tortille:)
rewelacja
dzięki:)
a! zrobiłam z mąką gryczaną i troszkę pszennej:)

Kat... - 2011-07-23, 18:36

A wiecie co? Ja mam patent żeby nawet te podpłomyki były elastyczne. Po prostu jak je zdejmuję z patelni to wrzucam do wielkiego pustego garnka i przykrywam pokrywką. Nawet jak są twarde to po jakimś czasie miękną. Polecam.
kofi - 2011-09-09, 12:21

Dobrrrra. Podnoszę i podejmuję wyzwanie. Idę gotować mąkę. ;-)
lilias - 2011-09-09, 18:14

kofi, i jak? :-) smacznie wyszło?
gosia_w - 2011-09-09, 21:02

no właśnie kofi, jak tortilla?
bronka - 2011-09-09, 21:48

podkleję się do tematu.
Mój przepis jest niemalże identyczny:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka grysiku kukurydzianego ( kupuję chrupki kuku i mielę w blenderze- można dobrze pokruszyć rękami)
3 łyżki oleju/masła
1,5 szklanki wody
łyżeczka soli

Wodę, połowę tłuszczu i mąkę kukurydzianą zagotować- aż zrobi się klucha odstająca od rondelka. Dodać resztę tłuszczu. Przestudzić lekko, dodać mąkę i grysik, zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na małe kulki, każdą rozwałkować i piec na suchej patelni.

Motyw w grysikiem nadaje elastyczności, sa bardziej miękkie, bardziej kukurydziane.

gosia_w - 2011-09-09, 22:05

Dziękuję bronka. Ciekawe rozwiązanie z tymi chrupkami :mryellow:
bronka - 2011-09-09, 22:08

Podobno cały problem polega na tej mące kukurydzianej, która jest u nas niedostępna. Łączenie z grysikiem ma dawać podobny efekt. Nigdy nie jadłam oryginalnej z meksyku więc tylko powtarzam ;-)
gosia_w - 2011-09-09, 22:16

bronka, a kaszka kukurydziana nie dałaby rady?
bronka - 2011-09-09, 22:21

Nie sądzę. Zupełnie co innego kaszka, a takie pokruszone chrupki ;-)
edysqa - 2011-09-09, 22:45

Jutro koniecznie muszę wypróbować z mąką gryczaną
gosia_w - 2011-09-10, 06:42

bronka napisał/a:
Nie sądzę. Zupełnie co innego kaszka, a takie pokruszone chrupki ;-)

no dobrze, to nie cuduję i będzie z chrupkami

kofi - 2011-09-25, 20:18

Robiłam wersję bez i z - chrupkami. Z - lepsza - niedługo zostanę norrrrrmalnie mistrzynią tortilli. Dzisiaj dokładnie wg przepisu bronki - nawet te szklanki odmierzałam, co rzadko mi się zdarza. ;-)
Dzisiaj była taka jak enchilades z Green Way'a - z czerwoną fasolą duszoną papryką z pomidorami, dużą ilością czosnku i sosem pomidorowym z oregano. Chłopcy z serem utartym.

gosia_w - 2011-09-25, 20:53

kofi, mniam :-D I dzięki za przypomnienie, dopisałam chrupki do listy zakupowej :-)
Agnieszka - 2011-09-25, 21:15

próby będą wg przepisu bronki ale zapewne pszenną zamienię na orkiszową (a może ktoś już tak robił?)
diancia - 2012-02-22, 21:29

To i ja biorę się jutro za tortille :) muszę coś zrobić konstruktywnego, a nie tylko kichać i smarkać :evil:

Myślę o mące orkiszowej zamiast pszennej. Agnieszka, i jak Twoje próby z zamianą? Nada się orkiszowa? Intuicja mówi mi, że tak, ale wolę zapytać doświadczonych ;)

edysqa - 2012-02-25, 19:38

Szukałam sprawdzonego przepisu na tortille i do tej pory nie znalazłam takiego fajnego. Szkoda tylko ze wcześniej go nie zobaczyłam bo Mąż mnie dzisiaj namówił na kupne :-/
diancia - 2012-02-25, 19:42

edysqa, nic straconego! Zjecie domowe następnym razem :) są rewelacyjne! Zrobiłam z orkiszową razową, troszkę się ciasto klei, ale wystarczy minimalnie podsypać przy wałkowaniu (kuku lub pszenną/żytnią/orkiszową białą, bo razowa nie zdaje egzaminu, przynajmniej u mnie) i jest git :)
edysqa - 2012-02-25, 19:44

diancia, to moze z jakimś farszem z kasza na śniadanie :-)
diancia - 2012-02-25, 19:46

edysqa napisał/a:
to moze z jakimś farszem z kasza na śniadanie :-)
świetny pomysł! Np. cebulka, pieczarki, papryka, soczewica i kasza gryczana :)
dżo - 2015-02-14, 18:19

diancia napisał/a:
Zrobiłam z orkiszową razową, troszkę się ciasto klei

Też mi się kleiło, no i nie umiem dobrze ocenić czasu na patelni, ale sposób Kat z garnkiem jest świetny, wyszły mi dziś bardzo elastyczne :) .


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group