|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Babeczki bananowe
Karolina - 2008-02-27, 13:55 Temat postu: Babeczki bananowe Babeczki bananowe
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczka sody
1 łyżeczka melasy
2 łyżeczki miodu/innego osładzacza
1/4 szklanki wody
3 banany
6 kostek czekolady gorzkiej
Do mąki wsypujemy sodę, dodajemy oleju, rozkruszamy aby mąka całkowicie połączyła się z nim. Dodajemy melasę, miód, wodę, zagniatamy ciasto. Kształtujemy 6 kulek ( robiłam na sześć foremek o śr. 9cm) którymi wylepiamy nasmarowane olejem foremki. Wstawiamy do piekarnika, U mnie gazówka na 5-6. Po kilku minutach jak będą prawie upieczone, wyciągamy. Banany gnieciemy widelcem, nadziewamy tą masą babeczki, wierzch dekorujemy startą czekoladą. Do piekarnika jeszcze na chhwilkę aby czekolada się rozpuściła i babany nieco zmieniły konsystencję.
Przepychota
Dodam, że moje wszystkie wegańskie ciasta sa inspirowane przepisami Ani.D, która najpierw miesza mąkę z olejem a potem resztą. Ciasteczka daktylowe stały się dla mnie
hxxp://www.mFoto.pl/]
hxxp://www.mFoto.pl/]
malina - 2008-02-27, 15:56
Mniam,widać po zdjęciach,że pyszne!!!Dzieki za przepis,jutro robie
ina - 2008-02-27, 16:13
wyglądają smakowicie
Ania D. - 2008-02-27, 21:18
Karolina, jak Pawełek zobaczył Twoje zdjęcia, to natychmiast powiedział, żeby mu upiec takie ciasto. Nie mam więc wyboru, trzeba będzie zrobić babeczki...
Lily - 2008-02-27, 22:10
Jak ktoś tak z apetytem je to trudno się nie skusić
orenda - 2008-02-27, 22:13
Wyglądają mega-smacznie!
Kasia B. - 2008-02-27, 22:38
Jeny jaki Tymek podobny na tym zdjęciu do mojego Fifika, no identyczny
martka - 2008-02-28, 08:54
wyglądają niesamowicie, pewnie smakują jeszcze lepiej...
dynia - 2008-02-28, 09:37
Dzisiaj sie za nie zabieram ,sniło mi sie nawet,ze je zrobiłam ale mi sie skiepsciły masakrycznie ,zobaczymy jak będzie in real
kofi - 2008-02-28, 09:42
Ło matko, ale cudne dziecię z babeczką!
Ale to chyba Mia, nie Tymek.
Karolina - 2008-02-28, 10:14
Tymek ,Tymek, Mia to by nawet nie wiedziała do czego jest babeczka;)
kofi - 2008-02-28, 10:47
No właśnie trochę mi nie pasowało, żeby Mia z czekoladą wcinała...
magdusia - 2008-02-28, 11:04
mi też się wydawało że to Mia
dynia - 2008-02-28, 15:53
Wyszły znakomite,polecam wszystkim
Kamm - 2008-02-28, 17:34
musze koniecznie zakupic foremki na babeczki
neuro - 2008-02-28, 17:46
Kamm napisał/a: | musze koniecznie zakupic foremki na babeczki |
Ja też
Przepis jest jeszcze taki fajny, że można dowolnie nadzienie modyfikować. I np zrobić kaszę manną z mielonymi migdałami i rodzynkami A wersję oryginalną może zrobię przy najbliższej okazji
dynia - 2008-02-28, 19:48
No własnie ja zrobiłam z roddzynkami,nerkowacami ,słonecznikiemi kokosem fantastyczne były i szybko się skończyły
Ania D. - 2008-02-28, 19:49
Neuro, możesz też robić z jaglanką zamiast manny. Gotuje się ją tak samo na mleku, tylko dłużej, tak powiedzmy z 40 min, potem miksuje. Ja tak zastępuje teraz mannę.
Karolina - 2008-02-28, 20:34
No ale jak zastąpicie kremem innym to już nie będą "szybkie", choć niewątpliwie smaczniejsze
dynia - 2008-02-28, 21:23
Ja bananowej bazy niczym nie zastępowałam dodałam tylko bakaliowe gadzety i było równie szybko co smacznie,na stałe wpisuje do naszych ulubionych wypieków,Jaga pomimo,ze chora i apetyt ma kiepski wcinała az miło
Kreestal - 2008-02-28, 21:25
Bo z bananem wszystko jest dobre
neuro - 2008-02-28, 23:57
Cytat: | Bo z bananem wszystko jest dobre |
A na mnie się w pracy ludzie patrzą jak na kosmite, jak sobie na grachamki plasterki banana kładę
frjals - 2008-02-29, 13:06
neuro napisał/a: | kaszę manną z mielonymi migdałami |
kasza na nadzienie? już ugotowana,tak? z tłuszczem?
Kreestal napisał/a: | Bo z bananem wszystko jest dobre |
No właśnie. Szkoda, że W. nie lubi banana .
Nie wiem czy by się skusił na takie babeczki, ale jak zdobędę dojrzałe banany to i tak spróbuję, choćby dla siebie
neuro - 2008-02-29, 13:44
frjals napisał/a: | kasza na nadzienie? już ugotowana,tak? z tłuszczem? |
Gotowałam kaszę na mleku na gęsto z masłem (ilość wedle uznania), a już po ugotowaniu mieszałam ją ze zmielonymi migdałami. Wychodziła przepyszna. Tylko nie pamiętam, jak ją słodziłam... Chyba zwykłym cukrem wtedy. Spróbuję znaleźć przepis. To idealna masa do ciast, wtedy użyłam jej jako jednej warstwy tortu.
Jadzia - 2008-02-29, 13:57
pysznie brzmi, pysznie wygląda, tylko foremki muszę nabyć;
banan w kazdym wydaniu jest the best
frjals - 2008-03-03, 12:39
Zrobiłam. Prawdę mówiąc: MNIAM!
Wyszło mi 10 babeczek, zdecydowanie za mało (ale tylko tyle miałam foremek), nawet W. zjadł dwie.
rosa - 2008-03-03, 12:50
ja też zrobiłam ale 12 szt (blacah na muffinsy) i również było to zbyt mało
teraz mam wizję zrobienia ich z budyniem gryczanym dyni
quatrolibro - 2008-03-03, 13:35
rosa napisał/a: | teraz mam wizję zrobienia ich z budyniem gryczanym dyni |
tak, zamienić w nich banan na coś innego, to dobry pomysł ale były dobre nawet z bananem zjadłem 4 które mi przysługiwały w tym losowo dwie (z trzech) z dodatkową porcją czekolady pod bananem
stokrotki - 2008-04-04, 18:30
Wygladają smakowicie !!! Jutro będziemy robić !!:)
PiPpi - 2008-04-05, 17:04
brak słów..........mmmmmmmmm
biechna - 2008-04-06, 00:20
Też bym zrobiła, oj koniecznie, i to jutro chcę! tylko nie wiem, gdzie foremki kupić w tym kraju i melasę i sodę... pojeździ się więc
|
|