wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Mazurek z bakaliami

Ania D. - 2008-03-16, 11:48
Temat postu: Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej białej
1 szklanka mąki grahama
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy
zimna woda

Wymieszać mąkę pszenną białą i grahama z mąką ziemniaczaną, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Upiec placek w temp. 180°C.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać syrop sodowy lub miód, gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą wylać na placek i wykładać na nią orzechy, rodzynki, na końcu wiórki. Schłodzić.

Polewa:
1 gorzka czekolada
1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu

Bakalie:
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
10 dag wiórków kokosowych


To jest mój bardzo stary przepis. Często robiłam ten mazurek, bo jest szybki i smaczny.

gosia_w - 2009-03-23, 22:05

Aniu, czy ta polewa nie łamie się przy krojeniu? Ja robiłam z czekolady roztopionej z masłem do miodownika i mi się łamała (ale masła dałam niewiele).
Lily - 2009-03-23, 22:07

gosia_w, miód jest lepki, nie powinien się kruszyć. Ja robię polewę z czekolady/kakao + mleko owsiane + odrobina agaru, tez się nie kruszy, jest gęsta i dobrze zastyga
Ania D. - 2009-03-24, 10:13

Gosiu, nie powinna się łamać. Jeśli czekoladę rozpuszczamy trochę dłużej, to można dodać do niej kilka łyżek wrzątku, wtedy jest bardziej plastyczna. Tak samo, jesli dodajemy cukier do czekolady, wtedy dajemy troszkę wody, inaczej czekolada będzie bardzo zwarta i trudno się będzie rozprowadzać po cieście.
gosia_w - 2009-03-24, 15:03

Dziękuję Aniu za dobre rady, planuję zrobić Twój mazurek na najbliższe święta. Cukru do czekolady nigdy nie dodawałam - po co się to robi? A w ogóle - cukier? Fuj! :mryellow:

Właśnie zrobiłam polewę czekoladową z wrzątkiem do piernika. Świetne rozwiązanie, jeszcze raz dziękuję! To już napewno mazurek na Wielkanoc będzie!

Ania D. - 2009-03-24, 22:59

Gosiu, cieszę się. Ja zawsze bardzo lubiłam ten mazurek, bo szybko się go robi i jest smaczny.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group