|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
|
Sprzêty kuchenne - M³ynek.
Azja - 2007-06-06, 08:54 Temat postu: M³ynek. Potrzebujemy m³ynka do mielenia ziaren s³onecznika, pestek dyni, czasem zbó¿...Czy kto¶ móg³by nam poleciæ? Aniu D., kiedy¶ na poprzednim forum czyta³am, ¿e kupili¶cie sobie taki suuuper w Niemczech....Jaki to by³, bo nie zapisa³am sobie? A mo¿e kto¶ wie jaki jest tez dobry i w miarê trwa³y? Proszê, porad¼cie co¶ Ludziska Drogie....
alcia - 2007-06-06, 10:17
Azja napisa³/a: | Aniu D., kiedy¶ na poprzednim forum czyta³am, ¿e kupili¶cie sobie taki suuuper w Niemczech... |
Ten m³ynek s³u¿y tylko do mielenia zbórz na m±kê, z tego co siê orientujê (ale mo¿e Ania D. jeszcze potwierdzi)... A do pestek, to raczej m³ynki do kawy siê sprawdzaj±...
Izzi - 2007-06-06, 10:58
Tak tak m³ynek do kawy jest dobry nawet do orzechów Sprawdza³am!
DagaM - 2007-06-06, 11:33
a blendery s± dobre do namoczonych orzechów i pestek - wychodz± super koktaile i mleczka. (Humbak i ja sprawi³y¶my sobie nowe pojemniczki z ostrzami do naszych Braunów )
alcia - 2007-06-06, 15:00
DagaM napisa³/a: | a blendery s± dobre do namoczonych orzechów i pestek - wychodz± super koktaile i mleczka. |
mi blender nie chce sezamu rozdrabniaæ
kasienka - 2007-06-06, 15:11
Wklejê odzyskan± pierwsz± stronê niedawnego w±tku o m³ynku z wege.dzieciaka. Ale nie wiem, czy dobrze i je¶li moderatorom co¶ nie pasuje, to proszê o zmianê
m³ynek do kawy(ziaren...)
kasienka
Kupi³am dzi¶ m³ynek do kawy...Z my¶l± o maluszku i kaszkach...Ale do czasu, kiedy ma³y zacznie je¶æ kaszki jeszcze prawie rok, a ja jestem ciekawa, co mo¿na w takim m³ynku zrobiæ teraz, dla nas?
_________________
Izzi
& Duniel
Zmieliæ orzechy :611: a potem dodaæ odrobinê oleju, rozpaækanego banana i mas³o orzechowe gotowe
_________________
kasienka
Dziêki To ju¿ co¶ A sezam tez mo¿na normalnie zmieliæ, tak ¿eby siê zrobi³o tahini? czy ten m³ynek siê nie zepsuje od takich oleistych rzeczy?
_________________
Ania D.
Poza kaszkami to samo, co dla maluszka. Warto je¶æ zmielone siemiê lniane (omega 3), zachêcam do zrobienia mase³ka orzechowego z orzechów w³oskich (ale ³uskanych w domu, nie warto kupowaæ gotowych, bo s± z chemi±). Do tego domowe tahini, warto Zuzi (i sobie te¿ ) dodawaæ do posi³ków zmielone nasiona i orzechy (dziennie dziecko powinno dostawaæ dwa ró¿ne rodzaje bia³ek ze str±czkowych, orzechów lub nasion). Przyszed³ czas na szaleñstwa nasionkowe!
Sezam, dyniê, s³onecznik, siemiê mo¿na spokojnie mieliæ w m³ynku, nasz robi³ to bardzo d³ugo i ci±gle ¿yje.
_________________
Izzi
& Duniel
kasienka napisa³/a:
czy ten m³ynek siê nie zepsuje od takich oleistych rzeczy?
co do sezamu to nie wiem, ale Daniel mieli³ mi kiedy¶ orzechy upra¿one wcze¶niej na patelni wiêc oleiste to one by³y i m³ynek sie nie zepsu³ :wink:
_________________
Humbak
Ja mielê Natalii siemiê i sezam i dodajê np do placków, nalesników - w innej formie by tych ziaren nie prze³knê³a :wink:
A do orzechów to moja wersja m³ynka jest chyba stara, bo zmieli ³y¿eczkê na papkê a z reszt± mam k³opoty zmieliæ i wiêcej jest wokó³ tego szumu ni¿ rezultatu... zatem mase³ko wcinamy tylko s³onecznikowe bo robione w ma³ym blenderku
_________________
puszczyk
Mielê pestki s³onecznika, dyni na pasty lub dosypujê do kaszek, p³atków z owocami, sezam na posypkê i p³atki owsiane na m±kê (np. na nale¶niki, gofry).
_________________
DagaM
Jak mialam m³ynek, te¿ mieli³am nasiona, g³ównie sezam i siemie. Teraz jednak caly czas zastanawiam sie co z tym namaczaniem, czy to jest naprawde potrzebne, zeby t³uszcze z sezamu i siemienia by³y lepiej wch³aniane?
Jak robiê mleczko sezamowe, wtedy namaczanie jest standardowo, ale co z siemie lnianym i tymi kwasami omega 3, ca³y czas mam dylemat...
_________________
vlada
ja mielê WSZYSTKO, prawie. Próbowa³am zrobiæ m±kê z ciecierzycy lecz niestety nie uda³o mi siê dobrze jej zmieliæ. Gdyby nie ta wpadka uzna³abym mój mikser za doskona³y.
Mielê orzechy, nasiona, kaszki, zupy, warzywa itp.
Bez miksera nie umia³abym ¿yæ
_________________
kasienka
vlada napisa³/a:
Próbowa³am zrobiæ m±kê z ciecierzycy
chyba bym nie spróbowa³a, bo cieciorka jest cholernie twarda i ba³abym siê zepsuæ m³ynek :twisted:
_________________
orenda
kasienka napisa³/a:
vlada napisa³/a:
Próbowa³am zrobiæ m±kê z ciecierzycy
chyba bym nie spróbowa³a, bo cieciorka jest cholernie twarda i ba³abym siê zepsuæ m³ynek :twisted:
ja wczoraj robi³am i nic siê z m³ynkiem nie sta³o, ale ryzyko jest
_________________
ina
Ja mielê p³atki owsiane i kaszkê kukurydzian± na m±kê
_________________
kasienka
Dzi¶ ochrzci³am m³ynek, miel±c siemiê lniane...Niez³ego ma pa³era
Doda³am do makaronu z broku³ami, Zuzi ¶rednio podesz³o, ale chyba za du¿o na pierwszy raz jej wsypa³am...Mimo to zjad³a ca³± miseczkê owego dania, ale powiedzia³a, ¿e nastêpnym razem chce bez posypki :wink:
Potem jad³y¶my jeszcze jogurt i tu ju¿ Zuzia sama sobie dosypa³a parê szczypt owego specyfiku Mi bardzo smakowa³o.
[ Dodano: Sro 23 Maj, 2007 ]
PS.fajnie, zacznê eksperymentowaæ z m±kami i bêdê Zu do nale¶ników dodawaæ....A z kaszy jaglanej mo¿na zrobiæ m±kê, ¿eby dodaæ do pszennej w nale¶nikach?
_________________
Ania D.
Z kaszy jaglanej jest bardzo fajna m±ka, tylko nie potrafiê Ci podaæ w jakich proporcjach mo¿na j± dodawaæ do nale¶ników. Spróbuj te¿ koniecznie z m±k± ry¿ow± (tylko ona jest tak neutralna w smaku, ¿e trzeba doprawiaæ ciasto).
Jestem zachwycona naszym m³ynkiem do kawy, na raz mo¿na w nim zmieliæ nieca³± szklankê m±ki, teraz mielê wszystko i dodajê do wszystkiego Takie szaleñstwo pocz±tkowe.
Próbowa³am zmieliæ cieciorkê, ale nie da³o siê, nie polecam, bo jest cholernie twarda i chyba raczej mo¿e uszkodziæ taki m³ynek kawowy...
magdusia - 2007-06-06, 20:32
Azja
My mamy taki;
m³ynek o którym piszesz,w³a¶nie z niemiec ale nie nadaje siê do mielenia t³ustych ziaren,ma nawet problem z p³atkami owsianymi ale nie z owsem.Sprawdzi³am.Twoje oczekiwania spe³ni najlepiej m³ynek do kawy
hans - 2007-06-06, 23:59
A naszemu ruskiemu siê zmar³o po 26 latach s³u¿by
istra - 2007-06-11, 15:38
miela ziarenka wszystkie dobre roboty kuchenne, ja robie w nim i falafele z cieciorzycy, i maslo dyniowoslonecznikowe. warto zainwestowac, z tego co ostatnio sprawdzalam, daja rade takie za250 zlotych, a ma to 3 latka gwarancji
Ania D. - 2007-06-11, 22:12
Azja, my mamy taki, jak na zdjêciu na tej hxxp://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/billy-200/991181.html]stronie . Jestem bardzo, bardzo zadowolona. Nadaje siê on tylko do mielenia zbó¿, wszelkich kasz, ry¿u (paraboidalnego nie mozna), mozna cieciorkê i inne fasole. Nie mielê w nim s³onecznika, dyni, sezamu i siemienia, bo nie mozna, do tego wystacza mi m³ynek do kawy i blender. Powtórzê to, co pisa³am kiedy¶, ale taki m³ynek w domu, gdzie siê du¿o piecze (chleby i inne rzeczy), to podstawa i naprawdê warto w niego zainwestowaæ. Nie pamiêtam dok³adnie, ile kosztowa³, chyba ok. 1200 z³ z przesy³k±. My za m±kê p³acili¶my ponad 3 z³, za ziarno 70 gr, przy naszym pieczeniu zakup siê zwróci, chocia¿ nie jest to najwazniejsze. Teraz m±kê zawsze mam ¶wie¿±, nie muszê robiæ du¿o zapasów (a razowa nie powinna d³ugo stac, bo szybko je³czeje). Zakupy by³y dla nas k³opotliwe, bo czasem m±ki nie by³o w sklepie, my nie mamy samochodu, nie mozna jej by³o kupowaæ duzo, bo siê starza³a. Najcenniejsza jest w³a¶nie taka ¶wie¿o zmielona m±ka, ta stoj±ca na pó³kach powoli traci swoje cenne warto¶ci od¿ywcze.
Z t± firm± nie mieli¶my problemów, m³ynek przyszed³ kilka dni po wp³aceniu pieniêdzy na konto, odpowiadali tez na wszelkie meilowe pytania mê¿a.
hans - 2007-06-12, 22:44
kurczaczku...a taki hmmm...do "kawy" macie jaki¶ sprawdzony?, bo my jechali¶my lata ca³e na tym radzieckim i trochê zagubieni jeste¶my tyle firm, taki wybór
Ania D. - 2007-06-13, 07:59
My od ponad 3 lat mamy m³ynek do kawy Arabica i sprawdza siê doskonale. Kosztowa³ ok. 45-50 z³.
k³apouchy - 2007-06-19, 21:56
A co poleciliby¶cie do mielenia kasz i str±czkowych? (oprócz tego niezataniego niemieckiego m³ynka)
kasienka - 2007-06-19, 21:59
Ja mam m³ynek do kawy, niedawno kupiony w sklepie z u¿ywanymi rzeczami chyba za 15z³, KRUPS, milê w nim tez kasze i ziarna i jest ok. na raz mo¿e zmieliæ tak 3/4 szklanki, wiêc je¶li nie trzeba wielkiej ilo¶ci, to polecam takie cudeñko.
k³apouchy - 2007-06-20, 20:54
My¶lê o zakupie m³ynka w perspektywie rozszerzania diety maluszka, wiêc raczej ma³e ilo¶ci. Dzi¶ przegl±da³am m³ynki na allegro, jest jaki¶ krups, ale drogi. Przy okazji przegl±dania ofert jak zwykle zg³upia³am - mo¿e kto¶ mi pomo¿e - jaki jest lepszy : ¿arnowy czy ze zwyk³ymi ostrzami? a mo¿e nie ma to znaczenia?
Kasieñka a ten Twój to str±czkowe te¿ mieli bez problemu?
A mo¿e lepiej zainwestowaæ w jaki¶ lepszy blender ( i tak muszê jaki¶ kupiæ do zupek, bo jeszcze nie mam), ponoæ te o du¿ej mocy to rozdrabniaj± bez problemu orzechy i migda³y, tylko nie wiem czy na proszek czy tylko siekaj±... i czy z kaszami i str±czkowymi te¿ by sobie poradzi³y...
kasienka - 2007-06-20, 21:04
k³apouchy, ze str±czków mieli³am tylko groch na razie...cieciorkê, ale siê nie da³o(ale ona jest w ogóle cholernie twarda). Spróbujê z soj±, dam znaæ.
Mili³am jeszcze kasze, s³onecznik, przyprawy, p³atki owsiane. Wszystko na proszek. Jestem bardzo zadowolona, bo to fajna sprawa, dodaje ró¿nych dziwnych m±k do wszystkiego, wczoraj na przyk³ad robi³am pizzê z dodatkiem m±ki z quinoa S³onecznik zmieli³ siê na miêkki proszek, taki nie do rozsmarowania, ale prawie...
Jeszcze nie widzia³am blendera, który by mieli³ to co ja mielê w m³ynku...Ale mo¿e s± takie...
DagaM - 2007-06-23, 15:16
k³apouchy, oj w±tpiê, ¿eby jakikolwiek blender zmieli³ tak zupe³nie na m±kê, no chyba ¿e p³atki owsiane. Wydaje mi siê, ¿e lepiej sprawdzi³ by siê tutaj m³ynek do kawy.
Przy okazji teraz m³ynki Arabica kosztuj± ok. 80-90 z³
margot - 2007-08-02, 20:31 Temat postu: m³ynek Kupi³am dzisiaj
hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=557&page=
Ten m³ynek
,mam ochote na taki co ma Ania.D ale jakos nie mogê zebraæ pieniêdzy-kiedy¶ kupiê ,na razie taki te¿ chyba dobry?!
Dam znac jak dzia³a
ina - 2007-08-02, 22:02
Fajny ten m³ynek i w przystêpnej cenie, czekam na relacje
Marcela - 2007-08-03, 09:08
Ja te¿ czekam na relacje z pracy m³ynka.... Te¿ mnie korci.
bajaderka - 2007-08-03, 17:12
margot, ale fajny ten m³ynek...a cena jeszcze fajniejsza....chyba te¿ siê skuszê
Lily - 2007-08-03, 17:23
Fajny, choæ na razie mnie nie staæ...
DagaM - 2007-08-03, 20:55
margot, koniecznie napisz, jak sprawuje siê m³ynek
Ja ca³y czas mam ogromn± chrapkê na m³ynek, który poleca³a Ania D., jednak mam jeszcze du¿o "ale" (musze poszukac ¿ród³a z ktorego bêdê kupowaæ zbo¿a, a tak¿e zorganizowaæ miejsce i sposob przechowywania ziaren), do tego dochodzi dylemat cenowy. Potrzebujê czasu, ¿eby dojrzeæ do tak profesjonalnego m³ynka. Natomiast ten model, ktory Ty kupila¶ wydaje siê ¶wietna alternatyw± dla tego drogiego m³yna.
[ Dodano: 2007-08-03, 21:22 ]
Na stronie podanej przez margot przejrza³am ceny m±k i kasz. Bardzo atrakcyjne!
Do tego doczytalam, ¿e "Przy zamówieniach na kwotê 500 z³ lub wiêcej, paczka dostarczana jest na koszt firmy.", wiêc gdyby zebrac jak±¶ wiêksz± ekipê z Warszawy, to moglibysmy wspolnie z³o¿yc zamówienie. S± chêtni?
marysia - 2007-08-03, 21:49
Mi te¿ wpad³ w oko ten m³ynek, bo na ten AniD. to chyba 10 bêdê zbieraæ . Margot, jak ju¿ przetestujesz - daj znaæ
margot - 2007-08-04, 15:43
oczywi¶cie ,ze dam znaæ w poniedzia³ek powinnam go mieæ
Ja te¿ bardzo chcia³am taki jak Ani ,ale pieni±dze sie mi rozchodz± i na razie kupi³am ten
DagaM - 2007-08-08, 11:15
Margot, jak tam m³ynek, dotar³? Umieram z ciekawo¶ci.
margot - 2007-08-08, 13:31
Daga dotar³ ,ale by³ felerny ,tzn nie mia³ dziurki na przykrêcenia sruby do blatu i odes³a³am ,czekam na drugi
a sklep polecam ,bo zaraz na mojego meila zadzwoniono i powiedzieli co mam zrobiæ
[ Dodano: 2007-08-08, 13:34 ]
ps Pan twierdzi³ ,¿e siê fajnie mieli ale d³ugo ,namawia³am go ,¿eby sprowadzi³ takie elektryczne ,ale na razie ,powiedzia³ ,ze sie zobaczy ,bo drogie
[ Dodano: 2007-08-09, 14:47 ]
Dosta³am dzi¶ ten drugi ,jutro go wypróbujê i dam znaæ Daga
majaja - 2007-08-12, 16:14
Daga, jak co¶ daj znaæ, nie obiecujê, ale przyda³by mi siê drugi m³ynek, bo zaczê³ma wiêcej u¿ywaæ... pomy¶lê i pogadam z moim ksiêgowym, choæ on pewnie wola³by w pa¿ierniku jak bêdzie wiadomo co z moj± umow±
margot - 2007-08-12, 18:50
Ten m³ynek robi ¶wietne p³atki ,ale m±ka wychodzi jak ¶ruta ,chyba ,¿e ja cos nie tak robiê
Jednak muszê nazbieraæ na taki jak ma Ania D.
DagaM - 2007-08-12, 23:16
majaja napisa³/a: | Daga, jak co¶ daj znaæ, nie obiecujê, ale przyda³by mi siê drugi m³ynek, bo zaczê³ma wiêcej u¿ywaæ... pomy¶lê i pogadam z moim ksiêgowym, choæ on pewnie wola³by w pa¿ierniku jak bêdzie wiadomo co z moj± umow± | Ale o co chodzi? O to zamówienie towaru?
A tak w ogole, czy kto¶ z Wa-wy, wie gdzie mozna zakupic ziarno? I nie tylko pszenicê, czy ¿yto, ale tez proso, owies i inne.
majaja - 2007-08-14, 19:58
tak, o zamawianie:)
A ziarno na pewno jest na bazarku, na Wolumenie, przypuszczam, ¿ê da³oby siê z facetem dogadaæ co do ilo¶ci albo namairów...
frjals - 2007-08-15, 08:39
margot napisa³/a: | robi ¶wietne p³atki ,ale m±ka wychodzi jak ¶ruta |
eee... szkoda, tak my¶la³am, ¿e bêdzie grubo mieli³
Gdyby siê jednak okaza³o, ¿e dosz³a¶ do wprawy i uda³o ci siê zmieliæ drobno to napisz.
marysia - 2007-08-15, 10:21
margot napisa³/a: | ale m±ka wychodzi jak ¶ruta |
A gdyby tak przesiewaæ, resztê znowu zmieliæ, znowu przesiaæ... Wysz³aby m±ka? Ja tak kiedy¶ mieli³am w kilkudziesiêcioletnim m³ynku do kawy - pracoch³onne, ale m±ka by³a. Napisz Margot, bo te¿ siê zmartwi³am, ¿e ten m³ynek nie mieli jak trzeba
margot - 2007-08-15, 21:20
czê¶æ da siê przesiaæ ,ale nadal uwa¿am ,¿e ¶wietny z niego p³atkowiec i ¶rutownik ,na chleb mo¿na u¿yæ na ciasta mniej
Bêdê dalej testowaæ
[ Dodano: 2007-09-13, 10:47 ]
Kochani w Polsce mo¿na kupiæ m³ynki do zbo¿a niemieckie -takie co ma Ania D i inne tej firmy,Ani kosztuje np 1188z³(to ju¿ z wysy³k±)
Nie wiem czy wolno mi podaæ adres mailowy ,ale jak kto¶ chce to na pw (tylko jutro
bo teraz idê do pracy a w sobotê i niedzielê nie mam dostêpu do komputera bo wyje¿d¿am ) we wrze¶niu jest 10 % taniej
Ania D. - 2007-09-13, 14:52
To nieco taniej, ni¿ my kupowali¶my w Niemczech. Super, ¿e mo¿na je kupiæ w Polsce i nie mêczyæ siê z wymian± z³otówek.
margot - 2007-09-13, 23:16
tak i ja nie znam niemieckiego ,a tak bez k³opotu
Wybór jest du¿y tych m³ynków i cena te¿
Malinetshka - 2007-09-14, 09:20
margot, czy Ty zamówi³a¶ ten m³ynek? albo znasz kogo¶ kto zamówi³? Wiesz, chodzi mi o wiarygodno¶æ dystrybutora...
frjals - 2007-09-14, 10:18
margot, a to jest jaki¶ sklep czy kto¶ prywatnie?
Chêtnie bym zobaczy³a jakie s± ceny i modele.
margot - 2007-09-14, 11:55
Ja w³a¶nie zamówi³am i czekam na informacjê kiedy go dostanê
To jest osoba prywatna ,ale ja uwa¿am ,¿e bardzo wiarygodna i wyduka³am ,¿e jest powi±zana z Pañstwem Babalskim
Mam nadzieje ,ze nie robiê ¼le i podajê meila
zamowienia(@)ekomlynki.pl
trzeba tam prosiæ o katalog
DagaM - 2007-09-14, 11:56
Ja w³a¶nie czekam na maila zwrotnego. Ale jestem podekscytowana!
Malroy - 2007-09-14, 12:09
DagaM napisa³/a: | Ja w³a¶nie czekam na maila zwrotnego. Ale jestem podekscytowana! |
mini oftop, Daga szkrab z Twojego podpisu jest kropka w kropkê za Tob±
wracaj±c do temtu, uda³o Ci siê znale¼æ w wawie tanie ¼ród³o ziarenek?
DagaM - 2007-09-14, 12:15
Malroy napisa³/a: | Daga szkrab z Twojego podpisu jest kropka w kropkê za Tob± | To musisz zobaczyæ mojego mê¿a
Co do ziaren, te¶ciunio zaproponowa³ mi, ¿e za³atwi we wsi, ale tylko pszenicê i ¿yto. Resztê (interesuje mnie jeszcze proso, owies i gryka) bêdê musia³a kupiæ na bazarze, ale na razie nie mogê doj¶æ do tego bazarku.
Teraz w zasadzie polujê na jak±¶ szafkê kuchenna, co bym mog³a trzymaæ ziarno na balkonie. W domu niestety muszê uwa¿aæ na mole.
[ Dodano: 2007-09-14, 12:17 ]
Tak apropos podobieñstwa dziecka, to ¿e dziecko jest podobne do matki to wiadomo, a dlaczego jest podobne do ojca? - bo tak ma byæ - to taki dowcip ze szpitala, w którym rodzi³am.
kasienka - 2007-09-14, 19:13
DagaM napisa³/a: | polujê na jak±¶ szafkê kuchenna |
kurcze, mam trzy w piwnicy...
DagaM - 2007-09-26, 12:18
Margot, dosta³a¶ ju¿ m³ynek?
A ja og³aszam wszem i wobec, ¿e dojrza³am do zakupu m³ynka, zw³aszcza, ¿e do 01.09 jest 10% rabat Pieni±dze znalaz³y siê, m±¿ zatwierdzi³ wydatek, wiêc teraz czekam. (zdecydowa³am siê na model za "tylko" 9 stówek )
alcia - 2007-09-26, 13:23
DagaM napisa³/a: | A ja og³aszam wszem i wobec, ¿e dojrza³am do zakupu m³ynka |
zazdroszczê... te¿ bym chcia³a, ale mój chyba jeszcze d³ugo nie dojrzeje...
dort - 2007-09-26, 15:19
ja tez powaznie zastanawiam sie nad kupnem takiego mlynka, tylko za bardzo nie wiem na ktory model sie zdecydowac (n, i jeszcze do konca maz nie widzi takiej potrzeby )
DagaM napisz na ktory model sie zdecydowali¶cie
Aniu D. a w wybraliscie model dla wiekszych rodzin i gastronomii, mozesz napisac dlaczego akurat taki i czy ma on funkcje platkow czy nie
DagaM - 2007-09-26, 16:00
dort, zdecydowa³am siê na model taki jak ma Ania D., tylko wersja mniejsza, czyli Billy 100.
Czym sie sie kierowa³am przy wyborze:
- nie chcia³am kupowaæ ¿adnego z tych "dla du¿ych rodzin i gastronomii", bo myslê, ¿e nie mam a¿ takiej potrzeby
- z kolei z pozosta³ych m³ynków, wchodzi³y w grê tylko elektryczne,
- a tej kategorii m³ynki niewiele ró¿ni³y siê parametrami, okaza³o siê, ¿e cena jest podyktowana rodzajem materia³u z którego s± zrobione.
Najdro¿sze s± m³ynki z drewna, no to wybra³am ze sklejki.
Warto te¿ zwróciæ uwagê na to, ¿e ró¿nica miêdzy m³ynkami z róznych sklejek (brzozowej i bukowej) wynosi a¿ 90 z³ (przy identycznych parametrach mielenia i budowy m³ynka)!
Po co przep³acaæ za takie drobiazgi, dla mnie nie maj± znaczenia, wiêc wybra³am model ze sklejki brzozowej.
alcia, nie martw siê, przyjdzie czas i na Ciebie, mo¿e na gwiazdkê...
vlada - 2007-09-26, 16:29
DagaM napisa³/a: | alcia, nie martw siê, przyjdzie czas i na Ciebie, mo¿e na gwiazdkê... |
to ja Miko³ajowi ju¿ dzi¶ sk³adam zamówienie na owo cudo. Ciekawe tylko czy nie zapomni?
DagaM - 2007-09-26, 16:40
vlada napisa³/a: | to ja Miko³ajowi ju¿ dzi¶ sk³adam zamówienie na owo cudo. | Warto zamówiæ jeszcze w tym tygodniu, ze wzglêdu na ten rabat. Po zlikwidowaniu rabatu np. mój model bêdzie o 111 z³ dro¿szy.
alcia, mo¿e namów mê¿a na zakup, w ramach becikowego? Bêdzie kojarzyæ Ci siê jako prezent z okazji narodzin Lenki
vlada - 2007-09-26, 17:03
DagaM napisa³/a: | vlada napisa³/a:
to ja Miko³ajowi ju¿ dzi¶ sk³adam zamówienie na owo cudo.
Warto zamówiæ jeszcze w tym tygodniu, ze wzglêdu na ten rabat. Po zlikwidowaniu rabatu np. mój model bêdzie o 111 z³ dro¿szy.
|
heh mia³am na my¶li ¦w. Miko³aja
Ania D. - 2007-09-26, 17:08
Dort, u nas model wybiera³ m±¿, zda³am siê na niego. On zna doskonale niemiecki i potrafi porównaæ techniczne parametry, o których ja nie mam pojêcia. Zale¿a³o nam na po³±czeniu szybko¶ci z niezbyt du¿± g³o¶no¶ci±, inne rzeczy te¿ by³y wa¿ne. Do chleba potrzeba mi na raz sporo m±ki i wolê zrobiæ j± szybciej (a i tak to trochê trwa i ha³asuje przy tym). Jak dla mnie to trochê przesada, ¿e ten m³ynek jest do gastronomii, jak dla mnie by³by za wolny.
Nie wiem, czy ma funkcjê p³atków, nie pyta³am o to.
alcia - 2007-09-26, 17:34
DagaM napisa³/a: | alcia, mo¿e namów mê¿a na zakup, w ramach becikowego? |
becikowe ju¿ dawno posz³o w zapomnienie
margot - 2007-09-26, 18:03
jeszcze nie
Czekam na telefon
frjals - 2007-09-26, 20:46
Ania D. napisa³/a: | i ha³asuje przy tym |
jak mocno?
Ania D. - 2007-09-27, 08:18
Je¶li m³ynek ustawiony jest na najmniejszy kaliber, to g³o¶no (a tak siê robi m±ki). Mo¿na przy nim byæ, ale na d³u¿sz± metê to mêcz±ce. Nie powinno siê zostawiaæ samego pracuj±cego m³ynka (chyba, ¿e ju¿ ma siê wprawê i po odg³osie lub up³ywaj±cym czasie wiemy, ¿e mielenie siê koñczy). s± jednak kasze, np. gryczana, która jest miêkka i nie da jej siê wsypac i odej¶æ, trzeba sypaæ po troszku. Pozosta³e id± bez problemu, zw³aszcza twarde zbo¿a.
DagaM - 2007-09-30, 21:35
Aniu, a je¶li chodzi o przygotowanie zbo¿a do mielenia, nie wiem czy dobrze pamiêtam, pisa³a¶ ¿e najpierw p³uczesz ziarna. A co z suszeniem, jak to wygl±da, rozsypujesz ziarna na du¿ej tacy i czekasz a¿ wyschn±?
Ania D. - 2007-09-30, 23:11
Daga, teraz ju¿ nie p³uczê, bo nie dajê rady, za duzo tego. Ziarna, które mamy, by³y zanieczyszczone kawa³kami ziemi. Wybiera³am j± najpierw, potem ziarna my³am. To by³o w lecie, suszy³am na balkonie na blachach do pieczenia. Teraz nie by³oby to za bardzo mo¿liwe, bo idzie zimno. Teraz stwierdzi³am, ¿e dostaniemy po prostu trochê naturalnej B12
dort - 2007-10-02, 10:50
my rowniez zamowilismy mlynek w promocji
Aniu D. podpowiedziala bys mi gdzie mozna zaopatrywac sie w zboze, z tego co sie zorientowalam to mlynow w lecznej juz nie ma
Ania D. - 2007-10-02, 13:37
Dort, sami mamy problem. Skoñczy³a nam siê pszenica, a dziadek nam teraz jej nie przywiezie. Nie wiem, gdzie kupimy. Super, ¿e zdecydowali¶cie siê na m³ynek, to doskona³a rzecz w domu.
Daga, pisa³am, ¿e nie p³uczê teraz zbóz. Zapomnia³am, ¿e myjê raczej zawsze ry¿, bo on jest bardzo zanieczyszczony, resztê sobie odpu¶ci³am.
DagaM - 2007-10-04, 12:02
Dzieki Aniu za odpowied¼. Ul¿y³o mi, bo trochê nie wyobra¿a³am sobie tego mycia kilogramów zbó¿. Sam ry¿ do p³ukania to ju¿ nie problem.
dort, a który model zamówi³a¶? Wp³acali¶cie zaliczkê teraz? bo my nie, na razie dostalismy potwierdzenie zamówienia i czekamy na informacjê, kiedy sprowadz± m³ynek.
dort - 2007-10-04, 15:58
DagaM wybralismy billy 200 - zastanawialismy sie miedzy tym 100 a 200, ale ostatecznie wybralismy ten z mocniejszym silnikiem - zaliczke od razu wpalcilam, bo nie chcialam zeby nam uciekla promocjia (zamawialam 30.09 w niedziele, czyli ostatniego dnia) tez na razie przyslali mi info, ze przyjeli zamowienie
AniuD. a zastanawialas sie nad kupnem ziarna z ogloszenie, ja wczoraj przegladajac dziennik wschodni widzialam kilka ogloszen na sprzedaz ziarna np. pszenicy, prosa, zyta, w ogloszeniach bylo zaznaczone ze sa to ziarna konsumpcyjne
Ania D. - 2007-10-04, 17:39
Dort, nie przysz³o mi to do g³owy. Dzi¶ prosi³am kole¿ankê, by zapyta³a znajomego ze wsi, czy maj± pszenicê, je¶li nie, to poszukamy w og³oszeniu. Dziêkujê za pomys³.
dort - 2007-10-04, 17:41
ja tez rozgladam sie po znajomych i jak nic nie znajde ta droga, to pewnie kupimy z ogloszenia
margot - 2007-10-04, 19:04
mój m³ynek ju¿ zrobiony i jedzie z Niemiec,dosta³am meila
Hura,hura
dort - 2007-10-19, 11:59
margot i jak doszed³, zadowolona jeste¶ - napisz kiedy wplacalas reszte kasy, bo ja wlasnie dzisiaj dostalam maile, ze mlynek juz maja i w poniedzialek dostarczy go kurier
a ty DagaM. ju¿ masz swój
DagaM - 2007-10-19, 12:27
Ale Wam fajnie! U mnie cisza, ani m³ynka, ani zbo¿a od te¶cia
Margot, no w³a¶nie, pochwal siê
margot - 2007-10-19, 23:04
Doszed³,ja ca³o¶æ bo tak by³o uzgodnione wp³aca³am przewo¼nikowi jak przywióz³
m³ynek
Mia³am tylko jeden k³opot instrukcjê w jêzyku niemieckim,ale Pan Tomek odpowiedzia³ mi na meila i wiedzia³am ,¿e nalezy odkrêciæ 4 ¶róbki ,wykrêciæ 3 krzy¿aki ,zakrêciæ te 4 i dzia³a jak trzeba
Jest nie tylko po¿yteczny ,mieli a¿ mi³o ,ale i bardzo urodziwy-ten mój m³ynek
Ja na swój trochê czeka³am bo tego Billy 200 podobno robia na zamówienie
DagaM - 2007-11-05, 20:08
No jak tam dziewczyny?
U mnie m³ynek te¿ ju¿ stoi, ale instrukcja jest po niemiecku. Bojê sie odpalaæ sprzêt, ¿eby nie zepsuæ czego¶
dort - 2007-11-05, 21:48
ja juz jestem po pierwszych probach - Daga - zaryzykowalam i go w³±czy³am - m±ka wychodzi super
tylko niestety ja mam problem ze zbozem, nigdzie nie moge kupic zyta
magdusia - 2007-11-06, 00:13
ojojoj ilu tu nowych u¿ytkowników m³ynków siê pojawi³o
czy¿by jaka¶ mega okazja cenowa sie nadarzy³a?
ile kosztowa³y Wasze m³ynki w promocji?
DagaM - 2007-11-09, 22:22
dort napisa³/a: | tylko niestety ja mam problem ze zbozem, nigdzie nie moge kupic zyta | a no w³a¶nie! Ja z kolei dosta³am "cynk" gdzie moge znale¼æ ch³opa, który sprzedaje ziarno z wozu, jutro sprawdzê czy jest.
M³ynka nie w³±czy³am jeszcze, ale chyba siê skuszê jutro. My¶lê, ¿e ju¿ nabra³ "mocy urzêdowej"
magdusia, ja za swój zap³aci³am 909z³ (po 10% zni¿ce)
Malinetshka - 2007-11-18, 12:24
dort napisa³/a: | wybralismy billy 200 - zastanawialismy sie miedzy tym 100 a 200, ale ostatecznie wybralismy ten z mocniejszym silnikiem |
Czyli Billy 200 (ten do gastronomii) ma lepszy silnik... hm, ale z kolei ma 2 lata gwarancji, a Billy 100 - 5 lat gwarancji.. No i nie wiem na który siê zdecydowaæ. Co radzicie? Jakie jeszcze kwestie zdecydowa³y o Waszym wyborze? Czy wszystkie, dziewczyny, zamówi³y¶cie ten Billy 200? i jak i jak?
Ania D. napisa³/a: | Je¶li m³ynek ustawiony jest na najmniejszy kaliber, to g³o¶no (a tak siê robi m±ki). |
"tak siê robi m±ki" - czyli na najmniejszym kalibrze, tak? Warto wiedzieæ na przysz³o¶æ... co by czego¶ nie popsuæ
[ Dodano: 2007-11-18, 12:30 ]
Ju¿ widzê wcze¶niej w w±tku, ¿e np. Daga zamówi³a Billy 100.
Zastanawia mnie jednak ta ró¿nica w pojêciu "do gastronomii" a ten zwyk³y.... czy to technicznie jaka¶ du¿a ró¿nica miêdzy nimi?
Bo czy ze sklejki czy z litego drewna to akurat i dla mnie nie ma wiêkszego znaczenia.
dort - 2007-11-18, 13:39
ja sie gdzie¶ pyta³am Ani D. jak jest z tym, ¿e ten 200 zaliczany jest do gastronomii, ale ona mi napisa³a ¿e to jest raczej do domowego u¿ytku - mi te¿ siê tak wydaje, ¿e z tym podzia³em na domowe i do gastronomii to trochê przesadzili
my kierowali¶my siê wielko¶ci± silnika, nie wiem dlaczego jest taka ró¿nic w gwarancji
Malinetshka napisa³/a: | Ania D. napisa³/a:
Je¶li m³ynek ustawiony jest na najmniejszy kaliber, to g³o¶no (a tak siê robi m±ki).
|
szczerze wyobra¿a³am sobie, ¿e bêdzie g³o¶niej pracowa³,
zajrzyj sobie na stone producenta, tam co prawda wszystko jest po niemiecku, ale jest zdecydowanie wiecej informacji nt. ka¿dego modelu - mo¿e to u³atwi wybór
Aniu D. na tym jarmarku franciszkañskim rozmawaia³m z pani±, która piecze eko chleb i powiedzia³±, ¿e mozna u niej kupowaæ zbo¿e - jak chcesz moge Ci przes³aæ do niej namiary na pw
Malinetshka - 2007-11-18, 14:23
dort napisa³/a: | ja sie gdzie¶ pyta³am Ani D. jak jest z tym, ¿e ten 200 zaliczany jest do gastronomii, ale ona mi napisa³a ¿e to jest raczej do domowego u¿ytku - mi te¿ siê tak wydaje, ¿e z tym podzia³em na domowe i do gastronomii to trochê przesadzili |
No w³a¶nie.. to ju¿ gdzie¶ wy¿ej czyta³am. I dlatego zastanawia mnie czy nie wystarczy Billy 100..
dort napisa³/a: | my kierowali¶my siê wielko¶ci± silnika, nie wiem dlaczego jest taka ró¿nic w gwarancji |
Je¶li ten 200 ma wiêkszy, mocniejszy silnik (bo z my¶l± o bardzo czêstym mieleniu) to i gwarancja powinna byæ ta sama.. co¶ za co¶
Daga, a jak Twój Billy 100 siê sprawuje?
dort napisa³/a: | zajrzyj sobie na stone producenta, tam co prawda wszystko jest po niemiecku, ale jest zdecydowanie wiecej informacji nt. ka¿dego modelu - mo¿e to u³atwi wybór |
dziêki, dort
mam s±siadów germanistów to mo¿e mi pomog±
Ania D. - 2007-11-18, 16:27
Dort, chcê. Ju¿ siê odzywam na priv! Dziêki
DagaM - 2007-11-27, 10:54
Malinetshka napisa³/a: | Daga, a jak Twój Billy 100 siê sprawuje?
| Jestem wniebowziêta
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia, od czasu do czasu m³ynek tak jakby zapycha siê. Mam wra¿enie, ¿e od zbyt mia³ko zmielonej m±ki, albo sypiê za du¿o ziarna na raz...
Co do m±ki, jest mia³ka niczym puder do twarzy , a mielenie samo w sobie sprawia mi tyle rado¶ci i dumy, ¿e mog³abym tak ca³ymi dniami mieliæ ziarno.
Chcia³am siê jeszcze popytaæ inne u¿ytkowniczki, w jakim celu jest tak szeroka rozpiêto¶æ skali mielenia (od 1 do 10)?
magdusia - 2007-11-27, 12:17
Daga ,by móc zrobiæ sobie ¶rutê(kaszê)
czy mieli³y¶cie kiedy¶ ciecierzycê?bo ja mam z ni± k³opoty,mo¿e ziarna s± za du¿e?bo groch w po³ówkach spokojnie mieli.
Ania D. - 2007-11-28, 20:33
Daga, u mnie siê zapycha³, jak robi³am m±kê z kaszy gryczanej (niepalonej) i owsa bez³uskowego. Teraz po prostu wsypujê na raz minimalne ilo¶ci gryki, tak poni¿ej tego drewnianego z±bka i po troszku dosypujê. Z innymi, twardymi produktami, nie ma problemu, wsypujê du¿o do zbiornika i leci.
Z ciecierzycy robi³am m±k±, ale ju¿ nie pamiêtam szczegó³ów. Chyba musia³am przesiewaæ i kawa³ki jeszcze raz wrzucac do m³ynka. Próbowa³am te¿ robiæ kaszê jêczmienn±, ale m³ynek nierówno rozdrabnia (pêczak na mniejsze i wieksze kawa³ki. Nie wiem, jak by sie to razem gotowa³o. Ale robi³am to tylko raz, nastawi³am na 9. Mo¿e na nieco mniejszych numerkach wysz³oby lepiej.
frjals - 2007-11-29, 12:22
margot, na tej stronie któr± poda³a¶ ( hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=557&page= ) pojawi³y siê zdjêcia tego m³ynka. Jest tam pokazane zmielone ziarno - co w³a¶ciwie jest na tym zdjêciu? Czy to s± ³uski i m±ka, czy p³atki i m±ka? Czy da siê na takim m³ynku zrobiæ kaszê do¶æ drobn± (czy raczej grub± m±kê)?
Poza tym pojawi³y siê, a w ka¿dym razie ja dopiero teraz zauwa¿y³am, inne rodzaje m³ynków rêcznych...
DagaM - 2007-11-30, 08:43
frials, margot pisa³a mi (i chyba na forum), ¿e te rêczne m³ynki nadaj± siê do robienia jedynie ¶ruty.
A ja powiem Wam, ¿e trochê jestem z³a, bo po zrobieniu 3 szklanek m±ki pszennej m³ynek zapycha siê ju¿ przy najmniejszej ilo¶ci pszenicy...chyba jednak trzeba wymontowaæ silnik i oczy¶ciæ, ale jeszcze nie dosz³am do tego jak to zrobiæ ...nie wiem, czy nie lepiej by³o zamówiæ ten wiekszy m³ynek Billy 200...
[ Dodano: 2007-11-30, 10:45 ]
Jeszcze pochwalê sie , ¿e kupi³am owies z ³uskami i teraz mam przesiewania m±ki z plew, ¿e hej!
Ania D. - 2007-11-30, 10:54
Daga, to niedobrze, ¿e siê zapycha. Mo¿e co¶ z nim jest nie tak? W koñcu pszenica jest twarda o nic siê nie powinno tam zapychaæ (jak jest z miêkkimi produktami), chyba, ¿e siê bardzo rozgrzewa. Sama nie wiem.
DagaM - 2007-11-30, 11:02
W zesz³ym tygodniu rozmwia³am z panem (¶wietny go¶æ) i zaproponowa³ mi metodê przesuniêcia wajchy na wy¿szy stopieñ, czyli na grubsze mielenie, ale nie do koñca zdaje to egzamin, bo m³ynek oczyszcza siê, a za chwilê znowu jest to samo. Poczekam jeszcze tydzieñ na instrukcjê po angielsku, a pó¼niej zobaczymy...
Do najmiêkszych nale¿y w³a¶nie chyba owies - jest to samo, gdy schodzê na stopieñ mniejszy ni¿ 2.
Z innych zbó¿ mam jeszcze grykê (niepalon±) i jêczmieñ/ pêczak, których nie testowalam.
Malinetshka - 2007-11-30, 12:13
Kurczê, to ju¿ sama nie wiem, w który lepiej zainwestowaæ.. Billy 100 czy 200...
frjals - 2007-11-30, 12:54
DagaM napisa³/a: | nadaj± siê do robienia jedynie ¶ruty |
no ale w³a¶nie co to jest ta ¶ruta? to mi siê z pasz± jedynie kojarzy
czy to jest kasza czy p³atki?
Ania D. - 2007-11-30, 12:59
Nie bardzo podoba mi siê pomys³ pana, by przestawiaæ na grubsze mielenie. Jak chcê mieæ m±kê, to zale¿y mi na m±ce, a nie ma grubszej ¶rucie. Nie nadaje siê ona do wszystkiego, w nalesnikach nie bardzo by siê sprawdza³a.
Dla mnie ¶ruta to takie pokruszone ziarno.
DagaM - 2007-11-30, 13:37
Ania, ten pan z zawstydzeniem powiedzia³ mi o tej metodzie, bo sam nie wiedzia³. Z rozmowy wyczu³am, ¿e facet funkcjonuje na wysokich obrotach i jeszcze nie bardzo ogarnia wszystko, rozumiem go i w ¿aden sposób nie potrafiê byæ na niego z³a.
Natomiast w instukcji niemieckiej sa pokazane zdjêcia, gdzie w³a¶nie wyjmuje sie silnik i oczyszcza sprzêt - robi³a¶ tak kiedy¶ Aniu? Kojarzy mi siê to z sokowirówk±, któr± trzeba oczyszczaæ po pewnej ilo¶ci wrzuconych warzyw i owoców.
Malinetshka, poczekaj, mo¿e odezw± siê jeszcze dziewczyny dort i margot, które maj± Billy 200 i napisz± co¶ nie co¶, jak im siê u¿ytkuje.
Ciekawa jestem ile czasu mo¿na mieliæ za jednym w³±czeniem?
Generalnie jak m³yn nie jest zatkany, bardzo szybko mieli zbo¿e, wiêc na wydajno¶æ nie narzekam...jedynie to zapychanie mnie zastanawia...nie wydaje mi siê, ¿ebym mia³a uszkodzony sprzêt. Mo¿e to jest tak, ¿e powiedzmy po zmieleniu 3 szklanek zbo¿a trzeba przedmuchaæ m³yn...sama nie wiem
dort - 2007-11-30, 13:45
ja narazie za duzo nie miele, bo nadal czekam na zyto, ale robilam ze twa razy make na chleb dla meza i nic takiego nie zaobserwowalam
zreszta dzisiaj tez bede piekla chleb to napisze - w takim razie ide mielic pszenice
DagaM - 2007-11-30, 13:48
dort, a na jakim stopniu mielisz pszenicê i w jakiej ilo¶ci?
Ania D. - 2007-11-30, 18:47
Daga, my nie czy¶cili¶my silnika. Muszê zapytaæ mê¿a, jak to wygl±da i co ile siê powinno. Ja mielê na raz du¿o, kilka kilo m±ki. Nie ma problemów, tylko potem ona jest ciep³a. Zdarza³o siê, ¿e po kolei robi³am m±kê z pszenicy, ¿yta, ry¿u, jaglan± i nic siê nie dzia³o. Jest mi wygodniej zrobiæ od razu m±kê na chleb (piekê na raz dwa lub 3, bo czasem dla kogo¶), wiêc tej m±ki trochê trzeba. A do tego np. jeszcze na nale¶niki, wychodzi mi ca³y du¿y gar.
margot - 2007-11-30, 19:57
Ja mam tak jak Ania nic sie nie zapycha,choc na poczatku z 2 razy siê to zdarzy³o ,ale to ,,dawno" by³o
Bardziej mam k³opot z nabyciem ziarna
A ten rêczny m³ynek robi ¶rutê taka trochê pop³atkowana ,jak sie przesieje
to jest
-m±ka
-otrêby
Billy jest wspania³y mieli na mia³ -chocia¿ tak jak pisze Ania m±ka jest lekko ciep³a
DagaM - 2007-11-30, 21:25
Kurcze, ale zmartwi³y¶cie mnie Tak sobie my¶lê, ¿e chyba jednak mam felerny model. Zadzwoniê w poniedzia³ek do pana, pop³akaæ mu w telefon, mo¿e wymy¶li jakie¶ rozwi±zanie mojego problemu.
Malinetshka - 2007-12-04, 22:59
DagaM, no i jak? wiesz ju¿ co dolega Twojemu m³ynkowi? i czy pan zaproponowa³ jak±¶ pomoc?
kofi - 2007-12-05, 12:14
W³a¶nie wczoraj widzieli¶my taki m³ynek rêczny i mój m±¿ zapa³a³ chêci± posiadania go, wyzna³ przy tym, ¿e chcia³ kiedy¶ kupiæ w Niemczech, no ale chwilowo tamten z Niemiec poza zasiegiem...
dort - 2007-12-05, 12:20
DagaM - pszenice na chleb miele najczesciej na 3, robilam testy mlynka i mielilam pszenice na 2 - bylo dobrze, ale jak juz skonczylam i po jakis 15-20min chcialam jeszcze zmielic troche to mlynek nie chcial wspolpracowac
AniuD., margot wam tez tak sie robi?
Ania D. - 2007-12-05, 12:32
M±kê robiê na 1, nie ma problemu. Czêsto robiê od razu du¿y garnek m±ki, m³ynek nie zapycha siê i pracuje bez zarzutu.
DagaM - 2007-12-05, 14:43
dort, to jest w³a¶nie mój problem. Mi to wygl±da na zapchanie m³ynka.
Wys³a³am maila w pi±tek, przypominaj±cego pro¶bê o instrukcjê w jêzyku angielskim, ale ¿e nie by³o odzewu, m±¿ napisa³ ju¿ konkretniejszego maila we wtorek i dzisiaj dostali¶my odpowied¼. Czekamy na obiecan± instrukcjê, która mam nadzieje, rozwi±¿e problem czyszczenia m³ynka. Je¿eli oka¿e siê, ¿e sposób podany w instrukcji nie pomaga, wtedy pan obieca³, ¿e wymienimy m³ynek na inny egzemplarz.
Pytanie jest tylko takie, czy jest to wada mojego egzemplarza, czy nazwyczajniej w ¶wiecie trzeba m³ynek odblokowaæ, zgodnie z instrukcj±.
Co do skali mielenia, z tego co dopatrzy³am siê w instrukcji, pszenicê mo¿na mieliæ na 1, wiêc rozumiem dort, ¿e mieli³a¶ na 2 i 3, bo ba³a¶ siê ¿e m³ynek przestanie mieliæ? Ale i tak to sie sta³o, tak?
dort - 2007-12-06, 22:01
mielilam na 2, bo taka mi wystarcza na chleb
mielilam juz pare razy i nie bylo problemu, ale wczesniej mielilam tyle ile bylo trzeba a potem konczylam i tyle, tym ostatnim razemzmielilam jakies 4 szklanki i wylaczylam mlynek, ale po jakis 15-20min stwierdzilam, ze jeszcze zmiele troche i wtedy nie chcial mi mielic - na nastepny dzien bez problemow zmielilam to co chcialam - wiec nie wiem, moze sie nagrzal i trzeba bylo dluzsza przerwe zrobic
Aniu D., Margot - probowalyscie mielic po tak krotkiej przerwie
Ania D. - 2007-12-06, 22:25
U mnie nie by³o problemów.
Malinetshka - 2008-01-18, 17:40
DagaM, jak tam sprawa m³ynka?
Chcia³abym siê wreszcie zdecydowaæ na którego¶ Billy'ego i wci±¿ nie wiem na którego.. My¶lê, czy nie lepiej jednak kupiæ ten "do gastronomii"...
DagaM - 2008-01-18, 20:14
Malinetshka, patrz±c na przypadek dort, która ma model "do gastronomii", nie ma regu³y. Chyba jest to kwestia szczê¶cia.
U mnie dzieje siê z m³ynkiem dok³adnie to samo, co u dort. W poniedzia³ek zadzwoniê do pana i spytam siê co mam zrobiæ, co proponuje...
Malinetshka - 2008-02-23, 00:04
Daga i jak?
DagaM - 2008-02-23, 09:27
Malinetshka, u mnie sprawa wygl±da tak, ¿e jeszcze raz oczy¶ci³am m³ynek (wy¿³obienia w ¿arnach, tam gromadzi³o siê sprasowane zbo¿e, taka jakby zaparzona warstwa ze zbó¿) i m³ynek mieli ju¿ bez ¿adnych problemów.
Mój ojciec po obejrzeniu m³ynka i wszystkich regulacji, stwierdzi³, ¿e problemem mog³o byæ zbyt bliskie ustawienie ¿aren miel±cych (wzglêdem siebie). Jest do tego regulacja. Szkoda, ¿e od pocz±tku nie mia³am instrukcji obs³ugi w jêzyku polskim lub angielskim, nie by³o by tego problemu.
Pytanie jest tylko takie, czy czyszczenie ¿aren jest czynno¶ci± standardow±? Bo z tego co pisa³a Ania D., nie czy¶ci³a swojego m³yna, bo nie by³o potrzeby...
No i jeszcze jedna sprawa, ¿arna mam ustawione na oko, na tyle blisko siebie, aby m±ka by³a wystarczaj±co mia³ka, ale na tyle daleko od siebie, aby ¿arna nie zakleja³y siê.
Do go¶cia nie dzwoni³am.
Ciekawa jestem co u dort, jak jej sprawa z m³ynkiem?
dort - 2008-02-23, 10:58
DagaM ja na razie nie bêdê sprawy komentowac
magdusia - 2008-02-23, 12:27
DagaM napisa³/a: | czy czyszczenie ¿aren jest czynno¶ci± standardow±? |
u nas czy¶ciæ trzeba gdy jakie¶ ''zakazane'' ziarno wrzucê np.p³atki owsiane lub grykê na mia³kie mielenie.
Jak Ci siê zapycha to mo¿e masz wilgotne ziarno?
DagaM - 2008-02-23, 15:25
magdusia napisa³/a: | u nas czy¶ciæ trzeba gdy jakie¶ ''zakazane'' ziarno wrzucê np.p³atki owsiane lub grykê na mia³kie mielenie. | a regulowa³a¶ odleg³o¶æ ¿aren?
Malinetshka - 2008-02-23, 18:10
Dziêki za odpowied¼ DagaM choæ nadal nie wiem co robiæ...
magdusiu, a Ty masz który m³ynek? z którym silnikiem? od jak dawna go u¿ytkujesz?
magdusia - 2008-02-25, 11:25
Malinetshka, ja mam
hxxp://www.top-getreidemuehlen.de/komo_fun.shtml]ten .Ju¿ chyba jakie¶ siedem lat,nigdy nie by³ w naprawie ,ci±gle dobrze s³u¿y.
[ Dodano: 2008-02-25, 11:39 ]
DagaM napisa³/a: | regulowa³a¶ odleg³o¶æ ¿aren? |
tak,oczywi¶cie gdy by³a wiêksza odleg³o¶c by³a lepiej
DagaM - 2008-03-20, 20:39
Malinetshka, przetestowa³am swój m³ynek "wzd³u¿ i w szerz" i stwierdzam, ¿e jednak chodzi bardzo dobrze. Faktycznie tak jest jak pisa³a magdusia, ¿e je¿eli ziarno jest wilgotne, choæby minimalnie, m³ynek zapycha siê. Mozna nawet nie wiedzieæ, ¿e ziarno jest wilgotne.
Malinetshka - 2008-03-20, 23:00
DagaM, magdusia, dziêkujê dziewczyny
YolaW - 2008-11-10, 21:03
Dziewczyny, chcê kupiæ m³ynek do mielenia pestek, ziarenek (siemiê, sezam itp.) przy rozszerzaniu diety Olafa. Co s±dzicie o tym m³ynku?
hxxp://allegro.pl/show_item.php?item=470065943&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
rosa - 2008-11-10, 21:33
Yola, m³ynek wygl±da super, ma du¿± moc, wiêc spoko zmieli pestki
skoro mój rzêch sdzie³any w CCCR przed 30 laty daje radê to ten tym bardziej
ale jaka droga wysy³ka
YolaW - 2008-11-10, 22:04
Mam blender MPM (by³ gratis do badziewiastej Kasi), wiêc blendera nie bêdê narazie kupowaæ. Blender bêdzie dobry do zupek, ale pestek by nie zmieli³. A daje blender radê namoczonym pestkom?
rosa napisa³/a: | ale jaka droga wysy³ka |
no, droga, ale kupiê, bo wyda³ mi siê lepszy od innych a nie taki drogi.
Dziêki Dziewczyny za odzew
mizumo - 2008-11-10, 22:46
YolaW, bêdzie dobry Generalnie wa¿ne jest to aby nie mia³ poni¿ej 160W, bo bêdzie rozdrabnia³, a nie mieli³
Malinetshka - 2008-11-10, 22:54
YolaW napisa³/a: | A daje blender radê namoczonym pestkom |
Yolu, mój blender namoczonym daje radê, ale z dodatkiem wody. Na pocz±tku z mniejsz± ilo¶ci±, stopniowo zwiêkszam.
Karolina - 2008-11-10, 22:54
"POJEMNO¦Æ: 12 FILI¯ANEK"
Yola czy Ci siê zmie¶ci w kuchni?
YolaW - 2008-11-10, 23:01
mizumo napisa³/a: | Generalnie wa¿ne jest to aby nie mia³ poni¿ej 160W, bo bêdzie rozdrabnia³, a nie mieli³ |
mizumo to wa¿na informacja dziêki. Ju¿ wiem, ¿e kupujê, dziêki Wam
Karolina napisa³/a: | "POJEMNO¦Æ: 12 FILI¯ANEK"
Yola czy Ci siê zmie¶ci w kuchni? |
mizumo - 2008-11-10, 23:09
Nie ma za co po prostu sama jaki¶ czas temu skuszona promocj± kupi³am m³ynek 100W... koszmar. No rozdrabnia³ po prostu. W dodatku na naklejce widnia³a informacja, ¿e nie wolno mieliæ d³u¿ej ni¿ 1 min.!
Dziêkujê bardzo, to ja ju¿ wolê m³ynek z PRLu
YolaW - 2008-11-10, 23:23
mizumo napisa³/a: | Dziêkujê bardzo, to ja ju¿ wolê m³ynek z PRLu |
No te stare m³ynki s± super. Te¶ciowa w takim cukier puder robi, ma chyba ze 30 lat ten m³ynek i mieli superowo!!
Malinetshka - 2008-11-11, 00:03
To prawda. Ja mam chyba taki...
euridice napisa³/a: | z NRD |
Karolina - 2008-11-11, 15:36
Mizumo, w naszym Braunie nie mo¿na mielic d³u¿ej ni¿ 20 sek ALe z regu³y ten czas wystarcza
mizumo - 2008-11-11, 18:40
Karolina, noo 600, a 100W to jednak jest ró¿nica
Poza tym super-hiper-mega Braun nie nadaje siê do suchych pestek, kasz czy ziaren (a szkoda ) dlatego po¿±dane jest w kuchni mieæ jeszcze co¶ oprócz niego
YolaW - 2008-11-11, 18:47
Cytat: | Poza tym super-hiper-mega Braun nie nadaje siê do suchych pestek, kasz czy ziaren (a szkoda ) dlatego po¿±dane jest w kuchni mieæ jeszcze co¶ oprócz niego |
Karolina co to masz za kombajn?
mizumo - 2008-11-11, 20:41
Ja mam taki hxxp://www.electro.pl/produkt-BRAUN_Blender_MR_6550_CA_2B_udzial_w_losowaniu_samochodu_Toyota_AYGO-23635,139.html , Karolina te¿ jest posiadaczk± takiego cuda (chocia¿ nie wiem czy dok³adnie tego samego modelu)
Karolina - 2008-11-12, 10:46
Dziewczyny pomerda³o mi siê - m³ynek mam - nie Braun lecz Bosch Brauna mam blender ten co Mizumo pokaza³a.
YolaW - 2008-11-12, 17:59
No ja ju¿ ten m³ynek zakupi³am
majaja - 2008-11-14, 22:07
Najlepszy do codziennego u¿ytku jest taki
hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-niewiadow-652.html
aczkolwiek ja go chyba kupowa³am taniej, ale mogê nie pamiêtaæ bo bym na wymianê po rozwaleniu kilku innych. Tym mielê wszystko, migda³y i cynamon i ¶wietnie sobie radzi.
k.leee - 2008-11-15, 02:48
majaja napisa³/a: | Najlepszy do codziennego u¿ytku jest taki
hxxp://www.spam/mlyn...wiadow-652.html | Czemu akurat ten?
Nam pad³ po 6 miesi±cach bosz 180Wat taki hxxp://www.electro.pl/produkt-BOSCH_Mlynek_MKM_6003_2B_udzial_w_losowaniu_samochodu_Toyota_AYGO-7721,146.html
Teraz zastanawiam siê nad tym hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=785&page=
tylko, ¿e cena sroga
YolaW - 2008-11-15, 18:47
majaja, ten co poda³a¶ najbardziej przypomina te stare kombajny co to maj± po 20 lat i ci±gle dzia³aj± i wszystko zmiel±
k.leee, cena rzeczywi¶cie baaardzo sroga...
Malinetshka - 2008-12-02, 17:42
k.leee, no i jak? kupujecie m³ynek do zbo¿a?
excelencja - 2008-12-07, 20:28
a m³ynek do kawy nie daje rady zbo¿a mieliæ?
Jutro mama dostarczy mi stary rosyjski m³ynek do kawy, a którym te¿ puder robi³y¶my )) Mo¿e da rade kasze chocia¿ mieliæ...
Malinetshka - 2008-12-07, 22:06
excelencja, m³ynek do kawy poradzi sobie z kasz± (super mieli mi gryczan±, troszkê d³u¿ej jaglan±, ró¿ne ziarenka typu siemiê czy sezam to spokojnie), ale z twardym zbo¿em jest problem.. wiem, bo próbowa³am mieliæ ¿yto Po minucie m³ynek jest ju¿ gor±cy (z mojego to ju¿ siê parê razy dymi³o nawet ale nadal ¿yje), a zbo¿e jest co najwy¿ej ¶rut±.. Nawet jak mieli³am z przerwami to m³ynek ledwo dawa³ radê. A mam te¿ taki dobry stary NRD-owski
lemonka - 2008-12-24, 09:02
A jaki m³ynek rêczny do mielenia sezamu i ziaren lnu polecacie? Kupi³am Bergnera i niestety nie da rady bo ¿arna siê jako¶ luzuj± i nie daj± rady z drobnymi ziarnami sezamu Niby jest regulacja, ale jaka¶ do bani. Ten m³ynek zostawiê do kawy a na ziarna nowy kupie tylko nie wiem jaki. Mo¿e kto¶ z Was wie jaki rêczny siê sprawdza?
alcia - 2008-12-29, 10:24
lemonka, tutaj chyba nikt nie korzysta z rêcznego, same elektryczne rz±dz±... Tak¿e nie wiem, czy kto¶ Ci pomo¿e w tej kwestii.
Karolina - 2008-12-29, 16:22
Lemonka do tak drobnych ziaren mo¿na z powodzeniem u¿yæ kamiennego mo¿dzierza.
lemonka - 2008-12-29, 18:39
Dzieki dziewczyny Juz sie zdecydowa³am na zakup elektrycznego. A mo¼dzierza nie lubiê u¿ywaæ bo co chwilê wyskakuj± mi z niego kawa³ki ró¿nych mia¿d¿onych rzeczy
Agnieszka - 2008-12-29, 20:42
przez wiele lat u¿ytkowa³am taki elektryczny (prawie mój rówie¶nik) ale jak dokoñczy³ dzia³anie dziêki uprzejmo¶ci Rosy naby³am podobny na allegro (za 10 z³ chyba) i spisuje siê dzielnie.
arahja - 2008-12-29, 21:58
Mam m³ynek First, do kupienia pe³no na Allegro: hxxp://allegro.pl/item513447738_mlynek_do_kawy_first_fa_5485_gwar_2_lata.html
¦wietny jest! Polecam!
lemonka - 2008-12-30, 22:13
Dziêki
kejzi-mejzi - 2010-06-27, 17:17
Jak my¶licie, czy taki m³ynek ¿arnowy nada siê do mielenia oleistych i namoczonych zieren? Bo na moj± logikê to ¿arna mog± siê zapchaæ momentalnie, mam racjê? Czy do oleistych bezwzglêdnie musz± byæ no¿e stalowe?
Malinetshka - 2010-06-27, 21:14
kejzi-mejzi napisa³/a: | Bo na moj± logikê to ¿arna mog± siê zapchaæ momentalnie, mam racjê? |
Masz racjê. ¯arnowy m³ynek jest tylko do ziaren suchych i nieoleistych.
kejzi-mejzi - 2010-06-27, 23:04
Ale jestem bystra, zapomnia³am linka:
hxxp://www.euro.com.pl/mlynki-do-kawy/krups-gvx2.bhtml
Lily - 2010-06-27, 23:07
kejzi-mejzi, nie mieli³abym w takim m³ynku nic mokrego.
kejzi-mejzi - 2010-06-27, 23:46
No w³a¶nie, dziêki, nabêdê zwyk³y z no¿ami.
Malinetshka - 2010-06-27, 23:57
kejzi-mejzi, ale rozumiem, ¿e masz na my¶li taki mini-blender do namoczonych ziaren? bo w m³ynku takim do kawy, ale nie¿arnowym, tylko np. takim: hxxp://www.allegro.pl/item1093203610_mlynek_do_kawy_bosch_mkm_6000_mkm_6003.html#gallery z no¿em dwuskrzyd³owym, te¿ nie wolno namoczonych mieliæ. Oleiste ju¿ jako¶ id±.
huanita - 2010-08-16, 13:38
Jak my¶licie taki: hxxp://allegro.pl/item1174522026_elektryczny_mlynek_do_mielenia_kawy_tiross_ts530.html
Bêdzie dobry? I w takim to tylko na sucho siê mieli...?
karmelowa_mumi - 2010-08-16, 14:17
huanita, bêdzie dobry i na sucho
gosia_w - 2010-09-29, 11:39
Mam pytanie do u¿ytkowników m³ynka do m±ki. Marzy mi siê takowy i zaczê³am ogl±daæ ró¿ne typy. Chcia³abym mieliæ zbo¿a oraz ciecierzycê. Czy lepsze s± ¿arna metalowe czy ceramiczne? Silnik mocniejszy czy s³abszy (potrzebujê dla celów domowych, naraz maksimum 1kg m±ki)? Lejek drewniany czy metalowy (czy to ma znaczenie poza wygl±dem)? Czy na co¶ jeszcze powinnam zwróciæ uwagê?
bronka - 2010-09-29, 11:58
gosia_w, najlepsze ¿arna to chyba kamienne. Jakie m³ynki wchodz± w grê?
gosia_w - 2010-09-29, 12:25
bronka napisa³/a: | Jakie m³ynki wchodz± w grê? | pytasz o konkretne modele, które ogl±da³am?
Zapomnia³am dodaæ, ¿e chcia³abym m³ynek elektryczny. I jeszcze, ¿eby przyniós³ Miko³aj Chcê wybraæ model i zd±¿yæ z wys³aniem listu, tak ¿eby Miko³aj zd±¿y³ zamówiæ.
bronka - 2010-09-29, 12:39
chcia³am Ci poleciæ firmê niro. Bardzo porz±dne maj± m³ynki.
gosia_w - 2010-09-29, 12:55
Zajrza³am na stronê - maj± m³ynki Schnitzer. Ciekawe, jak cenowo u nich wygl±da, ju¿ obejrza³am ofertê Boguty M³yn i tobio (wszyscy maj± te same m³ynki).
[ Dodano: 2010-10-01, 09:00 ]
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w takim domowym m³ynku mo¿na zmieliæ ziarno na tak± m±kê do ciasta, czy raczej tylko tak± chlebow±?
puszczyk - 2011-01-06, 10:37
gosia_w, i co w koñcu kupi³a¶?
Czy kto¶ z Was ma maszynkê do mielenia Zelmer z m³ynkiem ¿arnowym?
Przystawka kosztuje 115 z³ i zastanawiam siê czy warto kupiæ.
Z dokupionej szatkownicy jestem bardzo zadowolona.
gosia_w - 2011-01-06, 11:27
Miko³aj przyniós³ mi elektryczny m³ynek Schnitzer. Jestem bardzo zadowolona. Wczoraj mia³am ma³± awariê, bo m³ynek siê zablokowa³ (mieli³am m±kê ¿ytni± zbyt drobno), ale bardzo ³atwo jest go odkrêciæ i wyczy¶ciæ.
puszczyk - 2011-01-07, 00:29
gosia_w, fajny Miko³aj tam u Was chodzi.
Tak wygl±da to cudo: hxxp://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html
Znalaz³am te¿ w±tek o tym m³ynku (pisz± o nim pod k±tem mielenia kawy, ale sa fotki jak wygl±daj± te ¿arna): hxxp://www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=6651&sid=504044f2f9e8ab49768678924da18aed
My¶lê, ¿e go kupiê jak bêdê mia³a fundusze. Na stronie producenta pisz±, ¿e mieli tak¿e zbo¿a.
gosia_w - 2011-01-07, 09:49
puszczyku, ja mam do¶wiadczenie z tak± przystawk± do innego robota (Bosch) - mo¿na zmieliæ zbo¿e, ale do chleba. Do ciasta, czy nale¶ników nie za bardzo, bo mieli do¶æ grubo. Mo¿na przesiaæ, wiem
karusia - 2011-01-07, 18:48
hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama te¿ ma taki, bardzo polecam. MIeli³am kawê, kasze, orzechy (które¶ siê mocno zbryli³y w ¶rodku), siemie, sezam, tapiokê, ry¿...
Krokodyl - 2011-02-20, 06:14
Przepraszam, za OT, ale kiedy kilka miesiêcy temu zainteresowa³am siê pieczeniem chleba (bo w Polsce nie mo¿na kupiæ czeskiego pieczywa), to przeczyta³am, ¿e do pieczenia nigdy nie u¿ywa siê ¶wie¿o zmielonej m±ki. M±ka podobno musi sobie trochê pole¿eæ, najlepiej ok 2 miesiêcy. Podobno robi³y tak ju¿ nasze prababki (tak wyczyta³am z blogów po¶wiêconych tej tematyce, np. hxxp://www.telatko.bloguje.cz/]tu ). No i na stronach m³ynów wyczyta³am, ¿e piekarniom oferuj± te¿ takie "odle¿ane" m±ki.
No i w³a¶nie jako¶ mi to nie pasuje do tego:
Ania D. napisa³/a: | Teraz m±kê zawsze mam ¶wie¿±, nie muszê robiæ du¿o zapasów (a razowa nie powinna d³ugo stac, bo szybko je³czeje). |
Ania D. napisa³/a: | Najcenniejsza jest w³a¶nie taka ¶wie¿o zmielona m±ka, ta stoj±ca na pó³kach powoli traci swoje cenne warto¶ci od¿ywcze. |
Chyba, ¿e wegetarianie i weganie zupe³nie inaczej piek± chleb i ciasta?
gosia_w - 2011-02-20, 08:59
Krokodyl, pierwsze s³yszê, ¿e lepsza jest m±ka, która pole¿y... W wielu ¼ród³ach znalaz³am info o tym, ¿e ¶wie¿a lepsza, bo le¿±c je³czeje, tak jak pisa³a Ania. Ja piekê chleb i inne wyroby równie¿ ze ¶wie¿ej m±ki. Udaj± siê dobrze i s± b. smaczne.
Czeskiego linka nie czyta³am, zastanawiam siê jeszcze, czy mówisz o m±ce oczyszczonej, czy razowej? Oczyszczona faktycznie wolniej je³czeje.
Malinetshka - 2011-02-20, 11:08
gosia_w napisa³/a: | pierwsze s³yszê, ¿e lepsza jest m±ka, która pole¿y... |
A ja to s³ysza³am prosto od rolników. Ale uzasadnienia nie znam. My¶lê, ¿e chodzi nie o kwestie zdrowotne, a o to, ¿e m±ka nie bêdzie mokra, ale pewno¶ci nie mam. To jedyne co mi do g³owy przychodzi.
gosia_w - 2011-02-20, 19:06
Mo¿e chodzi o to, ¿e ¿eby m±ka nie ple¶nia³a, to trzeba j± wysuszyæ (je¶li planuje siê j± przechowywaæ). I wtedy lepsza jest przechowywana.
d¿o - 2011-02-20, 21:10
M±ka ¶wie¿a jest niedojrza³a, ma mniejsz± warto¶æ wypiekow±, s³absze w³a¶ciwo¶ci gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyro¶niêty. Ma to znaczenie przy produkcji masowej, wiadomo, ¿e piekarz chce ³adnie wygl±daj±ce pieczywo, z du¿ymi porami w ¶rodku, dla wypieku domowego nie ma to znaczenia moim zdaniem.
Krokodyl - 2011-02-21, 00:10
O, dok³adnie co¶ takiego czyta³am, jak napisa³a d¿o, tylko nie zapamiêta³am tego dok³adnie. Dodam jeszcze, ¿e (przynajmniej czeskie) pieczywo, zw³aszcza chleb, z tej dojrza³ej m±ki wcale nie ma du¿ych porów. Wielko¶æ porów to chyba zale¿y od tego, czy m±ka razowa, czy bia³a i czy u¿yto tylko kwasu, czy dro¿d¿y.
Tak przynajmniej zaobserwowa³am.
Lily - 2011-02-21, 00:11
Krokodyl napisa³/a: | Wielko¶æ porów to chyba zale¿y od tego, czy m±ka razowa, czy bia³a i czy u¿yto tylko kwasu, czy dro¿d¿y. | I ile tego u¿yto moim zdaniem te¿
gosia_w - 2011-02-21, 06:53
d¿o napisa³/a: | M±ka ¶wie¿a jest niedojrza³a, ma mniejsz± warto¶æ wypiekow±, s³absze w³a¶ciwo¶ci gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyro¶niêty. |
d¿o, mi chleb ro¶nie tak samo jak z m±ki kupnej. Ale faktycznie z ciastami, a w³a¶ciwie muffinkami mam ostatnio problem, mo¿e to kwestia ¶wie¿ej m±ki.
Maliboo7 - 2011-04-26, 20:03
karusia napisa³/a: | hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama te¿ ma taki, bardzo polecam. MIeli³am kawê, kasze, orzechy (które¶ siê mocno zbryli³y w ¶rodku), siemie, sezam, tapiokê, ry¿... |
Przekona³a¶ mnie i te¿ taki naby³am. Na razie jestem bardzo zadowolona i mielê wszystko, co mi wpadnie w rêce
go. - 2014-07-19, 13:39
Podbijam temat. Szukam czego¶ nowego. Mo¿e kto¶ siê wyposa¿a³ niedawno w m³ynek do orzechów, migda³ów, ciecierzycy i znalaz³ co¶ ciekawego na rynku?
majaja - 2016-08-18, 07:27
Od¶wie¿am. Tamten m³ynek do kawy pad³ mi po latach, na rynku ich juz nie ma, a bosze wytrzymuj± max 6 miesiecy. Z linków podanych w temacie wiêkszo¶æ siê nie otwiera, no wiêc poproszê o rady. Mielê g³ównie migda³y, sezam, rzadziej zbo¿a na m±kê. I wola³±bym y nie kosztowa³ majatek, i by³ elektryczny, bo migda³ów rêcznie se nie wyobra¿am. Pomó¿cie, bo mnie ju¿ szlag trafia.
kofi - 2016-08-18, 16:46
maja Te¿ zabi³am m³ynek, znalaz³am hxxp://www.avans.pl/mlynki-elektryczne/mlynek-mpm-mmk-06m,id-631323?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=858967&utm_campaign=2016-07&utm_term=Mlynki-elektryczne&ceneo_spo=true&gclid=CJnypcyDj84CFcsicgod4jgGyw&gclsrc=ds]co¶ takiego. Tutaj najtañszy. W koñcu nie kupi³am, bo u¿ywam wycisarki do mielenia kawy, taka by³a idea przy jej zakupie - minimalizacja liczby sprzêtów kuchennych, ale gdybym mia³a kupiæ to ten.
arahja - 2016-08-18, 21:09
Tristar / Macina
hxxp://sfk.pl/i/AGDTRTMLY0001.jpg
Ju¿ go parê lat mam, kupowany chyba z 6-7 lat temu w PL, a do tej pory ¶licznie mieli. Chocia¿ za migda³y nie bêdê rêczyæ...
|
|