wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - tybetańskie pierożki MOMO

dynia - 2008-03-20, 19:47
Temat postu: tybetańskie pierożki MOMO
(Oryginalny przepis, znalazłam na witrynie internetowej poświęconej Tybetowi) :
Pierożki momo
Momo to popularne tybetańskie pierożki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto

Gotowanie momo należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Aby przygotować momo dla czterech osób, potrzeba 750 gramów mąki i 3/4 szklanki wody. Ta ilość nie musi być odmierzana ze ścisłą dokładnością - Tybetańczycy zazwyczaj odmierzają ilość "na oko". Mąkę zmieszać z wodą, dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie. Zagnieść sprężyste ciasto. Gotowe ciasto odłożyć do naczynia z pokrywką na czas przygotowania pozostałych składników. Ciasto nie może wyschnąć, inaczej ciężko będzie je poddać kolejnym stopniom obróbki.
*
Nadzienie - wegetariański farsz z warzyw.
Drobno pokroić 2 cebule, kawałek korzenia imbiru wielkości 5 cm, 2 - 3 ząbki czosnku, pęczek kolendry, 450 gramów kapusty, 450 gramów tofu*, 225 gramów grzybów* (mogą być ciemne grzyby azjatyckie), 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka sproszkowanego bulionu warzywnego

*(ja nie zawsze daję tofu i czasem pieczarki zamiast tych azjatyckich)



Lepienie momo

Kiedy ciasto i nadzienie są gotowe, można zająć się lepieniem pierożków.

Ciasto należy rozwałkować tak, aby nie było ani za cienkie ani za grube. Ciasto powinno być nieco cieńsze niż dyskietka komputerowa. Z rozwałkowanego ciasta trzeba wykroić krążki przy pomocy szklanki lub kubka.

Tradycyjny sposób wyrabiana krążków z ciasta jest trudniejszy: małe kulki utoczone z ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, a dopiero potem rozwałkować w kształcie krążków, których krańce powinny być cieńsze od wewnętrznej części krążka. Mimo iż jest to bardziej pracochłonne, wielu Tybetańczyków wciąż wybiera ten właśnie sposób robienia momo.

Kiedy krążki z ciasta są już gotowe, nadziewa się je farszem i lepi. Momo można lepić na wiele różnych sposobów: można nadawać im najróżniejsze kształty. W tym przepisie podany jest sposób wykonania dwóch najbardziej popularnych kształtów: momo okrągłe, oraz momo w kształcie półksiężyca (łatwiejsze do wykonania).

Okrągłe momo

Lepienie momo zaczyna się w podobny sposób, niezależnie od kształtu. Na trzymany w lewej dłoni krążek ciasta nałożyć łyżkę farszu. Następnie prawą ręką zlepić brzegi ciasta. Należy przyszczypać brzegi ciasta kciukiem i palcem wskazującym, tak, aby powstała mała fałdka. Palec wskazujący przesuwać wokół brzegu pierożka, przyszczypując i doklejając po kawałeczku ciasta do uprzednio zlepionego fragmentu ciasta przytrzymywanego kciukiem. Chodzi o to, aby brzegi ciasta zebrać w jednym miejscu. Zawijać i zlepiać brzeżek krążka do punktu z którego zaczęto zlepianie. Ciasto należy zlepić bardzo dokładnie, tak aby farsz nie wydostał się z pierożka.

Momo w kształcie półksiężyca

Momo o tym kształcie są bardzo efektowne. Zlepia się je w następujący sposób: na krążek ciasta nałożyć łyżkę farszu, złożyć krążek i mocno zlepić brzegi ciasta żeby nadzienie się nie wydostało. W ten sposób powstają momo o kształcie, który można ozdobić przyszczypując i zawijając półokrągłe brzegi pierożków. Zawijanie i przylepianie kawałków ciasta kontynuować od jednego do drugiego rogu półksiężyca. Należy eksperymenotwać, aby odkryć najłatwiejszy sposób lepienia momo.

Ulepione momo układać na powierzchni, do której się nie przykleją. Trzeba je przykryć mokrą ściereczką lub pokrywką, żeby gotowe już pierożki nie wyschły podczas robienia kolejnych porcji momo. Gotowe momo włożyć do lekko natłuszczonego naczynia do gotowania na parze i przykryć je pokrywką, lub położyć je na papierze pergaminowym i przykryć je mokrą ściereczką.
_________________

k.leee - 2008-10-12, 01:17

O mamo, momo! Toż jedliśmy tą pychotę w krakowskim Momo. Przepis wydaje mi się trudny bo nie jestem zbyt biegły w pierogach ale za to jaką niespodziankę zrobię rodzince!
Dynia!
1.W tym barze do momo podawali taki strasznie pikantny i smaczny sos, niestety pani nie udzieliła mi odpowiedzi z czego jest zrobiony? Wiesz może z czego taki sos można by zrobić?
2.Mąka w przepisie to mąka pszenne razowa?
3.Pamiętam, że pierożki były dość małe. Czym wycinać kółka? Szklanka lub kubek będą OK?

dynia - 2008-12-07, 12:37

K.leee pewnie pierogi już dawno polepione i skonsumowane ale moze jeszcze przydadza sie te sugestie.My pierogi wycinalismy szklanka własnie.
Co do maki to tak jak piszesz pszenna razowa z domieszka zwykłej białej,coby zwiększyć odrobinke lepliwość tychże.Co do sosu to nie wiem jaki dokładnie jedliscie ale ja czasami robie taki sos z masła arachidowego,sosu sojowego,odrobiny oleju,cytryny,sól ,pieprz,chili,sezam i kilka posiekanych orzechów włoskich,opcjonalnie czosnek.Wszystko wymieszac na gładka masę i voila :-D

ag - 2008-12-07, 13:23

Ja jadłam momo też z bardzo pikantnym sosem - na pewno były w nim pomidory i duże ilości chili, chyba też imbir i czosnek ale ciężko było wyczuć, to było strasznie ostre.
kofi - 2008-12-08, 09:30

Jak odżył temat, to jeszcze ja zapytam: czy te cebule, czosnek, grzyby i kapusta mają być surowe?
dynia - 2008-12-08, 11:13

kofi napisał/a:
Jak odżył temat, to jeszcze ja zapytam: czy te cebule, czosnek, grzyby i kapusta mają być surowe?


Kofi ja zawsze na ,krótko to do woka daję z przyprawami ,żeby się trochę przegryzło i stracilo surowy posmak tak ok 3-5 min,ale można dłużej zależnie od własnych preferencji .

kofi - 2008-12-08, 12:01

Dzięki dynia. Kiedyś robilismy takie pierożki, ale tylko sie nazywały momo, bo już chlapnęłam, że robimy, po czym okazało się, że z całego składu mamy tylko czosnek, cebulę i tofu :-> . To dałam ziemniaki, ale gotowane. ;-)
wawrzyn - 2008-12-23, 18:27
Temat postu: królestwo za przepis na sos do pierożków momo z momo
złamał ktoś recepturę?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group