|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Rzodkiewki
adriane - 2008-04-18, 10:29 Temat postu: Rzodkiewki Nie mam pomysłu jak mozna zjeść rzodkiewki inaczej niż z białym serem (pasta na chleb), nadaje sie do tego może tofu (zamiast twarogu)? Mama moja pracuje przy rzodkiewkach obecnie i znosi mi tego tony. Dla mnie są za ostre żeby jeść je same, w plasterki na kanapki, to takie nudneee.... Co mozna zrobić z rzodkiewek?
Pat - 2008-04-18, 10:39
sałatkę można a nie boisz się adriane, że to za wcześnie? ja słyszę wszędzie, żeby unikać nowalijek bo nie mają wartości zbyt wiele (szklarnia) i zbyt duża dawka chemii... Choć ostatnio skubnęłam, właśnie rzodkiewek
adriane - 2008-04-18, 10:48
No boje sie trochę tej chemii, ale jak juz to mam w domu, to szkoda nie zjeść Chociaż podejrzewam, ze w sezonie tak samo nawożą...
Pat - 2008-04-18, 11:11
No właśnie... mi ostatnio powiedziała pewna kobieta, że po nowalijkowych rzodkiewkach czuje się OK a po tych sezonowych ma wysypkę
Lily - 2008-04-18, 11:13
Ja już jadłam kilka raz rzodkiewki i nic mi nie było. Jem normalnie do kanapek, ale można np. zetrzeć i dodać do surówki z marchewki, wtedy będzie lekko pikantna
kamma - 2008-04-18, 12:09
Ada, skoro masz ich tak dużo, to ugotowane na miękko (gotują się dość szybko, nie pamiętam ile, musisz sprawdzać), posolone i posypane podsmażoną bułką tartą
Lily - 2008-04-18, 16:48
hxxp://www.puszka.pl/przepis/4358-przepis.html - przepis na zupę
PiPpi - 2008-04-18, 17:05
ścieram na tarce, mieszam ze szczypiorkiem, pieprzem, solą i kwaśnym jogurtem albo śmietaną
Kamm - 2008-04-19, 08:26
adriane napisał/a: | Nie mam pomysłu jak mozna zjeść rzodkiewki inaczej niż z białym serem (pasta na chleb), nadaje sie do tego może tofu (zamiast twarogu)? |
Ja wlasnie robię sobie taki twrozek z bialego tofu . Pyszne jest
Kostke tofu rozwalam na jak najmiejsze kawalki ( najlepiej na taka mase poprostu ) do tego dotaje posiekany szczypiorek lub zieloną cebulkę , startą rzodkiewkę , wszystko lącze z majonezem , pieprze i sole , palce lizac
Kamm - 2008-04-19, 08:52
Salatka z soczewicy z warzywami :
Skladniki :
500g brązowej soczewicy
5 pomidorow
5 rzodkiewek
2 marchewki
2 dymki
1 czerwona cebula
2 galązki natki pietruszki
2 lyzki oleju
2 lyzki octu jablkowego
sol , pieprz
Soczewicę namoczyc na noc , następnego dnia ugotowac , Pomidory przekroic na pol , usunac pestki i pokroic w kostke , rzodkiewki pokroic w male slupki , marchewke w drobna kostke. Dymki pokroic w krązki , cebulę w drobną kostke , Ntake pietruszku drobno posiekac , Wszystko dokladnie wymieszac , z oleju , octu i przypraw przyrządzic sos i polac nim salatke , dobrze wymieszac .
Ja ją troszke zawsze zmodyfikuje ale tutaj podaje w oryginale jak w przepisie
margot - 2008-04-19, 09:20
to ja podam przepis z ,,Kuchni" chyba na marynowane rzodkiewki ,tu kopiuje z forum cin cin ,gdzie ten przepis zamiesciłam jakieś 3 lata temu
MARYNOWANE RZODKIEWKI
rzodkiewek tak z 4 pęczki-mi wyszło 1 litrowy słoik
sos 1/3 szklanki dobrego oleju -ja dałam słonecznikowy
4 łyżki sosu sojowego -ja dałam Tamari-bo ten mi najlepiej odpowiada
4 łyżki wytrawnego sherry-ja nie miałam -dałam 1 łyżkę octu jabłkowego
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sól
1łyżeczka cukru -ja dałam brązowy
Rzodkiewki ,umyć itc ,przekroić na pół lub na ćwiartki
Do słoika wlać 2łyżki wody ,rozpuscić w niej cukier,dodać przepuszczony przez praskę czosnek,olej,sos sojowy,imbir,sól i szerry(ocet )
Wsypać rzodkiewki.Słoik zakręcić i mocno nim potząsać.Schować do lodówki na 4 godziny ,w tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem.
Pyszne wyszło ,rzodkiewki zmieniają kolor
Nie wiem jak długo to postoji ,bo u mnie reszta dziś zjedzona -cały czas w lodówce w tym sosie stała
Podając odsączałam z sosu
jEST TO ŚWIETNY SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE RZODKIEWEK KTÓRYCH MAMY ..AŻ TYLE" lub nie pierwszej świerzości
alcia - 2008-04-19, 12:24
Pat napisał/a: | a nie boisz się adriane, że to za wcześnie? ja słyszę wszędzie, żeby unikać nowalijek |
takie z masowej produkcji, to pewnie są nawożone. Ale tak chciałam zaznaczyć, że zwykłe zdrowe rzodkiewki też juz można mieć, nie jest za wcześnie. My jemy nasze działkowe od tygodnia.
kamma - 2008-04-19, 17:54
alcia napisał/a: | My jemy nasze działkowe od tygodnia. |
Nie inaczej! My nasze zjadamy już dłużej, ale zaczęliśmy, gdy były formatu mikro
Silverka - 2008-04-24, 19:25
pyszne rzodkiewki sa podprażane na patelni. Mniam a ostantio jadlam w takim zestaiwe biala kapusta kukurydza, rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki i szczypiorek do tego
|
|