|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - gaspacho
Humbak - 2008-04-24, 22:17 Temat postu: gaspacho ...i nie bardzo nazwałabym to zupą...:
- ogórek, 3 pomidory bez skórki, papryka (użyłam czerwonej), marchewka, cebula
warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gara
- sok z 1 cytryny, 1 łyżka oleju
wlać do warzyw, wymieszać, zostawić na 30min. potem odłożyć 3-4 łyżki warzyw
- czosnek, bazylia, 2-3 kromki chleba
chleb pokruszyć, dodać, zmiksować (na ciapę ale nie niemowlaczkowo),
- sól, pieprz
do smaku dodać i do lodówki na godzinę. Przystroić warzywami odłożonymi, je się na zimno, nie próbowałam na ciepło bo szybko zeszło
Chomik zjadł z chlebkiem, ja z ziemniaczkami, więc nie wiem czy to aby na pewno zupa
smacznego
majaja - 2008-04-26, 19:20
uwielbiam gazpacho, ja robię bardziej jak Pepa z Kobiet na skraju załamania nerwowego, ona to podawała w szklankach, robiła bez marchewki i papryki.
olgasza - 2008-08-12, 08:44
pychota!
w koncu sie wzielam i zrobilam, choc troche zmodyfikowalam przepis: papryka zolta, bez marchewki, sok z pol cytryny, a po zmiksowaniu dodalam pokrojone tofu. Rzeczywiscie szybko zeszlo. Z chlebkiem
Anja - 2009-07-18, 18:33
ja robię bez ogórka - bo podobno "zjada" witaminę C... no chyba że kiszony - kiedyś dodałam go, żeby nie dawać octu (jak jest w oryginalnym przepisie). nie daję też marchewki, za to wszystko dokładnie miksuję. na takie upały gazpacho jest super...
majaja - 2009-07-20, 07:44
Ja do tego robię grzanki klasyczne czyli kroję w kostkę, dodaje czosnek, mieszam z oliwą i zapikam na rumiano i chruko w piekarniku.
Anja - 2010-07-02, 16:21
Właśnie zeżarliśmy z Młodym gazpacho, więc polecam (na takie upały). Ja w ogóle nie dodaję wody. Dziś zmiksowałam pomidory, cukinię, paprykę i czosnek oraz miąższ chleba razowego. Plus oliwa. Niby nic takiego, ale smakowo odlot. Aaa, ja daję dużo czosnku.
Myślę, że warto jeszcze bazylię dodać (ja nie zdążyłam).
mandy_bu - 2010-07-04, 14:17
uwielbiam takie samaki
dynia - 2010-07-05, 11:32
Jak dla mnie biała bułka w gaspacho wygrywa z razowcem
devil_doll - 2010-07-05, 13:41
wlasnie chlodze gazpaczo, w weekend bylo migdalowe pycha
Amanii - 2010-07-13, 15:31
Zrobiłam dziś, jest pycha, choć jeszcze nie skończył się chłodzić jak należy. Wklejam przepis wg. którego robiłam:
Cytat: | Składniki: 4-6 porcji
4 kromki białego pieczywa
500 g pomidorów bez skórki
1 czerwona i 1 zielona papryka
1 duży ogórek sałatkowy
1 cebula
2 łyżki octu winnego
1/2 l wody
4 łyżki oliwy z oliwek
4-5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Opis przygotowania:
Czosnek zmiażdżyć w moździerzu wraz z solą. Pieczywo pokroić lub połamać na drobne kawałki i dorzucić do czosnku. Dolewać stopniowo oliwę, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej pasty i odstawić na 20-30 min. W tym czasie przygotować warzywa: umyć, obrać i wypestkować w razie potrzeby. Część z nich (około 1/3) pokroić na bardzo drobne kawałki i odstawić do lodówki, a resztę zmiksować wraz z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Całość przetrzeć przez sito i dolać wodę oraz ocet. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać, doprawić solą i pieprzem i serwować na zimno z resztą pokrojonych w kostkę warzyw oraz grzankami. |
przepis pochodzi stąd: hxxp://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=251
Jest to jedna z niewielu potraw, która tradycyjnie jest wegańska sama w sobie, nie trzeba jej "zweganić" a także nikt nie powie "no co ty, PRAWDZIWE gazpacho to jest z boczkiem/fetą/smalcem/etc"
wskazówki:
1. Oliwy dałam na pewno więcej niż 4 łyżki. Oliwa rządzi światem
2. Czerwony ocet winny to naprawdę potrzebny składnik, nadaje super posmak, nie polecam zastępowania go czymkolwiek. Nie wiem czemu tak wiele osób unika octu w kuchni...
3. ja doprawiłam jeszcze swieżymi ziołami z własnego "ogródka", bazylią i oregano. Niektórzy dodają ponoć szafran.
4. olałam przecieranie przez sito, zmiksowałam po prostu dokładnie...
Agnieszka - 2010-07-13, 18:45
lubię
ogórek mi średnio pasuje, ocet czasem jabłkowy a papryka fajnie komponuje się pieczona (ale nie zawsze mam czas)
czasami jak nie mam pieczywa jest chrupki chlebek, czasem grzanki
zależnie od tego, co mam w domu posypuję natką, koperkiem, dodaję prażone pestki itd.
rosa - 2010-07-14, 20:42
zrobiłąm dzisiaj na cykliczne z przepisu Amanii - przepyszne, goście również chwalili - polecam
blamagda - 2010-07-14, 20:49
Rosy dzieło wedle tego przepisu było przepyszne, wyśmienite i w ogóle. Ja bym ttylko mniej czochu dała
dżo - 2010-07-14, 20:52
rosa napisał/a: | goście również chwalili |
Zajadali się wręcz . Jest przepyszne .
gosia_w - 2010-07-14, 21:32
blamagda napisał/a: | Ja bym ttylko mniej czochu dała |
a dla mnie było akurat
dort - 2010-07-16, 12:50
rewelacyjne na upały
olgasza - 2013-08-17, 22:48
powróciło u mnie gazpacho. Dziś dodałam do tego kilka liści sałaty (pod wpływem lektury 'Zielone eliksir' staram się więcej zieleniny spożywać), wyszło smakowicie. Chociaż nie wiem, czy to jeszcze gazpacho, bo z podstawowego przepisu zostały tylko pomidory, papryka i bazylia i czosnek
Anja - 2013-08-25, 09:29
olgasza napisał/a: | pod wpływem lektury 'Zielone eliksir' staram się więcej zieleniny spożywać |
Zaintrygowałaś mnie muszę luknąć, zwł. że u mnie ostatnio też zielenina ma wzięcie.
czindirela - 2013-08-26, 16:51
Zrobiłam wczoraj, ale w wersji na zimno nie za bardzo mi smakuje. Dzisiaj zjadłam ciepłe i dałam do tego ryż. W takiej wersji podeszło mi o wiele bardziej. Ale następnym razem dam tylko połowę cytryny, bo teraz było za kwaśne i połowę cebuli.
|
|