wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Cygan

nitka - 2008-04-28, 09:56
Temat postu: Cygan
przepis z puszki, nie znalazłam go tutaj, a jest to ciasto, które się robi całe 5 minut, i zawsze rośnie :)

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka sojowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka (duża) sody
1 łyżka (duża) kakao
3 łyżki (duże) dżemu
1 cukier waniliowy
(w zależności od gustu: rodzynki, najróżniejsze orzechy itp.)

wszystko wymieszać, wyłożyć na mniejszą blachę (tortownicę). Ja piekę w takiej ok 25 na 20
piec w 150-180 st., 35-40 minut.
piekarnik na prąd z termoobiegiem: 160 st. 40 minut

żeby ładnie go ubarwić, po upieczeniu wyjmuję na deskę, nacinam w połowie w poziomie nitką, i przekładam budyniem (z niepalonej kaszy gryczanej, Dynii z dodatkiem kakao).

edit 12/11/08

mozna piec z owocami na wierzchu. owoce musza byc w miare suche. na spotkanie WD upieklam z brzoskwiniami z syropu i niestety naokolo brzoskwin bylo zbyt mokro, i sie ciasto niedopieklo

kofi - 2008-04-28, 11:49
Temat postu: Re: Cygan
nitka napisał/a:
po upieczeniu wyjmuję na deskę, nacinam w połowie w poziomie nitką, i przekładam budyniem

Mmm, kusisz, kusisz... (A do tego ta moja chora wyobraźnia :oops: )

nitka - 2008-04-28, 14:19

oj kofi, kofi
:-)

Capricorn - 2008-04-28, 19:53

pamietam, jadłam kiedyś GENIALNE ciasto z dżemem, fajnie udawało piernik. :D

to mleko sojowe to ma być płynne, tak?

aaaaaaaaaaale mam ochotę :D

rosa - 2008-04-28, 21:35

upiekłam, wyszło super, dałam mniej cukru
no i nie przekładałam, bo po pierwsze primo nie chciało mi się, a po drugie primo nie miałam nitki (!) pod ręką do przecięcia :-)

kofi - 2008-04-29, 08:43

Jaki dżem polecacie? (Nie znam się, nie jadam raczej).
Chyba uczczę świeto pracy takim ciastem. (Albo dzień bibliotekarza.)

rosa - 2008-04-29, 09:18

ja dałam taki jaki był czyli winogronowy własnego wyrobu, ale wydaje mi się że za mało kwaśny, raczej stawiałabym na czarna porzeczkę lub agrest
nitka - 2008-04-29, 09:24

kofi, w sumie jakikolwiek, chodzi tylko o to, żeby zneutralizować smak sody. muszę spróbować pomysłu rosiczki, coby trochę skwasić cygana
kofi - 2008-04-29, 12:55

rosa jaką dałaś mąkę?
rosa - 2008-04-29, 13:22

razowa graham
kofi - 2008-05-01, 21:20

Wykonany, bardzo pyszny wyszedł. Za dżem robiły powidła śliwkowe. Niczym nie przekładałam, bo i tak jest pyszny. Następnym razem dam mniej cukru :-)
Capricorn - 2008-05-01, 21:46

kofi, czy ty mnie możesz zaprosić na to ciasto? albo też przywieźć je tutaj?
YolaW - 2008-05-02, 19:23

Chyba sobie upiekę na poród :) I fajnie, że z razowej mąki wychodzi :) Użyję dżemu wiśniowego mojej mamy. Upiekę po weekendzie,a co!! :)
Lily - 2008-05-02, 19:25

YolaW napisał/a:
Chyba sobie upiekę na poród
no to będzie impreza :D
Capricorn - 2008-05-02, 19:26

nie to nie - sama robię :D
mizumo - 2008-05-02, 20:08

Capricorn, ja dziś upiekłam :mrgreen: może wysłać Ci trochę (ino priorytetem, żeby nie uschło i żeby nikt nie zjadł po drodze ;) ? :lol:
Capricorn - 2008-05-02, 20:27

mizumo, dzięki, ale właśnie swój wyjęłam z piekarnika, więc się nie kłopocz ;-) :D
YolaW - 2008-05-03, 13:25

Cytat:
YolaW napisał/a:
Chyba sobie upiekę na poród
no to będzie impreza

w końcu narodziny Nowego Człowieczka to święto :)

kofi - 2008-05-03, 18:27

Capricorn napisał/a:
kofi, czy ty mnie możesz zaprosić na to ciasto? albo też przywieźć je tutaj?

ZAPRASZAM, ZAPRASZAM :mrgreen:
Upiekę podwójną porcję.
(Właśie dziś o Tobie myślałam, w kościele :lol: )

Capricorn - 2008-05-03, 20:19

kofi napisał/a:
Capricorn napisał/a:
kofi, czy ty mnie możesz zaprosić na to ciasto? albo też przywieźć je tutaj?

ZAPRASZAM, ZAPRASZAM :mrgreen:
Upiekę podwójną porcję.
(Właśie dziś o Tobie myślałam, w kościele :lol: )


upiecz potrójną, okazuje się, ze lubimy takie ciasta, wczoraj zniknęło błyskawicznie ;-)

ale żeby w kościele? nie zawaliło się nic na tę myśl? Choć ja w sumie od wczoraj mam kościelno-religijne rozważania.

kofi - 2008-05-03, 20:42

No miałam ochotę się wyspowiadać.
Ale nie księdzu 8-)

rosa - 2008-05-05, 13:54

kofi ale chyba nie z obżarstwa cyganem? ;-)

u nas znika szybko, zwłaszcza jak zamiast pokruszonych bakalii jest w nim pokruszona gorzka czeko :-)

kofi - 2008-05-05, 16:29

Nie tylko :-P
YolaW - 2008-05-17, 15:10

Mówiłam, że sobie na poród upiekę, a dzisiaj już mieliśmy podejrzane skurcze rano więc idę piec :) Dam znać jakie mi wyszło :)

[ Dodano: 2008-05-17, 16:23 ]
No, ciasto w piekarniku...zobaczymy czy wyjdzie :)

[ Dodano: 2008-05-18, 18:28 ]
Ciasto wyszlo przepyszne no i ten zapach w całym mieszkaniu... Mniam :) Już połowy nie ma oczywiście, a poród się nie zaczyna :)
Co tam upiekę nowe, jest tak ekspresowe, że mogę je piec nawet podczas porodu :-P

iris - 2008-11-11, 18:57

faktycznie chyba zawsze rośnie - mi urosło już dwa razy, dodam, że to jak na razie jedyne ciasto, które mi urosło :mryellow: i smakuje fantastycznie
zina - 2008-11-13, 11:22

Upieklam dzis rano ale troche zmodyfikowalam przepis.
Zamiast cukru dalam rozgotowane daktyle i figi, a w miejsce kakao dodalam pol lyzki karobu bo tylko ten mam w domu.
Wyszlo pyszne i slodziutkie! :-D

Cytrynka - 2008-11-13, 16:26

Właśnie wczoraj upiekłam, ale przepis mam z puszki. Naprawdę szybko się robi.
maryczary - 2008-12-13, 23:20

na pewno upiekę na Święta tylko jeszcze nie jestem zdecydowana czym posłodzić i w jakiej ilości. Nie przepadam za b. słodkimi ciastami a większość z was zmniejszyłaby ilość cukru.

Ciasto muszę upiec bo mi ślinka cieknie!!

Czy szkl cukru = szkl miodu? Czy to taka sama słodkość?

No i dzięki wielkie za przepis :mryellow: :mrgreen: :mryellow:

natasha - 2008-12-14, 14:50

ach... uwielbiam ten przepis :mrgreen: cygan jest pycha ale ja zawsze trochę inaczej robię: mleko daję waniliowe, mąkę-razową z orkiszu no i zamiast szklanki cukru zawszę daję pół szklanki mąki i pół szkl. melasy. szklanka słodziku to dla mnie za słodko :P w ten sposób mam zdrowego cygana ;)
maryczary - 2008-12-14, 19:48

dzięki za pomysł natasha
Lily - 2008-12-14, 19:50

natasha napisał/a:
szklanka słodziku to dla mnie za słodko :P
w wielu przepisach jest cukier pół na pół z mąką, to jest dopiero słodkie :)
natasha - 2008-12-14, 21:16

lily

brrr nie wyobrażam sobie takiego ciasta :lol: dla mnie szklanka cukru na 2 szklanki mąki to już się wydaje dużo, bo takie ciasto z połową szklanki melasy to potem akurat jest...

Lily - 2008-12-14, 21:49

natasha napisał/a:
lily

brrr nie wyobrażam sobie takiego ciasta :lol:
hmm, nigdy nie jadłaś "normalnych" ciast? bo one zazwyczaj takie są, no ewentualnie szklanka cukru na półtorej szklanki mąki :)
YolaW - 2008-12-15, 18:24

Ja już od dawna zastępuję cukier miodem albo melasą albo syropem z czegoś np. trzciny cukrowej. Tylko te 2 ostatnie są lepsze do ciemnych ciast, bo w jasnych zmieniają kolor i ostatnio jak piekłam ciasto jasne razowe to wyglądało jak krowi placek (dosłownie!!) i trochę mnie cofało :-P Choć w smaku wyszło fajne :)
natasha - 2008-12-16, 16:46

Cytat:
hmm, nigdy nie jadłaś "normalnych" ciast? bo one zazwyczaj takie są, no ewentualnie szklanka cukru na półtorej szklanki mąki


oj daawno to było :P odkąd jestem wege nie jadam kupowanych ciast, u mnie w domu w ogóle nie było zwyczaju jedzenia zbyt wielu słodyczy, więc nie jestem do nich zbyt przyzwyczajona. wiele osób jest zaskoczonych tym że nie lubię zbytnio słodkich rzeczy -wyłączając owoce ;)

Kamm - 2008-12-17, 13:34

Alez mam dzien .. az sobie musialam cos slodszego upichcic ;-)

Cygan w piekarniku , zrobilam z jablkami na wierzchu i daktylami zamiast cukry , dzem poszedl "domowy" z zielonych sliwek :-)

Kamm - 2008-12-17, 14:16

Po upieczeniu polalam polewą kakaową :-)

Pycha jest ! i jaki mięciutki ! rewelacja ! :-)

Fotka :

hxxp://picasaweb.google.pl/veganfamily/Szamka#5280746026074347842

:-)

orenda - 2008-12-17, 14:54

Kamm, ale Ty masz pyszny album na picasie. :-P
rosa - 2008-12-17, 14:57

wygląda pysznie :mryellow:
elenka - 2008-12-17, 20:32

Po obejrzeniu zdjęcia, to już teraz na bank go upiekę na Święta :-)
Kamm - 2008-12-18, 07:54

:-)

Jestem zaskoczona miękkoscią tego ciasta , jeszcze zaden nie wyszedl mi taki mięciutki .. mniam :-) Przewaznie na razowych da sie odczuc ze te ciasta sa roszke twardsze i bardziej zbite , tutaj dalam mąke : szklanke razowej i szklanke graham no i mleka dalam sporo więcej niz w przepisie :-P

Karolina - 2008-12-18, 10:15

W mojej rodzinie to ciasto nazywało się murzynkiem. A miękkość to zasługa dośc dużej ilości sody :-) (bez kakao i cynamonu smak byłby wyczuwalny)
Kamm - 2008-12-18, 10:30

Tez znam wersje murzynka :-)

Ilosc sody zmniejszylam bo wydawala mi sie za duza ;-)

Karolina - 2008-12-18, 12:57

Ciekawe co za poduszkowiec by wyszedł z przepisową ilością :-)
YolaW - 2008-12-18, 13:07

Kamm, pyszności :) Muszę spróbować cygana z owocami na wierzchu :)
A Twój album wymiata po prostu!!

Martuś - 2008-12-18, 17:34

No właśnie, ja też po upieczeniu doszłam do wniosku, że to przeciez coś, co znam jako murzynek :lol: Super ciasto dla mnie, bo faktycznie robi się je w pięć minut, a ile radości :mrgreen: Zjadłam dzisiaj pół blachy :oops:
Robiłam z grahamki, w miarę trzymałam się przepisu, dodałam jeszcze wiórki kokosowe, dżem kupny z owoców leśnych, mleko Alpro naturalne. Może zabłysnę i zrobię na święta :-P

Lily - 2008-12-18, 17:44

Nie no, ludzie, bo się złamie i zacznę coś piec zaraz... a już mi tak dobrze szło bez słodyczy :P (jeden dzień :mryellow: )
Martuś - 2008-12-18, 17:48

Lily, możesz przecież nie dawać cukru, to już nie będą słodycze ;) :P

Aha, ja dałam bardzo mało cukru (z 1/5 szkl.) trzcinowego, plus dwie łyżki miodu plus dżem i ciasto jest słodkie. I dałam przyprawę do piernika Kotanyi.

Lily - 2008-12-18, 17:52

Cytat:
możesz przecież nie dawać cukru
tfu!
mizumo - 2008-12-18, 23:50

ja też piekę Cygana na święta :D
A z sodą jest tak, że dajemy pół łyżeczki na 1/2 kg mąki... przy większej ilości ciasto jest niezjadliwe, słone i ohydne :P

elenka - 2008-12-27, 07:04

A ja upiekłam wczoraj, chciałam nim dzisiaj gości poczęstować, ale w ogóle mi nie urósł i zrobił się zakalec.
Oczywiście my go zjemy, ale dla gości się nie nadaje zupełnie, właśnie się za nowe ciasto zabieram :-P

Amanii - 2008-12-27, 13:34

upiekłam, zrobił furore w domu :)
dałam proszek zamiast sody, bo z sodą smakuje mi wszystko jak mydło... mało urosło, ale jakby zrobić w mniejszej foremce to byłoby idealne :)
tak czy tak wszystkim smakuje :)

zina - 2009-02-01, 15:13

Dzis na urodziny A. upieklam z poltorej ilosci skladnikow i wyszedl mi najsmaczniejszy cygan vel murzynek ;-) jaki do tej pory udalo mi sie upiec :-D
(tak jak wczesniej bez cukru i z karobem zamiast kakao)

puszczyk - 2009-02-24, 13:40

Upiekłam dzisiaj cygana w papierowych foremkach do babeczek. Zamiast cukru dodałam słodu ryżowego, zamiast mleka sojowego wodę i karob zamiast kakao. Proste i pyszne. W wersji okrągłej też już piekłam. Fajny przepis.
nitka - 2009-02-24, 13:57

puszczyk napisał/a:
Upiekłam dzisiaj cygana w papierowych foremkach do babeczek.
ja też kiedyś próbowałam, i nie wyrosły mi te cholerne babeczki :/
gosia_w - 2009-02-26, 20:57

Upiekłam cygana wczoraj wieczorem (mąka razowa pół na pół z grahamową, mleko owsiane z kartonu, 1/3 szklanki miodu zamiast cukru, 1 płaska łyżeczka sody, reszta wg przepisu. Dodałam orzechy laskowe).
Nigdy więcej juz nie zrobię!!!
Najpierw spróbowałam rano, czy w ogóle wyszło. Potem pomyślałam, ze to niezły pomysł na drugie śniadanie. 1/4 juz nie było. Po obiedzie zjadłam 2 kawałki na deser. A wieczorem po kolacji jeszcze jeden kawałek. To chyba z pół zjadłam sama! Dobrze, że mąż i mama tez trochę zjedli...

Lily - 2009-02-26, 21:00

gosia_w napisał/a:
Nigdy więcej juz nie zrobię!!!
no co Ty, jak dobre to rób :D (w ogóle to nie wiem, jak do rana wytrzymałaś)
dżo - 2009-02-26, 21:09

gosia_w, :lol:
u mnie dziś było podobnie, ale ja do rana nie wytrzymałam :mrgreen:

Jagula - 2009-02-26, 21:12

gosia_w napisał/a:
Upiekłam cygana wczoraj wieczorem (mąka razowa pół na pół z grahamową, mleko owsiane z kartonu, 1/3 szklanki miodu zamiast cukru, 1 płaska łyżeczka sody, reszta wg przepisu. Dodałam orzechy laskowe).
Nigdy więcej juz nie zrobię!!!
Najpierw spróbowałam rano, czy w ogóle wyszło. Potem pomyślałam, ze to niezły pomysł na drugie śniadanie. 1/4 juz nie było. Po obiedzie zjadłam 2 kawałki na deser. A wieczorem po kolacji jeszcze jeden kawałek. To chyba z pół zjadłam sama! Dobrze, że mąż i mama tez trochę zjedli...
mój syn zjada kawałek ze swojego małego kawałka (ja kończę ) , ja zjadam ze dwa duże i dojadam jego - i tak jest do końca blachy :mryellow:
gosia_w - 2009-02-26, 21:23

Dzięki, że mnie pocieszyłyście... Myślałam, że opanowało mnie mega łakomstwo :mryellow: . Uleczalne tylko poprzez abstynencję :mrgreen: A wytrzymałam do rana, bo wyjęłam z pieca idąc spać :-D
Poza tym zupełnie się nie spodziewałam takiego obrotu sprawy, tzn. że tak mnie "wciągnie".

Kat... - 2009-03-04, 20:27

Po mojej ostatniej czokolokowej klapie postanowiłam zrobić coś przepysznego i upiec Cygana. Sprawdziłam czy aby na pewno mam wszystkie składniki żeby nie robić wariacji na temat tylko trzymać się przepisu. I co? I oczywiście musiałam zapomnieć o dżemie. Byłam nawet w sklepie po kakao ale na to żeby dżem kupić nie wpadłam. Odkryłam to chwilę temu miksując już wszystkie składniki. Zamiast dodałam łyżkę miodu. Ta masa i tak była niesamowicie gęsta i słodka więc jest szansa że wyjdzie dobre bez tego dżemu.
Zaglądałam przed chwilą do piekarnika i wygląda super.
A jeśli kiedyś otworzyłabym knajpę to kelner zamiast pytać z czym to podać pewnie pytałby bez czego :lol:

Agnieszka - 2009-03-04, 21:14

u mnie też cygan :-)
jeszcze się piecze - na mieszance mąk: orkiszowa w przewadze i kukurydziana ale dodałam słód kukurydziany, trochę domowego dżemu pomarańczowego na ksylitolu i mleka ryżowego (bo za gęsty się wydawał), dodałam: rodzynki, laskowce i nerkowce ale mało.
Piekę w foremce keksowej, podglądałam ale za dużo nie urósł a degustacja pewnie jutro

nitka - 2009-03-05, 08:59

Kat... napisał/a:
I co? I oczywiście musiałam zapomnieć o dżemie
dżem najważniejszy - jako jedyny neutralizuje smak sody
Kat... - 2009-03-05, 09:30

Cygan bez dżemu wyszedł. Nie był najlepszym ciastem jakie jadłam ale w smaku przypominał korzenne ciasteczka czyli ok. Wyszedł trochę lepki ale pięknie wyrósł. Nie wiem, czy miód neutralizuje smak sody czy po prostu ja nie wiem, że czuje sodę ale jedyne co czuję to korzenna słodycz. Tadam:


Jeśli zdjęcia są za duże to powiedzcie zmniejszę żeby miejsca niepotrzebnie nie zawalać. Zdjęcia telefonowe.

- 2009-03-05, 14:15

Właśnie upiekłam :mryellow: nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepły :-P Wyszedł chyba całkiem dobrze,biorąc pod uwagę beznadziejny piekarnik, piekł się o wiele dłużej,bo w środku był niedopieczony. Ale efekt super. Użyłam mąki orkiszowej,zamiast cukru melasy i miodu (ale wyszedł bardzo słodki,dla mnie za słodki,ale przynajmniej nie da się dużo na raz zjeść) i karob zamiast kakao. Chyba go przełożę dżemem kwaśnym,żeby tą słodycz trochę zneutralizować ;-)
I sody też nie wyczuwam,ale dałam mniej niż łyżkę.
zina, Kat..., Wasze cygany wyglądają super smacznie :-D mojego też by się przydało udekorować,ale juz nadgryziony i chyba się nie doczeka...

Agnieszka - 2009-03-05, 21:23

u mnie jak mówiłam nie wyrosło ciasto i jest zakalec :( ale bardzo smaczny :)
kolejne próby będą

Lily - 2009-03-05, 21:34

A ja upiekłam coś podobnego, ale innego - czyli tradycyjnie płatki owsiane, mąka orkiszowa, mleko sojowe waniliowe i mleko owsiane w proszku, kakao, soda i rodzynki. Wyszło mało słodkie, coś jak chleb z rodzynkami, ale w sumie dobre, w każdym razie zjadłam już większość...
Agnieszka - 2009-03-16, 17:15

zrobiłam kolejnego Cygana i tym razem sukces :-)
PiPpi - 2009-03-16, 22:15

a u nas klapa, nie cyganię ;-)
maryczary - 2009-03-19, 20:42

Zrobiłam cygana wczoraj, dzisiaj już nie ma :!:

Zamiast cukru dodałam 3 łyżki (średnie takie) miodu i 2 łyżki syropu klonowego, no i garść rodzynek, nie przekładałam niczym - zabrakło dżemu :-D , robiłam z mąki pszennej 2000, aha i mleka sojowego dałam znacznie więcej, chyba drugie tyle bo ciasto jakieś suche mi się wydawało. No i jest ekspresowe - to trzeba przyznać!

Ciasto wyszło mało słodkie ale to dobrze, bo Adulka mogła śmiało wcinać, następnym razem dodam więcej rodzynek po prostu. Nie zachwyciło mnie aż tak bardzo ale było pyszne i mam zamówienie na następne takie :-P

nitka - 2009-03-19, 21:56

maryczary, lepiej dać namoczone i zmiksowane daktyle. Wtedy jest naprawdę słodkie
maryczary - 2009-03-19, 22:51

nitka napisał/a:
maryczary, lepiej dać namoczone i zmiksowane daktyle. Wtedy jest naprawdę słodkie
takowych aktualnie brak :mrgreen: ale dzięki za podpowiedź.

Ogólnie zakochałam się w tym cieście bo jest najzdrowsze jakie robiłam, kakao, cynamon, sojowe, tylko mąka razowa i bez cukru. I nareszcie mogę pokazać, ze to co zdrowe może być słodkie, smaczne i szybkie w przygotowaniu ;-)

tęczówka - 2009-05-26, 20:54

upiekłam dzisiaj Cygana dla mamy :-D
dowaliłam jeszcze polewę z gorzkiej czekolady,soku z cytryny i migdałów.pyyycha :mryellow:
koleżanka mamy nie mogła uwierzyć że tak dobre ciasto można zrobić bez zwierzęcych produktów :-D

zina - 2009-05-27, 14:27

Przez weekend zmodernizowalam przepis jeszcze wiecej ;-)
Z braku daktyli uzylam samych moreli i rodzynek i dodalam jedno starte jablko plus troche slodziku z agawy.
Mleko ryzowe w smaku bylo slodkawe i wyszlo...
NIEBO W GEBIE!!! :mryellow:

Amanii - 2009-10-26, 20:41

zapodałam cygana, wg przepisu (tylko proszek zamiast sody) + nawtykałam w niego bananów... teraz sobie stygnie i czeka, a pachnie tak, że zaraz wyskoczę przez okno... ma-sak-ra... niech już będzie gotowe
chłopiec mój będzie mnie na rękach nosił :D la la laaa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kat... - 2009-10-26, 20:55

Amanii, dokładnie wiem o czym mówisz. Ja zrobiłam cygana 2 dni temu i też z bananami :-) Osłodziłam suszonymi morelami żeby i Zygmunt mógł spróbować i przełożyłam bezcukrowym dżemem jabłkowym własnej roboty. Niebo w gębie! Zniknął w niecałą godzinę. Nawet zdjęcia nie było kiedy zrobić ;-)
Lady_Bird - 2009-11-01, 12:13

Zrobiłam wczoraj Cygana vel Murzynka. Faktycznie robi sie go 5 minut. Wyszedł smaczny i fajnie urósł. Dałam mąkę orkiszową i 4 łyżki miodu zamiast cukru. Do środka rodzynki, orzechy laskowe i pokruszyłam gorzką czeko ze skórką pomarańczową.
Pyszota!

gosia_w - 2009-11-26, 16:31
Temat postu: Re: Cygan
nitka napisał/a:
zawsze rośnie :)

niestety nie zawsze :-( Dałam mąkę graham, zamiast cukru zmiksowane daktyle moczone w czerwonym winie (pozostałość po przygotowaniu nalewki by dr R.). Nie dawałam już dżemu, tych daktyli były 4 duże łyżki. Zamiast łyżki sody dałam łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku (ale tak już robiłam i było ok). Dałam przyprawy korzenne, ale to nie wpływa na konsystencję ciasta. I mam mega zakalec. Przynajmniej jest też mega pyszny - aromat czerwonego wina, goździki... Dobre...
Już drugi raz ma zakalcowatego cygana, nie pamiętam co dałam poprzednim razem, ale też był bardzo mokry.
Czy wiecie, dlaczego robi się zakalec? Za mało proszku/sody? Za gęste ciasto? Za krótko pieczone?

puszczyk - 2009-11-26, 17:32

Kiepska mąka, zbyt wilgotne ciasto, albo za krótko pieczone. Czasem tak bywa, ale zakalce też są pyszne. ;-)
gosia_w - 2009-11-26, 19:34

dziękuję puszczyku, mąkę mam Babalskich, świeżą, ale chyba faktycznie ciasto było zbyt wilgotne (dużo tych daktyli dałam). Ciasto już się kończy :-P

[ Dodano: 2010-01-04, 20:12 ]
Dzisiaj cygan bez zakalca :-D z mąki orkiszowej razowej, z dużą ilością kakao (2 łyżki plus 1 łyżka karobu), 1/2 szklanki słodu kamutowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżką powideł śliwkowych (tyle było w słoiku), z mlekiem owsianym z kartonu (1 szklanka), rodzynkami i orzechami włoskimi. Zdjęcia zrobić nie zdążyłam, zostały tylko resztki. Wyszło mało słodkie (pewno z powodu dużej ilości kakao), albo mam "słodki dzień" :mryellow: Piekłam 45 minut w 190 stopniach, potem jeszcze 20 minut siedział w stygnącym piecyku.

śliwka - 2010-09-05, 20:03

Ja dziś poczyniłam cygana. Zamiast cukru dałam ok. pół szkl. suszonych owoców (daktyle, morelki, figa). Dżem dałam pomarańczowy z imbirem (bez cukru, ale dosładzany sokiem winogronowym). Wyszedł pyszny. Fajnie, że tak łatwo się go robi. Anton był zachwycony :)

Foto: hxxp://i56.tinypic.com/2wdqe6p.jpg

bronka - 2010-09-06, 13:07

Iw, wygląda piekielnie apetycznie ]:->
śliwka - 2010-09-06, 14:25

bronka napisał/a:
Iw, wygląda piekielnie apetycznie ]:->


Bardzo dziękuję. Był rzeczywiście bardzo smakowity. Już go nie ma oczywiście :)

mimish - 2011-11-29, 14:37

Wlasnie rosnie w piekarniku :) mmmm

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group