wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ciekawe strony - Bajaderka zamieściła na swojej stronie przepisy

margot - 2008-04-30, 09:37
Temat postu: Bajaderka zamieściła na swojej stronie przepisy
Patrzcie ;-)

hxxp://www.bajaderki.pl/index.php?option=com_content&view=section&id=1&Itemid=32

alcia - 2008-04-30, 11:08

Tak tak, juz widziałam, super!! :-D
Karolina - 2008-04-30, 11:22

Ja byam pierwsza ;-) fajne co?
Kreestal - 2008-04-30, 19:52

Za chwilę zabieram się za galaretkę :-D
bajaderka - 2008-04-30, 21:28

margot, :lol:
dzięki dziewczyny...trochę mam stracha...nie jestem mistrzynią tak jak AniaD....robię takie proste, szybkie dania pod Jagodę...właśnie mi się śniło dziś w nocy, że Humbak która miała próbować sałatkę selerową i paszczaki zwymiotowała wszystko :->
ale dziękuję za miłe słowa...jestem także gotowa na krytykę :-P

kofi - 2008-04-30, 21:32

bajaderka napisał/a:
margot, :lol:
dzięki dziewczyny...trochę mam stracha...nie jestem mistrzynią tak jak AniaD....robię takie proste, szybkie dania pod Jagodę...właśnie mi się śniło dziś w nocy, że Humbak która miała próbować sałatkę selerową i paszczaki zwymiotowała wszystko :->
ale dziękuję za miłe słowa...jestem także gotowa na krytykę :-P

Rany, ale sen.
A mnie te dwie rzeczy właśnie bardzo zaintrygowały.
Bardzo ciekawe to połączenie w sałatce selerowej i muszę je wypróbować. Paszczaki niewątpliwie przypadną do gustu Danielowi. :-)

- 2008-04-30, 21:36

bajaderka, cudne!!!!!!!!!!!
orenda - 2008-04-30, 22:54

galaretka musi być super, w piątek spróbuję.
k.leee - 2008-04-30, 23:01

bajaderka napisał/a:
właśnie mi się śniło dziś w nocy, że Humbak która miała próbować sałatkę selerową i paszczaki zwymiotowała wszystko :->

Cudne :mryellow:
Przepisy super! Trzymam kciuki za rozwój "przepisowni", ważne, żeby wytrwać pierwsze pół roku :-D

Ania D. - 2008-05-01, 20:57

Bajaderko, jak to wspaniale, że macie stronę :-D . Za chwilę lecę oglądać. Pamiętam Twoje pomysły ze starego forum i robiły na mnie wrażenie. Ja nigdy np. nie robiłam sajgonek, zachwycałam się pomysłem zupy rzodkiewkowej (bo nie wpadłabym na to, że z rzodkiewek można robic zupe), pokrojony w "robaczki" seler naciowy kiszony z rzodkiewkami etc. Pomyślałam od razu, że Twoja ksiązka z przepisami dla dzieci byłaby hitem. Bardzo podoba mi się to, że łamiesz schematy, ja zaś mam wrażenie, że jeszcze w niektórych tkwię i dopiero powoli z nich wychodzę. Gratuluję jeszcze raz :-D , stron z takimi przepisami zawsze będzie mało.
margot - 2008-05-01, 21:03

A jaki pyszny żurek wymyśliła ;-)
Nie jest tajemnicą ,że Bajaderko masz pomysły i to jakie pomysły :mrgreen:
te jajka wegańskie :mryellow:

Humbak - 2008-05-01, 21:15

margot napisał/a:
te jajka wegańskie
tak tak, jeszcze ci nie powiedziałam bajaderko, że chomik chce zamówić u ciebie karpia :mrgreen: :mryellow: :mrgreen:
margot - 2008-05-01, 21:25

Humbak napisał/a:
jeszcze ci nie powiedziałam bajaderko, że chomik chce zamówić u ciebie karpia :mrgreen: :mryellow: :mrgreen:

:mrgreen: :mryellow:
E Bajerko dasz radę

bajaderka - 2008-05-01, 21:59

Matko...po takich słowach od Was...to ja nie mam innego wyjścia tylko dalej wymyślać :-D a tego karpia to też jakoś zrobię :-P
jesteście kochani dzięki :-D :-D :-D

neuro - 2008-05-01, 22:30

Polenta w kształcie dinozaura wymiata :D
Lenka - 2008-05-02, 16:14

Ja za to przepisy tylko czytałam, ale oglądałam wszystkie zdjęcia ;)
Bajederko, masz prześliczne dzieciaki! Starsza dziewczynka to Jagódka, a bobasek? ;)

Karolina - 2008-05-02, 16:39

Bajaderko błagam o przepis na ten chlebek gryczano-jaglany...jak wogóle zrobić zakwas gryczany?
bajaderka - 2008-05-02, 17:00

Karolina wstawię dziś wieczorem, zakwas gryczany - jeśli masz mąkę niepaloną gryczaną, ok. pół szklanki, woda mineralna, 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, woda - wymieszać i zostawić ( wyparzony słoik )- to teraz możesz zrobić, póżniej dopiszę resztę...Lenka, myślę, że moje przepisy dobre byłyby dla Ciebie, jeśli masz problemy z jelitami, lamblię, to odżywianie bezmleczne, bezcukrowe...jeśli udałoby Ci się wytrzymać przez 2 - 3 tygodnie na bezglutenowej, to odciąży jelita trochę, czy nie ma w Twoich okolicach dobrego homeopaty?
Ania D. - 2008-05-02, 20:14

Karolina, najpierw przeczytałam inny watek i tak napisałam kilka rzeczy o zakwasie bezlugtenowym (hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=102303&highlight=#102303]tu ). Bajaderka ma duzo doświadczenie, więc pewnie bedzie mogła uzupełnić i poprawic to, co napisałam. Sama chętnie się od niej nauczę nowych rzeczy.
Warto mieć od kogoś trochę zakwasu, bo taki starszy jest bardziej stabilny, z poza tym teraz jest za zimno na przygotowanie zakwasu i zabiera to trochę czasu (takie jest moje zdanie).

margot - 2008-05-02, 20:28

to ja napiszę jak przez pół roku piekłam chleb dla koleżanki córki ,teraz koleżanka piecze sama
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce

Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie


Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać

Karolina - 2008-05-02, 20:32

Ania D. napisał/a:
teraz jest za zimno na przygotowanie zakwasu

u nas jest bardzo ciepło - ok 25 stopni - to mało?

margot - 2008-05-02, 20:37

to już jest dość dobra temperatura
Moja była na początku ok 30 stopni
Karolina co masz do stracenia ?Najwyżej :mryellow: trzeba będzie zacząć od nowa

Karolina - 2008-05-02, 21:50

Nie moge znależc kaszy....chyba całą zużyłam...a bajaderka prponowała, że mi kupi odmówiłam wrrrrrr ale jestem czasem głupia :-x
bajaderka - 2008-05-03, 01:33

Dziewczyny, moja Basieńka coś nie może się ode mnie odlepić - wychodzi szósty ząbek...ufff...ale umieściłam na stronce przepis na jeden chleb, dodam tylko, że to właśnie dzięki Margot zaczęłam robić chleby bezglutenowe, dziękuję jej bardzo :-D :-D :-D
u mnie bardzo ładnie buzuje zakwas gryczany, to mój ulubieniec i z niego najczęśckiej robię...buzują też dosyć mocno zakwas amarantusowy i z quinoa, ale tutaj są specyficzne smaki i trzeba dodawać ich mniej....nie lubię robić z zakwasu kukurydzianego, coś mi nie podchodzi...wydaje mi się, że on daje czasami goryczkę w chlebie...
co jeszcze...AniaD. jak zwykle wszystko ładnie opisała, Margot zamieściła przepis...co mogę dodać....o nic nie dodam bo Basia znów mnie wzywa...pa

Lenka - 2008-05-03, 10:33

Niestety nie ma w moich okolicach homeopaty.... przynajmniej nic takiego nie wiem, a szukałam... Chcialabym najpierw kupić w sklepie parę zdrowych rzeczy, np guinoa itp. Planuję zrobić taką dietę jak będę miała wakacje, bo nie mam za bardzo jak narazie...
Dziekuje, napewno skorzystam z Waszych przepisów ;)

margot - 2008-05-03, 10:46

Bajaderko śliczny ten Twój chleb na stronie
za komplementy dziękuję :mrgreen:
ale ten zakwas w wersji ryżowej poszukałam mi Mirabbelka
tu jest jej strona
hxxp://www.chleb.info.pl/
a tu zakwas
hxxp://www.chleb.info.pl/index.php?id=20

Ania D. - 2008-05-03, 10:48

Karolina, jesli cały czas jest taka temperatura, to warto spróbować. Najlepiej jest jednak zaczynać od zakwasu od kogoś, bo chleby lepiej rosną na takim, który sie już ustabiblizował. Do tego bardzo wazne jest to, co mówiła Margot, do rosnięcia chleby potrzebują wysokiej temperatury, to jest bardzo wazne. U mnie rosną w szafce nad kuchenką lub w piecyku z zapalona świeczką i żarówką.
margot - 2008-05-03, 14:42

to jeszcze zdjęcie

Karolina - 2008-05-03, 16:26

Ania D. napisał/a:
w piecyku z zapalona świeczką i żarówką.

to jest fajny sposób, tak masę solną suszę :-P

margot - 2008-05-04, 11:21

tu Bajaderki chleb gryczano -jaglany
dałam złocisty len

alcia - 2008-05-04, 15:51

margot, cudny ten chlebek! I to wszystko bezglutenowe, nie no jestem w szoku. Super, aż by się chciało spróbować...
margot - 2008-05-04, 17:01

Alcia jak nie musisz tak 100% przestrzegać bezgluteności to sobie zrób zakwas trochę oszukany z zakwasu np żytniego
Warto posmakować taki chleb ,bo jest smaczny

DagaM - 2008-05-04, 22:02

bajaderka, gratuluję wspaniałej strony! :-)
malva - 2008-05-05, 10:30

DagaM napisał/a:
bajaderka, gratuluję wspaniałej strony! :-)


ja też
a za przisy na chlebki to Cię normalnie kocham :mryellow:
bardzo ich potrzebowałam

[ Dodano: 2008-05-05, 10:32 ]
*nie przisy tylko przepisy ( wiecie nadmiar pozytywnych emocji) ;-)

bajaderka - 2008-05-05, 16:53

dziękuję dziewczyny ...przepisów będzie więcej ...mamy problem z umieszczeniem komentarzy, a ja chyba żle zrobiłam...nie pomyślałam robiąc zdjęcia...np: na jednym zdjęciu z obiadu mam dwa lub trzy nowe przepisy...i jak to teraz umieścić żeby ładnie wyglądało :roll: to samo zdjęcie do dwóch lub więcej przespisów...trochę bez sensu...
ale dziękuję za miłe słowa...najważniejsze jednak żeby smakowało :->

margot - 2008-05-05, 16:57

Zamieszczaj ,zamieszczaj i bez zdjęć też może np komentarz zdjęcie przy......
kłapouchy - 2008-05-06, 20:50

Robiłam wczoraj tartę wiśniową - pycha :) tylko tortownicę miałam za dużą i ciasto bardzo cieniutki wyszło - następnym razem zrobię z podwójnej ilości :)
Karolina - 2008-05-22, 18:18

Dzisiaj zrobiłam długo wyczekiwany chlebek, najpierw nie wyrastał (w piekarniku ze świeczką). Potem nieco podrósł podczas pieczenia. W sumie siedział w piecu jakieś 2 godziny, bo nie chciałam zakalca, a u mnie gazówka więc eksperyment. No i upiekł się ładnie, tylko nie chciał odejść od blaszki. Zjadamy go w inny sposób ;-)
Smak cudowny, tylko foremkę musze sobie sprawić silikonową, bo moje to śmieciaki.

Ania D. - 2008-05-22, 18:51

Karolina, chlebek zawsze wyjdzie z foremki, jak się przestrzega dwóch rzeczy. Trzeba nasmarować olejem foremkę, a po upieczeniu nie wyjmować od razu chleba. Musi postać jakieś 5-10 minut. Wtedy powinien ładnie odstawać od brzegow, jeśli nie, to wystarczy go delikatnie nożem oddzielić od boków. Piekę bardzo często chleb i zawsze mi się tak udaje. Pamiętam, jak kilka razy chciałam od razu wyjmować chleb z formy, cały spód został oderwany i mieliśmy chleb "wybrakowany". Ja piekę w zwykłych, starych keksówkach, nie ma problemu.
mizumo - 2008-05-22, 22:49

słuchajcie, a jak robicie zakwas w takie chłodne dni jak teraz i kiedy już nie grzeją? Bo mnie szczerze mówiąc tylko raz zakwas ładnie wyrósł, trzymany w zimie na kaloryferze... . Teraz zupełnie nie mam pomysłu. Piekarnik? Ale przecież nie może być włączony non-stop... hmm :?:
bajaderka - 2008-05-22, 23:58

mizumo, u mnie w domu jest 24 stopnie teraz i jak dla mnie to jest ciepło, zakwas nie będzie cały czas rósł, ten świeży u mnie na drugi dzień zawsze buzuje a potem się uspokaja, widać, że leciutko rośnie, pojawiają się bąbelki i jest ok.
Dodałam na mojej stronie chleb gryczano - ryżowy, zrobiłam małe ulepszenie - przynajmniej mi się tak wydaje - dodałam tapioki i chlebek jest bardziej miękki....taki dobry wyszedł, że zjedliśmy go w dwa dni :-> ( ja, Jagoda i Basia ;-) )
Karolina ja robię dokładnie jak AniaD. foremkę smaruję olejem, wysypuję mąką gryczaną...a póżniej jak się upiecze to czekam aż trochę ostygnie i podważam lekko nożem po bokach....fajnie, że Ci smakuje :-D
mi ostatnio właśnie te chleby bezglutenowe bardziej podchodzą niż zwykłe...a Basieńka jak lubi...

Karolina - 2008-05-23, 11:14

Acha zapomniałam mąką posypać tę foremke. Ale olejem posmarowałam i odczekalam nawet dłużej. Ja mam po prostu bardzo felerne foremki, do ciasta zawsze papier wkładam. Strasznie sie do nich wszystko przykleja.
Ale smak pychotka.

mizumo - 2008-05-23, 11:42

ok, wielkie dzięki bajaderko :)
margot - 2008-05-24, 17:26

A ja od wczoraj nie mogę otworzyć strony :-(
mizumo - 2008-05-24, 21:14

Ja też :(

Po ilu dniach zakwas gryczany będzie gotowy?

Cytrynka - 2008-05-25, 07:14

Bu, nie mogę wejść na stronę Bajaderki. Mam nadzieję, że to chwilowe.
Karolina - 2008-05-25, 08:36

Mizumo codziennie dodajesz jedną łyżkę do kubeczka. U mnioe trwało to jakieś 2 tygodnie, bo w międzyczasie odszczepiłam nowy kubek. Juz dwa razy mi zgnił zakwas, który odłożyłam - dlatego teraz odlewam połowę kubeczka, jak jest mniej to mi giną bakterie. Własnie w trakcie cyklu rozmnażania, żeby nie zostać z niczym jak się zepsuje nowy a stary będzie już upieczony.
bajaderka - 2008-07-18, 00:03

dodałam:
bananowca kasztanowca
gołąbki z kiszonego pekińczyka
wiśnie, czereśnie w polewie perłowo kardamonowej
sałatkę kalafiorowo ananasową

mam nadzieję, że można spokojnie już wchodzić na stronę, zapraszam jak ktoś ma ochotę :-)

agazima - 2008-07-18, 11:44

az dwa tyg czekac na zakwas? jeju a potem tylko jeden bochenk sie upiecze i zje sie go w dwa dni ....:( nie wiem czy sie oplaca ale kiedys sprobuje masz bardzo fajne przepisiki:)
bajaderka - 2008-07-18, 13:25

agazima, jakie dwa tygodnie? :lol: kochanie, trzeba tylko 3- 4 dni, szczególnie teraz jak jest ciepło, jak robisz chlebek to zawsze zostawiasz sobie trochę zakwasu na następny chleb, dokarmiasz go, po 2-3 dniach jest gotowy, zatem jak zjesz ten chlebek w 2 -3 dni możesz od razu sobie piec następny....dziękuję za miłe słowa...jak będzie coś niejasne to pytaj :-) no i spróbuj chlebka koniecznie ;-)

[ Dodano: 2008-11-19, 00:01 ]
dziewczyny jakby co to można umieszczać komentarze, wreszcie nam zadziałało...bo tak naprawdę właściwie nie wiem czy ktoś próbował coś zrobić z moich przepisów czy też nie....także proszę o komentarze wszelkiej maści :-P
miałam mały przestój ale niedługo wkleję parę dobrych rzeczy moim zdaniem...

bajaderka - 2008-11-19, 00:04

dziewczyny jakby co to można umieszczać komentarze, wreszcie nam zadziałało...bo tak naprawdę właściwie nie wiem czy ktoś próbował coś zrobić z moich przepisów czy też nie....także proszę o komentarze wszelkiej maści :-P
miałam mały przestój ale niedługo wkleję parę dobrych rzeczy moim zdaniem...

Humbak - 2008-11-19, 10:22

bajaderko, pewnie że próbował i paszczakowe komentarze chętnie umieści :-P
A teraz rodzinka mnie piłuje o tą galaretkę :->

margot - 2008-11-19, 18:27

Bajaderko ,przecież wiesz ,że ja próbuje twoje przepisy tak jak lecą :mrgreen:
Wiec niecierpliwie czekam na następne do testowania :-) :-) :-)

bajaderka - 2009-03-18, 10:45

Jak ktoś chce popatrzeć na zaszłoroczne jaja wegańskie i orzechowy ser krojony to zapraszam ;-)
Jagula - 2009-03-18, 10:56

bajaderko dzięki za serową inspirację- zwłaszcza,że migdały się kiszą :-P
samotna - 2009-03-18, 15:43

super
margot - 2009-03-18, 20:34

bajaderka napisał/a:
Jak ktoś chce popatrzeć na zaszłoroczne jaja wegańskie i orzechowy ser krojony to zapraszam ;-)

:mryellow: jaja to hit
a ser zorbię na dniach

kasienka - 2009-11-08, 14:23

bajaderko, jakbyś kiedyś miała chwilkę, wrzucisz przepis na farsz do gołąbków, które Zuzi tak smakowały? Nie mogę nigdzie znaleźć...
Bellis_perennis - 2012-12-21, 16:34

Link nie działa :-(

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group