|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Li¶ci kalarepki
Karolina - 2008-05-27, 13:35 Temat postu: Li¶ci kalarepki Nasza sprzedawczyni w zieleniaku uraczyła nas takim oto niusem: li¶cie kalarepki można dodawać do bigosu, wogóle do zup itd. Ponoć bardzo podnosi smak potrawy.
dzisiaj robię zupę i zobaczymy
kofi - 2008-05-27, 14:05
Ciekawe, dobrze wiedzieć, bo w tym roku zasadziłam chyba jak±¶ kalarepę li¶ciast± - ma mnóstwo li¶ci, a bulwa w ogóle się nie robi , to najwyżej zjemy jako kapustę.
PiPpi - 2008-05-27, 15:21
co do li¶ci tojako Ľródło wapnia liscie rzodkiewek ¶wietnie się spisuj± na kanapkach, pole cam
Karolina - 2008-05-27, 16:05
Magda czy smakuj± tak jak kiełki? Jak na razie to li¶cie po rzodkiewkach dostaj± króliki
dort - 2008-05-27, 18:36
my tez jadamy li¶cie rzodkiewki, ale zazwyczaj dodaje je do sałatki z korzeniem rzodkkiewki lub robie z nich samodzielna sałatke np. z dodatkiem szczypiorku
Karolina - jak dla mnie smakuja zupelnie inaczej niz kiełki, kiełki przypominaja bardziej smak korzenia a liscie to zupełnie inna historia
a tak w ogóle to polecam do salatek równiez młodziutkie li¶cie mleczu i pokrzywy
PiPpi - 2008-05-27, 21:41
tak jak dort napisała li¶cie to zupełnie inna historia li¶ciasta, raczej neutralne smakowo s±, walory odżywcze maj± dla mnie znaczenie
Karolina - 2008-05-28, 08:40
No spróbowałam troszkę wczoraj...dziewczyny jak wy to robicie... te li¶cie s± włochate...
Dort inne listki to dopiero jak będe u rodziców, wiesz gdzie mieszkam - jedyne żródło zielonego jest dokładnie obesr...przez Wildeckie psy No a pozatym skażenie spalinami.
Nigdy w sumie mlecza nie próbowałam ale teraz mam parcie nie witarianizm więc się skuszę
dort - 2008-05-28, 11:00
ja je najzwyczajniej w ¶wiecie kroje i tyle (rzeczywi¶cie s± włochate i czasami nawet kuj±, ale to jest odczuwalne tylko podczas krojenia)
Karolina - 2008-05-28, 17:54
Dort - mnie zawsze li¶cie rzodkiewki kuły w nogi na działce więc mam takie uprzedzenie z dzieciństwa
dort - 2008-05-28, 20:45
rozumiem, bo podczas krojenia nie raz kuj± mnie w ręcę
Karolina - 2008-05-30, 10:50
Dort dzielna jeste¶ Obiecuję spróbować ale dopiero w lipcu z ogródka.
Kitten - 2008-05-31, 22:01
[ Dodano: 2008-05-31, 22:01 ]
hxxp://www.kuchareczka.com/przepisy/slaska_zupa_z_kalarepy_czyli_oberiba]Kuchareczka poleca oberibę z li¶ciastej kalarepy
|
|