wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - młodą kapustę jak udusić? ;-)

Capricorn - 2008-06-29, 12:28
Temat postu: młodą kapustę jak udusić? ;-)
dzieli się na ósemki, albo szatkuje, dodaje wody, wstawia się na ogień, i tyle?
martka - 2008-06-29, 13:08

dokładnie tak. ja daję jeszczę ociupinę oleju i troszkę cytryny na koniec
magdusia - 2008-06-29, 13:15

moja mam zawsze szatkowała ,wrzucala do wody ,pod koniec dodawała sok z cytryny zagęszczała mąką,soliła i trochę cukrzyła ;-) ,podawała z koperkiem.
Acha i masło jeszcze.

kamma - 2008-06-29, 13:15

Ja najpierw podsmażam cebulę, potem wrzucam poszatkowaną kapustę, jeśli była dopiero co płukana, to nie trzeba wody. Daję też młodą marchew. No i się dusi, najlepiej pod przykryciem, i się miesza. Na koniec zasmażka (niekoniecznie) i duuuuużo zieleniny! Aha, sól na koniec też.
Ewa - 2008-06-29, 13:21

Podsmażam cebulę, dodaję kapuchę, przyprawiam od razu - sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, curry. Na końcu dodatkowo można dodać pokrojone wędzone tofu. Ewentualnie zacząć od podsmażenia z cebulą kilku pieczarek. Każda wersja pyszna :-P
Capricorn - 2008-06-29, 13:21

Dzięki, dobre kobiety :D soku z cytryny nie mam, może bez soku też będzie ok.
magdusia - 2008-06-29, 13:24

może odrobinę octu jabłkowego?
albo kwasku(wiem że to nie najzdrowsze,ale sporadycznie można 8-) )

Capricorn - 2008-06-29, 13:26

o occie tez pomyślałam, ale nie miewam w domu takich specyfików, a po zakupy nie chce mi sie ;-)
magdusia - 2008-06-29, 13:30

jasne,
usprawiedliwionaś ;-)

martka - 2008-06-29, 13:31

tak, tak, koperek jeszcze :-)
kamma - 2008-06-29, 13:59

próbowałam wersji z samym koperkiem i z przeróżną zieleniną (koperek, pietruszka, szczypior, seler, lubczyk) i ta druga wersja bardziej mi pasowała. Ale ja jestem w ciąży, więc Capri, weź na to poprawkę ;)
alcia - 2008-06-29, 14:00

Ja podsmażam cebulkę, wrzucam kapustę, marchewkę w plasterkach i pomidory posiekane w kawałki. Dodaję kminek, sól. Dusi się, dusi.. Na koniec mnóstwo koperku i natki pietruszki. Pycha! :)
Ewa - 2008-06-29, 14:30

martka napisał/a:
koperek jeszcze

O tak, taki świeży szczególnie.
alcia napisał/a:
Ja podsmażam cebulkę, wrzucam kapustę, marchewkę w plasterkach i pomidory posiekane w kawałki

Podoba mi się ta wersja, muszę wypróbować.

neuro - 2008-06-29, 14:40

Wczoraj oddzielnie poddusiłam drobno (!) posiekaną kapustę na samej wodzie, pod koniec dodając koperek i pieprz, oddzielnie usmażyłam cebulę na oleju i na koniec zmieszałam ją z kapustą już wyłączoną z gazu. Moja mama do kapusty dodaje jeszcze pomidory tak na ok 10 min przed końcem duszenia - pokrojone w ćwiartki. Rozgotowują się i daja fantastyczny posmaczek.
Zjadłam tego wczoraj pół gara z kartoflami :D

malina - 2008-06-29, 21:53

My też jemy zawsze z pomidorami,jak nie ma świeżych to troche koncentratu :-) Pycha!!!
dort - 2008-06-30, 12:58

my ostatnio mamy faze na młodą kapustę, zajadamy sie niaprzynajmniej raz w tygodniu, a robie ja tak - podsmażam cebulę, potem daje poszatkowaną kapuche około szklanki wody, szklankę namoczonego grochu lub fasoli i gotuje, gdy jest prawie miękka dodaje sos pomidorowy lub pomidory, kilka śliwek suszony i dalej gotuje,nakoniec dodaje sól, pieprz, zasmażkę z maki razowej, wody i oleju
nam smakuje z młodymi ziemniakami i koperkiem, ryżem, chlebem, a Oskarek to wcina ją bez zbędnych dodatków :-P

rosa - 2008-06-30, 13:27

jak widać każdy ma swój własny sposób

ja najpierw podsmażam posiekany pęczek lub dwa dymki, cebula + szczypior, potem poszatkowana kapucha, a pod koniec podduszone pieczary (jak mam, jak nie mam to nie daję :-) ) . sól i pieprz.

neuro - 2008-06-30, 14:51

O, Dort, właśnie -> śliwki suszone! Można jeszcze zrobić wersję na słodko, czyli ze śliwkami i jabłkiem. Jabłko trzeba pokroić w kosteczkę. Mniami.
Mam jeszcze pół główki w lodówce... 8-)

ulapal - 2008-10-04, 01:33

a o tej porze roku wyjdzie? czy ten niepowtarzalny smak tylko z młodej bedzie?
bo tak za mną chodzi to danie od kilku dni... i z suszonymi śłiwkami musi być niebiańskie. :-P :-P :-P

kamma - 2008-10-04, 08:15

ulapal, to już zakrawa na miano bigosu ;)
Ja robiłam ostatnio farsz do krokietów: startą kapustę podsmażałam z cebulą i grzybami. Smak trochę inny, ale porównywalny.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group