wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - wegańska tarta?

superchick - 2008-07-08, 10:52
Temat postu: wegańska tarta?
Macie może przepis na wegańską tartę? Chodzi mi o ciasto i farsz (wytrawny), bo nie mam żadnego pomysłu.
Karolina - 2008-07-10, 15:44

Ciasto -
mąka razowa + olej ( w takiej ilości jak na kruche ciasto) dolewamy do tego mleko roslinne tak aby cisto dało się zagnieść.

Radzę najpierw podpiec ciasto, dopiero nakładać farsz. W sumie wszystkie składniki powinny być wcześniej usmażone/ugotowane. Można zlać sosem mleko sojowe + roztapiający się ser wegański ( jeśli masz gdzie kupić).

superchick - 2008-07-10, 18:08

Dzięki Karolina, na pewno w najbliższym czasie spróbuję pokombinować. A masz jakiś konkretny przepis (z ilością) na uniwersalne kruche ciasto? A co do sera, to niestety, u nas takiego wynalazku w sklepie ze zdr. żyw. nie uświadczysz :-? . Dla siebie i mamy posypię zwykłym serem, ale druga część musi być wegańska, ze względu na gości (tak, pierwszych :-> ).
Karolina - 2008-07-10, 19:22

Wiesz ja robię na wyczucie, na dużą tortownicę dałam ostatnio 3 szklanki mąki,oleju chyba szklankę - w każdym razie, tyle aby mąka była całkowicie zwilżona olejem ale ciasto nie było lejące, do tego mleko - ale tu już ci nie powiem bo lałam z kartonu - każda mąka też ma swoją chłonność - trzeba lać powoli sprawdzajac czy konsystencja jest już odpowiednia.
Posolić mąkę na początku- łyżeczkę.

dort - 2008-07-11, 10:07

ja robię podobnie jak Karolina tylko mleczko daje jedynie czasami do tarty z owocami, a tak najczęściej do ciasta daje wodę - warto czasami dodać do ciasta jakieś przyprawy np. rozmaryn, bazylię, lubczyk, majeranek, cynamon itp.
Ania D. - 2008-07-11, 10:10

Ja daję zawsze do ciasta wodę, im bardziej razowa mąka, tym ciasto powinno być luźniejsze. Daję mniej oleju, ale to jak kto lubi. Do ciasta daję troszkę gałki muszkatołowej, troszkę slodkiej i ostrej papryki, majeranku i in, do słodkich cynamon lub kardamon.
superchick - 2008-07-11, 14:35

Dzięki za odpowiedzi! Też chyba zrobię z wodą, bo chcę, aby tarta była wytrawna. Tylko teraz co z farszem... Dodajecie po prostu uduszone warzywa? Możecie podać jakieś przykłady farszów? Czy to się Wam potem nie rozlatuje na talerzu? Hmm a może dodać agar?
Karolina - 2008-07-11, 15:34

superchick napisał/a:
chcę, aby tarta była wytrawna

a co to znaczy :oops: ?

superchick - 2008-07-11, 15:47

Karolina napisał/a:
superchick napisał/a:
chcę, aby tarta była wytrawna

a co to znaczy :oops: ?

z warzywami, nie na słodko

Karolina - 2008-07-11, 17:25

Ale to jest przepis na słono. Dałam ostatnio bo akurat mi zostało - naturalne, nie słodzone :-) Moim zdaniem smaczniejsze niż z wodą.
superchick - 2008-07-11, 17:36

Karolina a jaki farsz miałaś? Nie rozlatywał Ci się przy krojeniu?
Karolina - 2008-07-15, 18:17

Dlatego wcześniej podsmażam. Ostatnio była kapusta z grzybami.
gosia_w - 2010-02-12, 21:57

A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana?
bronka - 2010-02-13, 11:28

gosia_w napisał/a:
A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana?

Może spróbuj zrobisz taki wega " beszamel".
Olej ( najlepiej byłoby jakiś tłuszcz stały- palmowy czy kokosowy) na patelnię z łyżką mąki, podgrzać o zalać mlekiem zbożowym i gotować aż zgęstnieje. Sól, zioła i co tam jeszcze lubisz :-D

gosia_w - 2010-02-13, 16:39

dziękuję thehoneypot :-D
bronka - 2010-02-15, 15:31

bardzo proszę :mrgreen:
puszczyk - 2010-11-29, 11:53

Tarta warzywna z sosem nerkowcowym z bloga "I love tofu" hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/

Składniki :

ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

farsz
1/4 małego kalafiora , podzielonego na rozyczki
1 marchewka, starta na grubo
1 mała papryka + 1 cebula, pocięte drobno i podduszone na oleju
sól, pieprz, estragon, bazylia, rozmaryn

sos
50 g nerkowców, namoczonych na noc w wodzie
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
1 łyżka oleju
bazylia, sól, pieprz

Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub zamrażarki na pół godziny) . Następnie wykładamy nim formę i brzegi. Układamy składniki nadzienia - krzyż kalafiorowy :) , potem obok drugi krzyż z marchewki i w pustych miejscach papryka z cebulką. Odcedzamy nerkowce i miksujemy je z resztą składników. Polewamy tartę. Całość pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 - 35 minut.

puszczyk - 2010-12-01, 11:52

Spróbujcie tego przepisu, pyszny. :-D
Długo szukałam pomysłu na dobry sos do tarty i ten z nerkowców jest rewelacyjny. Robiłam też z migdałami i to też strzał w dziesiątkę.

Truscaveczka - 2011-04-17, 22:21

Podbijam wątek, bo mnie zainteresowała jeszcze jedna kwestia - mój piersiowy Pan Syn jest chyba uczulony na soję, a w mleku tak sojowym, jak i ryżowym soja jest (w sumie w sojowym nic dziwnego :mrgreen: ). Co mogę wykombinować, żeby ciasto na tartę się skleiło? Jakaś skrobia czy coś? Zależy mi na pikantnej tarcie, na razie robiłam ciasto drożdżowe na wodzie, ale nudzi mi się pomału :/ No i uformować na "miseczkę" do rzadszego farszu się nie da.
gosia_w - 2011-04-18, 06:50

Truscaveczka, w mleku ryżowym jest ryż, a nie soja. ;-) Możesz użyć innego mleka zbożowego (np. owsiane), orzechowego, migdałowego lub po prostu wody.
Truscaveczka - 2011-04-18, 10:05

Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. A robić osobiście nie mam zdrowia. Nie wiem, na czym polega "mleczność" tych mlek zbożowych, kleją ciasto?
Lily - 2011-04-18, 10:08

Cytat:
Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne.
A jakie to mleko? Nigdy nie widziałam mleka ryżowego z soją prawdę mówiąc... a piłam nieraz.
Agnieszka - 2011-04-18, 12:06

Sporadycznie piekę bo piekarnik siadł a prodiż nie zawsze wyciągam. Do tarty nie daję mleka zbożowego. Ciasto to: mąka (orkiszowa), woda, olej/masło, sól i niekiedy zioła. Czasem ja ma być pulchniejsze woda gazowana, proszek do pieczenia. Farsze różne zazwyczaj warzywne (np. szpinak, pory, pieczarki) a niebawem sezon szparagowy więc możesz też próbować z nimi (obgotowuję, fajnie się łączą z serem wegańskim wędzonym, tofu wędzonym, sosem a`la beszamel - dodaję kapary albo ciut chrzanu czasem szczypiorek). Wywar po szparagach jest potem baza do zupy: szparagowej (gdy mam dużo) lub jakiejś jarzynowej a nawet zwykłej ziemniaczanej.
Truscaveczka - 2011-04-18, 13:58

Lily, widzę teraz, że część jest na oleju słonecznikowym, część na sojowym. W sklepie eko jest tylko takie na sojowym :/
Agnieszka, dzięki za wskazówki. Ciasto się nie kruszy? Z farszami muszę uważać, szukam alergenów uczulających mojego synka.

Agnieszka - 2011-04-18, 14:50

Nie ma za co. Ciasto do tarty wg oryginału ma być kruche. Z razowych mąk ciasto wyjdzie twardsze, ciemniejsze. Zamiast wody może testować gluta z siemienia.
nieznajowa - 2011-04-18, 23:00

puszczyk napisał/a:
ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
ponieważ robiłam na słodko więc dodalam jeszcze łyżeczke cukru. Ciasto wyszło genialne! A niby koniecznie trzeba do kruchego dodawać zimne masło... Robiłam to moment bo wrzuciłam skladniki na chwilkę do maszyny do chleba żeby maszyna wyrobiła ;) Ciasto świetnie sie lepi, foremki nie musiałam juz smarować oliwą. Wielkie dzięki za przepis, jest genialny!
Masę zrobiłam z banana, wody, 3 łyżeczek kakaa+odrobiny cukru (wszystko zblendowałam, miało konsystencje bardzo gęstej smietany i wylalam na ciasto, bez gotowania.

Truscaveczka - 2011-04-19, 07:17

No to jak wyszło, to ja dzisiaj zapodaję tartę na obiad :) Tylko jaki by tu farsz <przegląd lodówki>
puszczyk - 2011-04-19, 10:11

nieznajowa, cieszę się, że i Ty polubiłaś ten przepis.
Truscaveczka, koniecznie warzywa polej masą z nerkowców. Robiłam też z migdałów. Dla mnie rewelacja.

Truscaveczka - 2011-04-19, 12:39

puszczyk, karmię piersią alergika, orzechy weg! Właśnie myślę nad sosem (zmiksowana cukinia z mąką kukurydzianą?)
puszczyk - 2011-04-19, 12:55

Truscaveczka, może pestki słonecznika?
Truscaveczka - 2011-04-19, 14:48

A daj spokój :( Zrobiłam, zjadłam i umarłam :/ Bardzo ciężkostrawne wyszło, a jeszcze z pestkami... :shock:
Ale smacznie, tylko niewyględnie ;p

Pipii - 2011-11-23, 12:48

Dziewczyny, a ciasto z tego przepisu :

ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Zapiekacie najpierw w piekarniku obciążone fasolą jakieś 5 minut?

moritura - 2012-03-24, 20:04

Przeczytałam dwie strony, żeby się dowiedzieć, czy przed nałożeniem farszu podpiec ciasto - i oto, co znalazłam na koniec :D A zatem ponawiam - podpiekać czy od razu wkładać z farszem? Jeśli od razu, to ile piec?

[ Dodano: 2012-03-24, 21:59 ]
Ok, zrobiłam - 15 minut ciasto, 20 minut z farszem, razem 35 w 180 stopniach.

Do ciasta dałam koncentratu pomidorowego zamiast wody, poza tym - mąka graham, zwykły olej rzepakowy i orzechy włoskie na drobno, papryka ostra, sól.

Farsz: szpinak, brukselka i parę innych warzywek w kostkę.

Pycha :D

Jadłonomia - 2012-04-01, 19:50

Wszystko zależy od farszu, jaki będziesz wylewać na tartę :) Jeżeli będzie bardzo płynny, to warto tartę podpiec przez 5 minut, jeżeli nie to można spróbować bez :)
Ja z reguły piekę po prostu w piekarniku nastawionym na "góra-dół", nie obciążam fasolą i przez wyłożeniem farszu zawsze podpiekam chociaż te pięć minut, wychodzi zawsze morowo :) Tylko przepis mam trochę inny :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group