|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - wegańska tarta?
superchick - 2008-07-08, 10:52 Temat postu: wegańska tarta? Macie może przepis na wegańską tartę? Chodzi mi o ciasto i farsz (wytrawny), bo nie mam żadnego pomysłu.
Karolina - 2008-07-10, 15:44
Ciasto -
mąka razowa + olej ( w takiej ilości jak na kruche ciasto) dolewamy do tego mleko roslinne tak aby cisto dało się zagnieść.
Radzę najpierw podpiec ciasto, dopiero nakładać farsz. W sumie wszystkie składniki powinny być wcześniej usmażone/ugotowane. Można zlać sosem mleko sojowe + roztapiający się ser wegański ( jeśli masz gdzie kupić).
superchick - 2008-07-10, 18:08
Dzięki Karolina, na pewno w najbliższym czasie spróbuję pokombinować. A masz jakiś konkretny przepis (z ilością) na uniwersalne kruche ciasto? A co do sera, to niestety, u nas takiego wynalazku w sklepie ze zdr. żyw. nie uświadczysz . Dla siebie i mamy posypię zwykłym serem, ale druga część musi być wegańska, ze względu na gości (tak, pierwszych ).
Karolina - 2008-07-10, 19:22
Wiesz ja robię na wyczucie, na dużą tortownicę dałam ostatnio 3 szklanki mąki,oleju chyba szklankę - w każdym razie, tyle aby mąka była całkowicie zwilżona olejem ale ciasto nie było lejące, do tego mleko - ale tu już ci nie powiem bo lałam z kartonu - każda mąka też ma swoją chłonność - trzeba lać powoli sprawdzajac czy konsystencja jest już odpowiednia.
Posolić mąkę na początku- łyżeczkę.
dort - 2008-07-11, 10:07
ja robię podobnie jak Karolina tylko mleczko daje jedynie czasami do tarty z owocami, a tak najczęściej do ciasta daje wodę - warto czasami dodać do ciasta jakieś przyprawy np. rozmaryn, bazylię, lubczyk, majeranek, cynamon itp.
Ania D. - 2008-07-11, 10:10
Ja daję zawsze do ciasta wodę, im bardziej razowa mąka, tym ciasto powinno być luźniejsze. Daję mniej oleju, ale to jak kto lubi. Do ciasta daję troszkę gałki muszkatołowej, troszkę slodkiej i ostrej papryki, majeranku i in, do słodkich cynamon lub kardamon.
superchick - 2008-07-11, 14:35
Dzięki za odpowiedzi! Też chyba zrobię z wodą, bo chcę, aby tarta była wytrawna. Tylko teraz co z farszem... Dodajecie po prostu uduszone warzywa? Możecie podać jakieś przykłady farszów? Czy to się Wam potem nie rozlatuje na talerzu? Hmm a może dodać agar?
Karolina - 2008-07-11, 15:34
superchick napisał/a: | chcę, aby tarta była wytrawna |
a co to znaczy ?
superchick - 2008-07-11, 15:47
Karolina napisał/a: | superchick napisał/a: | chcę, aby tarta była wytrawna |
a co to znaczy ? |
z warzywami, nie na słodko
Karolina - 2008-07-11, 17:25
Ale to jest przepis na słono. Dałam ostatnio bo akurat mi zostało - naturalne, nie słodzone Moim zdaniem smaczniejsze niż z wodą.
superchick - 2008-07-11, 17:36
Karolina a jaki farsz miałaś? Nie rozlatywał Ci się przy krojeniu?
Karolina - 2008-07-15, 18:17
Dlatego wcześniej podsmażam. Ostatnio była kapusta z grzybami.
gosia_w - 2010-02-12, 21:57
A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana?
bronka - 2010-02-13, 11:28
gosia_w napisał/a: | A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana? |
Może spróbuj zrobisz taki wega " beszamel".
Olej ( najlepiej byłoby jakiś tłuszcz stały- palmowy czy kokosowy) na patelnię z łyżką mąki, podgrzać o zalać mlekiem zbożowym i gotować aż zgęstnieje. Sól, zioła i co tam jeszcze lubisz
gosia_w - 2010-02-13, 16:39
dziękuję thehoneypot
bronka - 2010-02-15, 15:31
bardzo proszę
puszczyk - 2010-11-29, 11:53
Tarta warzywna z sosem nerkowcowym z bloga "I love tofu" hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/
Składniki :
ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
farsz
1/4 małego kalafiora , podzielonego na rozyczki
1 marchewka, starta na grubo
1 mała papryka + 1 cebula, pocięte drobno i podduszone na oleju
sól, pieprz, estragon, bazylia, rozmaryn
sos
50 g nerkowców, namoczonych na noc w wodzie
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
1 łyżka oleju
bazylia, sól, pieprz
Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub zamrażarki na pół godziny) . Następnie wykładamy nim formę i brzegi. Układamy składniki nadzienia - krzyż kalafiorowy , potem obok drugi krzyż z marchewki i w pustych miejscach papryka z cebulką. Odcedzamy nerkowce i miksujemy je z resztą składników. Polewamy tartę. Całość pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 - 35 minut.
puszczyk - 2010-12-01, 11:52
Spróbujcie tego przepisu, pyszny.
Długo szukałam pomysłu na dobry sos do tarty i ten z nerkowców jest rewelacyjny. Robiłam też z migdałami i to też strzał w dziesiątkę.
Truscaveczka - 2011-04-17, 22:21
Podbijam wątek, bo mnie zainteresowała jeszcze jedna kwestia - mój piersiowy Pan Syn jest chyba uczulony na soję, a w mleku tak sojowym, jak i ryżowym soja jest (w sumie w sojowym nic dziwnego ). Co mogę wykombinować, żeby ciasto na tartę się skleiło? Jakaś skrobia czy coś? Zależy mi na pikantnej tarcie, na razie robiłam ciasto drożdżowe na wodzie, ale nudzi mi się pomału No i uformować na "miseczkę" do rzadszego farszu się nie da.
gosia_w - 2011-04-18, 06:50
Truscaveczka, w mleku ryżowym jest ryż, a nie soja. Możesz użyć innego mleka zbożowego (np. owsiane), orzechowego, migdałowego lub po prostu wody.
Truscaveczka - 2011-04-18, 10:05
Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. A robić osobiście nie mam zdrowia. Nie wiem, na czym polega "mleczność" tych mlek zbożowych, kleją ciasto?
Lily - 2011-04-18, 10:08
Cytat: | Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. | A jakie to mleko? Nigdy nie widziałam mleka ryżowego z soją prawdę mówiąc... a piłam nieraz.
Agnieszka - 2011-04-18, 12:06
Sporadycznie piekę bo piekarnik siadł a prodiż nie zawsze wyciągam. Do tarty nie daję mleka zbożowego. Ciasto to: mąka (orkiszowa), woda, olej/masło, sól i niekiedy zioła. Czasem ja ma być pulchniejsze woda gazowana, proszek do pieczenia. Farsze różne zazwyczaj warzywne (np. szpinak, pory, pieczarki) a niebawem sezon szparagowy więc możesz też próbować z nimi (obgotowuję, fajnie się łączą z serem wegańskim wędzonym, tofu wędzonym, sosem a`la beszamel - dodaję kapary albo ciut chrzanu czasem szczypiorek). Wywar po szparagach jest potem baza do zupy: szparagowej (gdy mam dużo) lub jakiejś jarzynowej a nawet zwykłej ziemniaczanej.
Truscaveczka - 2011-04-18, 13:58
Lily, widzę teraz, że część jest na oleju słonecznikowym, część na sojowym. W sklepie eko jest tylko takie na sojowym
Agnieszka, dzięki za wskazówki. Ciasto się nie kruszy? Z farszami muszę uważać, szukam alergenów uczulających mojego synka.
Agnieszka - 2011-04-18, 14:50
Nie ma za co. Ciasto do tarty wg oryginału ma być kruche. Z razowych mąk ciasto wyjdzie twardsze, ciemniejsze. Zamiast wody może testować gluta z siemienia.
nieznajowa - 2011-04-18, 23:00
puszczyk napisał/a: | ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody | ponieważ robiłam na słodko więc dodalam jeszcze łyżeczke cukru. Ciasto wyszło genialne! A niby koniecznie trzeba do kruchego dodawać zimne masło... Robiłam to moment bo wrzuciłam skladniki na chwilkę do maszyny do chleba żeby maszyna wyrobiła Ciasto świetnie sie lepi, foremki nie musiałam juz smarować oliwą. Wielkie dzięki za przepis, jest genialny!
Masę zrobiłam z banana, wody, 3 łyżeczek kakaa+odrobiny cukru (wszystko zblendowałam, miało konsystencje bardzo gęstej smietany i wylalam na ciasto, bez gotowania.
Truscaveczka - 2011-04-19, 07:17
No to jak wyszło, to ja dzisiaj zapodaję tartę na obiad Tylko jaki by tu farsz <przegląd lodówki>
puszczyk - 2011-04-19, 10:11
nieznajowa, cieszę się, że i Ty polubiłaś ten przepis.
Truscaveczka, koniecznie warzywa polej masą z nerkowców. Robiłam też z migdałów. Dla mnie rewelacja.
Truscaveczka - 2011-04-19, 12:39
puszczyk, karmię piersią alergika, orzechy weg! Właśnie myślę nad sosem (zmiksowana cukinia z mąką kukurydzianą?)
puszczyk - 2011-04-19, 12:55
Truscaveczka, może pestki słonecznika?
Truscaveczka - 2011-04-19, 14:48
A daj spokój Zrobiłam, zjadłam i umarłam Bardzo ciężkostrawne wyszło, a jeszcze z pestkami...
Ale smacznie, tylko niewyględnie ;p
Pipii - 2011-11-23, 12:48
Dziewczyny, a ciasto z tego przepisu :
ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Zapiekacie najpierw w piekarniku obciążone fasolą jakieś 5 minut?
moritura - 2012-03-24, 20:04
Przeczytałam dwie strony, żeby się dowiedzieć, czy przed nałożeniem farszu podpiec ciasto - i oto, co znalazłam na koniec A zatem ponawiam - podpiekać czy od razu wkładać z farszem? Jeśli od razu, to ile piec?
[ Dodano: 2012-03-24, 21:59 ]
Ok, zrobiłam - 15 minut ciasto, 20 minut z farszem, razem 35 w 180 stopniach.
Do ciasta dałam koncentratu pomidorowego zamiast wody, poza tym - mąka graham, zwykły olej rzepakowy i orzechy włoskie na drobno, papryka ostra, sól.
Farsz: szpinak, brukselka i parę innych warzywek w kostkę.
Pycha
Jadłonomia - 2012-04-01, 19:50
Wszystko zależy od farszu, jaki będziesz wylewać na tartę Jeżeli będzie bardzo płynny, to warto tartę podpiec przez 5 minut, jeżeli nie to można spróbować bez
Ja z reguły piekę po prostu w piekarniku nastawionym na "góra-dół", nie obciążam fasolą i przez wyłożeniem farszu zawsze podpiekam chociaż te pięć minut, wychodzi zawsze morowo Tylko przepis mam trochę inny
|
|