|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - chrupiaca cieciorka
agazima - 2008-07-10, 10:18 Temat postu: chrupiaca cieciorka ostatnio zostalo mi troche namoczonej cieciorki bo robilam falafle i wlozylam ja do opiekacza posyapalam sola i ziolami i wiecie jaka dobra chrupiaca wyszla?! lepsza od popcornu zapewne
inspiracje zaczerpnelam od wczorajszego prazenia ziaren
Polecam
topcia - 2008-07-10, 19:42
agazima, o proszę
a jakie zioła?
agazima - 2008-07-11, 07:35
wiesz co bo ja mam sol z ziolami wiec mysle ze takie ziola jak do salatek
kofi - 2008-07-11, 10:32
Do jakiego opiekacza?
agazima - 2008-07-11, 11:15
ja mam taki maly na stol jest on baRDzo stary nowsze wersje to takie male opiekacze zamykane taki do zapiekaek
yolin - 2008-08-04, 10:30
o kurcze, musze wyprobowac moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle?
topcia - 2008-09-18, 23:55
agazima, w jakiej temp? piekłam w 50, to tylko wysechła jak kapeć Pewnie dać ze 200 na kilka minut?
rysia83 - 2010-07-24, 22:18
yolin napisał/a: | o kurcze, musze wyprobowac moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle? |
Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej Azji i jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów ( wapnia i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Potrzebne produkty:
- 2 szklanki suchej cieciorki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub własna mieszanka ziół:
(1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli)
- siekana zielona pietruszka
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno w malakserze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu (ghee ewentualnie olej np. ryżowy).
Uwaga!
Do falafli używamy zawsze cieciorki niegotowanej. Jeśli użyjemy gotowanej, kulki rozpadną się podczas smażenia.
nika - 2010-07-25, 00:45
O tej cieciorce to pisałam już dawno
ja ją mocze w wodzie z solą, bo wtedy jest taka słona cała i sól nie spada.
mal.jesionowska - 2013-11-29, 11:29
Podobnie robię z grochem.
Ugotuję, do tego przyprawy, oliwa, ew. pietruszka bądź gotowana marchewka i cudo!
|
|