wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - CUKINIA

PiPpi - 2008-07-17, 22:04
Temat postu: CUKINIA
Co robicie dobrego z cukinii?
ja uwielbiam zupę-krem, placki a'la ziemniaczane, mogą być po węgiersku, smażone plastry razem z czosnkiem, leczo i to by było na tyle.Mama robi zarąbiste przetwory na zimę cukinia w zalewie z curry i to wszystko co jadłam do tej pory, ktoś z Was robił może surówkę? albo coś czego nie dane mi było spróbować?

dynia - 2008-07-17, 22:09

Taką sałatke na ciepło do czegoś ,podduszona na masle strarkowana cukinie z odrobina czosnku,surowa z oliwa i cytryna.Nader często tez zupe krem z cukini,pomidorow ,czosnku na mleku kokosowym ,odlot ;-) Sos do makaronu cukiniowo-pomidorowy,pasztet z cukini i soczewicy czerwonej,uwielbiam grilowana ,moglabym dlugo jeszcze ubostwiam cukinię :-)
PiPpi - 2008-07-17, 22:12

o tak! dzięki za inspirejszn, starkuję i podusze jutro z czosnekiem :mryellow: pasztet Twojego autorstwa robiłam, bardzo mi odpowiada,, niam
mizumo - 2008-07-18, 20:27

mój patent na szybki i pyszny obiad czyli: cukinia pokrojona w plastry, świeże pomidory, papryka, cebulka, pieczarki i czerwona fasola :D u wszystko ładnie na oliwie poddusić ;)
alcia - 2008-07-18, 21:17

Ja uwielbiam:
- Lecho z cukinią
- cukinię smażoną w panierce (krojona w plastry)
- cukinia jak placki ziemniaczane - sama (z pozostałymi składnikami), lub pół na pół z ziemniakami
- Stworzona parę dni temu zapiekanka (PYCHA!):
makaron razowy
cukinia
czosnek
czarne oliwki (opcjonalne)
mozarella
kukurydza
przecier pomidorowy/pomidory

Ugotowany makaron dajemy do naczynia żaroodpornego, zasypujemy cukinią w sporej ilości (ja robię pół na pół z makaronem), posypujemy kukurydzą, oliwkami, zalewamy przecierem lub pomidorami (z dodatkiem sporej ilości czosnku, bazylii, pieprzu cayenne) i na wierzch kładziemy kawałki mozarelli. Piec około 20 minut w 180-200st.
- kolejne danie, tym razem patelniowe (podpatrzone u K.leee :) ):
cebula
cukinia
pestki dyni (namoczone)
przecier pomidorowy/pomidory
czosnek i przyprawy

cebulę podsmażamy, dorzucamy cukinię, jak lekko zmięknie dodajemy pestki dyni, czosnek, zalewamy przecierem lub pomidorami, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi, papryką i czym tak jeszcze..
Też pyszne do makaronu, ryży, czy kaszy gryczanej
- cukinia z grilla - pokrojoną w plastry cukinię najpierw solę, odkładam do odwodnienia ;) na przynajmniej godzinę, odlewam wodę. Szykuję sobie wcześniej oliwę z utartym/zgniecionym czosnkiem. Widelec maczam w oliwie i czosnku, nakładam trochę na cukinię z obu stron i na grilla. Bardzo to lubię, pochłaniane nawet przez jedzących inaczej. Tylko trzeba uważać, by nie trzymać na grillu za długo, bo się szybko z cukinii papka robi.

nie mogę sobie na razie nic więcej przypomnieć

majaja - 2008-07-18, 23:15

Surówka Bodi (myślę, że się nie pogniewa)
młodą cukinię zetrzeć, posolić dodać soku z cytryny, oliwę i dwa pokrojone, obrane ze skórki pomidory.

PiPpi - 2008-07-19, 09:33

dzięki! już myślalam, że nic więcej się nie pojawi a tu proszę :lol: ślina w gębie ;-) potem będzie niebo ;-)
mizumo - 2008-07-19, 09:42

O, co do surówek jeszcze: cukinia i jabłko starte, rodzynki, orzechy. Doprawić curry, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym tudzież sosem migdałowym.
vlada - 2008-07-19, 16:23

moja dzisiejsza obiadowa sałatka: cukinia pokrojona w sporą kostkę, pomidor, rzodkiewka i trochę białej fasoli. Do tego sól, pieprz i olej z siemienia lnianego. Pychotka :-)
zojka3 - 2008-07-20, 16:24

Jecie cukinie na surowo czy ją blanszujecie? Zrobiłam kiedyś surówkę i, jak dla mnie była niezjadliwa :-/
Lily - 2008-07-20, 16:26

Jadam cukinię w paskach pociętą obieraczką do warzyw, podduszoną z oliwą i bazylią, do makaronu. hxxp://picasaweb.google.pl/sylwia.fortuna/Food/photo#5209972675343361634
No i panierowaną jak kotlety, w plasterkach. A. nie lubi cukinii, więc raczej rzadko albo sama.

vlada - 2008-07-20, 16:44

zojka3 napisał/a:
Jecie cukinie na surowo czy ją blanszujecie?

młodą, taka jak teraz, uwielbiam surową ;-)

kamma - 2008-07-20, 18:12

zojka3, cukinię dobrze jest przed użyciem posolić i odstawić na pół godziny, ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
kofi - 2008-07-20, 19:26

zojka3 napisał/a:
Jecie cukinie na surowo czy ją blanszujecie? Zrobiłam kiedyś surówkę i, jak dla mnie była niezjadliwa :-/

Może ta cukinia była za duża.
Najlepsza jast mała - taka wielkości ogórka - 15 cm długości, rzadko można taką kupić, a do surówek jest wtedy super.

PiPpi - 2008-07-21, 20:57

Lily.bardzo mi pasuje Twój pomysł z obieraczką do pasków cieniutkich z warzyw! taka cukinia plus tagiatelle, mmmm
Malinetshka - 2008-07-21, 21:05

Ja dzisiaj zrobiłam cukinię startą i uduszoną z pomidorami, ziołami i cebulką i podałam z makaronem orkiszowym :D Familia mi się oblizywała... :-P :-P
PiPpi - 2008-07-21, 21:27

mali- nie dziwię się, że się oblizywali ;-)
u mnie był patisonek duszony z kminkiem i papryką słodką, pieprz ziołowy, sos sojowy i natka wymieszane z orkiszowym i białymi kokardkami i toże oblizywanko było ;-) :lol:
za to surowa cukinia jak u Zojki, średnio mi w smak..

koniczynka_k - 2008-07-31, 19:06

moja sasiadka zakisiła cukinię, tak jak ogórki; dziś jadłam taka 3-dniową- pycha :)
dort - 2008-10-17, 08:54

podaję, a raczej piratuje :-P przepis na Babeczki z cukini - przepis z nr 6 Vege - Słoma i Trymbulak

ja ten przepis odrobinę przerobiłam na bardziej zdrową wersję ;-) , wiec podam oryginał i moje propozycje


2 szkl utartej cukinii (ja starłam na drobnych oczkach i praktycznie się rozpłynęła)
1,5 szkl. maki krupczatki (mąka razowa np. żytnia)
1/2 szkl. brazowego cukru (3 łyzki słodu)
1/2 szkl. oleju
2 łyzki cynamonu
1 op. cukru waniliowego (mozna pominąć)
1 łyzeczka proszku dopieczenia (1 łyzeczka sody)
szczypta soli
(ja dodatkowo dałam jeszcze pestki słonecznika - mozna dodać je do masy lub posypać wierzch babeczek)

mieszamy ze soba suce składniki, dodajemy cukinię i olej (w wersji ze słodem słód), mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. wypełniamy foremki wysmarowane olejem i posypane kaszą manną (można mąką razową). pieczemy ok. 30min. w 180st, aż lekko zbrązowieją. z tej ilości wychodzi 12 babeczek

muszę powiedzieć,że te babeczki są przepyszne i robi się je błyskawicznie, więc ja robię je dzisiaj znowy :-P

kofi - 2008-10-17, 09:25

Dzięki dort, ciekawy ten przepis, jeszcze nie robiłam cukinii na słodko, czy cukinia ma być taka nieodcisnięta?
dort - 2008-10-17, 15:16

ja ją dodałam bezpośrednio po starciu i nic nie odciskalam
Izzi - 2009-08-11, 20:19

a ja dziś uczyniłam z cukinii posypko-polewkę fasolki szparagowej :->
młodą cukinię starłam na tarce, udusiłam, przyprawiłam, dodałam bułkę tartą i fruu na fasolkę

pomarańczka - 2009-08-14, 22:56

Cukinia jest wprost cudowana jutro mam zamiar zrobić z niej taki ala pasztet, nieodpowiednie slowo mi się nasunęło,ale co :mryellow: jutro podam właściwy przepis o.k bo dziś nie mogę. :-/
maga - 2009-08-15, 10:23

A ja uczyniłam zupę-krem w/g dyńki. Jest niesamowita - wrąbaliśmy cały garnek za jednym posiedzeniem :->
PiPpi - 2009-09-15, 12:33

za ten przepis na babeczki DORT masz ode mnie 1000000000pktów!!! i od dzieciaczka mego tyle samo :-D
Amanii - 2009-09-15, 12:42

fakt, te babeczki robią u mnie karierę odkąd mama przeczytała ten numer Vege :D teraz święta bez babeczek to nie święta :D
ulapal - 2009-09-19, 18:02

ten sam zestaw składników tylko ina forma-

CUKINIA NADZIEWANA

cukinie sciąć z góry, albo przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ, z ktorego wraz z innymi warzywami zrobic nadzienie. warzywa- papryka, cebula, seler naciowy moze tez być,drobniusieńko pokrojone. z kuskusem, albo jaglanka, ja lubie dodać rodzynki. mogą być też płatki migdałów. zapiekane z serem lub wedzonym tofu.

dort - 2009-09-22, 21:24

dzięki Magda ale te punkty należą się Joli i Mirkowi twórcom tego przepisu, ja jeno go skopiowałam ;-) :-P

tak zbieram się od kilku dni do tych babeczek i mam nadzieję, że jutro je popełnie, bo ile dni można chodzić obślinionym niby bez powodu :-P

PiPpi - 2009-09-22, 21:34

ulapal, dzieki, zapachniało mi, myśle,z ę jeszce przetestuję tej jesieni, mniam.
Amani, na jakie święta robicie te babeczki? :-D
e tam dort, oni by tu tego przepisu nie zapodali, poza tym nie przepadam za tym duetem 8-)

Amanii - 2009-09-23, 01:36

Magda Stępień napisał/a:
Amani, na jakie święta robicie te babeczki?

chyba na oba :) (Tasak, pamiętasz może?) na Gwiazdkę w tamtym roku były na bank :) (ŁAŁ, teraz pomyślałam, że wtedy przecież ciężko o cukinię chyba)

u mnie ogólnie rzadko kiedy mama coś piecze, raczej na święta tylko :(

dagajaga - 2010-09-29, 22:57

a ja mam pytanie do dyni, jak konkretnie zrobić zupę krem z cukinii? :oops:
daria - 2010-09-29, 23:30

dagajaga napisał/a:
a ja mam pytanie do dyni, jak konkretnie zrobić zupę krem z cukinii? :oops:


a czemu akurat do dyni?? :mryellow:
ja robię podobnie jak z dyni - ten krem z cukini... ;-) wywar warzywny, podsmażam cebulkę i cukinię i miksuję z wywarem, doprawiam i jem :-)

dagajaga - 2010-09-29, 23:55

daria napisał/a:
dagajaga napisał/a:
a ja mam pytanie do dyni, jak konkretnie zrobić zupę krem z cukinii? :oops:


a czemu akurat do dyni?? :mryellow:
ja robię podobnie jak z dyni - ten krem z cukini... ;-) wywar warzywny, podsmażam cebulkę i cukinię i miksuję z wywarem, doprawiam i jem :-)


bo na taki pomysł zrobienia zupki też wpadłam :-D
zastanawiam się czy zupa dyni też jest na wywarze czy są to tylko te składniki o których pisała (cukinia, pomidory, czosnek, mleko kokosowe)

ale dzięki daria za przepis :-)

kofi - 2010-09-30, 08:59

Nie jestem dynią, ale krem z cukinii robię z serem feta, o ile jesz sery i z grzankami. Niestety nie pamiętam, czy jest na wywarze i chwilowo nie mam jak sprawdzić (w książce "Przemytnicy..."). Cukinia ma troszkę mniej wyrazisty smak, niż dynia, do dyni rzeczywiście ten wyrar jest zbędny.
dagajaga - 2010-09-30, 09:20

kofi Przemytników mam i mogę wkleić ten przepis:

Zupa Krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni

Składniki:
2 średnie cukinie
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
liść laurowy
50 g gorgonzoli
małe grzanki z białego pieczywa
pestki dyni

Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę i zalewamy wodą (ok. 0,75 l). Pół cebuli opalamy nad gazem, a następnie kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do cukinii. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek i liść laurowy. Całość gotujemy przez ok. 10 min. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy gorgonzolę i całość miksujemy. Białe pieczywo kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oliwie. Pestki dyni prażymy na oliwie. Grzankami i pestkami posypujemy zupę w miseczkach.

tyle, że ja jestem ciekawa przepisu dyni z pomidorami i mlekiem kokosowym :-)

kofi - 2010-09-30, 09:22

A, to przepraszam, ja robię właśnie tę, ale z fetą.
dagajaga - 2010-09-30, 09:38

kofi napisał/a:
A, to przepraszam, ja robię właśnie tę, ale z fetą.


dzięki Tobie przybył nowy przepis :mryellow:

dynia - 2010-09-30, 17:01

Odpowiem ,odpowiem a jakże :-D

Ten wywar to w wersji zdrowszej i dłuższej to ugotowana włoszczyzna odłowiona z gara i zupa zrobiona na tym co pozostało ;-) W wersji leniwej woda z eko bulionem warzywnym.Cebulę kroisz jeśli dysponujesz świeżymi pomidorami to po uprzednim sparzeniu ich dusisz z cebulą na oleju jeśli nie to pomidory ze słoika/puszki tez będą cacy.Do wywaru dodajesz cukinię pokrojona w kostkę ,gotujesz chwilę ,dodajesz duszona cebulę z pomidorami lub cebulę i pom.słoikowe,gotujesz chwilę,doprawiasz,sól,pieprz ,czosnek ,mleko kokosowe i miksujesz na krem .To chyba wszystko smacznego :-)

Agnieszka - 2010-09-30, 18:46

może warto przetestować jeszcze:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6588
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8701


Bardzo lubię faszerowaną, taka pieczoną. Nadzienie bywa zależne od zawartości lodówki i szafek: duszone warzywa z ryżem/kaszą/soczewicą/masą pasztetowa Ani D z pestek dyni.
Bywa nas w formie "jarzynki" do czegoś: w żaroodpornym naczyniu zapiekane różne warzywa: ziemniaki, fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, papryka, cukinia (często te twardsze pokrojone w plastry/kostkę, kalafior czy brokuł podzielony na różyczki i podgotowane wcześniej) - zazwyczaj cukinie, dynie czy paprykę daję z opóźnieniem żeby były chrupkie a do tego ulubione zioła suszone np. : oregano, majeranek, tymianek, prowansalskie, sól, oliwa.
Używam do różnych potraw jednogarnkowych z dodatkiem przypraw indyjskich (kumin, czarna gorczyca.....)
Czasami jest przekładką w szaszłykach warzywnych lub dodatkowo z kostka sojową np: pieczarki, cebula, papryka, cukinia (grill, patelnia, piekarnik).
Kiszone jednak wolę ogórki, robiłam kiedyś cukinię ale ogórki wychodzą dla mnie takie bardziej chrupkie (cukinia była w większe słupki krojona, bez pestek, ze skórką)

dagajaga - 2010-09-30, 21:39

dynia okazuje się, że zrobiłam identycznie zanim napisałaś :mryellow: :mryellow: :mryellow:

wywar z warzyw, duża cukinia, 3 ziemniaki, cebula zeszklona z czosnkiem, pomidory z puszki, sól, majeranek, pieprz ziołowy, mleko kokosowe

na talerzu dodałam jeszcze sproszkowanej dyni i kapkę oliwy

wszystkim smakowało, zjedliśmy połowę gara, a do drugiej połowy dodałam ugotowanej czerwonej soczewicy i jutro będziemy próbować

wielkie dzięki za przepis :-)

dynia - 2010-09-30, 21:50

Dagajaga ,no to bombeczka :mryellow:
MartaJS - 2010-10-02, 12:13

Moja modyfikacja zupy: bez sera, zamiast cebuli - por (akurat zalegał), z dużą garścią kaszy jaglanej. I jeszcze trochę natki selera wrzuciłam do smaku. Bardzo fajne wyszło, tylko tej kaszy następnym razem dam trochę mniej, bo wyszła zupa tak gęsta że można ją było nałożyć na talerz z czubkiem ;-) ale smaczna bardzo.
owieczka - 2010-10-09, 00:14

u nas cukinia występuje w formie:
- parowanej
- konserwowej w zalewie curry
- pieczonej z farszem
- smażonej a'la placki ziemniaczane

zorro - 2010-11-02, 13:29

Z cukinii uwielbiam 'pasztet'.
Jedna warstwa to duszona cukinia plus płatki owsiane plus starte orzeszki ziemne plus mięta i imbir (także jajko oraz sól / pieprz). Środek to szpinak liściowy z czosnkiem.

rosa - 2010-11-02, 14:47

zorro napisał/a:
Z cukinii uwielbiam 'pasztet'.
Jedna warstwa to duszona cukinia plus płatki owsiane plus starte orzeszki ziemne plus mięta i imbir (także jajko oraz sól / pieprz). Środek to szpinak liściowy z czosnkiem.

brzmi przepysznie, ale szpinak liściowy to nie wiem gdzie teraz nabyć, czy mrożony będzie ok?

zorro - 2010-11-07, 23:09

Mrożony też, nawet z tym miałkim robiłam, ale wtedy się bardziej płynny, więc lepiej liściasty. Jest też liściasty w puszce.
Maxime - 2011-04-21, 18:32

Ja dziś zrobiłam cukinię tak:
makaron ekologiczny orkiszowy ugotowałam

4 małe cukinie eko posiekałam w robocie (używam thermomixa, u niego poziom 4)
na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek
wrzuciłam cukinie, doprawiłam solą i pieprzem

W międzyczasie dwa duże pomidory ze sporymi garściami świezych ziół (u mnie tymianek, kolendra, lubczyk) i pół papryczki chilli, opcjonalnie chilli, ja akurat lubię ostrzejszy smak - wszystko zmiksowałam do konsystencji płynnej
Gdy cukinia zmiękła dodałam "sos" pomidorowo-ziołowy, dodałam wyciśnięty ząbek czosnku i ugotowany makaron, wszystko jeszcze trochę dusiłam, aby smaki się przegryzły

Wyszło pycha. Zuzia jadła palcami:)

polena - 2011-08-31, 15:16

Zainspirowana Waszymi pomysłami robię właśnie duszoną tarkowaną cukinię z czosnkiem ale.... ona nie ma dla mnie nadal smaku... Czosnek, oliwa, sól, pieprz, nie chcę przesadzać z przyprawami ale może ma ktoś jakiś patent, zeby wydobyć z niej smak?:P Hilfe!
Agnieszka - 2011-08-31, 16:48

polena: cukinia łagodna w smaku. Nie wiem jakie ilości przypraw zastosowałaś ale może dopraw wg własnego smaku (kubki smakowe to indywidualna sprawa)
Moje dziecko nie specjalnie fan ale u Notasin duszona z dodatkiem przypraw, warzyw (m.in papryka, pomidory), zmiksowana z dodatkiem oliwek została zjedzona w dużych ilościach i z oblizywaniem się

polena - 2011-08-31, 17:13

Dzięki :) Przyprawiłam w końcu sporą ilością czosnku i była całkiem zjadliwa jako dodatek do obiadu, trochę jak szpinak ;) Ale nie zachwyciła mnie aż tak.
Zazwyczaj też jadam cukinię w postaci leczo, najróżniejszych farszów czy jako dodatek do makaronu. Cukinia solo nadal do mnie nie przemawia...

MartaJS - 2011-08-31, 17:14

Ja najbardziej lubię cukinię w cieście - naleśnikowym, grochowym albo w tradycyjnej panierce.
Ale dzisiaj chyba ugotuję na parze. Jeszcze nie próbowałam.

AZ - 2011-09-08, 21:15

jenny kocham ten przepis. w sezonie cukiniowym mogę się żywić niemalże tylko tym :mryellow:
k.leee - 2011-09-09, 11:58

A u mnie 6 dużych cukinii czeka i nie wie co robić. Już wiem co będzie dziś na obiad - szybka zupa cukiniowa :-) Dzięki.
lilias - 2011-09-09, 18:41

hxxp://weganie.blogspot.com/2011/09/zapiekany-makaron-z-cukinia-w-sosie-z.html

pięknie wygląda :-) i pewno smaczne

karmelowa_mumi - 2011-09-09, 21:34

lilias, mniam :)

u mnie najczęściej cukinia w plastrach, pieczona z ziołami, solą i oliwą

rosa - 2011-09-09, 21:39

zrobiłam dzisiaj tą szybką cukiniową i mówiąc szczerze jakoś mi nie podeszła, Ziemkowi tez :-/ jutro chyba dodam do niej pomidory i przerobię na sos

ale ostatnio u nas cukinia z grilla na okrągło (znaczy że w kółka i codziennie)
grilla nie mam, ale patelnie grilową nabyłam i to jest mój tegoroczny cukiniowy hit
zwłaszcza że cukinia obrodziła jakniewiemco

eko_ona - 2011-09-13, 14:07

o, to ja też mam coś dobrego z niczego czyli makaron w stylu leczo :)

jak ktoś lubi leczo, to można prosto i pysznie zjeść, i ładnie wygląda :)

makaron w stylu leczo

emaliia - 2013-05-22, 00:54

Do ściągniecia z amazon e-book na kindle 30 dań z cukinii: hxxp://www.amazon.com/gp/product/B00COUA9QO/ref=as_li_tf_il?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00COUA9QO&linkCode=as2&tag=wwwbackyarddi-20 w wersji angl.
agus - 2014-08-17, 21:31

Odświeżam wątek, bo chciałam podać wam turecki przepis na placki z cukinii z lokalnej książki kucharskiej ("Southampton gotuje"):

pół kg małych cukinii (zetrzeć na grubych oczkach)
1 mała cebula (zetrzeć na grubych oczkach)
pół szkl. zielonej cebulki (posiekać)
4 łyżki natki pietruszki
pół szkl. świeżego koperku
pół szkl. sera feta (pokruszyć)
sól, pieprz
4 jajka (lekko ubić)
1 szkl. mąki (proponuję dodać mniej i ewentualnie uzupełnić, jeśli ciasto będzie za rzadkie)
oliwa z oliwek do smażenia

Startą cukinię posypać solą i odstawić na pół godziny, po czym odsączyć sok. Dodać cebulę i zieloną cebulkę, koperek, pietruszkę, ser, jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.

Nam smakowały. :)

Moje modyfikacje:
- koperek miałam tylko suszony, więc dałam trochę do smaku, zdecydowanie mniej niż w przepisie!
- nie dodałam natki pietruszki


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group