|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Napoje - Kefir/ Maślanka z orzechów
bajaderka - 2008-07-23, 22:59 Temat postu: Kefir/ Maślanka z orzechów Maślanka z nerkowców ze słodem i morelami
Składniki:
1 szkl. nerkowców
2 szkl. wody
2 kapsułki AC - Zymes - zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus, nośnik: mąka ryżowa, stearynian magnezu
1 - 2 łyżeczki soku z cytyny
pół szkl. moreli ( namoczonych )
Wykonanie:
Nerkowce dobrze umyć, zalać wodą i zostawić na noc. Zmiksować z wodą i morelami, dodać zawartość kapsułek. Wymieszać i zostawić na conajmniej 8 godzin.
Nerkowce są bardzo miękkie po namoczeniu i zmiksowane zyskują kremową konsystencję, dzięki bakteriom mleko z nerkowców kwaśnieje. Pierwszy raz robiłam bez soku z cytryny i też mi skwaśniało, po dodaniu soku szybciej kwaśnieje.
Ja wykorzystuję AC - Zymes bo muszę go zużyć do końca...ale ktoś pisał o kropelkach bio gaja - może będą lepsze?
Do tak przygotowanej maślanki/ kefiru można dodać ulubione owoce, zmiksować....wychodzi pyszne....
robiłam także z migdałami ale one są twardsze i mój blender dobrze ich nie rozdrobnił, także musiałam trochu przeżuwać...ale w smaku podchodził mi pod kefir...
jeśli ktoś się skusi testować będzie mi miło
k.leee - 2008-07-24, 00:52
Genialne są te Twoje wegańskie wynalazki
Gdzie można kupić to AC Zymes czy krople bio gaja?
agazima - 2008-07-24, 08:54
przez internet np.
bajaderka - 2008-07-24, 09:25
k.leee, dziękuję ... AC - Zymes kupowałam na allegro ( znalazłam dystrybutora w Poznaniu i przywiózł mi do domku, w aptekach tego nie ma ), kropelki bio Gaja może też można tak zamówić.
Taki kefir migdałowo morelowy robiła już Margot, mówiła, że jej smakowało
margot - 2008-07-24, 15:32
Bajaderko dobrze mówi ,ja testowałam i to jest pyszne ,brałam tylko inny preparat z bakteriami -zapomniałam nazwy ale reszta tak pisze Bajaderka
|
|