|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Produkty spożywcze - co jedzą vegusy?
topcia - 2008-08-10, 23:09 Temat postu: co jedzą vegusy? Czasami, kiedy czytam o Waszych przygodach kulinarnych, to wydaje mi sie, że mam spore braki w znajomosciach niektórych produktów (strączki, kasze, warzywa inne itp-wszystko wchodzi w grę). Dlatego chciałabym, abyscie dołączali do listy produkty, które warto spróbować, lub których jeszcze na niej nie ma.
Hmmm.... a więc tak na początek, co przychodzi mi do głowy, podstawowe produkty:
-strączki: fasola czerwona i biała, fasola mung, cieciorka, soczewica zielona, czerwona, brazowa; soja; ryż brązowy; groch; bób;
-kasze: peczak; jęczmienna, jaglana; gryczana; manna;
-orzechy: nerkowca; włoskie; ziemne; laskowe
-warzywa: ziemniak; burak; marchew; pietruszka; seler; por; brokuł; kalafior; cukinia; kabaczek; dynia; arbuz; winogrona; papryka; kapusta;
-owoce: jabłko; gruszka; śliwka; wiśnia; czereśnia; maliny; jagody; porzeczka; agrest; pomarańcz; grejfrut; kiwi;
Lily - 2008-08-10, 23:13
A czemu ryż zaliczyłaś do strączków?
Jem razowy makaron, o i brzoskwinie, codziennie
Capricorn - 2008-08-10, 23:22
topcia, a zaglądasz do wątku "co dzisiaj jedliście"?
topcia - 2008-08-10, 23:42
Lily napisał/a: | A czemu ryż zaliczyłaś do strączków? |
a ja wiem? tak wyszło
[ Dodano: 2008-08-10, 23:43 ]
Cytat: | topcia, a zaglądasz do wątku "co dzisiaj jedliście"? |
hmmm... nie przyszło mi do głowy
ań - 2008-08-11, 00:41
topcia, może raczej wypisz czego nie znasz a my Ci wyjaśnimy co zacz
nitka - 2008-08-11, 08:11
a co Ty jesz, topcia?
zina - 2008-08-11, 10:40
Ja sie zajadam awokado, uwielbiam ten owoc
Poza tym dynia pizmowa i z mniej znanych kasz bulgur i quinoa.
topcia - 2008-08-11, 11:10
Cytat: | topcia, może raczej wypisz czego nie znasz a my Ci wyjaśnimy co zacz |
tego to mogę w sieci się dowiedzieć-chodzi o te produkty, które są, ale nie wiem, że są
[ Dodano: 2008-08-11, 11:11 ]
nitka napisał/a: | a co Ty jesz, topcia? |
właśnie kanapki z awokado
[ Dodano: 2008-08-11, 11:13 ]
Cytat: | Ja sie zajadam awokado, uwielbiam ten owoc |
u mnie też standard na śniadanie
ań - 2008-08-11, 11:28
topcia, to jest trochę rzeźnia wypisywać co jemy, bo tego jest od grona i jeszcze trochę...
dynia - 2008-08-11, 11:38
My jemy wszystko co nam smakuje
Capricorn - 2008-08-11, 11:43
topcia napisał/a: | chodzi o te produkty, które są, ale nie wiem, że są
|
dobre, a skąd mamy wiedizeć, czego Ty nie wiesz?
Ja mam takie odczucia wobec tego wątku, jak ań.
nitka - 2008-08-11, 13:02
ja się nie podzielę moimi. moim zdaniem co dzisiaj jedliście jest kopalnią wiedzy, jeśli chodzi o jedzenie, a dził kuchenny, to już wulkan. Do spółki z puszkkką tworzą niesamowity obraz odżywiania się weg***an
puszczyk - 2008-08-11, 13:38
topcia napisał/a: | kasze: peczak; jęczmienna, jaglana; gryczana; manna; |
My zamiast manny używamy kukurydzianej. Ze zbóż jeszcze sporadycznie amarantus i quinoa.
Nie próbowałam nigdy kamutu i sorgo, to chyba odmiany pszenicy. Może to Cię zaciekawi.
topcia napisał/a: | -orzechy: nerkowca; włoskie; ziemne; laskowe |
Do tej grupy można dorzucić pestki słonecznika, dyni, sezam, mak. Może nigdy nie próbowałaś czarnego sezamu (ma o wiele więcej wapnia) i białego maku (przepyszny).
ina - 2008-08-11, 13:46
puszczyk napisał/a: | topcia napisał/a:
-orzechy: nerkowca; włoskie; ziemne; laskowe
Do tej grupy można dorzucić pestki słonecznika, dyni, sezam, mak. Może nigdy nie próbowałaś czarnego sezamu (ma o wiele więcej wapnia) i białego maku (przepyszny). |
jeszcze można dodać: orzechy brazylijskie, makadamia, pini, pistacje
magdusia - 2008-08-11, 13:50
ja lubię czasami pikle z mango zjeść ooooostre!
jadłam parę razy orzeszki cedrowe,
wyglądają jak piniowe ,są słodziutkie i bardzo smaczne
mizumo - 2008-08-11, 20:13
kasze: orkiszowa, owsiana no i płatki: owsiane, zytnie, pszenne, kukurydziane itp.
do orzechów: migdały, kasztany jadalne, kokos
owoce: mango, morele, banany, granat...
warzywa: patisony, pomidory, jarmuż, brukselka, szpinak...
YolaW - 2008-08-11, 20:39
nitka napisał/a: | moim zdaniem co dzisiaj jedliście jest kopalnią wiedzy, jeśli chodzi o jedzenie, a dził kuchenny, to już wulkan. Do spółki z puszkkką tworzą niesamowity obraz odżywiania się weg***an |
potwierdzam, ja z działu co dzisiaj jedliście też dowiedziałam się o istnieniu wielu specjałów
[ Dodano: 2008-08-11, 20:40 ]
a w puszce można szukac wg. składników i tam otwiera się cała lista a jest tego spoooro
topcia - 2008-08-11, 20:42
Cytat: | topcia, to jest trochę rzeźnia wypisywać co jemy, bo tego jest od grona i jeszcze trochę... |
nitka napisał/a: | niesamowity obraz odżywiania się weg***an |
dobra, juz dobra-macie rację
nitka napisał/a: | a się nie podzielę moimi |
uważam, że to dobry pomysł
[ Dodano: 2008-08-11, 20:45 ]
Lily, zina, puszczyk, ina, magdusia, mizumo,
dzięki-gdzie to kupujecie? w białymstoku takich rzeczy nie dostanę, niestety (tzn. nie wszystkie)
YolaW - 2008-08-11, 20:47
Ja tu robię regularnie zakupy:
hxxp://www.ekosfera.pl/pl/static/shoppage?pageid=13750
Lily - 2008-08-11, 20:57
Makaron razowy kupuję w Czechach, różne sa - orkiszowe, żytnie, pszenne. Ale do Czech to Ty masz okropnie daleko hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=12 tu można te czeskie dostać
topcia - 2008-08-11, 22:59
YolaW napisał/a: | Ja tu robię regularnie zakupy:
hxxp://www.ekosfera.pl/pl...ge?pageid=13750 |
Lily napisał/a: | hxxp://www.bogutynmlyn.pl...ndex.php?idc=12 |
znam te strony, dzięki.
puszczyk - 2008-08-12, 08:04
Do warzyw jeszczę dorzucę topinambur, czyli korzeń słonecznika bulwiastego. Swego czasu neo pisała, że jedli. Tez nie próbowałam.
Dynia hokkaido, czasem mają w Ekosferze, przepyszna.
topcia - 2008-08-12, 11:12
puszczyk napisał/a: | topinambur |
magdusia - 2008-08-12, 12:42
topcia napisał/a: | -gdzie to kupujecie? |
orzeszki cedrowe to powinny być w sklepach ze zdrową żywnością.
Ja kupuję w niezastąpionym Bomi
Pikle są już nawet co poniektórych marketach
ja kupuję w Kuchniach świata-duży wybór i przekrój cenowy,pikle kilku firm .
Są na pewno w hurtowniach z żywnością azjatycką.
Jeszcze pikle z bakłażana są świetne takie ostro słodkie.
Z kolei nie lubię tych z limonki.
Przymierzam się do kupna płatków drożdżowych(przez internet),nigdy nie jadłam i mam ochotę spróbować.
[ Dodano: 2008-08-12, 12:51 ]
zamierzam też zakupić owies bezłuskowy
do robienia mleczka owsianego na surowo
ina - 2008-08-12, 13:14
W Almie jest duży wybór egzotycznych produktów z całego świata
puszczyk - 2008-08-12, 13:59
topcia napisał/a: | puszczyk napisał/a: | topinambur |
|
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Topinambur
zina - 2008-08-12, 17:50
Dopisze jeszcze marmite czyli znienawidzony albo ukochany angielski przysmak
topcia - 2008-08-12, 20:20
Jestem 100 lat za murzynami
nitka - 2008-08-13, 08:41
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="hxxp://www.youtube.com/v/7WW8vWeP-Vo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="hxxp://www.youtube.com/v/7WW8vWeP-Vo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
rosa - 2008-08-13, 08:46
nitka, świetny spot
Capricorn - 2008-08-13, 09:48
rewelacja, nitka, nie widziałam tego wcześniej.
martka - 2008-08-13, 10:21
nitka, świetne.
pidzama - 2008-08-13, 10:33
Nitka Mocne
kofi - 2008-08-13, 23:52
W Tv to leciało jakiś czas temu, szkoda, że tak krótko.
Capricorn - 2008-08-14, 00:03
kofi napisał/a: | W Tv to leciało jakiś czas temu, szkoda, że tak krótko. |
na pewno za krótko, bo jak widać - nie dotarło jeszcze.
Sregtas - 2017-06-07, 09:41
No my teraz często jemy kasztany. Ostatnio troche też szukałam jakiejś przekąski nowej która będzie dobra i znalazłam hxxp://clementfaugier.pl/kasztany-clement-faugier/9-kasztany-jadalne-o-francuskim-kasztanie]kasztany jadalne właściwości ich są fajne zawierają dużo błonnika jak dla mnie bardzo dobre w smaku i można sobie między posiłkami czy nawet do posiłków jeść. Bardzo fajne są i nie aż takie drogie.
esti - 2023-03-01, 11:13
Wiele pomysłów na tofu:
Tofu w stir-fry - pokrój tofu w kostkę i podsmaż na oleju lub woku z ulubionymi warzywami, takimi jak marchewka, papryka, cukinia, brokuły, cebula i czosnek. Dodaj ulubiony sos i podawaj z ryżem.
Tofu na patelni - pokrój tofu w kostkę, a następnie obtocz w mące kukurydzianej lub mące ziemniaczanej. Smaż na oleju na złoty kolor, a następnie dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne.
Tofu w zupie - dodaj pokrojone tofu do zupy miso lub zupy warzywnej, aby zwiększyć jej zawartość białka i sprawić, że będzie bardziej sycąca.
Bardzo lubimy ten zamiennik mięsa hxxps://zdrowiebeztajemnic.pl/tofu-smaczny-i-zdrowy-zamiennik-miesa-i-nabialu/
esti - 2023-03-01, 11:13
Wiele pomysłów na tofu:
Tofu w stir-fry - pokrój tofu w kostkę i podsmaż na oleju lub woku z ulubionymi warzywami, takimi jak marchewka, papryka, cukinia, brokuły, cebula i czosnek. Dodaj ulubiony sos i podawaj z ryżem.
Tofu na patelni - pokrój tofu w kostkę, a następnie obtocz w mące kukurydzianej lub mące ziemniaczanej. Smaż na oleju na złoty kolor, a następnie dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne.
Tofu w zupie - dodaj pokrojone tofu do zupy miso lub zupy warzywnej, aby zwiększyć jej zawartość białka i sprawić, że będzie bardziej sycąca.
Bardzo lubimy ten zamiennik mięsa hxxps://zdrowiebeztajemnic.pl/tofu-smaczny-i-zdrowy-zamiennik-miesa-i-nabialu/
|
|