wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - moja kasza jaglana jest gorzka. dlaczego?

Wretka - 2008-08-18, 12:34
Temat postu: moja kasza jaglana jest gorzka. dlaczego?
Poprzednio jadłam kaszę jaglaną firmy sante - była w porządku. Kilka dni temu kupiłam nową paczkę; myślałam, że lepszej jakości - ze sklepu ze zdrową żywnością, firmy natu - i jest gorzka. Tak ma być? Czy może zepsuta?
Lily - 2008-08-18, 12:42

Ponoć te ekologiczne częściej są gorzkie, już tu pisały dziewczyny o tym :) Chyba taka ich uroda. Ja żeby się pozbyć goryczy zalewam na noc wrzątkiem, potem rano płuczę, zagotowują ze świeżą wodą, jeszcze raz odlewam i dopiero w trzeciej gotuję do końca.
Ania D. - 2008-08-18, 19:01

Goryczka może też wskazywać na to, że kasza jest zjełczała.
Tobayashi - 2008-08-18, 19:12

A ja własnie wolę te ekologiczne, bo nigdy nie były ani gorzkie ani niesmaczne w inny sposób, natomiast te nie eko bywały śmierdzące.
alcia - 2008-08-18, 20:42

Mi się nigdy nie zdarzyła gorzka jaglanka..
Wretka - 2008-08-21, 17:05

Dzięki, dzięki.
Uch, płukanie pewnie by pomogło, ale mnie przerasta.
Aniu, a jeżeli jednak jest zjełczała, to mogę jeszcze po czymś poznać?

Martuś - 2008-08-21, 22:24

Wretka, mi się ostatnio trafiła zjełczała jaglanka, ja na mój węch, to trudno tego nie wyczuć, śmierdzi stęchlizną, piwnicą, różnie to można pewnie określić ;) Ta moja też wyglądała nie tak ładnie, jak dobra kasza, tzn było w niej widać takie ciemniejsze, szare kuleczki, a nie tylko ładne, żółte.
Lily - 2008-08-21, 22:25

Jak szare to chyba pleśń, jełczenie dotyczy tłuszczów, a tłuszczu w kaszy niewiele... ale może i kasza jełczeje, nie wiem...
Ania D. - 2008-08-21, 23:24

Wretka, kasza powinna byc żółta, jak jest szara, to nie nadaje się do jedzenia. Lily, nie wiem, jak jest z jaglanką, ale chyba kazdy zarodek ziarna ma trochę tłuszczu.
Martuś - 2008-08-22, 09:40

Lily, spleśniała to na pewno nie była, tylko właśnie zatęchła jakaś (ziarenka po prostu miały taki kolor, nie miały żadnego pleśniowego nalotu), nie wiedziałam, o co chodzi, bo niby pleśni nie ma, a jednak jakaś nieświeża, teraz mnie Ania oświeciła, że była zjełczała właśnie, brakowało mi tego słowa wcześniej.
Wretka - 2008-08-28, 16:42

Moja kasza jest żółta, ładnie pachnie - czyli dobra jest, tylko trzeba ją płukać.
Może ktoś chce prawie kilogram dobrej kaszy jaglanej? serio.

hatamiijoga - 2008-08-29, 21:21

Na opakowaniu od kaszy, którą mam w domu jest napisane, że należy ją najpierw wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a przed gotowaniem przelać wrzątkiem. A potem siup do gara i jeszcze nigdy nie miałam gorzkiej jaglanki.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group