wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - ...z dyni ;-)

Kamm - 2008-08-20, 22:18
Temat postu: ...z dyni ;-)
No wlasnie ;-)
Dzięki Alci bede miala okazję w koncu sprobowac tego cuda , przyznam ze jeszcze nigdy nie jadlam i nie wiem jakiego smaku sie spodziewac .. i co dobrego moge z niej zrobic ? Chodzi mi po glowie jakas zupa , moze placki albo z ryzem jako rissotto ? Tylko konkretnych przepisow brak :mryellow:

Więc prosze kochane podzielcie sie prosze swoimi sprawdzonymi sposobami na dynke ;-)

kamma - 2008-08-21, 11:25

Może tu znajdziesz coś ciekawego ;)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=236

daria - 2008-08-21, 11:36

z dyni ja uwielbiam zupy na ostro i na słodko
poza tym dynia smażona na oliwie z przyprawiami też boska :D
placki z dyni ala ziemniaczane
i dynia na surowo starta do surówki z marchwi i jabłka np. :-)
i do leczo zamiast albo z cukinią!

Kamm - 2008-08-21, 13:48

kamma, dzięki wielkie , poszperam ! Chociaz chyba jestem mega zakrecona po tym dentyscie sadyscie ;-) bo w topiku widze duzo pochwal jakis tam przepisow na zupki itd ale samych przepisow nie widze ..

daria napisał/a:
z dyni ja uwielbiam zupy na ostro i na słodko


Konkretne przepisy , ile czego , jakie przyprawy itd :mryellow:

Lily - 2008-08-21, 13:51

hxxp://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/inne-wypieki/placuszki-z-dyni.html tu jest np. przepis na "coś"
ja osobiście dyni nie jadłam, ale smacznego :)

daria - 2008-08-21, 13:52

Kamm napisał/a:
Konkretne przepisy , ile czego , jakie przyprawy itd



jak dotrę do domu, bo teraz nie pamiętam to napiszę ;-)

Kamm - 2008-08-21, 18:31

O fuck nikt nie mowil ze ta dynka taka twarda i pokroic sie jej nie da :mryellow:

Alez się umeczylam , oczy mi wylazily ;-) Kazda taka twarda jest ?

Dalam rade rozporządzic się tylko z polowką , wymiękam , dzi będą tylko placki ;-)

Karolina - 2008-08-21, 18:36

Pestki mozna zmiksować z odrobiną wody i wypić na czczo. Popić olejkiem rycynowym. To dobry sposób na pozbycie się pasozytów. Darmowy i nieinwazyjny:)
Agnieszka - 2008-08-21, 19:25

ja jestem fanem hokkaido
a z niej najprościej zapiekankę: pokrojona na kawałki lub w kostkę (zaletą jest, że można ze skórką) i zapiec z dodatkami ( stosować jako dodatek do ryżu, kasz itp) np:
- oliwa, sól, rozmaryn
- oliwa, sos sojowy
- z innymi warzywami: ziemniaki, marchew, papryka, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa......... (warzywa zależnie od twardości dawać do pieczenia kolejno) a dodatki: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek........ - co tam się lubi;
lubię w wersji jak dżem/smarowidło/farsz (z owocami: jabłka lub gruszki/śliwki, dynia, daktyle, cynamon) do ciasta, naleśników itp (można dosłodzić, dodać wiórki, imbir, skórkę z cytryny/ pomarańczy)

alcia - 2008-08-21, 19:36

ta dynia to właśnie hokkaido, ona jest na surowo twardsza od innych, ale szybko mięknie w gotowaniu.



No to moja zupa:

marchewka, pietruszka, cebula czy por, natka i dynia w kawałkach 9krojone niedbale, bo i tak przerabiam później na krem)
Gotuję z solą, z kawałkiem glona, z zielem angielskim, liściem laurowym
potem miksuję, doprawiam lekko kurkumą i imbirem, dodaję sporo majeranku, pieprz, oliwę
i podaję z grzankami

ja obieram dynię hokkaido ze skórek. Chyba, że jest młodziutka, wtedy nie trzeba.

Kamm - 2008-08-21, 19:59

Z zapiekankami jest u mnie problem .. mam mega malutki peikarnik i zadne sensowne naczynie zaroodporne sie nie miesci ;-)

Zrobilam te placuchy : dynka , cebula , czosnek , mąka razowa , sol , pieprz .
Jaka pyszota wyszla , niebo w gębie :mryellow: Juz dynke strasznie polubilam ;-)

Moze jutro skuszę się na zupę .

alcia - 2008-08-21, 22:10

Kamm napisał/a:
aka pyszota wyszla , niebo w gębie :mryellow: Juz dynke strasznie polubilam ;-)

no to następna dostawa wkrótce i zamawiam dwa placuszki!! :)

puszczyk - 2008-08-22, 08:04

Karolina napisał/a:
Pestki mozna zmiksować z odrobiną wody i wypić na czczo. Popić olejkiem rycynowym. To dobry sposób na pozbycie się pasozytów.

I pawia. :mrgreen: Kiedyś próbowałam.

[ Dodano: 2008-08-22, 08:04 ]
Agnieszka napisał/a:
ja jestem fanem hokkaido
a z niej najprościej zapiekankę: pokrojona na kawałki lub w kostkę (zaletą jest, że można ze skórką) i zapiec z dodatkami

Można też zapiec z solą w piecu, a potem rozsmarować na chlebie. Proste i pyszne. :-)

PiPpi - 2008-08-22, 08:17

ja miałam z dynią nieciekawą przygodę, oszczędność kazała mi zużyć tez środek dyni, te wszystkie międzypestkowe struktury...zupa była najbardziej gorzką rzeczą na świecie jakiej próbowałam, brrrrrrrrr także niech to będzie nauka dla tych co pierwszy raz się z dyni smakowitością stykają ;-)
do zupy warto dodać szczyptę świeżo utartej gałki muszkatołowej, ja robię krem z grzankami, przepis jak na każdy krem, czyli odrobina wrzatku pokrojona w kostke dynia, chwilke się udusi smacznego! :lol:

daria - 2008-08-22, 12:33

zupa z dyni na ostro :-)

dynię obrać i w kostkę - wiem dość męczące zajęcie
czerwoną cebulę w kostkę ale nie musi być super bo i tak będzie miksowana
czosnek w plasterki
i warzywa na bulion :-) czyli marchew, seler, pietrucha też w kawałki pokroić
ugotować bulion z warzyw z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu w całości, ziela ang. i trochę sosu sojowego do smaku zamiast soli
cebula i czosnek na oliwie podsmażyć dodać dynię i dusić aż zmięknie
doprawić solą, pieprzem, kurkumą, majerankiem i bazylią i papryką słodką i można dać trochę ostrej jak się lubi

zmiksować wszystko z bulionem i podawać z grzankami lub makaronem lub ryżem

Kamm - 2008-08-22, 14:49

alcia napisał/a:
zamawiam dwa placuszki!! :)


Ile tylko chcesz ! :-)

Zrobilam dzis zupke z dynki i tego co sie pod reke nawinelo ..

Dynka , ziemnaiki , marchew , por , cebula , ziele angielskie , lisc laurowy , slodka papryka , sol , pieprz , natka pietruszki . Wyszla tak gęsta ze jaglam samą , mąz z grzankami ;-) Mniamusna ! :-)

Dzięki wszystkim za przepisy !

PiPpi - 2008-08-27, 23:28

znalazłam stary przepis, zupa jak zupa dyniowa ale przyprawy były istotne: kminek, kolendra mielona, curry, papryka ostra
ina - 2008-08-28, 16:45

Ja wczoraj jadłam dynię haddiko, która wyrosła z pestek od olgaszy :mrgreen:
pyyyycha jest smażona na oliwie z solą i czosnkiem :-D

dynia - 2008-08-28, 19:53

Ja robię zupę z dyni ,pora i dużej ilosci marchwi ,rozgotowuję wszystko do miękkosci przyprawiam solą ,pieprzem,cynamonem ,gałką własnie i miksuję na krem z mlekiem kokosowym ,poemat jak dla nas :-D

[ Dodano: 2008-08-28, 19:54 ]
Kamm napisał/a:
Juz dynke strasznie polubilam ;-)


No ja myślę :mryellow: ;-)

daria - 2008-10-14, 09:19

gulasz z dyni :)

kroimy dynię w kostkę, smażymy chwię na oliwie z czerwoną cebulką, zalewamy wrzątkiem i dusimy... robi się taki gęsty sos.... dodajemy czerwonej ugotowanej już soczewicy i doprawiamy czym chcemy - ja dodałam kuminu, curry i kurkumy pyschaaa..... samo lub z ryżem posypane natką pietruszki!

magcha - 2008-10-15, 12:48

Daria - właśnie zrobiłam Twój gulasz z dyni. Powiedzieć, że jest boski to za mało :lol: Przepyszny!!! Nie wiem czy nie wyjem wszystkiego zanim R. wróci z pracy :-P Polecam, polecam!
daria - 2008-10-15, 13:13

magcha napisał/a:
Daria - właśnie zrobiłam Twój gulasz z dyni. Powiedzieć, że jest boski to za mało Przepyszny!!! Nie wiem czy nie wyjem wszystkiego zanim R. wróci z pracy Polecam, polecam!


ale się cieszę magcha!
a to takie proste cudo, że aż żal nie robić jeśli ma się w domu dynię!
tylko kwestia przypraw jest ważna! :D no a dynia... sama słodycz.. dziś mam jeszcze trochę na obiad!!!!!!!!
to smacznego! :mryellow:

vegAnka - 2008-10-16, 11:41

Kamm napisał/a:
Zrobilam te placuchy : dynka , cebula , czosnek , mąka razowa , sol , pieprz .
Sorki za glupie pytanie :roll: , ale jak dokladnie je zrobilas? Tzn dynia ma byc tarkowana czy juz ugotowana i zormiazdzona?
Bo to cos jak placki ziemniaczanie tak?

vegAnka - 2008-10-16, 15:16

euridice napisał/a:
my na placki ścieramy surową dynię na tarce, pół na pół z ziemniakami - wychodzi super!
o dzieki euridice! :mryellow:
wiosna - 2008-10-21, 10:37

a my wczoraj zrobiliśmy potrawę nazwaną tutaj przez kogoś dyniotto - WOW!! :mrgreen: Byliśmy zachwyceni, dołączamy zatem do grona dinich-fanów :)

Dynia zapiekana nam jednak nie wyszła - zrobiły się z niej 'mokre skórki', jakoś nas nie zauroczyły. Może jednak coś z moim piekarnikiem jest nie tak, bo mało co w nim wychodzi :roll:

Malinetshka - 2008-10-21, 16:51

Cytat:
Daria - właśnie zrobiłam Twój gulasz z dyni.

Ja toże zrobiłam - dzięki za przepis :D pyszniutki gulasz!

YolaW - 2008-10-21, 22:24

A u mnie jedna dynia przerobiona na słoiczki dla Olafa a druga czeka aż z niej coś wyczaruję..ten gulasz mnie kusi...
Malinetshka - 2008-10-21, 22:26

YolaW, jeśli lubisz smaki indyjskie, curry.. to powinien Ci smakować :) Można też przyprawić po swojemu.
daria - 2008-10-21, 22:32

Malinetshka napisał/a:
Daria - właśnie zrobiłam Twój gulasz z dyni.


Ja toże zrobiłam - dzięki za przepis pyszniutki gulasz!



:mryellow: a ja jutro będę robić ;D

Cytat:
ten gulasz mnie kusi...

:lol:
Malinetshka napisał/a:



YolaW, jeśli lubisz smaki indyjskie, curry.. to powinien Ci smakować Można też
przyprawić po swojemu.


dokładnie! :D


Malinetshka ło matko, dodałam Cię przez przypadek do ingnorowanych! :oops: :-/
mam nadzieję, że to sie da odkręcić hihi :roll: :-P wszystko przez to że mi myszka się psuje :->

YolaW - 2008-10-21, 22:35

Malinetshka napisał/a:
YolaW, jeśli lubisz smaki indyjskie, curry..

oj, bardzo lubię :)

Po przejrzeniu wątku zrobię jeszcze placuszki, zupę no i ten gulasz oczywiście :)

[ Dodano: 2008-10-21, 22:36 ]
A no i chyba też halawę bo brzmi bajecznie :)
PS. Chyba jedna dynia nie wystarczy :mryellow:

daria - 2008-10-21, 22:41

Malinetshka, udało się znaleźć rozwiązanie hihihi
:lol:

Malinetshka - 2008-10-21, 23:18

daria :D
Martuś - 2008-10-23, 12:14

A ja z dyni zrobię lampion, bo nie lubię :P :mrgreen:
rosa - 2008-10-23, 12:17

Martuś napisał/a:
A ja z dyni zrobię lampion, bo nie lubię :P :mrgreen:

z dyni to ja też najbardziej lubię lampiony. :-D

kofi - 2008-10-23, 12:20

A jadłaś ciasto wg Puszczyka?
Lampiony z dyni mają tę zaletę, że nadają się do zjedzenia później.
Z naszego ubiegłorocznego była pyszna zupa. ;-)

rosa - 2008-10-23, 13:56

ciasto na pewno spróbuję

ja w zasadzie zjem dynię, ale jestem jedyną osobą w naszym gospodarstwie domowym, która to zrobi. nawet nasz kwadratowy wszystkożerny koci zawodnik sumo nie chce ;-)

Nimrodel - 2008-10-23, 21:06

Przeczytałam cały wątek, ale przepisu na halawę i dyniotto tu nie znalazłam - więc gdzie szukać?
YolaW - 2008-10-23, 22:40

Przepis na halawę tutaj:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=770&highlight=halawa

[ Dodano: 2008-10-23, 22:42 ]
kofi napisał/a:
A jadłaś ciasto wg Puszczyka?

pod jaką nazwą je znajdę? Bo wstępne przeszukanie działu domowa piekarnia nic nie dało...

ina - 2008-10-24, 08:01

YolaW napisał/a:
kofi napisał/a:
A jadłaś ciasto wg Puszczyka?

pod jaką nazwą je znajdę? Bo wstępne przeszukanie działu domowa piekarnia nic nie dało...


YolaW, przepis znajdziesz w dziale "na słodko":

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3983

Nimrodel - 2008-10-24, 08:05

YolaW napisał/a:
Przepis na halawę tutaj:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=770&highlight=halawa
...


Dzięki :->
Dyniotto już znalazłam

A czy tych dwóch wątków o dyni nie należałałoby połączyć w jeden?

Martuś - 2008-10-24, 13:46

Cytat:
A jadłaś ciasto wg Puszczyka?
Lampiony z dyni mają tę zaletę, że nadają się do zjedzenia później.
Z naszego ubiegłorocznego była pyszna zupa. ;-)

Nie jadłam i raczej nie będę, chyba, że mnie ktoś poczęstuje ;)
A nasza dynia od leżenia lekko podpleśniała, więc się nadaje tylko na lampion niekonsumpcyjny :P

magcha - 2008-10-24, 14:27

Ciasto wg Puszczyka jest genialne! :-D
YolaW - 2008-10-26, 23:33

ina napisał/a:
YolaW, przepis znajdziesz w dziale "na słodko":

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3983

Dzięki ina :)

Violete - 2008-10-29, 12:08

Zrobiłam z dyni taki oto dżemik:
2 kg dyni
1 kg jabłek (antonówki)
1 kg gruszek (conferencja)
Wszystko pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do brytfany. Dodałam cztery goździki i cukru do smaku.
Dusiłam aż jabłka i gruszki się rozpadły. Dynia została w kawałeczkach i jest lekko chrupiąca. Włożyłam do słoiczków i podziwiam, jak to pięknie wygląda :-) tak pomarańczowo.
Bardzo mi smakuje taki mix i mojemu lubemu również (chociaż na początku myślał, że do nie dynia tylko brzoskwinia jest w tym dżemie).

Dziś będę próbowała zrobić zupkę :-)

Ps. Zachęcona waszymi przepisami postanowiłam kupić dynię w moim ulubionym warzywniaku. Okazało się że nie mają, bo nikt nie kupuje. Więc zamówiłam specjalnie dla siebie. Wczoraj pojechałam odebrać. Dynia wydała mi się jakaś taka podejrzana, pomarszczona... mówię więc, że najwyżej zrobię z niej lampion, jeśli okaże się nie smaczna :-) A kobitka mówi ze zdziwieniem: "To pani będzie to jadła???"

k.leee - 2008-10-30, 01:54

Violete napisał/a:
"To pani będzie to jadła???"
He he :-D
My "to" ostatnio dodaliśmy do zupy (wyszła pyszna), pestki podsuszone czekają na konsumpcję a powłoka zewnętrzna służyła tradycyjnie za lampion.

pidzama - 2008-11-21, 10:39

Czy każda dynia jest jadalna? wlasnie mialam robic zupe i zdziwilam sie ze moja w srodku jest pusta; tzn sa tylko jakies strzepki i pestki..... zaczynam miec watpliwosci czy moja aby nie jest jakas ozdobna - taka na halloween :lol:
kofi - 2008-11-21, 10:52

Niee, no co Ty, w porządku. Te strzępki wyrzuć, obierz i to co pod skórką jest bardzo dobre. Czasem to jest cieńsze, czasem grubsze, Twoja dyńka ma raczej cieńsze, ale ma.
pidzama - 2008-11-21, 10:57

czyli obrac ze skorki? kurka pierwszy raz "obrabiam" dynie :mryellow:
kofi, wielkie dzieki za szybka odpowiedz;

Malinetshka - 2008-11-21, 11:33

Te strzępki zwykle powinny zajmować więcej miejsca ;) ale myślę, że jest ok. Jeśli nie ma np. śladów pleśni czy podejrzanego zapachu.
Skórkę zdecydowanie obrać.

arahja - 2008-12-03, 14:22

Pierwszy raz w życiu właśnie jem dynię. Na pierwszy ogień gulasz, bo akurat wszystko do niego było w domu. Trochę za dużo soczewicy, ale jest ekstra!
Kupiłam dynię prowansalską, zwaną też muszkatołową. Kurczę, szkoda, że sezon powoli dobiega końca... We Wrocławiu łatwo zdobyć dynię, choćby na hali targowej, gdzie odkrajają tyle, ile się chce. W weekend obeszłam całe moje rodzinne miasto i nic. Nikt nie jada dyni, czy jak? Takie smaczne warzywo, a w Polsce funkcjonuje tylko jako pestki...

YolaW - 2008-12-04, 22:57

Jak długo można przechowywać dynię w całości? Trzymam ją na korytarzum gdzie jest chłodno (nie jest ogrzewany) chyba już z miesiąc i jest jak na razie twarda, wygląda ok. Jak długo jeszcze wytrzyma?
majaja - 2008-12-05, 16:38

Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie.

Jak komuś się nie chce obierać skórki to zawsze może zrobić pieczoną - nadziewaną.
Pycha jest do ryżu z duszona z duża ilością czosnku, zapiekanki na dyni z sosem pomidorym też są pycha, choć u nas najęczęściej jako zupa jest dynia jadana, fajne jest połączenie dyni i imbiru.

natasha - 2008-12-07, 13:52

mini zapiekanki z dyni:

dynię (0.5 kg) pokroić, wrzucić do rondelka z łyżeczką startego imbiru i odrobiną gałki muszkatołowej, zalać śmietanką sojową (można zwykłą... sojowe śmietanki produkuje m.in Alprosoja) i gotować chwilę, przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, posypać sezamem i zapiekać z 15 min. smacznego :)

YolaW - 2008-12-07, 21:12

majaja napisał/a:
Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie.

to świetnie :) Będzie wspomnienie jesieni w środku zimy :)

frjals - 2008-12-14, 11:24

Ja się ostatnio zakochałam w soku dyniowym, tyle że nie surowym.
Dynię pokroiłam na plasterki i poddusiłam w wodzie, jak była miękka to zmiksowałam, dodałam więcej wody do odpowiedniej konsystencji, sok z cytryny i miód i wyszedł pyszny sok. Można go oczywiście nazywać kompotem, jak ktoś chce :mrgreen: , ale sprzedają takie cos jako "kubusie" itp i nazywają sokiem.

Mam zamiar wypróbować jeszcze ciasto puszczykowe (znaczy się dyniowe :-> ) i może jak sie odważę halawę.

YolaW - 2009-11-21, 19:06

daria napisał/a:
gulasz z dyni

daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!! Dzieki za przepis :) Olaf już wtrąbił michę i drugie tyle ma na jutro. My nasze porcje już dawno mamy zjedzone :)

daria - 2009-11-21, 21:12

YolaW, cieszę się :-)
bronka - 2009-12-21, 16:15

Zupa rozgrzewająca

- mały por
- 2 ząbki czosnku
- 500-600 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1,5 łyżeczki curry
- sól
- oliwa lub dobry olej

Pora, ziemniaki i dynię umyć. Pora poszatkować, dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora i czosnek poddusić kilka minut w oliwie z przyprawami, następnie dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Zalać 4-6 szklankami wody.
Gotować 20-25 minut a w połowie gotowania posolić.
Zmiksować całość i ewentualnie dodać wody / bulionu jeśli zupa jest zbyt gęsta.


Placki z dyni

- ok. 1 kg dyni
- duże jajko
- 3- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- sól
- olej do smażenia

Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli (niekoniecznie). Dobrze wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Można podawać na słodko ( z brązowym cukrem lub syropem) lub na słono.

Spaghetti z sosem dyniowym

- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g dyni
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany (18%)
- łyżka masła lub oliwy
- pieprz cayenne lub sproszkowana chilli
- sól, pieprz

Dynię umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulkę drobno pokroić i poddusić na małym ogniu. Dodać czosnek i dynię. W połowie duszenia dodać sól, pieprz, cayenne. Gdy dynia będzie miękka zaciągnąć śmietaną ( niekoniecznie). Jeśli dynia nie rozgotuje się można ją zmiksować na gęsty sos.

Dynia pieczona

- 0,5 kg miąższu dyni bez skóry i pestek
- sól morska
- ząbek czosnku
- odrobinka pieprzu kajeńskiego lub szczypta cynamonu + gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek

Dynię pokroić w grubą kostkę (o boku 3-4 cm) lub w plastry (grubości 1-2 cm).
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej oliwą i posypać przyprawami. Można skropić odrobiną oliwy.
Piec w temperaturze 180-200°C przez 20 minut. Po wyjęciu można skropić odrobiną oliwy lub oleju tłoczonego na zimno. Najlepiej udekorować ziołami
Podawać jako dodatek do obiadu lub lekką aromatyczną przekąskę.

Gnocchi dyniowe

- 200 g ziemniaków
- 300 g surowego miąższu dyni
- 200 g mąki + mąka do wysypania stolnicy
- jajko
- sól

Ziemniaki ugotować i rozdusić lub zemleć w maszynce. Dynię upiec w piekarniku, lub ugotować na parze i zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być jak najbardziej suche.
Zmielone ziemniaki, dynię, jajko, mąkę i szczyptę soli zagnieść na elastyczne ciasto.
Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować krótko w osolonym wrzątku.
Podawać z masłem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
Jest to smaczne i zdrowe danie dla dzieci już po pierwszych urodzinach.

Zupa dyniowo kokosowa

- 500 g dyni
- pół puszki mleka kokosowego
- woda
- gałka muszkatołowa ( szczypta)
- sól

Dynię pokroić w kostkę, ugotować, zmiksować, dodać mleko kokosowe i przyprawy. Chwilkę pogotować.

Jest słodziutka, aksamitna i cuuudowna:)

[ Dodano: 2009-12-21, 16:17 ]
W tym roku dynia długo królowała u mnie w kuchni:)
Jeszcze mam jedną:), ale zamrożę resztę dla maluchów na zimę.

agazima - 2009-12-22, 16:57

dynia jest dobra sama w sobie i po drugie dziala na potrojny ogrzewacz w naszym ciele
YolaW - 2009-12-22, 18:08

My dostaliśmy kolejną dynię więc będzie gulasz :) Nasz ulubiony, jadaliśmy go co 2 dni przy poprzedniej dyni.
Kuszą mnie jeszcze placki i to gnocchi.

dżo - 2010-09-12, 21:58

YolaW napisał/a:
daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!!

Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad :-D .

kasiaaa - 2010-09-14, 17:56

a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp
kofi - 2010-09-14, 18:23

kasiaaa napisał/a:
a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp

Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo :mrgreen: . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. :-) Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje. :-)
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza.

kasiaaa - 2010-09-14, 18:44

kofi napisał/a:
kasiaaa napisał/a:
a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp

Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo :mrgreen: . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. :-) Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje. :-)
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza.


ja zakochalam sie w dyni, przerobiłam i zjadłam 2,5 kg w jeden dzien, w sumie to w jeden obiad :shock: :mrgreen: Dzis mialam chec na powtórke, ale to co znalazłam w kuchni troche mnie zdziwilo, wolalam zapytac, ale skoro piszesz, ze kazda dobra to jutro ja spozytkuje napewno.

co mozna jeszcze dobrego zrobic z dyni? z jakimi innymi warzywami (po z tymi gulaszowatymi) smakuje dobrze?

kofi - 2010-09-14, 19:01

Ostatnio moja ulubiona: pieczona z ziemniakami, papryką, porami pokrojonymi w plasterki, czosnkiem, marchewką i dużą ilością ziół (głównie rozmaryn i bazylia), w oliwie w naczyniu do zapiekania (przykryte) tak ze 40 minut do godziny. Ślicznie się dusi, jest cudownie delikatne w smaku i pachnące ziołami.
W tym roku parę razy robiłam też pyszną zupę-krem z dyni z bardzo małą ilością wody, porem i solą i koniec. Duszone na maśle, zblendowane, albo nawet nie, bo się rozpada.

kasiaaa - 2010-09-14, 19:16

ta zapiekanka brzmi smakowicie, chyba jutro cos takiego zrobie. Mi bardzo smakowaly pieczone placki dyniowe (duzo dyni startej na najmniejszych oczkach, cebula, jajo, sol, pieprz i curry) nawet moja anty warzywna siostra zjadla kilka :-D
dżo - 2010-09-14, 19:21

U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny, Tymon on uwielbia :-D , dodałam trochę domoweego przecieru pomodorowego z pomidorów paprykowych i wyszedł jeszcze lepszy.
ifinoe - 2010-09-14, 21:16

u nas dzisiaj dyniowe pesto: zmiksowane kawałki upieczonej dyni, podprażone orzechy laskowe, odrobina oliwy, czosnek, sól, pieprz

jutro idę dokupić dyni i będzie gulasz darii :)

dżo - 2010-09-14, 21:19

ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie?
daria - 2010-09-14, 21:59

dżo napisał/a:
U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny




wowww, super, a ja dziś zupę zrobiłam z dyni i zastanawiałam się, co by tu z reszty zrobić, dżo, dzięki za przypomnienie... ;-)

ifinoe - 2010-09-14, 23:12

dżo napisał/a:
ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie?


według mnie jest przepyszne :)
zjadłam potrójna porcję ;)

dagajaga - 2010-09-16, 16:50

dżo napisał/a:
YolaW napisał/a:
daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!!

Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad :-D .


a jakie proporcje tego gulaszu bo chciałam zrobić a nie wiem ile soczewicy gotować i ile do tego tej dyni, no i czy musi być czerwona cebula bo mam zwykłą?

daria - 2010-09-16, 20:09

ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni ;-)
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję...

dagajaga - 2010-09-16, 20:58

daria napisał/a:
ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni ;-)
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję...


dzięki, jutro robię :-D
dynię to ja mam wielką, z własnej hodowli :mryellow: więc będzie jutro gulasz dyniowy i zupa dyniowa i pewnie zejdzie tylko z 1/5 tej dyni

dżo - 2010-09-16, 22:17

dagajaga, ostatnio nie miałam cebuli (żadnej) więc dałam podduszony por i tez świetne wyszło.Na naszą trzyosobową rodzine robię z 1/4 dyni (takiej większej) i 1/2 szklanki suchej soczewicy.
Katioczka - 2010-09-16, 22:28

dżo, a soczewica jaka- czerwona czy zielona?
dżo - 2010-09-16, 22:31

Katioczka, czerwona :-)
Katioczka - 2010-09-18, 14:52

dołączam do grona fanów dyniowego gulaszu :)
właśnie wciągnęłam dużą porcję z kuskusem...no pyyyycha!

kofi - 2010-09-18, 16:01

Katioczka napisał/a:
dołączam do grona fanów dyniowego gulaszu :)
właśnie wciągnęłam dużą porcję z kuskusem...no pyyyycha!

I my i my. Skończyliśmy miły obiadek. Z kartofelkami pieczonymi z pestkami dyni i słonecznika i czosnkiem i ziołami. :-)

priya - 2010-09-27, 21:07

No to ja też dołączam :-D Dziś z obawami pewnymi i sceptycyzmem popełniłam dariowy gulasz. Był pyszny! Chwalił też mój mąż i mama, a najbardziej zdziwił mnie Nat, który nie dość, że niecierpi dyniowatych, to jeszcze wrócił z przedszkola źle się czując i w złym humorze. Powiedział, że nie lubi dyni i że zje sam ryż. poprosiłam żeby spróbował chociaż. Wziął odrobinę, wykrzywił się, powiedział że niedobre. Po czym wciągnął całą porcję i poporsił o jeszcze! :mryellow:
Na jutro mam tez dla Miko, tyle że bez cebuli i przypraw :-)

maga - 2010-09-28, 21:39

A ja dziś zrobiłam na kolację wariację nt. przepisu darii:
dynia hokkaido
czerwona cebula
1 duży pomidor
4 garście ugotowanej czarnej fasoli
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu

Podsmażyłam pokrojoną w grubą kostkę cebulę, dodałam pokrojonego pomidora, dynię, mleko i wszystko dusiłam do miękkości dyni. Na koniec dorzuciłam fasolę, przyprawy i dusiłam jeszcze chwilę razem. Fajnie smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.

gosia_w - 2010-10-01, 22:13

A ja zrobiłam zupę nie-krem z dyni, bo dziecko stwierdziło, że zupa dyniowa-krem jej nie smakuje i zaproponowała, żeby zrobić inaczej. Ugotowałam "rosołek" wg 5 przemian (wrzątek, kurkuma, marchew, pietruszka, seler, por, pieprz, kawałek kombu, suszona bazylia, suszony tymianek), potem w słodkim dodałam pokrojoną w kostkę dynię, potem pokrojony czosnek, sól, suszoną bazylię, świeży tymianek. Polałam oliwą. Nie miksowałam Zupa była pyszna :-D
maga - 2010-10-01, 22:24

gosia_w, uwilebiam w zupie kawalki hokkaido :-D
excelencja - 2010-10-10, 08:54

Dziś w 'Mai w ogrodzie' było o dyniach, m.i. o niejakiej dyni makaronowej, które po ugotowaniu (miąższ) dzieli się na nitki i może robić za makaron - i zamierzam zdobyć nasiona i w przyszłym roku wyhodować takąż

[ Dodano: 2010-10-10, 08:55 ]
oooo jednak dziś zrobię zupę dyniową w wersjo gosi :)
gosia_w, :*

gosia_w - 2010-10-10, 08:58

exce, kupiłam makaronową, upiekłam i nic mi się nie podzieliło na nitki :evil: A upiekłam do miękkości. Smakowo taka sobie, do hokkaido się nie umywa.
excelencja - 2010-10-10, 09:03

pierogi z dynią.

Ciasto na pierogi jak to ciasto: trochę mąki jasnej, trochę ciemnej, ciepła woda, wymieszać, odstać ze 20 minut.

Nadzienie:
dynia w kostkę (można ją potem potraktować po odparowaniu blederem, lub pokroić w mniejszą kostkę i nie traktować), można do miękkości upiec w piecyku, można udusić (pieczenie trwa baaaardzo długo) z cebulą, wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, bazylią albo czymś takim i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
wsio na oko trzeba, ale wychodzą pyszne.
Można mrozić i korzystać, odsmażać, odgotowywać, podpiekać :) co kto lubi

[ Dodano: 2010-10-10, 09:05 ]
gosia_w, w tv mówili, że ją się 40 minut gotuje :) w całości ze skórką, potem na pół się kroi i dłubie, tam wyszła :)

mandy_bu - 2010-10-10, 12:49

dorzucę swój przepis na dyniowa zupę:
1 średnia dynia
1/2 wywary z warzyw (z włoszczyzny)
4 papryki czerwone obrane ze skóry
6 pomidorów bez skóry
2 łyżeczki majeranku
1 mała papryczka chili
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz wg uznania
Dynie obrać , podpiec lub podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Wrzucić do wywaru z warzyw. Paprykę zgrillować w piekarniku, obrać ze skóry, następnie wrzucić do garnka. Dodać pomidory i przyprawy. Poddusić do miękkości. Można miksować lub nie. Zupa doskonale rozgrzewa. Dobra z razowymi grzankami :-) .

agaB - 2010-10-11, 21:45

Ja też zostałam fanką dyni.

Placki dyniowo-jabłkowe:
dynia, jabłka, zmielone migdały, mąka, jajko.
Robi się tak samo jak placki ziemniaczane, tylko trzeba dodać trochę więcej mąki i nie smażyć na głębokim oleju, bo będą się placki rozlatywać.
Placki są bardzo słodkie i bardzo dobre, nawet na drugi dzień i nawet na zimno.

Dynia z brokułem i czosnkiem
 1 brokuł
Ok. 300 g dyni
2 ząbki czosnku ( ja robiłam bez czosnku i wyszło danie bardzo smaczne)
Sól,
Oliwa z oliwek
Dynie pokrój w dowolne kawałki, brokuł podziel na różyczki (ogonek zużyj np. do zupy).
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, dodaj dynię i chwilę duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj brokuł i posiekane ząbki czosnku.
Posól pod koniec duszenia.
Warzywa mają być chrupiące, a brokuły o ładnej soczysto zielonej barwie.
Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw.
Działanie lecznicze: wzmacnia układ immunologiczny.

gosia_w - 2010-10-11, 21:53

Fajne przepisy agaB, dzięki. Ja też lubię połączenie dyni z brokułami.

Ja ostatnio w czasie choroby gotowałam taki obiad lub kolację wg PP:
- uprażyć kaszę jaglaną w garnku
- zalać wrzątkiem, wymieszać, wylać brudną wodę
- zalać wrzątkiem do gotowania
- dodać pokrojoną w kostkę dynię
- dodać pokrojone brokuły
- odrobina soli (lub zimnej wody)
- pokrojony pomidor (u mnie bez skórki)
- tymianek
Po ugotowaniu polać oliwą.
Bardzo mi smakowało i zamierzam robić sobie takie danie nawet w czasie zdrowia :-)

agaB - 2010-10-11, 22:01

Ostatnio robiłam ciasteczka dyniowe, ale przepis podam później.
agaB - 2010-10-11, 22:03

A czy macie pomysł, jak przechować dynię w bloku.
Mam jeszcze altankę na działce. może tam ją jakoś przechować?

owieczka - 2010-10-11, 22:41

agaB napisał/a:
A czy macie pomysł, jak przechować dynię w bloku.
Mam jeszcze altankę na działce. może tam ją jakoś przechować?

Ja wszystko mrożę, bo mam gigantyczną zamrażarkę. Zamroziłam dynię pociętą w kawałki i startą na wiórki. Miałam robić pasteryzowane przeciery: dyniowy, dyniowo-jabłkowy i dyniowo-śliwkowy, w końcu skonczyło się na ich zamrożeniu... może pasteryzacja takich przecierów to byłby pomysł dla Ciebie?

Misokyaa - 2010-10-12, 23:01

Przedwczoraj przyniósł sąsiad w zamian za pomoc w zawiezieniu jego psiaka do weterynarza pięć dyń. Sporo tego, jednak już jedną zdążyliśmy skonsumować :-D Reszta pewnie pójdzie do zamrażarki, bo nam obrzydły dyniowe dania na x czasu.

Kiedy byłam mała, moja babcia robiła nam dyniowe cukierki. Syrop (woda+cukier) stawiała na piecu, wrzucała pokrojoną dynię, kiedy się zeszkliła odcedzała i wrzucała na blachę. Po podsuszeniu są cudownie słodkie, trochę lepkie, dzieciaki za nimi szaleją.
Teraz zjadam sobie kilka takich "cukierków" do porannej kawy, zamiast słodzić ;-)

gosia_w - 2010-10-13, 08:07

Misokyaa, a w jakiej temperaturze i jak długo podsuszasz? Fajny pomysł, spróbuję pewno zrobić (ale ze słodem zamiast cukru :-P ).
bronka - 2010-10-13, 10:49

Mnie też zaintrygowały cukiereczki Misokyaa :-D
Marcela - 2010-10-13, 11:07

Misokyaa napisał/a:
Syrop (woda+cukier)

A syrop klonowy może być?

[ Dodano: 2010-10-13, 11:08 ]
Misokyaa napisał/a:
kiedy się zeszkliła odcedzała

Jak długo to ma się "kisić" w tym syropie?

Misokyaa - 2010-10-14, 16:07

a ja myślałam, że to taki dobrze znany babciny przepis :)
Myślę, że syrop klonowy może być, ale nie próbowałam. Co do przygotowania, to ja wszystko robię "na oko" bo mam rozwalającą się kuchenkę, więc też u Was może być inaczej, najlepiej pilnować.

Pokrojoną w raczej drobne paseczki dowolną ilość dyni wrzucamy do gotującego się syropu, "kisimy" około 10-15minut. Musi być zeszklona, ale nie może się rozgotować bo jej nigdy nie dosuszymy.

Potem odcedzam i wykładam na blachę, do piecyka na 80-100stopni (termoobieg). U mnie trwa to nawet 2h, u mojej babci godzinkę max półtora. Nie wysuszajcie na całkowity wiór, bo dzieciakom ciężko gryźć :lol:

Voila ;-)

gosia_w - 2010-10-14, 16:52

dzięki Misokyaa, trochę długie to suszenie, ale pewno zrobię. Może dziecko polubi dynię.
dżo - 2010-10-14, 17:42

Dziś w radiowej trójce podano przepis na curry z dyni:

czerwona cebula zeszklona z dodatkiem curry w paście,
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
dynia tak samo,
do cebuli dodać ziemniaki i dynię, dusić razem około 20 minut,
dodać mleko kokosowe i dalej dusić kolejne 20 nimut,
doprtawić solą i gotowe

zapowiada się nieźle, na pewno wypróbuję na dniach :-)

maga - 2010-10-14, 20:56

dżo, ja robiłam podobnie. Mleko kokosowe w połączeniu z hokkaido i curry - dla mnie mistrzostwo świata! BTW - bardzo Ci dziękuję za pestki, dzięki Tobie mogę się cieszyć tą dyńką :-D
rosa - 2010-10-14, 21:12

dżo fajny przepis :-)
szo - 2010-10-14, 21:24

dżo napisał/a:
na pewno wypróbuję na dniach
ja również bo zapowiada się smacznie i szybko, co ważne :-)
gosia_w - 2011-01-19, 14:09

zrobiłam gulasz darii - pycha! Nie chciało mi się 2 garnków brudzić, więc poddusiłam cebulkę, dorzuciłam opłukaną soczewicę, potem dynię, poddusiłam, dodałam curry, wrzątek, jak nieco zmiękło, to sól i mleczko kokosowe. Bardzo mi smakowało :-D
maga - 2011-01-19, 14:13

A u nas było wczoraj puree dyniowo-ziemniaczane (pomysłu gosi_w). Po prostu pół na pół dyni i ziemniaków uotowanych razem i ugniecionych z odrobiną mleka sojowego. Mniamuśne!

gosia_w - 2011-01-19, 22:14

Ale piękny kolor maga :-) Ja dodaję do puree masło (albo oliwę w wersji wegan), pieprz, sól i dużo natki. I mam PP ;-)
maga - 2011-01-20, 08:42

O tak, zapomniałam dodać, że polane było odrobiną oliwy (już po zdjęciu, bom na to wpadła w trakcie jedzenia :-P )
kofi - 2011-01-20, 11:26

maga nie dziwę się, że Ziom ma taki apetyt, jak dostaje takie cudne jedzenie. :-)
Nawiasem mówiąc śniło mi się, że bym w "moim" sklepie z warzywami i było tam mnóstwo dyń. I prosiłam panią, żeby mi tak z 10 ładnych niedużych odłożyła. To się nazywa łakomstwo. :-P

maga - 2011-01-20, 13:27

kofi, żeby było śmieszniej, nie chciał tknąć. Zjadł ciecierzycę, później się domagał więcej, ale puree nie chciał spróbować. Wzięłam go sposobem - spytałam, czy może polać sosikiem sojowym :-P Gdy kapnęłam kropelkę, Ziom spróbował, wszamał jedną porcję, potem drugą i jeszcze trzeciej się domagał :mryellow:
kofi napisał/a:
żeby mi tak z 10 ładnych niedużych odłożyła.

:lol:

excelencja - 2011-01-21, 22:57

kofi napisał/a:
eby mi tak z 10 ładnych niedużych odłożyła.


:) ))
Ja przerobiłam 3 w tym roku i to za mało :(
Właśnie zaczęłam dziś naruszać mrożone zapasy, no idealnie się mrozi :)
No i oszczędzam oszczędzam... bo zostało mi tylko na 1 gulasz, 1 zupę, 1 ciasto i 1 placki...
załamka... a do jesieni tak daleko :(

priya - 2011-01-22, 08:12

mąż mi przywiózł ze zdrowej żywności ostatnio jedną hokkaido, więc nie muszę czekać do jesieni, ale to oczywiście nieopłacalny interes ;-) Za to była jedna pyszna zupa i jedna pyszna zapiekana wg przepisu magi :-D
dżo - 2011-01-22, 17:23

My dziś zjedliśmy ostatnią porcję mrożonej :-/ , a w żółtym cesarzu już nie będzie bo zapasy się skończyły, podobno dynia się psuje. Bez dyni jak bez ręki prawie :->
gosia_w - 2011-01-22, 17:32

No właśnie, w tym roku wyjątkowo mało trwała dynia... Chyba zacznę kupować tą z importu, bo bez dyni nie umiem :-(
dżo - 2011-01-22, 17:35

gosia_w, a importowaną gdzie można kupić?
gosia_w - 2011-01-22, 17:47

Widziałam w zeszłym tygodniu na Malczewskiego. Dopytam we wtorek, kiedy są dostawy i dam znać.
bronka - 2011-01-24, 11:49

Polecam niemiecką hokkaido- mięciutka skórka nawet o tej porze roku. Tylko droga niestety :->
maga - 2011-01-25, 13:57

Z żalem pożegnaliśmy ostatnie, nadszarpnięte zębem czasu dyńki. Niestety przechowywanie w garażu u teściów im nie posłużyło. I CO JA TERAZ ZROBIĘ? ;-)
bronka - 2011-01-25, 14:19

Cytat:
I CO JA TERAZ ZROBIĘ? ;-)

będziesz zapiekunki z samych ziemniaczków robić ;-)

seminko - 2011-10-07, 10:46

O rajuśku. Udało mi się obrać i pokroić dynię w niecały kwadrans, palce, kuchnia i dziecko ocalały- dynia tylko dwa razy leciała przez kuchnię (wyśliznęła mi się), a ja ani razu nie zaklęłam. Teraz proszę o medal :mrgreen:

Robi się właśnie zupa dyniowa z kaszą jaglaną, z nutką mięty :-)

Jak odgrzebię przepis, podzielę się :->

[ Dodano: 2011-10-07, 11:08 ]
ok. 1/2 kg miąższu dyni
5 - 6 łyżek kaszy jaglanej
ok. 1 -1,5 l bulionu
kawałek pora, ok. 10 - 15 cm
1/2 strączka chili
2 łyżki masła klarowanego (zastąpiłam olejem)
do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona


opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego (nie jadam, więc pominęłam)


Przepis, ale nie pamiętam, skąd :oops: - mam go skopiowany i wklejony na komp- brzmi tak:

Dynię pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukać na sicie i osączyć. Chili i pora umyć, z chili usunąć pestki, posiekać drobniutko. Pora pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuścić masło (lub olej), podmażyć przez minutę pora, większość zdjąć na talerzyk a do rondla dodać chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyć a po chwili dołożyć dynię i kaszę. Smażyć razem całość mieszając kilka minut, następnie zalać całość. Dodać 3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotować na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza będzie miękka. Doprawić niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podawać posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

Ja pominęłam jogurt, chill, curryi i sumak (nawet nie wiem, co to jest), masło zastąpiłam olejem i oliwą.
Szafran miałam, bo dostałam w prezencie, być może nie jest konieczny :-)

@Lilith - 2011-10-12, 11:34

Dziewczyny, mam gorącą prośbę.
Kupiłam wczoraj hokkaido, nigdy wcześniej nie robiłam nic z dyni. Chcę zachwycić smakiem córkę (2 lata) i zastanawiam się co wybrać z tylu propozycji i przepisów.
Ponieważ macie wypróbowane przepisy na dania z dyni podpowiedzcie mi co może najbardziej zasmakować dziecku.
Placki wydają mi się tłuste, leczo/zupa - nie wiem wg którego przepisu, żeby nie przekombinować.
Mogę spróbować zrobić kilka dań.
Moja córa nie jest zbyt wybredna, ogólnie lubi jeść ;-)

Nie chcę zmarnować dyni :-(

Kat... - 2011-10-12, 11:38

@Lilith, wg mnie sama dynia jest tak pyszna, że niczego nie potrzebuje. Ja wprost uwielbiam rozgotowaną dynie na papkę. Bez niczego, nawet soli. Ma wspaniałą konsystencję i maślany smak. Może zacznijcie od tego a dopiero potem kombinuj? Zupa z dyni też pyszna jest. Ja bym jednak zaczęła od samej.
@Lilith - 2011-10-12, 11:53

Świetny pomysł ;-)

czyli zrobię najpierw krem bez dodatków ;-)
podpowiedz mi ile czasu gotować kawalki ?

Kat... - 2011-10-12, 12:40

Nie wiem, nie gotuję z zegarkiem w ręku :-D
Dynia się dosyć szybko gotuje, myślę że ze 20 minut może.

@Lilith - 2011-10-12, 12:42

Kat... napisał/a:
Nie wiem, nie gotuję z zegarkiem w ręku :-D
Dynia się dosyć szybko gotuje, myślę że ze 20 minut może.

Szybko to sie gotuje "gryczana 8 minut" ;-) ;-)

bronka - 2011-10-13, 10:42

@Lilith napisał/a:
Szybko to sie gotuje "gryczana 8 minut" ;-) ;-)

:mrgreen: a co to za twór? :mrgreen:

Moim faworytem jest dynia z czerwoną soczewicą i curry.
Czasem jako gulasz Darii, a czasem jako sos curry do makaronu.

Kat... napisał/a:
Ma wspaniałą konsystencję i maślany smak

mnie zawsze dziwi ten maślany smak :-P Szczególnie, że czasem wydaje mi się jak by tłusta :->

@Lilith - 2011-10-13, 10:56

bronka napisał/a:
a co to za twór?


Kasza gryczana marki Kupiec, gotuje sie 8 minut. Pyszna.

bronka napisał/a:
Moim faworytem jest dynia z czerwoną soczewicą i curry.
Czasem jako gulasz Darii, a czasem jako sos curry do makaronu.


Uwielbiam curry. Cebula, curry i pieprz królują w mojej amatorskiej kuchni.
Na weekend przetestuję hokkaido, najpierw soute, a potem w gulaszu. Zobaczymy jak wejdzie małej.
No właśnie gdzie ten przepis na gulasz Darii bo znaleźć nie mogę??

bronka - 2011-10-13, 11:12

@Lilith napisał/a:
No właśnie gdzie ten przepis na gulasz Darii bo znaleźć nie mogę??

gdzieś w tym wątku chyba

@Lilith napisał/a:
Kasza gryczana marki Kupiec, gotuje sie 8 minut. Pyszna.

preparowana jakoś?
Z ciekawości pytam tylko, bo ja tam wolę kaszę na 20 minut wstawić ;-)

Apulejusz - 2011-10-13, 11:15

Ja właśnie gotuję zupę dyniową, a jutro będzie dynia z groszkiem. To drugie danie jest właśnie na refleks gdyż dynia się szybko gotuje i trzeba dodać groszek w takim momencie, żeby się dynia nie rozgotowała, a groszek był miękki. Ale efekt jest wart dobrego refleksu :-)

Zaintrygowała mnie dynia z czerwoną soczewicą - musi pięknie wyglądać, a smak sobie tylko wyobrażam mrrrrr :-P

@Lilith - 2011-10-13, 11:19

bronka napisał/a:
gdzieś w tym wątku chyba

Znalazłam. Przepis Darii na zupe i gulasz ;-)

bronka napisał/a:
preparowana jakoś?
Z ciekawości pytam tylko, bo ja tam wolę kaszę na 20 minut wstawić ;-)

Jakaś pewnie technologia Kupca.... Cos takiego pisali na opakowaniu. Ale w smaku jest genialna.

bronka - 2011-10-13, 11:24

Apulejusz napisał/a:
Zaintrygowała mnie dynia z czerwoną soczewicą - musi pięknie wyglądać, a smak sobie tylko wyobrażam mrrrrr :-P

smak jest rewelacyjny, a kolor pomarańczowy :mryellow:

Apulejusz - 2011-10-13, 11:29

bronka napisał/a:
Apulejusz napisał/a:
Zaintrygowała mnie dynia z czerwoną soczewicą - musi pięknie wyglądać, a smak sobie tylko wyobrażam mrrrrr :-P

smak jest rewelacyjny, a kolor pomarańczowy :mryellow:

jeszcze większe mrrrrrr z mojej strony :mryellow:

maga - 2011-10-13, 21:54

bronka napisał/a:
Moim faworytem jest dynia z czerwoną soczewicą i curry.

Dla mnie do tego zestwu niezbędne jest jeszcze mleko kokosowe :-)

@Lilith - 2011-10-17, 10:18

Jezuuu pół niedzieli kroiłam, obierałam i znów kroiłam hokkaido... :->
I wnioski: soute smakuje jak purre ziemniaczane. A że za ziemniakami nie przepadam to mi nie weszło. Moja córa ziemniaki lubi ale też nie ruszyła.
Gulasz Darii: robiłam wg przepisu ale dodałam jeszcze ząbek czosnku i sos sojowy. Taka gęsta paćka wyszła w kolorze kupy niemowlaka ;-)
Zjadłam z tagaitelle, zapchałam się niesamowicie, dynia jest niesamowicie syta! Moja Lilka niestety nie ruszyła :cry:
Druga połowa hokkaido pójdzie na zupę...

maga - 2011-10-17, 10:31

@Lilith napisał/a:
Taka gęsta paćka wyszła w kolorze kupy niemowlaka

Chyba za długo gotowałaś. W moim gulaszu są całe kawałki hokkaido. Rozgotowuję, gdy mi zależy na sosie, nie na gulaszu.

kofi - 2011-10-17, 10:33

A ten kolor to pewnie sos sojowy. :->
@Lilith - 2011-10-17, 10:38

maga napisał/a:
Chyba za długo gotowałaś. W moim gulaszu są całe kawałki hokkaido. Rozgotowuję, gdy mi zależy na sosie, nie na gulaszu.


Noo długo gotowałam. Ale i tak były całe kosteczki. Dusiło sie ogólnie do miękkości.
Końcowa wersja była bardzo smaczna, biorąc pod uwagę fakt, że jestem słabą kucharką :-|

maga - 2011-10-19, 15:00

bardzo prosty sposób na dynię - super speed ;-)
Dynia w kostkę ok. 2 cm, cebula w kostkę - podsmażyć na oleju, wrzucić dynię, curry, sól, pieprz, słodką paprykę, smażyć aż zmięknie, pod koniec dorzucić wyciśnięte kilka ząbków czosnku. Pochłonąć w nadmiernych ilościach z razowym makaronem i surówką z kiszonej kapuchy :-)

sunflower_ren - 2011-10-19, 17:37

maga, brzmi smakowicie :-> No i super speed, więc trzeba koniecznie wypróbować :-)
excelencja - 2011-10-19, 21:01

bronka napisał/a:
smak jest rewelacyjny, a kolor pomarańczowy :mryellow:

hmm moja wygląda sraczkowato, ale w niczym mi to nie przeszkadza :P
może za dużo curry/masali pakuję... hmmm :D
@Lilith napisał/a:
Taka gęsta paćka wyszła w kolorze kupy niemowlaka ;-)
Zjadłam z tagaitelle, zapchałam się niesamowicie, dynia jest niesamowicie syta! Moja Lilka niestety nie ruszyła :cry:

spróbuj z ryżem - z ryżem rewelka - i moja Lilka wpierdziela aż miło popatrzeć :P

maga napisał/a:
bardzo prosty sposób na dynię - super speed ;-)

that's what I like!

bronka - 2011-10-20, 11:52

excelencja napisał/a:
bronka napisał/a:
smak jest rewelacyjny, a kolor pomarańczowy :mryellow:

hmm moja wygląda sraczkowato, ale w niczym mi to nie przeszkadza :P
może za dużo curry/masali pakuję... hmmm :D

ja daję żółte curry więc tylko wzmaga kolor ;-)

sunflower_ren - 2011-10-22, 19:40

Zrobiłam gulasz Darii, pychota! :-)
YolaW - 2011-10-23, 21:50

sunflower_ren napisał/a:
Zrobiłam gulasz Darii, pychota!

My go co roku robimy i jak zawsze uwielbiamy :) W tym roku też już otwarliśmy sezon dyniowy :)

fiwen - 2011-10-24, 14:00

Nie jestem fanką dyni, ale ostatnio mamusia mnie nią obdarowała i zrobiłam spagetti z dynią. Podzielę się zatem przepisem, bo może przyda się takim makaroniarzom jak ja :)

Kawał dyni, trochę więcej niż ćwierć kilo,
1 mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól i pieprz,
garść czarnych oliwek wypestkowanych,
pół paczki makaronu spaghetti
garść orzechów nerkowca pokruszonych i podprażonych na suchej patelni

Dynię pokroić w cienkie paseczki i zapiec w piekarniku (30 min w 200 stopniach)
Na patelni poddusić cebulę w 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i rozgnieciony czosnek i dusić, aż dynia zacznie się rozpadać. Posolić, popieprzyć, dodać oliwki pokrojone w plasterki. Ugotować makaron. Do odcedzonego makaronu wrzucić zawartość patelni i porządnie wymieszać. Wyłożyć na talerze ,skropić oliwą z oliwek i posypać nerkowcami.

W kwestii źródła przepisu - Podobny makaron jadłam we Włoszech ale bez czosnku i bez nerkowców.

kofi - 2011-10-24, 15:40

O, i to jest pomysł na jutrzejszy obiad. :-)
strokotka - 2011-10-24, 18:53

Zapowiada sie pyszny wieczór.
Zrobiłam dzisiaj zbyt dużo wegeśmietany ze słonecznika więc dodałam jej do tej dyni.
Polecam przepis:)

YolaW - 2011-10-24, 23:07

fiwen, dzięki za kolejną inspirację :)
seminko - 2012-08-31, 12:16

bronka napisał/a:
Spaghetti z sosem dyniowym

- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g dyni
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany (18%)
- łyżka masła lub oliwy
- pieprz cayenne lub sproszkowana chilli
- sól, pieprz

Dynię umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulkę drobno pokroić i poddusić na małym ogniu. Dodać czosnek i dynię. W połowie duszenia dodać sól, pieprz, cayenne. Gdy dynia będzie miękka zaciągnąć śmietaną ( niekoniecznie). Jeśli dynia nie rozgotuje się można ją zmiksować na gęsty sos.


bronka, pokłony za ten przepis :mryellow: . W wersji wegan jest boski!(lekko zabieliłam ociupiną mleka ryżowego i zastanawiam się nad dodaniem śm. owsianej, ale nie chcę przedobrzyć ;-) ). Jest przepyszny! :-D

Agnieszka - 2012-08-31, 12:43

Na parapetówce brata jadłam zapiekankę: sos w klimacie bronki (ale nie był zaciągany) wylany na makaron i zapieczony wersja wegan z ziołami, wege z serem. Czasem robię w domu chyba dziś będzie na kolację bo składniki mam i się uśmiechają, i szybko pójdzie na wieczorny powrót. Makaron świrełki, dynia hokkaido
karmelowa_mumi - 2012-08-31, 18:52

Agnieszka, oj, spróbuję tej zapiekanej wersji, jakie zioła najbardziej do dynii pasują? mi się tymianek nasuwa.


ps. odświeżanie tego wątku zawsze przypomina mi o naszej Dyniulce-Natulce, pozdrawiam :) )))

Agnieszka - 2012-08-31, 20:07

Z zielonych: np. majeranek, oregano, prowansalskie, rozmaryn; jeśli lubisz to curry fajnie się komponuje + sól i pieprz (ziołowy też) albo ostra papryka. Dodatek czarnej gorczycy, kuminu (uprażone wcześniej) i garam pasali mnie również pasuje (niestety dziecku mniej). Wszystko zależy od tego, co lubią kubki smakowe i jest w domu. Makaron proponuje z dziurką czyli rurki i wszelkie takie odmiany a z płatami lazanii również fajne ale zazwyczaj więcej zabawy. Ser bym wybierała ostrzejszy, parmezan i inne w tym typie wg mnie pasują (mało się znam na serach więc doradzać nie będę w tym zakresie).
karmelowa_mumi - 2012-08-31, 22:43

Agnieszka, dzieki za inspiracje :)
Agnieszka - 2012-08-31, 23:07

Nie ma za co. Testuj, modyfikuj wg siebie i smacznego :-)
dżo - 2013-08-31, 07:56

hxxp://mniammniamvege.blogspot.com/2013/08/dyniowe-brownies-dyniowy-sezon-uwazam.html]Dyniowe brownies wilgotne, pyszne. Zrobiłam bez wierzchniej warstwy dyniowej, w zamian dałam pokrojone brzoskwinie, zmniejszyłam też ilość czekolady (50g) i kakao (połowa proponowanej).


olgasza - 2013-08-31, 16:36

dżo, mmm, wygląda smakowicie :-)

A ja znalazłam przepis na czipsy z dyniowej skórki, ale jeszcze nie próbowałam, bo staram się kupować hokkaido, której nie trzeba obierać :-)
hxxp://vegdeli.blogspot.com/2013/08/chipsy-z-dyniowej-skorki.html

Maple Leaf - 2013-08-31, 18:35

Oj, czaję się na ten przepis, co podała dżo już jakiś czas i ciągle mnie coś odciąga. Ale w końcu zrobię :-D A dynię mocno czuć czy tylko daje wilgoć?

Za to wczoraj była najlepsza zupa dyniowo-marchewkowa:

na łyżeczce masła poddusiłam 2 średnie marchewki razem z ok. 2/3 dyni hokkaido (wszystko pokrojone w kostkę). Posoliłam delikatnie i zalałam bulionem warzywnym, gotowałam pod przykryciem, aż warzywa zmiękły. Na koniec zmiksowałam na gęsty krem.

W prostocie siła! :-)

Jovana - 2013-08-31, 20:14

tu są fajne dyniowe rzeczy, frytki z dyni mnie zafrapowały :mrgreen: hxxp://smakoterapia.blogspot.com/search/label/dynia
kofi - 2013-08-31, 22:24

dżo fajny przepis, też muszę zrobić.
Dzisiaj upiekłam szarlotkę - kruchą ze sporą ilością pieczonej dyni w cieście - tak około 1 szklanki pewnie, reszta to normalnie pół kg mąki, szklanka cukru, spora łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, kostka margaryny, wyszło naprawdę dobre, miękkie ciasto i w bardzo ładnym kolorze.

Izzi - 2013-08-31, 22:41

dżo szfenkju za natchnienie ;-)
Dyń u nas pod dostatkiem i juz nie mam pomysłu co z nich uczynić.
..no teraz już mam ;-)

surtsey - 2013-10-03, 19:25

A czy ktos próbowal zrobić z dyni kluski takie jak śląskie? Bo ja próbowałam i mi nie wyszły, a podobno sie da :-D
I tak zjadłam to coś co napichciłam :-P

dżo - 2013-10-03, 21:07

surtsey, robię regularnie, zawsze mi wychodzą, a co w Twoich było nie tak?
Moje kluski to parowana dynia i ugotowane ziemniaki (w proporcji 1/3 do 2/3), ugniecione lub zmielone, wymieszane ze skrobią ziemniaczaną (1/4 ilości ciasta) i posolone.

surtsey - 2013-10-04, 10:40

dżo, no widzisz, bo mi koleżanka sprzedała przepis na samą dynie - ugotowaną - nie wiem ile bym musiała mąki dosypac, by dało sie cokolwiek ulepic. No i mąką zwykła. A ze mam jeszcze kawałek dyni (moze moze też byc upieczona?) to zrobię wg. Twojego przepisu :mryellow: :mryellow:
dżo - 2013-10-04, 21:25

surtsey, tak, upieczona jak najbardziej.
squamish - 2014-09-25, 15:25

Robiłam pikle z ogórków z curry i przy okzazji zrobiłam wg tego samego przepisu 3 słoiki z dynią hokkaido ,tak na spróbe (ze skórką tylko jątka wykroiłam) no i ...cudo!Lepsza od ogórków tzn smak ten sam bo curry ale bardzo chrupiąca.Także polecam.Nie wiem tylko jak z przezimowaniem w słoikach bo już te trzy zniknęły ale będe jeszcze robić.
DoubleVie - 2014-09-27, 12:35

Cześć wszystkim :)

Cieszę się, ze tu trafiłam, w końcu ugotuję z dyni coś innego niż zupę! :mryellow: już leci mi ślinka na gulasz, który wszyscy tu zachwalają :)

Ostatnio czasu mi brakuje, żeby zrobić porządną zupę na bulionie, więc postanowiłam spróbować bez niego. I wyszło pyszne!
Może komuś się przyda przepis na ekspresową zupę ;)

- 2-3 posiekane w kostkę cebule podsmażyć na oleju rzepakowym (może być w garnku, w którym będzie gotowana zupa)

- 1 średnią dynię pokroić w kostkę i dorzucić do zeszklonej cebuli i podsmażać jeszcze z 10 minut

- zalać wodą (tyle żeby przykryło dynię) i gotować do miękkości, ale żeby dynia się nie rozgotowała. Zostawić do wystygnięcia.

- ugotowaną dynie miksuję dolewając tyle wody, by uzyskać konsystencję zupy-kremu.

Doprawiłam ją jedynie solą i pieprzem, posiekanym czosnkiem i - jak dla mnie najważniejszym - chili /w płatkach lub świeżym, bardzo drobno posiekanym/ (jestem fanką słodko-ostrych potraw;) ). Można zabielić.

Przed podaniem zupę posypałam płatkami chili, podprażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Podałam z czosnkowymi grzankami (w formie kromek) z razowego pieczywa.

Robota zajmuje jakieś pół godziny + czas na wystygniecie zupy przed miksowaniem (ponoć od blendowania gorących potraw tępią się ostrza)
Z takiej ilości wychodzi duży garnek.

Już miałam znów gotować tę zupę, ale chyba jednak będzie gulasz :D

panikanka - 2014-11-18, 13:21

Czy robicie coś z pestkami z takiej świeżo przekrojonej dyni?
maga - 2014-11-18, 14:53

oczyszczam, suszę, zjadamy :)
gosia_w - 2014-11-18, 20:52

gotuję, podpiekam, zjadam
Humbak - 2014-11-20, 00:23

gosia_w, po co jest to gotowanie? I gotujesz takie oczyszczone dokładnie czy byle jak?
gosia_w - 2014-11-20, 17:10

żeby łatwo wyjąć ze skorupki
oczyszczam nie jakoś super dokładnie, raczej te większe farfocle

Humbak - 2014-11-20, 23:49

:D
daria - 2015-01-28, 17:18

dżo, fajny blog! i mega ciasto :)
panikanka - 2015-09-20, 14:21

czy macie jakiś pomysł na farsz do pasztecików z dyni albo z dodatkiem dyni?
Agnieszka - 2015-09-20, 21:45

panikanka: koko robiła kiedyś pierogi zerknij na farsz: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15933
kofi - 2015-09-21, 11:14

Pierogi hxxp://www.jadlonomia.com/2014/09/pieczone-pierogi-z-dynia-i-masem.html]takie kiedyś robiłam, bardzo dobre.
panikanka - 2015-09-21, 14:33

dzięki:)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group