wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - Twarożek wegański orzechowy

bajaderka - 2007-06-10, 14:55
Temat postu: Twarożek wegański orzechowy
W książce 'Mleko cichy morderca' napisano, że można zrobić twarożek z orzechów, trzeba tylko dodać trochę kefiru lub jogurtu....ja zamiast jogurtu użyłam soku z kiszonki domowej...
taka postać orzechów jest lepiej strawna dla dzieci

moja wersja
twarożek orzechowy
- szklanka migdałów
- sok z kiszenia ogórków

Migdały namoczyć na noc, obrać ze skórki, zmielić....dodać soku z kiszonki, ja dałam ok. 10 łyżek soku, tak żeby zrobić taką lekką papkę....odstawić na ok. 8 godzin
robiłam to pierwszy raz ale podaję, bo można dla dzieciaczków teraz takie cosik robić, własna kiszonka tylko potrzebna....
nie ukrywam, że chciałabym żeby ktoś to przetestował, bo przepis oczywiście pojawi się w książce :-)
Margot, wiem, że mogę liczyć na Ciebie :mrgreen:
będę jeszcze testować z nasionami i innymi orzechami
do twarożku można dodać szczypiorek, rzodkiewkę, cebulkę, co kto ma....ja nie zdążyłam bo mi wszystko wyjedli z miski....nawet nie wiem jaki ma smak na drugi dzień...trza jeszcze raz zrobić....

kasienka - 2007-06-10, 14:59

bajaderka, ile migdałów zużyłaś i jak dużo Ci tego wyszło? Jestem ciekawa smaku :) Orzechy plus sok od ogórków...hmmm, ciekawe :-D
margot - 2007-06-10, 15:00

bajaderka napisał/a:
Margot, wiem, że mogę liczyć na Ciebie

;-) sie wie :mrgreen:
będę testować....

bajaderka - 2007-06-10, 15:51

kasienka, jw. szklankę migdałów...użyłam soku bo on ma tak jak kefiry bakterie kwasu mlekowego, nie wiem czy ktoś już tak robił....nam smakuje
kasienka - 2007-06-10, 15:53

bajaderka napisał/a:
jw. szklankę migdałów

haha, czytałam ten przepis trzy razy i wiesz, że nie zauważyłam, że tam było jak byk napisane "szklanka migdałów" :oops: ?

bajaderka - 2007-06-10, 16:06

to przez te upały kasieńko uffff....
margot - 2007-06-13, 00:22

bajaderka napisał/a:
Margot, wiem, że mogę liczyć na Ciebie

właśnie nastawiłam ten twarożek ,ale w tajemnicy powiem ,ze migdały wymieszane z wodą ogórkową są pyszne-liznełam łyżkę :oops:
obieranie migdałów i mielenie trochę trwa :mrgreen: ;-)
jutro,a własciwie dzisiaj napiszę jak nam smakuje
tu
hxxp://www.vegfamily.com/vegan-pregnancy/super-foods-pregnancy-lactation.htm
znalazłam jogur z nerkowców ,może ktoś mógłby to przetłumaczyć ,bo mój angielski :roll:

[ Dodano: 2007-06-13, 00:23 ]
a prosty się wydaje bo ,,doczytałam się"że potrzeba orzechy i wodę...

[ Dodano: 2007-06-13, 13:47 ]
Donoszę ,że twarożek wg przepisu Bajaderki jest pyszny ,leciutko kwaskowy z nutką czosnku(to przez wodę ogórkową ;-)
My zjedliśmy do chleba ,nic nie doprawiałam.

Humbak - 2007-06-26, 15:48

A czy zamiast wody ogórkowej mozna dodać cos innego? Bo mojemu miłemu ta ogórkowa nie podeszła... ja zjadłam twarożek :mryellow:
bodi - 2007-06-26, 16:24

bajaderka, odstawić w temperaturze pokojowej czy w lodówce? Zawsze kiedy są upały (akurat nie dziś, ale ostatnio bywały... ;) ) mam wątpliwości kiedy zostawiam jedzenie na kilka godzin na wierzchu... au mnie w kuchni potrafi być 27-28 stopni... :roll:

[ Dodano: 2007-06-26, 16:26 ]
a może woda z kiszonej kapusty by się zdała? Własnie postawiłam michę do kiszenia, i za kilka dni spróbuję czy do twarożku się nada. Ogórki ostatnio zupełnie mi nie wyszły, musiałam wszystko wyrzucić... pocieszam się że to wina kiepskich ogórków anie moich umiejętności ;)

bajaderka - 2007-06-26, 22:33

Ja dawałam wodę z ogórków, bo akurat miałam, ale myślę, że woda z kiszenia kapusty też się nada, tam też są te bakterie mlekowe....odstawiłam na 8 godzin w temp. pokojowej, jak są upały to ten twarożek się szybciej zrobi....
ja nastawiłam właśnie na kiszonkę i będę robiła tym razem ze słonecznika i pestek dyni, zobaczymy jak wyjdzie....bez Jagody w domu nie mam weny twórczej :->

Ania D. - 2007-06-27, 15:07

Robiłam kiedyś z dyni, ale wyszło niesamowicie intensywne. Pewnie mieszanka słonecznik/dynia wyjdzie lepiej.
margot - 2007-06-27, 19:40

ja uwielbiam ten twarożek ,ale robiłam tylko migdałowy
Bajaderko daj znać jak wychodzą inne wersje :-)
Bajaderko co nowego wyśliłaś?

bajaderka - 2007-08-08, 23:27

Dzisiejsza kolacja Jagody:
makaron kukurydziany z nasionami wiesiołka i twarożek z orzechów nerkowca z kiszoną rzodkiewką i szczypiorkiem


robiłam twarożek ze słonecznika i mi nie smakował, jak dla mnie ble...

Malinetshka - 2007-09-08, 12:07

bajaderka napisał/a:
Migdały namoczyć na noc, obrać ze skórki, zmielić...

bajaderko, zmielić w czym najlepiej? :roll:
A gdybym chciała to zblenderować to mogę migdały od razu zalać wodą z ogórków i razem zrobić mix? :)

[ Dodano: 2007-09-08, 12:31 ]
margot napisał/a:
tu hxxp://www.vegfamily.com/...y-lactation.htm
znalazłam jogurt z nerkowców ,może ktoś mógłby to przetłumaczyć



Jogurt z nerkowców jest wyśmienitą alternatywą dla mlecznego czy sojowego jogurtu. Jest dobrym źródłem białka, żelaza, magnezu, cynku oraz korzystnych dla zdrowia bakterii i enzymów.

Jogurt z nerkowców

Zrobienie tego kremowego, bezmlecznego jogurtu zajmuje tylko kilka sekund. Proces inkubacyjny trwa od 8 do 24 godzin, w zależności od temperatury przechowywania.

* 1 szklanka surowych nerkowców
* 1 szklanka wody

Umieść nerkowce w blenderze i zmiel na gruboziarnisty proszek. Dodaj wodę i zmiksuj na gładko. Mikstura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelej miksturę do słoika i umieść w ciepłym miejscu (70-100 st. F - kurczę, ile to jest st. C? :oops: zawsze zapomnę ten przelicznik :-P ). Przykryj lekkim ręcznikiem lub ściereczką. Zacznij sprawdzać jogurt po 6 godzinach. Najpierw powinieneś zaobserwować tworzące się bąbelki. Kiedy się zsiądzie (warstwa serwatki oddzieli się na spodzie), przykryj słoik i przenieś do lodówki. Dodaj trochę nektaru z agawy, syropu klonowego, melasy, owoców lub dżemu. Jogurt wytrzyma w lodówce do tygodnia.
Z przepisu wychodzą 2 szklanki.

Uwaga: Wybierz miejsce, w którym temperatura będzie się utrzymywać na tym samym poziomie przez czas inkubacji jogurtu. (...) Pamiętaj, że im niższa temperatura tym dłuższy czas hodowli jogurtu. Przy 70st. F zajmie to ok 20 godzin.

margot - 2007-09-08, 14:25

z orzechów nerkowców wychodzi twarożek ,który smakuje jak twarożek zwykły!!!!!
A za przepis na jogurt dziękuję

bajaderka - 2007-09-08, 15:48

Malinetshka, ja mam taki ręczny blender, który mieli bardzo dobrze namoczone orzechy...możesz tak zrobić, zmielić od razu migdały z sokiem z kiszonki...tylko, że ja najpierw sobie to zmieliłam by nie przesadzić z tym sokiem...
muz - 2007-09-08, 19:08

ja tez robilam z migdalow, ale niestety chyba za dlugo stal, bo ostatecznie mi troche zgorzknial.
ale sprobuje jeszcze, jak mi przyjdzie znow ochota na to obieraaaniee migdalow... :mrgreen:

bajaderka - 2007-09-09, 11:58

muz, możesz spróbować z nerkowców...smak jak twarożek...
Lily - 2007-09-09, 11:59

Jak zalejesz migdały wrzątkiem to obieranie potem zajmie chwilkę.
muz - 2007-09-09, 12:37

bajaderka napisał/a:
muz, możesz spróbować z nerkowców...smak jak twarożek...

dzieki! wlasnie sie przymierzam. i bez obieraniaaa. kuszace <:

Malinetshka - 2007-09-10, 23:04

bajaderko, zrobiłam twarożek z migdałów Twoim sposobem i jestem zachwycona :D więc masz kolejnego testera swojego przepisu ;) wynik - bardzo pozytywny! :) Kuszą mnie jeszcze nerkowce, ale akurat nie mam ich w domu. Jak zakupię, przetestuję na pewno. A tymczasem moczę migdały na jutrzejszy twarożek... :) Choć weganką nie jestem to coraz bardziej podchodzą mi wegańskie zastępniki mleka...mniam!
bajaderka - 2007-09-11, 10:58

Malinetshka, bardzo się cieszę, że Ci zasmakowało :-D ...my też lubimy te twarożki...pasują do kanapek, Jagoda lubi jeść z kaszą gryczaną lub makaronem...
Karolina - 2007-09-11, 12:25

A masło migdałowe? Czy wystarczy po prostu namoczyć migdały, zdjąć łupki i zmiksować z olejem jakimś?
bajaderka - 2007-09-12, 22:06

Karolina, dokładnie...
Humbak - 2007-10-25, 22:42

Bajaderko zrobiłam raz jeszcze z migdałów (nerkowców nie cierpię) tylko dodawałam soku z ogórków (kupnych...) po łyżeczce na godzinę by nie przesadzić. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem... ło mamo jakie pyszne :D i mojemu miłemu też zasmakowały :) no i skąd ja teraz migdały tanie znajdę, bo to takie dobre że już na kilogramy szukam... :)
dżo - 2007-10-26, 09:47

Humbak napisał/a:
no i skąd ja teraz migdały tanie znajdę

Humbak, ja kupuję w kilogramowych paczkach - 36 zł za kilogram czyli 3,6 za 100 g co nie jest zawyzoną ceną, poszukaj w marketach, z reguły mają w nich duże opakowania,

Humbak - 2007-10-26, 15:11

oj ja kupuję za 33, ale to nadal dla mnie za dużo niestety...
ina - 2007-11-03, 09:44

W ella są na wagę po ok. 26zł, w auchmanie powinny być w podobnej cenie ;-)
magdusia - 2007-11-06, 14:33

U nas w carrefour 25zł/kg w paczce-codziennie jemy coś z tych orzechów :-)

[ Dodano: 2007-11-06, 14:43 ]
Malinetshka napisał/a:
Jogurt z nerkowców

ktoś robił ten jogurt?
wychodzi tak bez dodania bakterii?

ja robię piankę tz.wpierw robię mleko czyli zmielone orzechy +woda i to jeszcze raz w blenderze miksuję,dodaję zapach waniliowy(stewię).
gotuję wodę ze słodem(jak jest stewia to bez)dodaję agar agar,gotuję 3 minuty i łączę z mlekiem ,miksuję by dostały się bąbelki powietrza.Wystawiam na balkon i jest pyszny deser na zimno.

Malinetshka - 2007-11-07, 15:08

magdusia napisał/a:
Jogurt z nerkowców

ktoś robił ten jogurt?
wychodzi tak bez dodania bakterii?

Ja nie robiłam jeszcze. Za to robiłam twarożek bajaderkowy tym razem z nerkowców. mniam! Brat nie mógł rozpoznać co to takiego... :mryellow:
Magdusia, myślę, że bakterie z powietrza powinny wystarczyć do zrobienia jogurtu.. chyba, że ma się sterylny dom :P

Twój przepis na piankę wygląda smakowicie.. :)

ps: a Nadia ma boski uśmiech :D

vlada - 2007-11-24, 15:43

ja robiłam twarożek i wyszedł mi niezbyt smaczny. :-/ Myślę, że winę za to ponosi słonecznik, którego dodałam niewiele (jakąś czubatą łyżkę). Twarożek przez to wyszedł gorzki. Stoi w lodówce już kilka dni i chyba swój los zakończy w koszu :-?
Ewa - 2007-11-24, 18:30

vlada napisał/a:
Stoi w lodówce już kilka dni i chyba swój los zakończy w koszu

Spróbuj zmieszać z jakąś kaszą i warzywkami i zrobić kotlety. Mogą wyjść całkiem smaczne.

kociakocia - 2009-02-19, 22:56

o rany ale smaka nabrałam! :shock: czytam ten post i oczy mam ze zdumienia otwarte, wysłała mnie tu Jattaveien (thx!), żebym złapała inspiracje dla dziatka-niejatka mojego, straszniem ciekawa jak to cudo migdałowo sokowo ogórkowe smakuje :-D
Jattaveien - 2009-02-19, 23:10

to cudo jest smaczne - ale posypane szczypiorkiem - wyborne :-P
margot - 2009-02-19, 23:12

dokładnie tak ,to jest cudo ,pyszne cudo
bajaderka - 2009-02-21, 17:01

jak to miło czytać, że komuś smakuje...ja coś ostatnio siadłam jeśli chodzi o przepisy...coś mi się ich nie chce wklejać, bo miałam takie wrażenie, że ich nikt nie próbuje...a tu jednak nie tylko moja kochana margot ;-) je testuje....
dzięki

kociakocia - 2009-02-21, 17:09

wklejajcie dziewczyny, absolutnie! :-D ja pewnie zacznę na wiosnę, kiedy mała juz skończy rok, będzie mogla jeść wiecej rzeczy, które my jemy i z chęcią wrócę do tworzenia smakołyków
Karolina - 2009-02-21, 20:16

Bajaderko wklejaj! U mnie posucha kulinarna, jak zwykle pod koniec zimy.
gosia_w - 2009-02-21, 20:19

Bajaderko - wklejaj, będę testować. Rodzina coraz łaskawszym okiem patrzy na nowe potrawy, które im szykuję.
Jattaveien - 2009-02-21, 20:45

bajaderko - i nie tylko ty - wklejaj - oczywiscie :-D - ja tez testuje bo samej mi trudno cos wymodzic a dzieki WAM KOCHANE jakos zyjemy hehe
margot - 2009-02-21, 20:46

Tak Bajaderko wklejaj,bo nikt nie ma takich przepisów jak ty i AniaD. -ja bym w życiu nie pomyślała ,że można zrobić ,,twarożek " z orzechów lub pekińska kapustę ukisić
no ,normalnie szok i to jaki pyszny :-)

kłapouchy - 2009-02-24, 19:38

bajaderko my uwielbiamy Twoje przepisy, dziś np. piekłam Twoje gryczaki chrupaki, mój młody nie chce żadnych kasz, w ogóle mało co mu podchodzi :( tymczasem tych ciasteczek zjadł naprawdę sporo jak na niego, więc wklejaj jak tylko masz coś nowego :)
kociakocia - 2009-02-24, 19:53

margot napisał/a:
pekińska kapustę ukisić
a mogę o ten przepis prosić?
bajaderka - 2009-02-24, 23:14

kłapouchy, och miód na moje serce :-D :-D :-D
kociakocia zapraszam Ciebie na moją stronę :-P nie jest tam tego dużo ale w pewnym momencie zwątpiłam w siebie...no i wiesz jak to jest...

kociakocia - 2009-02-25, 08:20

bajaderka, kochana nie wątp nigdy :-D i juz tam do Ciebie lecę :-)

[ Dodano: 2009-02-25, 08:35 ]
pięknie, kolorowo, jakie foty rodzinki i skorzystam z przepisów napewno, wielkie dzięki!!! :-D

margot - 2009-02-25, 09:57

tu jest tez przepis
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=118829&highlight=#118829

Agnieszka - 2009-02-25, 10:42

twarożek przetestowany zostanie po zakupie blendera

Bajaderko masz b ciekawe przepisy, zamieszczaj na forum (tu dla mnie najwygodniej), na swojej stronie więcej :-)

gosia_w - 2009-02-25, 11:31

Twarożek z nerkowców kisi się od rana. Planowany jest na kolację. Dam znać, jak wyszedł.
Hm... Nie wiem, czy taki miał być. Smakuje jak zmielone nerkowce z leciutkim posmakiem ogórkowym. Myslałam, że się troche "ukisi" i będzie smakował jakoś inaczej. Tzn. jest smaczny, tylko spodziewałam się czegos innego. Czy coś źle zrobiłam?

Jattaveien - 2009-02-25, 18:03

bajaderko - podaj bezposredniego linka na Twoja stronke :->
Lily - 2009-02-25, 18:05

Jattaveien, bajaderka ma stronkę w podpisie
bajaderka - 2009-02-25, 22:10

gosia_w, teraz z racji niższych temperatur kiszenie będzie zachodziło wolniej....jeśli chcesz pszyspieszyć to możesz dodać bakterii kwasu mlekowego...no i trzymanie w cieple....
no i smak po ukiszeniu jest dla mnie super ...taki lekki posmak kefiru z nutą chrzanowo czosnkową..

Karolina - 2009-02-26, 10:22

Ja daję na kaloryfer i szybko się kisi :-)
kociakocia - 2009-02-26, 19:36

no dołączyłam do Was :-D sok z ogórków mam, migdały mam i biore sie za robotę :mryellow:
gosia_w - 2009-02-26, 20:14

bajaderka napisał/a:
gosia_w, teraz z racji niższych temperatur kiszenie będzie zachodziło wolniej....jeśli chcesz pszyspieszyć to możesz dodać bakterii kwasu mlekowego...no i trzymanie w cieple....
no i smak po ukiszeniu jest dla mnie super ...taki lekki posmak kefiru z nutą chrzanowo czosnkową..

Tzn. że u mnie się jednak nie ukisił. Spróbuję za jakiś czas jeszcze raz.

kociakocia - 2009-02-26, 20:29

gosia_w, a robiłaś dokładnie wg wskazówek?... oby mi sie ukisil :roll:
gosia_w - 2009-02-26, 20:35

Tak. Wydawało mi się, że jest wystarczająco ciepło, więc stał sobie w kuchni, a na ostatnie 3 godziny wstawiłam do piecyka po pieczeniu kotlecików jęczmiennych (myślę, że piecyk mial na początku ok. 30 st.). Zakwas mi rośnie w kuchni, więc wydaje się, że temperatura wystarczająca.
margot - 2009-02-26, 20:37

ja też jak Karolina zima trzymam na kaloryferze ,a latem robi się sam
zawsze się mi udaje

Karolina - 2009-02-26, 22:54

Gosia spróbuj po prostu z wodą, nie ma siły musi skisnąć :-)
kociakocia - 2009-02-27, 14:12

kupiłam do mojego 1szego twarożku wieczornego szczypior i rzodkiewkę, mam nadzieję, że mi to dzieło i wyjdzie i posmakuje, a jak nie to pomyślałam, że dodam pomidorów, cukinii, cebulę i zrobię... lasagne 8-)
p.s. czy twarożek po tych ok 8h trzeba od razu zjeść, czy on może w lodówce np. na rano zostac do sniadania?

dynia - 2009-02-27, 14:32

Zakupiłam własnie kilo eko nerkowców także też się skuszę na ten twaróg :-)

Bajaderko ja też Cię proszę o niezaniechanie z dodawania nowych przepisów,aktualnie potrzebuję inspiracji kuchennych a Twoje przepisy są naprawdę wyborne :-D

margot - 2009-02-27, 17:48

Tak Bajaderko ja też potrzebuje twoich przepisów prawie tak jak powietrza ;-)
a twarożek może postać w lodówce ,u mnie długo nie stoi -nie ma takich szans ale 1 dobę wytrzymywał :-)

kociakocia - 2009-02-27, 18:24

nie postoi w lodówce... spadł mi i wszystko sie potłukło :cry: :-/
gosia_w - 2009-02-27, 22:09

kociakocia napisał/a:
nie postoi w lodówce... spadł mi i wszystko sie potłukło :cry: :-/

próbujemy jeszcze raz? ja zamierzam, jakoś w przyszłym tygodniu.

kociakocia - 2009-02-28, 10:46

gosia_w, eh... spróbuję.. ale tym razem na nerkowcach ;-) moze one nie latają :-P
iris - 2009-03-01, 13:59

dołączam do grona fanów bajaderkowych przepisów :-D twarożek migdałowy jest wyśmienity! muszę jeszcze spróbować z nerkowców. kurcze, może jednak da się być wegan :-D
kociakocia - 2009-03-09, 10:44

dynia, mam pytanko, zrobiłaś juz z nerkowców może?
- 2009-03-22, 17:46

iris napisał/a:
dołączam do grona fanów bajaderkowych przepisów :-D
ja też :mryellow:

Robiłam juz obydwie wersje i ten z nerkowców wyszedł bardziej "kremowy" i lepiej "udawał" biały ser. Obydwa świetnie smakowały na kanapkach ze szczypiorkiem,czosnkiem i solą,a na to pomidor. Myślę,że ktoś mógłby się nabrać i nie domyśliłby się,że to nie ser :-P

kociakocia - 2009-03-22, 17:51

mi niestety w trakcie wszystko sie potłukło nie wiem wiec czy by mi smakowało, jedyne wrazenie w trakcie próbowania, to smak i zapach ogórka, który jakos mi przeszkadzał :-/ , ale może na finiszu serek zyskuje? :-D
w kazdym razie nex time zrobie z nerkowców

bajaderka - 2009-03-24, 00:30

kociakocia, to nie jest właśnie smak połączenia ogórka z orzechem, to musi się ukisić, może jak będzie ciepło w domku to spróbuj zrobić, nerkowce są bardzo mięciutkie, kremowe po namoczeniu, może ta druga wersja Ci bardziej podejdzie...no i teraz tak w sumie sobie myślę, że to może też zależy od wody po ogórkach....ja zawsze robiłam ze swoich ogórków, swoja kiszonka, wiem co tam wkładam, czy te kupne mają mniej kultur bakterii mlekowych...może to? ...robiłaś ze swoich?
kociakocia - 2009-03-24, 09:10

bajaderka, no właśnie to samo mnie nurtowało, bo to były kupne, na wiosne jak sie pokażą ogórasy to zrobie tak jak mówisz, z własnego soku i napewno na nerkowcach :-) , będzie okazja bo urodziny małej, w sumie z zaciekawieniem będę patrzyła jak goście jedzą mysląc, że to ser biały :-P
scharon - 2009-03-24, 13:38

Wlasnie przeczytalam watek -bede dzisiaj u rodzicow i wykradne sloik kiszonych ogorkow
dokupie migdaly bo ich nie mam i bede brac sie do pracy :)

powiedzcie ile tego wychodzi po przygotowaniu ??
moze zrobie najpierw z polowy porcji na probe......

ciekawa jestem bardzo efektu...

bajaderka - 2009-03-25, 15:32

scharon, nie wychodzi tego za dużo...przynajmniej dla nas...Jagoda mogłaby wszystko zjeść za jednym zamachem.. także nie rób z połowy ;-)
na mojej stronce internetowej zamieściłam ostatnio ser biały krojony i jaja wegańskie, które można zrobić właśnie z wykorzysyaniem twarożku orzechowego...na Wielkanoc będę to robiła...może ktoś skorzysta...

scharon - 2009-03-27, 09:06

Dziekuje Ci bardzo ,chetnie skorzystam z przepisow .Szkoda mi Filipa zeby patrzyl na stol i nie mogl polowy rzeczy zjesc :-/
U nas jak u nas ,cos tam wymysle ale do rodziny musze zabrac walówe dla niego :-)

Mam za niedlugo przyniesie mi ogorki ,to wieczorem namocze migdaly.

A czy tylko z migdalow mozna zrobic ten twarozek czy mozna zrobic na bazie innych orzechow oprocz nerkowcow ?? mam duzo laskowych ale nie wiem czy cos z tego wyjdzie

[ Dodano: 2009-03-27, 09:10 ]
A co to jest agar ?? i gdzie moge kupic ??
moze pytanie wydaje sie smieszne ,ale ja tutaj od niedawna jestem i jeszcze nie zalapalam wszystkiego :roll:
czy mleko kokosowe moze byc kupne czy mam zrobic sama ??

kociakocia - 2009-03-27, 09:19

scharon, hxxp://www.evergreen.pl/advanced_search_result.php?osCsid=31308582c3b0888149847c30119542ff&keywords=agar&categories_id=&inc_subcat=1&manufacturers_id=&pfrom=&pto=&dfrom=dd-mm-yyyy&dto=dd-mm-yyyy&button.x=0&button.y=0 agar ;-)

mleko kokos można kupić w sieciówkach i eko sklepach, ale możesz też sama zrobić :-)
tu różne mleka i potrawy hxxp://www.puszka.pl/do/search;jsessionid=7724282BBD32475ED5DDB9806909A42E
a tu mleczka wegańskie hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=230&postdays=0&postorder=asc&start=0

Kat... - 2009-03-27, 09:56

Zrobiłam wieczorem z nerkowców ale nie wiem czy ta ogórkowa woda była dobra bo ja z braku domowej kiszonki w sklepie z tego wielkiego kotła odlałam trochę. Bardzo dobry był z kiełkami i chlebem razowym. Wczoraj od razu po zrobieniu zjadłam prawie połowę :oops: i smakowało tak samo.
scharon - 2009-03-27, 10:18

Ja robie dla Filipka mleko kokosowo-owsiane i bardzo mu smakuje -
dziekuje za agar :) ciekawa czy u mnie w sklepie ze zdrowa zywnoscia kupie ?? musze isc na przeszpiegi

topcia - 2009-05-24, 22:43

Właśnie spróbowałam mojego twarożku z migdałów. Dobry :-) . ALe nie wiem, czy się ukisił czy nie. :-> Dobry, i tyle :-) . Jak poznać?
Jest cudownie puszysty :-D

Agnieszka - 2009-05-25, 09:51

popełniłam już kilka razy, mnie b smakował, vegan znajomemu także, niestety Adzie nie
Jagula - 2009-05-26, 20:11

Agnieszka napisał/a:
popełniłam już kilka razy, mnie b smakował, vegan znajomemu także, niestety Adzie nie
czasami dodaję również z pół wędzonego tofu- może taki podejdzie Adzie?
Agnieszka - 2009-05-26, 20:15

Jagula: dziękuję przetestujemy kolejnym razem znaczy po 1, po wypłacie
topcia - 2009-05-30, 02:03

bajaderka napisał/a:
bo on ma tak jak kefiry bakterie kwasu mlekowego,

no właśnie. W kapuście brakło soku, więc dodałam.... ale nie wiem czy to jest to samo :lol: bakterie z AC Zymes :lol: . Są to bakterie Lactobacillus acidophilus. Niech ktoś mądry się wypowie, czy jutro warto zaryzykować i spróbować serka. Ale wydaje mi się, że te bakterie też się nadają. Wrzuciłam 4 mld, a co tam, niech se jedzą :lol:

kocham_tramwaje - 2009-07-13, 13:25

zrobione :mryellow:
zanim wjechał na stół musiałam się ostro nagimnastykować, żeby Wala nie wsunęła całego :lol:
jest fantastyczny
bajaderko-ukłony. dzięki za przepis :***

agaB - 2009-07-14, 15:21

Szkoda, że nie mam słoika z ogórkami :-( , bo nabrałam dużej ochoty, ale kupie ogórki i jej ukiszę i będę cierpliwie czekać, aż się ukiszą :cry: Na pewno go zrobię.
A czy mogę użyć wody z kapusty kiszonej, bo tylko taką mogę dostać w sklepie.

bajaderka - 2009-07-15, 17:49

walaija, super, że Ci smakowało :-D
agaB, ja bym nie dodawała, ktoś pisał, że tak zrobił i wyszedł całkiem inny smak
topcia, ja chyba dawałam na forum przepis na kefir/ maślankę z nerkowców, właśnie wtedy używałam tych bakterii AC - Zymes

agaB - 2009-08-12, 23:24

Od tygodnia namiętnie robię twarożek, albo z migdałów albo z nerkowców. Jest przepyszny.
I całej rodzince smakuje.

Ka.ja - 2009-09-02, 22:54

przetestowałam twarożek z migdałów i z nerkowców - ten drugi o niebo lepszy, no i zdecydowanie mniej pracochłonny

a jak się na te twarożki położy pomidora czy ogórka albo doda szczypiorku - bajka!

dzięki bajaderko za inspirację!

w najbliższych dniach popełnię gryczaki chrupaki:)

gosia_w - 2010-01-26, 19:50

zrobiłam z nerkowców i tym razem mi się udał. Jest pyszny! Trzymałam przez kilka godzin w piekarniku z włączoną żarówką. Teraz wiem, że ten poprzedni mi się nie ukisił. Smak miał inny.
dżo - 2010-03-26, 20:11

Ten twarożek jest rewelacyjny! Zrobiłam dziś z nerkowców - zanim się ukisił Tymon mi sporo wyjadł, tak mu posmakował :-D . Bardzo się cieszę bo to wspaniała alternatywa almette chrzanowego ;-) .
zina - 2010-03-26, 21:56

Jutro pędzę po nerkowce.
Póki co migdały już się moczą :-)
Klarze nie podchodzą żadne pasty na pieczywo więc muszę spróbować tego wynalazku ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group