|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - ..pomidorków koktajlowych?
ań - 2008-08-25, 14:15 Temat postu: ..pomidorków koktajlowych? mamy teraz wysyp pomidorowy na działce i między innymi całe masy koktajlowych. Zastanawiam się czy oprócz jedzenia tak o i w sałatkach nadają się jeszcze do czegoś innego, np czy można z nich zupę zrobić?
dort - 2008-08-25, 14:23
ań jak najbardziej nadaja się do duszenia, gotowania i tym podobne - ja uwielbam robić z nich rózne sosy bo się szybko rozpadają i nie trzeba ich obierać ze skóry
puszczyk - 2008-08-25, 14:27
Nam na balkonie urosły aż dwa, więc nie mamy tego dylematu, no i do tego Kamil obiecał je Zuzi.
ań - 2008-08-25, 14:38
puszczyk napisał/a: | Nam na balkonie urosły aż dwa, więc nie mamy tego dylematu |
kamma - 2008-08-25, 15:15
...a u nas cała dżungla, więc bardzo się cieszę z powstania tego wątku
mizumo - 2008-08-25, 15:22
super smakują faszerowane
trzeba ściąć górę, wydrążyć delikatnie miąższ i faszerować pastą np. z soczewicy i cebuli, z ciecierzycy i kiszonego ogórka albo duszonymi pieczarkami z porem, marchewką i tofu ale wszystko musi być drobniuteńko posiekane
idealna przekąska na zimny bufet dla gości
PiPpi - 2008-08-25, 17:41
jeśli jecie jajka, w tym przepiórcze to zarąbiście dekoracyjna jest taka sałatka: jajka przepiórcze , oliwki zielone i czarne, i pomidorki wymieszane na półmisku polane winegretem na liściach sałaty
poza tym są idealne do koreczków
nitka - 2008-08-25, 20:18
pomidory koktajlowe wchodzą najpiękniej z ogórkiem kiszonym przy dobrej książce. mmmm, aż się zatrzęsłam na samą myśl
kofi - 2008-08-27, 13:42
Ja robię sok jak mam za dużo. Rozgotowuję, przecieram przez sitko i już. Jak chcę, żeby był gęsty, to gotuję dłużej, żeby odparowało. Acha i jeszcze lekko solę.
ulapal - 2008-10-04, 01:40
a znacie pomidorowe chipsy???
tylko trzeba mieć maszynę taką do suszenia grzybów np, dehydrator, bo w piekarniku to nie wiem czy wyjda.
no i zatrzęsienie pomidorów trzeba miec, bo dużo sieuzywa a wychodzi malo jedzonka.
pomidory w całości zmiksować w blenderze na puree.
wylewać na tacki dehydratora ani grubo ani cienko. i rownomiernie.
suszyć na nie wiecej jak 40stopni i min 12 godzin.
zreszta trzeba sprawdzić, jak łatwo odstają i się łamią jak andruty to gotowe.
uwielbiam. długo się czeka ale pyszne
autor przepisu \kate Wood
|
|