|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - zielonych pomidorów
majaja - 2008-08-27, 07:02 Temat postu: zielonych pomidorów Zostało mi z robienia sałatki ok. pół kilo zielonych pomidorów. Mam przepis na smażone w cieście, ale jakoś do końca nie mam przekonania. Ma ktoś lepszy pomysł?
mizumo - 2008-08-27, 07:57
może coś takiego?
zielone pomidory
bakłażan
oliwki
czosnek
oliwa z oliwek
sos sojowy
pieprz ziołowy, papryka słodka, bazylia
Bakłażana usmażyć, dodać pomidory (ale tak, aby się nie rozpadły) i oliwki, wycisnąć przez praskę czosnek. Przyprawić, skropić sosem sojowym i podać np. z ryżem.
puszczyk - 2008-08-27, 09:03
Jedyne co mi przychodzi do głowy do dżem z zielonych pomidorów który robiła moja babcia, ale z cukrem. Pyszny był. Niektórzy twierdzą, ż przypomina figowy.
Jakiś przepis znaleniony w sieci:
Dżem z zielonych pomidorów
1 2 3 4 5 (11 głosy) Składniki:
• 1 kg zielonych pomidorów;
• ½ kg cukru żelującego;
• 1 pomarańcza.
Wykonanie:
Umyć i zmiksować pomidory. Gotować ca 15 minut. Dodać startą drobno skórkę pomarańczową i cukier do żelowania.
Gotować, mieszając, ca 5 minut, Zdejmować łyżką drewnianą powstającą pianę.
|
|