|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Tofusernik
mizumo - 2008-08-28, 18:18 Temat postu: Tofusernik Tofusernik wegański czyli wersja zmodyfikowana sernika gotowanego mojej mamy
Najpierw spód, czyli kruche ciasto. Na dużą blaszkę potrzeba będzie:
3 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1/2 szkl. cukru (ja dodaję ksylitol)
zimna woda
Zagnieść szybko i do zamrażalnika na 15-20 min. Potem zetrzeć na wysmarowaną olejem blachę na tartce o grubych oczkach i upiec.
Teraz masa:
2 szkl. kaszy jaglanej
1/2 szkl. ryżu kleistego do sushi (można zastąpić ok. 4 łyżkami mąki ziemniaczanej, ale nie próbowałam - z ryżem wychodzi idealnie)
2 kostki tofu (ok 360 g)
sok z 1 cytryny
ok. 300-400 ml (puszka) mleka kokosowego
1/2 do 3/4 szkl. cukru czy inszego słodu
szczypta kurkumy
kawałek laski wanilii
rodzynki
Ugotować "wywar" z wanilii, następnie dodać kaszę i gotować. Kiedy wsiąknie cała woda dodać mleko kokosowe i sok z cytryny, cukier, szczyptę kurkumy i gotować na wolnym ogniu ok. 25 min (mniej więcej aby się rozgotowała). W drugim garnku ugotować ryż (też ma być b. miękki). Następnie połączyć kaszę z ryżem, dodać rozgniecione widelcem tofu i zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta to można dodać więcej mleka kokosowego/wody/innego mleka roślinnego np. sojowego. Na koniec wymieszać z rodzynkami i wyłożyć na spód. Udekorować płatkami migdałowymi (opcjonalnie jakimiś owocami np. brzoskwiniami) i zrobić polewę z mleka kokosowego i kakao.
Teraz do lodówki aby stężało najlepszy jest następnego dnia
Smacznego!
Karolina - 2008-08-28, 21:04
Brzmi pysznie:)
rebTewje - 2008-08-28, 22:45
sernik w wersji vegan konsumujemy raz na dwa miesiące, tuż przed wyjściem terminu tofu z kerfura wykupujemy go za bezcen i wcinamy pyszne ciacho (tofnik?) z ananasami, brzoskwiniami i kokowiórami. przepisu nie podam bo melcia robi ciacho na oko, jak ją istra nauczyła *tzn żeby na oko robić)
Kitten - 2008-08-28, 23:31
Reb, to daj przepis na oko Wymień przynajmniej składniki
A recepturę Mizumo wypróbuję na pewno, bo jest wielce kusząca
Humbak - 2008-08-29, 00:02
uhaha... sorki ale tofusernik kojarzy mi się tylko z filmem z sandrą bullock i hugh grantem w którym ona rozmawia z ojcem o słuszności wyborów i ten ojciec jej odpowiada pytaniem czy ona myśli że on naprawdę lubi ten sernik z tofu, bo on go je choć jest obrzydliwy ale uważa to za słuszne...
ale marzy mi się więc pewnie przepis wypróbuję
devil_doll - 2008-08-29, 00:46
Cudownie szukalam czegos podobnego i taka niespodzianka btw czy ktos z was wie jak zrobic sernik na zimno weganski ? cos takiego za mna chodzi ale w kwesti eksperymentow kulinarnych jestem porazka bez przepisu leze i kwicze
kitten przylaczam sie do twojej prosby
rebTewje - 2008-08-29, 07:41
Kitten napisał/a: | Reb, to daj przepis na oko Wymień przynajmniej składniki
|
tofu, cukier waniliowy, ananas w puszce krojony, wióry, mąka, woda. chyba wszycho, dopytam melcię
Martuś - 2008-08-29, 12:33
devil_doll, moim zdaniem efekt sernika na zimno daje kasza jaglana, ugotowana na mleku sojowym z dodatkiem jakiegoś tłuszczu, dosłodzona i po ugotowaniu zmiksowana ma gładko z truskawkami. Wkładasz taką masę do jakiejś formy i dajesz do lodówki, ona pięknie tężeje i w smaku do złudzenia przypomina sernik na zimno. Oczywiście możesz do tego dorobić jeszcze jakiś kruchy spód i polewę np.
mizumo - 2008-08-29, 12:55
devil_doll, do sernika na zimno możesz wykorzystać nawet ten przepis, dodając do masy agar
Humbak napisał/a: | bo on go je choć jest obrzydliwy |
Ona powinna odpowiedzieć: "Tato, grzeszysz".
U mnie duża blaszka zniknęła w 1,5 dnia
devil_doll - 2008-08-29, 13:22
martus mizumo dziekuje dzis bede dzialac heheheh
Humbak - 2008-08-29, 15:46
mizumo, no to mnie zachęciłaś... super!
devil_doll - 2008-08-30, 21:05
PYCHOTA
w wersji Martus PYCHOTA
z agar PYCHOTA
mizumo - 2008-08-30, 22:46
devil_doll, to ile tych ciast zrobiłaś?
Ale pychota - fakt
Lily - 2008-08-30, 22:46
devil_doll napisał/a: | PYCHOTA
w wersji Martus PYCHOTA
z agar PYCHOTA |
wyszły 3?
devil_doll - 2008-08-30, 22:59
Cytat: | devil_doll, to ile tych ciast zrobiłaś?
Ale pychota - fakt | 3
teraz leze i kwicze z przejedzenia \
Lily tak [/b][/quote]
martka - 2008-08-30, 23:22
devil_doll, szaleństwo
istra - 2008-09-01, 00:40
sernik moj na oko:)
dol: ze dwie szklanki maki, poltorej cokru, olej szklanka, mleko sojowe tyle, zeby masa byla plastyczna:)) no i ze trzy lyzeczki proszku do pieczenia oraz wiorki kokosowe zapiekamy ok 40 min,
gora: duza kocha tofu, dwie puszki ananasa, wiorki kokosowe, aaa dodac wode z jednej puszki tez, cukru do smaku, miksujemy,pieczemy okolo 30 min i juz
a sernik na zimno spod ciasteczka weganskie jakiebadz, na gore tofu i kostka kokosowa, taki tluszcz z kokosow, mozna znalezc w duzych sklepach, cukier, miksujemy mocno razem, do lodowki na dzien, i juz
frjals - 2008-09-05, 11:45
360 g tofu to w sumie? Czy każda kostka?
mizumo - 2008-09-06, 08:19
w sumie
frjals - 2008-09-06, 19:22
No dobra, próbujemy robić . Na jakiej blasze ty to robisz? , robię z połowy porcji i wydaje się dużo.
priya - 2008-12-27, 15:24
Martuś napisał/a: | devil_doll, moim zdaniem efekt sernika na zimno daje kasza jaglana, ugotowana na mleku sojowym z dodatkiem jakiegoś tłuszczu, dosłodzona i po ugotowaniu zmiksowana ma gładko z truskawkami. Wkładasz taką masę do jakiejś formy i dajesz do lodówki, ona pięknie tężeje i w smaku do złudzenia przypomina sernik na zimno. |
Kopię sobie powoli acz konsekwentnie w tej wegedzieciakowej kopalni przepisów i wiedzy wszelakiej i mię taka to wizyja sernika na zimno zaintrygowała mocno. Czy inne owoce, dajmy na to - maliny - nadałyby się równie dobrze co truskawki? Oczywiście temat nie na czasie, bo czas owoców sezonowych daleko za nami (lub przed nami , jak kto woli). Ale skoro już dokopałam się tutaj... Podpowiedzcie. Małż mój na truskawki uczulony...
|
|