|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - hash brown jak zrobić?
ewatara - 2008-09-06, 02:23 Temat postu: hash brown jak zrobić? Czy ktos zna przepisa na hash browny? podobne w smaku troche do naszych placków ziemniaczanych, chodzą i chodza za mną... mniam mniam maiam
Mieszkający w UK pewnie wiedzą o co mi chodzi
w skład wchodza ziemniaki, ale jakie? ugotowane wcześniej i czy tylko ziemniaki?
tu chyba jest przepis, hxxp://www.thriftyfun.com/tf494854.tip.html
ale mój angielski ...
ziemnaki chyba trzemy na tarce z duzymi oczkami, zostawiamy na noc, potem to gotujemy i co dalej ?
Jagula - 2008-09-06, 23:30
Zaczęłam tłumaczyć ale każdy przepis był inny (obierać ziemniaki lub niekoniecznie...podgotowywać lub zostawić starte na noc w wodzie itp)
Więc poszukałam inaczej :
Cytat: | Parmesan hash browns
coś w rodzaju olbrzymiego placka ziemniaczanego smile.gif
90 dkg ziemniaków zetrzeć na tarce (nie za drobno) i odcisnąć z wody.
Rozgrzać 1/4 szklanki oliwy na patelni i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule przyprawioną solą i pieprzem (3-4 min.)
Cebule dołożyć do ziemniaków (oliwę zachować na patelni) i dodać 20 gram parmezanu, wymieszać.
Na patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, rozgrzać ją i wyłożyć ziemniaczaną mieszankę, uklepać, przykryć i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem jakieś 10-12 minut.
Nastepnie używając talerza przewrócić na drugą stronę.
Podlać brzeg łyżką oliwy i smażyć kolejne 10 minut caly czas pod przykryciem.
Moja uwaga jest taka, że parmezan jest trochę za słabo wyczuwalny, ale to zależy od gustu. Nie mniej następnym razem podwoję jego ilość smile.gif
|
hxxp://81.168.237.9/index.php?showtopic=274]źródło
Generalnie ten placek ma być usmażony na chrupko z kawałków ziemniaków wymieszanych z podgrzanym tłuszczem.Wersji smakowych też jest mnóstwo (z cebulą, ziołami itd)
I co najdziwniejsze- ja na nic takowego tutaj nie trafiłam jeszcze
ewatara - 2008-09-06, 23:48
dzięki co prawda nie wygląda to jak tamte, które ja jadłam,
nie sądziłam, że ser tam jest , albo inna wersja, albo ja tego nie wyczułam ale spróbujemy, dzieki raz jeszcze
Jagula - 2008-09-06, 23:58
bo są też wersje bez sera
musisz chyba spróbować kilku wersji:
1.podgotowane ziemniaki w łupince zostawiasz na noc , rano obierasz , kroisz, mieszasz z ciepłym tłuszczem i smażysz
2.Trzesz ziemniaki (obrane lub nie obrane) zostawiasz je na noc w lodówce zalane wodą z sola i sokiem z cytryny, rano odsączasz i smażysz też z tym ciepłym tłuszczem
ja się jutro rozejrzę po okolicznych jadłodajniach i zobaczymy jak to wygląda w praktyce (nie ukrywam,że zaintrygowało mnie to na tyle,że sama też je przetestuje)
ewatara - 2008-09-07, 00:08
polecam, są pycha raczej nie za zdrowe bo smażone , ale pyszne u nas miały kształt małego trójkąta
Jagula - 2008-09-07, 00:47
ewatara no i przypomniało mi się ,że znam przecież prawdziwych brytyjskich kucharzy- oni wiedzą chyba najlepiej dopytam się, tak czy siak- pora na hash browns- zdrowe czy niezdrowe spróbować można!
Dominika - 2008-09-07, 11:11
Ewatara, jadłaś zapewne te klasyczne, bez sera i zapewne też bez cebuli. Takie właśnie trójkąciki. Ja się przyznam, że ich nie lubię...brrr, sa takie...tłuste
Jest podobna rosyjska potrwa, tarte ziemniaki, sól, pieprz, smażone na patelni, bezkształtnie tak. Też nie dla mnie.
Jagula - 2008-09-07, 21:48
Całkiem zdziczałam po dzisiejszych konsultacjach w sprawie hash brown...wychodzi na to,że każdy robi swoją wersję można je przyrządzić z kapusta i cebulą, można z czosnkiem itp itd- nie ma co ukrywać- to brytyjska odmiana placków ziemniaczanych tylko bez jaja i mąki
ewatara - 2008-09-17, 21:41
Dzięki jeszcze raz Jagula :)
|
|