|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Różne mąki
kofi - 2008-09-23, 13:20 Temat postu: Różne mąki Nie wiem, czy to właściwe miejsce, ale zupełnienie wiem, gdzie ten temat umieścić.
Uzbierałam sobie kolekcję róznych mąk - nie żadnych egzotycznych (oprócz kasztanowej ), tylko takie tam - kukurydziana, ryżowa, owsiana, itd. No i cały czas właściwie piekę na tej swojej ulubionej grahamce pszennej, bo nie wiem jakie właściwości - że tak powiem - fizyczne mają te różne mąki.
Kiedyś dodałam do bułeczek drożdżowych jaglanej - wyszły twarde - nie wiem, czy to od tej mąki? Nie wiem, czy jak dodam ryżowej nie będzie za bardzo kleiste ciasto, za gryczaną nie przepadam, kukurydzianą kiedys dałam o ciasta, tez jakieś twardawe było.
A może coś nie tak z proporcjami?
Zależy mi na tym, zeby zrobić drożdżowe bułeczki - daję takei Danielowi do szkoły - w miarę miękkie i pulchne, bo te z jaglaną jadł biedak, ale nie zdążył już zjeść owoców, bo tak długo
Ma ktoś jakąś ściągę z właściwości mąki?
Ania D. - 2008-09-23, 14:19
Kofi, z moich doświadczeń:
- jaglana jest rzeczywiście taka sucha, większa jej ilość zmienia smak i "wysusza" produkt. Ja daję ją np. do nalesników (maks 1/3 innych mąk, dobrze jest łączyć z gryczaną i owsianą), doskonała jest do chleba żytniego, powoduje, że nie jest on taki wilgotny. Ja daję też do mąki pszennej pełnoziarnistej, gdy robię ciasto na pierogi (1/3 ilości)
- gryczaną bardzo lubię, jest delikatna i daje pulchność naleśnikom. Robię ją zwsze z gryki niepalonej, z ciemnej ma bardzo intensywny smak. doskonała jest do nalesników (można robić naleśniki tylko z tej mąki, bez żadnych innych dodatków, można też łączyć ją z innymi), bardzo lubię dodawać do chleba, mam wrażenie, że chleby są wtedy bardziej chrupiące. Mozna dodawać ją do makaronu, pierogów (zwłaszcza pieczonych), ciast. Smaczne są ciasteczka słone z mąki gryczanej, dodaję wtedy trochę mąki pszennej pp
- owsiana - dobra do wszystkiego, do ciasteczek i ciast, do pierożków pieczonych (bardzo dobre sa pierożki pieczone, gdy łączy się mąke pszenną pełnoziarnistą i owsianą)
- ryżowa - można dodawać do nalesników, powoduje, że są one chrupkie. Robię czasem naleśniki tylko z ryzowej mąki, ale one inaczej się smażą (na początku ciasto na patelni wygląda jak gotująca się zupa), można więc dla ułatwienia łączyć ją z innymi mąkami, np. gryczaną, pszenna pp. Daję też ją czasem do racuchów (są bardziej kruche), trochę do chleba żytniego
- kukurydziana - jako dodatek do innych mąk, do pierogów, do nalesników etc
puszczyk - 2008-09-23, 14:37
Owsiana jest doskonała do robienia gofrów.
O kukurydzianej znalazłam:
Ze względu na wysoką zawartość skrobi, w mące kukurydzianej, bywa ona stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w którym nie pożądane jest wytworzenie siatki glutenowej np. w biszkoptach. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru.
Też używam jej do naleśników pół na pój z mąką pszenną (np. orkiszową).[/quote]
Z ryżową mam najmniej doświadczenia, wiem na pewno, że ciasto z samej ryżowej mąki jest twarde.
Lily - 2008-09-23, 15:52
Z owsianej będzie dobry piernik - z miodem i bananami
kofi - 2008-09-24, 08:49
Dziękuję dziewczyny, o to mi chodziło.
Fajnie, że jaglaną można dać do chleba, bo ona ma fajny smak, tylko chyba przesadziłam z ilością w tych bułeczkach.
Agnieszka - 2008-09-24, 18:15
przy pieczeniu chleba z mąk bezglutenowych u mnie sprawdzało się dodawanie gluta z siemienia, wypiek nie wychodził taki suchy
Karolina - 2008-09-24, 19:06
Kofi - z kukurydzianej (trzeba wcześniej ugotowac) można zrobi tortillę.
ropuszka - 2013-01-12, 19:37
odkopuję temat bo mam paczkę mąki orkiszowej grubomielonej i nie mam pojęcia co z nią zrobić, bo jest taka gruba
MartaJS - 2013-01-12, 19:38
ropuszka, pomieszać z białą? I wtedy wszystko
ropuszka - 2013-01-12, 19:43
MartaJS napisał/a: | ropuszka, pomieszać z białą? I wtedy wszystko |
czyli po trochu do wszystkiego aż się skończy
dziękuję
(kupiłam przez przypadek i mi miejsce w szafce zajmowała )
Mnemozyne - 2013-01-12, 20:48
Ja to i bez mieszania używam jej do wszystkiego, ale to takie zboczenie, bo to moja ulubiona mąka...
Lily - 2013-01-12, 21:03
Gruba to na chleb...
puszczyk - 2013-01-12, 22:33
Właśnie zrobiłam z takiej babeczki.
go. - 2013-01-13, 14:03
dorzucę do listy najróżniejsze pierogasy, i na słodko, na pikantnie, a i kwaśno;)
|
|