wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto dyniowe z rodzynkami

puszczyk - 2008-09-24, 11:20
Temat postu: Ciasto dyniowe z rodzynkami
3 szklanki mąki (piekłam na orkiszowej)
3 szklanki startej na duzych oczkach dyni
3/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
1/3 szklanki słodu ryżowego
cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa
3/4 szklanki rodzynek
100 g daktyli rozgotowanych w niewielkiej ilości wody
garść pestek słonecznika

Wszystko wymieszać i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i następne 20 minut do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (musi być suchy).
Pyszne, wilgotne ciasto. :-)

maga - 2008-09-24, 11:24

ooo, fajnie. Właśnie chodziło za mną ciasto dyniowe :mryellow: Nigdy nie robiłam, a coś mam ochotę pokombinować z dyni. Czy słód jest konieczny? Słodkość rodzynek i dyni nie wystarczy? Jakoś nie mam skąd zdobyć a nie chcę używać cukru.
puszczyk - 2008-09-24, 11:38

maga, myślę że rodzynki wystarczą.

euridice, zupełnie nie mam doświadczenia z prodiżem. :roll:

kofi - 2008-09-24, 11:45

euridice a ja bym winiła właśnie prodiż, mnie zawsze wychodzi z sodą.
W tym prodiżu to grzeje chyba tylko od góry?
Fajne to ciasto, właśnie kończymy dynię, może starczy. Jak nie, to zrobię babeczki.
Słód ryżowy muszę kupić, różni się od jęczmiennego w smaku?

puszczyk - 2008-09-24, 11:55

Według mnie jęczmienny jest lekko gorzkawy, ale spokojnie możesz go dodać zamiast ryżowego.
Kamm - 2008-09-24, 12:00

Fajny przepis . Jesli uda mi się skladniki zdobyc dzis to będę piekla dzis , jesli nie to na dniach ! :-)
puszczyk - 2008-09-24, 12:07

Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. :mrgreen: Ale serio było przepyszne, w tym tygodniu na pewno upiekę znowu.
kofi - 2008-09-24, 12:21

puszczyk napisał/a:
Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. :mrgreen:

:lol:

Agnieszka - 2008-09-24, 18:09

fajny przepis jak przyjadą dynie będą próby :-)

ja mam prosty, gazowy piekarnik i trudno w nim ustawić temperaturę, ostatnio piekłam w prodiżu samosy i wg mnie wyszły fajniejsze niż z piekarnika

co do słodzenia wg mnie sprawdzą się namoczone zmiksowane daktyle lub miód (dla tych co używają)

Kamm - 2008-09-25, 07:25

euridice napisał/a:
To chyba nie wina prodiża (piekarnika nie posiadamy), raczej tego, że ciasto po prostu nie wyroslo, tzn. że soda nie zadziałała. Miał ktoś podobny problem?


euridice, mi tez przewaznie nie wyrasta nic ;-) Tez nie mam piekarnika takiego z prawdziwego zdarzenia , kuchnie mam tak malutką ze sie nie zmiesci .. mialam do wyboru prodiz albo taki maly przeosny piekarnik hxxp://allegro.pl/item440389789_34l_duzy_solidny_piekarnik_mpm_kth34_rozno.html no i wybralam ten piekarnik mpm , tylko niestety lipa z nim jest poniewaz w takim malym piekarniku jesli sie chce grzac za jednym razem gore i dol to grzalki są za blisko blaszki i zaraz po kilku minutkach pali sie i gora i dol .. Wiec musze tak kombinowac najpierw z dolem , potem z gora ( lub na odrot ) i przekladac wysokosci ;-) Ja winie wlasnie ten piekarnik przez to ze nic nie wyrasta ;-)

Wczoraj dyniowe tez nie wyroslo ;-) Jakiej wysokosci wsadzilam , takiej wyjelam , na dodatek sie troszke spalilo ;-) Ale pomio tych minusow bardzo nam smakuje ! :-) Smak idealny !

Robilam z mąki razowej 2 szkl i 1 szkl orkiszowej
Slod mialam jęczmienny
Do ciasta dodalam pulpy bakaliowej ( namoczone ; rodzynki , daktyle , morele , pokrojone w drobne kawaleczki ) razem ok. 2,5 kubka
Z przypraw dalam tylko cynamon

To chyba tyle zmnian ;-) Ciasto w smaku pyszne !

zojka3 - 2008-09-25, 08:14

Z sodą miałam wręcz odwrotne doświadczenia :shock: Ciasta dziko wyrastały a mi pasują niższe 8-) Z proszkiem, owszem, wiele zakalców wyszło ale z sodą zawsze było ok.

A ciasto zrobię napewno, tego mi było trzeba!

puszczyk - 2008-09-25, 08:42

Kamm napisał/a:
To chyba tyle zmnian

I tak trzymać, niech żyje improwizacja. :lol:
Kamm napisał/a:
Ciasto w smaku pyszne !

:-D

maga - 2008-09-26, 09:12

Dynia kupiona, mąż nawet dał sie namówić i to on będzie dziś ciacho piekł :-P Już sie doczekać nie mogę!

[ Dodano: 2008-09-27, 17:54 ]
Coś mi nie wyszło :-/ Ładnie wyrosło , potem jak zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia opadło. Poza tym wyszło mi coś w rodzaju puddingu, nie ciasta :-( Nie wiem, gdzie tkwił mój błąd... Zrobiłam z mąk - owsianej, żytniej i pszennej (razowe), zamiast słodu dałam więcej rodzynek i pół szklanki pulpy z namoczonych rodzynek. w piekarniku siedziało chyba z godzinę... W smaku jest fajne, ale chyba mojej rodzinie nie zabradzo odpowiada konsystencja. Wsadziłam jeszcze na jakiś czas do piekarnika, może treochę podeschnie....

Czy istotne jest jak drobno dynia była starta? Ja starłam na grubych oczkach, ale to chyba nie jest powód...

[ Dodano: 2008-09-28, 11:59 ]
Poprawiam się - wyszło, wyszło! :mryellow: Jest przepyszne! A raczej było, bo rodzinka jak się dorwała, to został maleńki kawałeczek na dziś. Siedziało w piecu chyba 2 razy tyle ile powinno i konsystencją zaczęło przypominać ciasto. Do następnego dodam troche mąki jaglanej i orzechy
Oj chyba szybciutko będzie ten następny raz :mryellow:

kofi - 2008-10-01, 09:29

U nas wyszło wspaniałe, puszyste, wilgotne, szybko znikło. :mrgreen:
Moja modyfikacja polegała tylko na uzupełnieniu niedoboru dyni marchewką, (gdzieś z pół szklanki) i dodaniu świeżych daktyli (10 szt.). Mąkę dałam orkiszoą i trochę grahamki. I zrobiłam polewę z oleju kokosowego, ksylitolu i kakao, wszystko nią ostatnio oblewam. :->
Przepis wydrukowałam 2 koleżankom, bo były mocno zainteresowane, więc też pewnie wypróbują. Także Puszczyku nie stresuj się bo hit zapodałaś. ;-)

puszczyk - 2008-10-01, 10:59

Uffff. 8-) Super. :-D
Myślę, że dopiszę te daktyle do przepisu, bo ja też dodałam i jest lepsze.

maryczary - 2008-10-13, 12:25
Temat postu: Re: Ciasto dyniowe z rodzynkami
puszczyk napisał/a:
Pyszne, wilgotne ciasto. :-)
A mi nie wyszło. Jest wilgotne ale bardzo czuć mąkę (niestety tylko zwykłą białą miałam) i jakoś tak surowo smakuje. Nie dodałam słodu bo nie mam ale resztę zgodnie z przepisem. Nie wiem dlaczego nie wyszło.
A pieczesz to ciasto na termoobiegu czy góra-dół?

puszczyk - 2008-10-13, 12:42

Mam piec elektryczny z funkcją pieczenia tylko od góry.

maryczary, może powinno być gęstsze, albo dłużej pieczone?
Zauważyłam, że są różne odmiany dyni, jedne bardziej wilgotne, inne mniej. Konsystencja ciasta przed upieczeniem jest jak tzw. gęsta śmietana.

kofi - 2008-10-14, 08:40

Moja koleżanka zrobiła to ciasto juz 2 razy i była zachwycona - nawet jej synek - "słynny olsztyński niejadek" - jak go nazywamy, wcinał aż miło.
Zrobiła dokładnie wg przepisu, ze słodem ryżowym i mąką orkiszową. :-)

maga - 2008-10-14, 09:55

No moje po wyjęciu z piekarnika też nie wyglądało jak ciasto, raczej jak pudding, ale dopiekłam go jeszcze (praktycznie piekło się 2 razy dłużej niż w przepisie) i było super! Zniknęło w mgnieniu oka nawet w ustach bardzo słodyczolubnej 13-latki :-)
Aha, jak pisałam wcześniej, nie dałam słodu tylko pół szklanki namoczonych i zmiksowanych rodzynek.
Muszę się znów w dynię zaopatrzyć :mryellow:

magcha - 2008-10-17, 13:38

Pyszne! Piekłam tak jak podano w przepisie i ciasto było zwarte. Bardzo dobre, dzięki z przepis! :-D
YolaW - 2008-10-26, 23:32

Oj mam smaka :) Chyba jutro wybiorę się do sklepu po składniki :)
kofi - 2008-10-27, 11:49

Weszłam, żeby skopiować przepis dla kolejnej koleżanki.
Puszczyku zarobiłabyś, gdybyś pobierała opłatę licencyjną :-)

puszczyk - 2008-10-27, 11:59

:lol:
Malinetshka - 2008-10-29, 16:29

Właśnie upiekłam i.... pożeeeram :mrgreen: pyszne ciacho, puszczyku! :) Dzięki :*
maga - 2008-10-29, 17:52

A ja dziś buraczano - marchewkowe adrianne. Super! Zmodyfikowałam tylko troszkę - zamiast cukru dałam pół szklanki zmiksowanych rodzynek i garść suchych rodzynek. Rodzinka już się z ciachem uporała :-)
hezer - 2008-10-30, 18:26

dynia ma być starta na dużych czy małych oczkach? starłam na małych i wyszła mi taka kluska dyniowa + dyniowa woda..., mam to odcedzić czy użyć razem z wodą?
maga - 2008-10-30, 19:16

ja scierałam na dużych i nic nie odcedzałam. Ale moje musiałoi siedzieć w piekarniku 2 x dłużej, bo po normaslnym czasie miało konsystencję puddingu.
hezer - 2008-10-31, 09:36

Dzięki maga:)

[ Dodano: 2008-10-31, 17:18 ]
kofi napisał/a:
I zrobiłam polewę z oleju kokosowego, ksylitolu i kakao, wszystko nią ostatnio oblewam. :->

kofi, czy możesz podać przepis?

kofi - 2008-11-01, 09:32

Łyżkę kakao i łyżkę ksylitolu rozcieram z małą (1-2 łyżki) wody, dodaję olej kokosowy 1-2 łyżki (tak na oko), stawiam na gaz, czekam aż sie stopi i woda odparuje i jak już całkiemładnie wygląda wylewam na ciasto. To się nie robi takie całkiem twarde, ale jest dobre i fajnie pachnie.
hezer - 2008-11-02, 13:26

dzięki, jak się zaopatrzę w ksylitol to wypróbuję :)
martina29 - 2008-11-22, 13:24

w koncu udalo mi sie kupic kawalek dyni (miejmy nadzieje ze starczy ok 1,7 kg?) :)

tylko tak sie zastanawiam na jaka forme to jest? tortownica czy taka prostokątna blaszka?

Martwie sie tez ta soda, bo nigdy mi ciasta nie wyrastaja jakos odkad jajek nie dodaje.. w jakiej kolejnosci mam te skladniki dodawac i sode, zeby efekt spulchnienia i wzrostu uzyskac?

nie chcialabym zepsuc tego ciasta, mam piekarnik elektryczny, z mozliwoscia pieczenia gora+dół, lub tylko gora, tylko dół, albo termoobieg. Prosze o jakies praktyczne rady.
Acha slodu nie udalo mi sie kupic wiec pewnie dam rozgotowane daktyle.

Zastanawialam sie tez czy nie moznaby tej dyni wpierw podgotowac i zmiksowac, a potem dodac ( obilo mi sie o uszy ze ponoc tak mozna, ale nigdy nei probowalam sama).

Silverka - 2008-11-23, 11:40

wlasnie sie ciasto piecze, wyglada smakowicie :mryellow:

martina

tylko tak sie zastanawiam na jaka forme to jest? tortownica czy taka prostokątna blaszka?

Martwie sie tez ta soda, bo nigdy mi ciasta nie wyrastaja jakos odkad jajek nie dodaje.. w jakiej kolejnosci mam te skladniki dodawac i sode, zeby efekt spulchnienia i wzrostu uzyskac?


dodaj w takiej kolejnosci w jakiej sa w przepisie, drugi raz mi w koncu wyszlo normalne ciasto a nie zakalec. Sode dodaj w srodku przepisu by potem latwiej bylo wszystko rozmieszac ;) wszystko jest napisane dokladnie ;) pozdr

pycha ciasto ;)

puszczyk - 2008-11-23, 12:23

martina29 napisał/a:
tylko tak sie zastanawiam na jaka forme to jest? tortownica czy taka prostokątna blaszka?

Piekę na prostokątnej.
Mieszam wszystko razem.
Obawiam się, że podgotowanie dyni może spowodować, że ciasto będzie bardziej wilgotne i może być zakalec. Te wiórki dyni trzymają to wszystko w kupie.
Powodzenia. 8-)

maga - 2008-11-23, 13:27

A ja piekę w okrągłej i myślę, że forma nie ma tutaj znaczenia. Najważniejszy jest smak :mryellow: Znów mi ochoty narobiłyście. Dobrze, że mam w domu kawałek dyni :mryellow:
szo - 2009-10-26, 20:17

puszczyk, piekarnik się nagrzewa 8-) a ciasto czeka na włażenie a ja bardzo ciekawa efektu jestem :-D
puszczyk - 2009-10-26, 20:30

Trzymam kciuki. 8-)
szo - 2009-10-27, 10:40

no pycha wyszło, dzięki za przepis :-D
LucySky - 2009-10-29, 23:27

Bardzo fajne to ciasto. Łatwo się robi i świetnie smakuje. Dzięki za przepis. :-D
puszczyk - 2009-10-30, 10:57

Jeśli tak polecacie to muszę je znowu upiec. :-D
szo - 2009-10-30, 10:59

sezon w pełni to do dzieła :-)
notasin - 2009-10-30, 17:11

puszczyku, ciasto jest przeboskie :D i jakie szybkie i proste do zrobienia! :D dziekuje :)
gemi - 2009-12-01, 12:12

wyszło pyszne, znikało z prędkością ponaddźwiękową 8-)
Dzięki, puszczyku!

puszczyk - 2009-12-01, 13:50

:-D
gemi - 2009-12-01, 14:10

Robiłam już 2 razy (2. raz z karobem) - przy najbliższej dostawie dyni zrobię kolejny :-)
kofi - 2010-08-25, 12:19

Proszę państwa przypominam o tym pysznym cieście, niech wisi wyżej, bo dziś się trochę naszukałam. Dynie dojrzewają :-) Myślałam, że zaraz zrobię, ale mam za mało oleju, więc dopiero po południu. :mryellow:
szo - 2010-08-25, 20:32

kofi, dzięki za przypomnienie :-) właśnie zakupiłam dyniacha i będzie inspiracja
maryczary - 2010-08-26, 08:32

szo napisał/a:
kofi, dzięki za przypomnienie :-)
dołączam się do podziękowań i dziś lub jutro piekę ciasto :)
kofi - 2010-08-26, 11:04

No właśnie Danielik tłumaczy ojcu, któy mu kroi to ciasto, że "jeszcze nie moz bo nei jadł śniadania" :lol:
Dodam, ze dzisiaj oblałam gorzką czekoladą i jest 100% wegan. Cholera, szkoda, że tak poźno się dowiedziałam o tej akcji sprzedaży ciast na zwirzątka w Wwie, mogłam upiec i wysłać. :-(

szo - 2010-08-26, 11:51

a od wczoraj mam jeszcze większą inspiracją ponieważ gościmy u siebie vegan - serba :-)
Katioczka - 2010-08-26, 12:59

upiekłam-wyszło aromatyczne i mało słodkie, czyli dokładnie takie jak lubię.
Niestety nieziemsko kruszy się przy krojeniu...u Was też tak?

maga - 2010-08-26, 14:46

Katioczka, ja od jesieni nie piekłam, ale z tego co pamiętam, było raczej mokrawe i zwięzłe
gemi - 2010-08-26, 15:19

Katioczka, moje podobnie jak u magi raczej zwięzłe i wilgotne.

... i również pyszne :-D

kofi - 2010-08-26, 16:15

Moje się nie kruszy, za to pestki słonecznika ufarbowały mi się na zielono. Pamiętam, ze rok temu koleżanka piekła ze słonecznikiem i też miała zielony (niektórzy myśleli, że to pietruszka :lol: ).
bronka - 2010-08-26, 16:19

kofi, mi też się robi zielony :-D
szo - 2010-08-26, 18:45

bronka, kofi, za jakieś 20 min. wyjmuje je z pieca i sprawdzę później czy tez mam zielone :-) bo jakoś z poprzedniego razu nie pamiętam

[ Dodano: 2010-08-26, 22:22 ]
ha ha ha a jednak :-D zielone

agaB - 2010-09-06, 23:39

a u mnie w kuchni leży dynia i tak zastanawiałam się co z nią zrobić. I już wiem.
Dzieki za pomysł. Jutro upiekę ciasto :-D

maryczary - 2010-09-07, 09:41

Upiekłam - pychota :)
priya - 2010-09-30, 20:18

Ja też dziś upiekłam. Wszyscy chwalą :-D
gosia_w - 2010-09-30, 21:16

Mam piękną 3 kilogramową dynię. Kiedy ją rozkroję, zrobię też to ciasto. Mam pytanie - czy ktoś robił na proszku, a nie na sodzie? Ja sody strasznie nie lubię.
maryczary - 2010-10-01, 11:34

gosia_w, ja piekłam pół na pół bo mi sody nie wystarczyło i chyba normalne wyszło. Następnym razem dam sam proszek bo mam dużo :)
gosia_w - 2010-10-07, 16:31

Dzięki puszczyku za genialny przepis! Ciasto jest idealne!
Nie mam zakalca! Piekłam wg przepisu, tylko sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia. Dla mnie ciut za słodkie, ale to łatwo na przyszłość zmienić. Mi ciasto wyszło bardzo, bardzo gęste, ciężko było wymieszać i przełożyć do formy. Upiekło się w 40 minut. Słonecznik nie jest zielony ;-) Nie kruszy się przy krojeniu. Na górze jest takie fajne, chrupiące. Mmmm... Zjadłam już 3 kawałki, chociaż dziś miały być tylko warzywa z jaglanką (antychorobowo).
To ciasto zainspirowało mnie do przemyśleń o moich innych ciastach, czytaj: wegan-zakalcach.
1. gęstość ciasta znacząco różna od tej, do której przywykłam
2. może kluczem jest też sposób pieczenia - 200 stopni, potem mniej, żeby się nie spaliło.
Będę eksperymentować z innymi ciastami w tym kierunku.

Dziecko odmówiło zjedzenia, bo znalazło kawałek dyni :-/ No nic, ja zjem chętnie :-D

excelencja - 2010-11-07, 16:44

moje siedzi w piecu już godzinę i 15 minut i jeszcze nie jest dobre
puszczyk - 2010-11-08, 09:43

gosia_w, :-D
excelencja, i jak, i jak?

dżo - 2010-11-21, 13:53

Pyszne! Upiekłam o 11 , połowy juz nie ma :mryellow: .
Posypałam mrożonymi borówkami, mniam:
hxxp://img547.imageshack.us/i/memov.jpg/]

gemi - 2011-03-05, 10:53

mam bardzo dobrze przechowaną dynię i nie zawaham się jej (z)użyć :-D

bo puszczykowy przepis od dawna mam w sprawdzonych

gemi - 2013-01-30, 12:00

jak to możliwe, że od prawie 2 lat nikt nie zajrzał do tej pyszności? PODBIJAM
Tato wczoraj przyniósł mi pół obranej dyni. No i zgadnijcie, co zrobiłam w pierwszej kolejności? :mryellow:

Tanpopo - 2013-01-30, 18:42

Czy przed zmianą temperatury ciasto należy wyjąć z piekarnika, czy to po prostu zależy od sprzętu? ;3
Lily - 2013-01-30, 18:43

Tanpopo napisał/a:
Czy przed zmianą temperatury ciasto należy wyjąć z piekarnika, czy to po prostu zależy od sprzętu? ;3
Moim zdaniem po prostu zmniejszyć temperaturę ;)
gemi - 2013-01-30, 18:47

ja nie wyciągałam i to wyszło zdecydowanie na dobre temu ciastu.

Na kilka prób pieczenia wszystkie udane (tym razem z orzechami włoskimi i mąką pszenną - biała i grahamka pół na pół)

gemi - 2013-10-03, 17:53

znów kupiłam dynię 8-)

Tym razem planuję zrobić na wierzch krem a'la serowy coś na kształt masy z tofu i jaglanki jak dohttp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2102&highlight=seromakowiec]seromakowca[ /URL] Ani D. Dam znać po weekendzie, czy i jak wyszło.

gemi - 2013-10-08, 20:05

połączenie całkiem smaczne. Masę z seromakowca nieco zmodyfikowałam - myślę, że mogłaby być bardziej kwaskowa. Następnym razem dodałabym do niej sok z całej cytryny. Całość "pokropiłam" rozpuszczoną czekoladą.
wegankawkuchni - 2013-10-14, 20:52

ale kusicie! chyba zrobię na weekend :)
-kreska- - 2013-10-18, 17:42

Wymieniłam kardamon na goździki i wyszło wyśmienicie :-D
koko - 2013-10-30, 15:02

Kurczę... trochę się boję upiec to ciasto, bo wyniki jak czytam są skrajnie różne - od całkowitej klapy, po mega pychotę.
emio - 2013-12-10, 01:13

Spróbuj i powinno Ci wyjśc jeśli nie za pierwszym to za drugim ;)
nieznajowa - 2015-01-07, 20:11

piekłam ok 0 min i nadal jest bardzo wilgotne. No i niestety ktoś dał komentarz, ze za słodkie wiec dodałam mniej syropu z agawy (słodu ryzowego nie mam) i w ogole nie jest słodkie. Na pewno dużo zależy od dyni. Moja jakaś mało słodka jest.
seminko - 2015-01-09, 01:11

nieznajowa napisał/a:
piekłam ok 0 min i nadal jest bardzo wilgotne

Się nie dziwię...;)

nieznajowa - 2015-01-11, 19:45

seminko napisał/a:
nieznajowa napisał/a:
piekłam ok 0 min i nadal jest bardzo wilgotne

Się nie dziwię...;)
:mrgreen: 70 miało być :lol:
Czarowniczka - 2015-03-08, 22:49

Bardzo lubię to ciasto. Mi jakoś wygodniej się robi jak połączę w jednym pojemniku mokre składniki a w drugim suche następnie wszystko połączę. Ostatnio miałam za dużo marchwi i użyłam jej zamiast dyni - ciasto wyszło równie pyszne. Porównując czas pieczenia to dyniowe rzeczywiście jakoś dłużej mi się piecze niż w przepisie - marchewkowe szybciej się upiekło. Zresztą ciasto najbardziej mi smakuje na drugi dzień.
Czarowniczka - 2015-03-08, 22:55

Tylko marchew starłam na cienkich oczkach.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group