|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Niby-nutella z węgierek
dort - 2008-09-24, 12:15 Temat postu: Niby-nutella z węgierek ostatnio wypróbowaliśmy przepis z poradnika domowego i chociaż nazwa moze kojarzyć się mało ciekawie to jednak efekt końcowy jest przepyszny - Oskar krzyczał że za dużo przekładam do słoików i on przez to będzie miał za mało do wyjadania
przepis rzecz jasna odrobinę przerobiłam, a raczej odcukrzyłam
3kg wegierek
10dag kakao (najlepiej decoMorreno - tak sugeruja autorzy)
10 daktyli
śliwki umyć,usunąć pestki i tu są dwie szkoły - można je od razu przemielić np. w maszynce do mięsa, lub zrobić tak jak ja i zapakować je do gara, a jak juz będą dość miękkie potraktować blenderem
śliwki razem z daktylami smażyć na małym ogniu 2 godz., co jakiś czas mieszając
na koniec dodać kakao (powoli dodawać i próbować, żeby nie wyszło zagorzkie) -wymieszać i jeszcze 5-8min. smażyć
gorąca masę przekadać do słoików i pasteryzować 15min.
ja w sobotę kupuje jeszcze węgierek, bo wyszło nam tego tylko 7 słoików
kamma - 2008-09-24, 12:51
bardzo ciekawy przepis. Dlaczego, dlaczego już mi się śliwki skończyły?!
Nawiasem, robiłam w tym roku powidła ze śliwek baaardzo dojrzałych, takich już gdzieniegdzie pomarszczonych. W ogóle dosładzać nie trzeba! W tym przypadku pewnie podobnie.
dżo - 2008-09-24, 12:55
Kilka dni temu koleżanka wspominała mi o przepisie na powidła z dodatkiem kakao, jakoś mnie on nie przekonał ale skoro dort, wypróbowałaś i się sprawdził to zrobię kilka słoiczków .
puszczyk - 2008-09-24, 13:05
Ciekawe jak smakuje z karobem? Ale z kakao też spróbuję. Mniam.
dort - 2008-09-24, 13:11
kamma - w tej gazecie jest równiez przepis na powidła bez cukru i tam jest zaznaczone, że do tego potrzeba takich właśnie pomarszczonych na końcach węgierek
dżo - u mnie wczesniej robiła wg tego przepisu bratowa, ale ona dawała cukier tak jak w oryginale i tez mnie od tego odrzuciło jak powąchałam, jednak przemyślałam sprawe i postanowiłam zaryzykować i zrobić własną wersję
puszczyk - myśle,ze z samym karobem to już nie byłoby to samo, ale mix karob i kakao mozna spróbować
Ewa - 2008-09-24, 15:52
dort napisał/a: | 10dag kakao (najlepiej decoMorreno - tak sugeruja autorzy) | Myślisz, że można by zastąpić karobem?
puszczyk - 2008-09-24, 16:24
Ewa, a czytałaś dwa poprzednie posty?
Ewa - 2008-09-24, 16:29
puszczyk napisał/a: | Ewa, a czytałaś dwa poprzednie posty? | No tak U mnie to tak jest, że pootwieram wszystko w nowych oknach i czytam po trochę jak mam chwilę. W ten sposób odpisuję nie widząc nowych postów
puszczyk - 2008-09-24, 17:16
Tak tez sobie pomyślałam.
dżo - 2008-09-24, 17:23
Moja nutella się już smaży
Agnieszka - 2008-09-24, 18:01
a u mnie resztka wolnych śliwek więc przepis przetestuję
dżo - 2008-09-24, 18:39
zrobiona, wyszła pyszna , dort, dzięki za przepis
margot - 2008-09-24, 20:10
dżo napisał/a: | zrobiona, wyszła pyszna , dort, dzięki za przepis |
z kakao czy karobem?
k.leee - 2008-09-24, 23:52
dżo napisał/a: | zrobiona, wyszła pyszna | ...jak nutella?
Przepis brzmi genialnie i prosto. Wypróbuję jak mi starczy sił i czasu
dżo - 2008-09-25, 07:30
margot, z kakao,
k.leee napisał/a: | ...jak nutella? | trudno powiedzieć, nie jadam nutelli ale dziś przyniosłam do pracy aby "znawcy" nutelli posmakowali i ocenili
dort - 2008-09-25, 08:04
a co macie przeciwko kakao, że tak bardzo chce podmienić je karobem
dżo ciesze się, że Ci smakuje
puszczyk - 2008-09-25, 08:43
Kakao to przecież narkotyk.
Ewa - 2008-09-25, 13:11
dort napisał/a: | a co macie przeciwko kakao, że tak bardzo chce podmienić je karobem
| U mnie chłopcy na kakao uczuleni, a karob mogą.
Marcela - 2008-09-25, 14:32
dort napisał/a: | co macie przeciwko kakao |
Dla dzieci raczej niewskazana jest teobromina
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Teobromina
dort - 2008-09-25, 15:32
Marcela przeczytałam i poza info,że jest szkodliwa dla zwierząt (bo nie sa w stanie jej prawidłowo "przetwarzać") nie znalazłam nic o przeciwskazaniach dla ludzi lub dzieci
Ewa rozumiem mozesz sprobowac, wiec z tym karobem, ale na wszelki wypadek zrobiła bym próbę na niewielkiej ilości (kiedyś wlasnie zrobilam tak ciasto,że zastapilam kakao, a raczej czekolade karobem i wyszedł smaczny)
Marcela - 2008-09-25, 23:05
dort, szkoda, ze nie doczytałaś do końca Pobudza czynnośc serca, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa na aktywność nerwu błędnego. Ogólnie ma działanie podobne do kofeiny, tylko nieco słabsze. Pies ważący 25 kg może zdechnąć po zjedzeniu 2 tabliczek czekolady. Dla mnie to brzmi przekonywująco. Nie wierzę, ze jeśli coś jest trucizną dla zwierząt to jest zupełnie bezpieczne dla dzieci. No ja w kazym razie wybrałam karob.
dżo - 2008-09-26, 08:31
Marcela, zgadzam się, ze kakao to używka i należy być z nią ostrożnym ale jeśli dziecko zje jedną kanapkę z taką niby-nutellą to kakao jest tam w śladowych ilościach i nie nie wpłynie zasadniczo na zdrowie,
jeśli zachowuje się umiar to i kakao można zjeść,
dort - 2008-09-26, 09:16
Marcela przeczytałam do końca, ale właśnie między innymi z powodów, o których pisze dżo nie uważam, żeby było szkodliwe dla ludzi
jeżeli chodzi o porównanie ze zwierzętami to jednak z tym się niezgodzę - sporo różnimy się od zwierząt, tak samo jak wystepują duże różnice pomiędzy różnymi gatunkami zwierząt, tak wystepują różnice pomiędzy ludźmi i zwierzętami - są np. rośliny, które są trujące dla ludzi a jak najbardziej jadalne i pożywne dla zwierząt, to są najzwyklejsze różnice międzygatunkowe - już parokrotnie naukowcy przejachali się w ten sposób, gdy w badaniach nad np. świniami wychodziło im że dana subsancja jest pożyteczna, a potem okazywała się szkodliwa dla ludzi
Karolina - 2008-09-26, 11:16
Psy nie mogą jeśc także ziemniaków A króliki dostają grożnych wzdec od wieluuuu warzyw i owoców.
Ja tam dzieciom czekolady nie daję, ale czasem robię murzynka. W takiej nutelli to zupełnie inna koncentracja. Na dodatek z pektyną ze śliwek, więc to dodatkowo zmniejsza wchłanialnośc.
Lily - 2008-09-26, 11:19
Karolina napisał/a: | Psy nie mogą jeśc także ziemniaków | psy mogą nauczyć się trawić skrobię, ale trzeba ją stopniowo dawkować dort napisał/a: | wystepują różnice pomiędzy ludźmi i zwierzętami | oczywiście, wystarczy wspomnieć słynni Talidomid, który był bezpieczny dla ciężarnych królic
Marcela - 2008-09-26, 23:09
dżo napisał/a: | jeśli dziecko zje jedną kanapkę z taką niby-nutellą to kakao jest tam w śladowych |
No tak, zgadzam się, ale idąc tym tropem można by pokusić się o stwierdzenie, ze konserwanty w małych ilościach tez właściwie nie szkodzą. Że 1 łyżeczka cukru jeszcze nikogo nie zabiła. Że 1 papieros dziennie nie jest szkodliwy itd...
Nie zamierzam nikogo przekonywaćo wyższości karobu nad kakao. Po prostu w sprawach dotyczących maluchów ważna jest według mnie jakaś ostrożność i roztropność. Nawet w detalach.
Lily - 2008-09-26, 23:12
No ale kakao to nie jest jakaś straszna toksyna, nie zawiera substancji smolistych ani nie jest rakotwórcze.
Marcela - 2008-09-26, 23:18
Lily, teobromina jest podobna w działaniu do kofeiny. Czy to oznacza, ze dziecku nie zaszkodzi łyk kawy?
puszczyk - 2008-09-27, 07:49
Oprócz tego kakao jest bardzo często silnym alergenem, więc warto i to wziąć pod uwagę.
Tym razem zrobiłam z kakao, kupiłam je pierwszy raz od 5 lat.
Może skupmy się na przepisie, a każdy sam podejmie decyzję czy podać to dziecku czy nie.
Ewa - 2008-09-27, 13:32
Spróbuję z karobem, bo właśnie mam w kuchni 20-kilogramową skrzynkę śliwek
frjals - 2008-10-09, 11:17
No więc zrobiłam to dziwo i o dziwo wyszło dobre . Nawet bardzo dobre. Nie zostało co prawda nic na zimę bo robiłam z ok. 1,5 kg, a i tak pewnie nie umiałabym zapasteryzować.
Ale nie miałam jeszcze czegoś co by zrobiło większą masakrę w kuchni . Zmiksowane śliwki gotowane w garnku strzelały jak gejzery na metr w górę parząc i brudząc!!! . Nie mówiąc o kocie który przyszedł i utopił w garnku pokrywkę No syf totalny , ciekawe ile kuchnia będzie czekaś na mycie .
Ewa - 2008-10-09, 11:47
Ja też zrobiłam. Mi nie strzelało i syfu nie narobiło, ale... dawno nie jadłam nic bardziej bleee Zrobiłam z karobem i odrobinę z kakao, coby wiedzieć jak ma smakować oryginał. Obie wersje to obrzydlistwo, stanowczo wolę zwyczajne powidła ze śliwek Jednak jakby na to nie patrzeć robiłam to dla dzieci, a im smakuje
puszczyk - 2008-10-09, 12:14
Mi też nie smakuje. Ale reszcie rodziny na szczęście tak.
frjals - 2008-10-09, 12:27
Ja dałam chyba mniej kakao niż powinno być w przepisie, może dlatego wyszło dobre
dort - 2008-10-09, 21:10
ja właśnie pisałam coby dodawać kakao stopniowo,żeby nie przesadzićz jego ilością - w oryginale jest sporo cukru to tam mozna zapakować dużo kakao, a w tej wersji bezcukrowej to wszystko zalezy od śliwek
Ewa tak podejrzewałam, że z tymkarobem wyjdzie odrobinę inne
najważniejsze, że dzieciakom smakuje
Ewa - 2008-10-09, 21:38
dort napisał/a: | Ewa tak podejrzewałam, że z tymkarobem wyjdzie odrobinę inne | Wiesz, ale mi to z kakao też nie smakuje
yolin - 2008-10-13, 21:56 Temat postu: Re: Niby-nutella z węgierek [quote="dort"]
na koniec dodać kakao (powoli dodawać i próbować, żeby nie wyszło zagorzkie) -wymieszać i jeszcze 5-8min. smażyć
gorąca masę przekadać do słoików i pasteryzować 15min.
dort a trzeba pasteryzowac? nie wystarczy odwrocic do gory dnem? Pytam bo zamierzam wyprobowac, brzmi zachecajaco
dort - 2008-10-14, 11:41
wprzepisie napisali,e wystarczy odwrócićdo góry dnem, ja nie pasteryzowałam, nie wiem jak inne dziewczyny
Ewa przecież nie każdemu to samo smakuje
dżo - 2008-10-14, 11:44
ja tez nie pasteryzowałam, niczego nigdy nie pasteryzuję tylko odwracam gorące słoiki do góry dnem (dobrze się trzymają przez okres zimowy)
puszczyk - 2008-10-14, 13:38
Ja też odwróciłam do góry dnem i jest ok.
yolin - 2008-10-20, 21:28
no wiec.... moja mala probka z 1/2 kg wyszla calkiem calkiem, tylko malo slodkie (daktyle, ktore kupilam nie byly nic a nic slodkie) ale znajomy pozeracz i znawca nutelli bardzo pochwalil te wersje sliwkowa
musze kupic sliwki ...
[ Dodano: 2009-03-29, 16:20 ]
no i otworzylam... wszystkie jeden po drugim lekko splesnialy za malo slodkie moze, albo nie zbyt dokladnie wyparzylam sloiki?
gosia_w - 2010-09-17, 21:29
ja dzisiaj zrobiłam z 3/4 kg śliwek. Dałam jedną dużą łyżkę kakao i 2/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Wyszło mocno czekoladowe (moim zdaniem trochę za mocno, chociaż ja lubię gorzką czekoladę) i mega kwaśne, dodałam więc syropu z agawy, bo był pod ręką. Ciekawe, co rodzina powie
dżo - 2010-09-17, 21:34
Uwielbiam tą nutellę, z naleśnikami albo goframi .
gosia_w - 2010-09-17, 21:39
dżo, a jak robisz? Bo moje proporcje chyba takie sobie. Ale nie miałam możliwości sprawdzenia przepisu w trakcie robienia.
karmelowa_mumi - 2010-09-17, 21:40
no ciekawa jestem, kusi mnie, żeby wypróbować...
panikanka - 2014-09-12, 19:29
długo się czaiłam na ten przepis, w końcu zrobiłam! Jak dla mnie bomba! Miałam tylko 2 kilo śliwek, więc wyszły mi dwa średnie słoiki + to co wyżarłam z gara i to co odłożyłam do bieżącej konsumpcji Gdybym miała siły, to bym chyba z 10 kilo robiła, śliwki teraz takie tanie po 1,50 za kilo te najdojrzalsze na przetwory. No ale odłożę to sobie na nastęony rok. Dziękuję za przepis
eM - 2014-09-13, 09:44
Robiłam podobne w zeszłym roku, dojrzała śliwka + karob, pyszne były.
W tym roku planuję też zrobić, tylko może z kakao lub pół na pół z karobem.
Capricorn - 2014-09-13, 10:58
o narody! zrobiłabym, bo akurat sezon na węgierki, a moje dzieciaki kochają naleśniki ze słodkim wkładem, no ale nie mam daktyli...
eM - 2014-09-13, 11:29
Capricorn napisał/a: | o narody! zrobiłabym, bo akurat sezon na węgierki, a moje dzieciaki kochają naleśniki ze słodkim wkładem, no ale nie mam daktyli... |
jeżeli śliwka jest bardzo dojrzała to nie potrzeba daktyli, ale to pewnie zależy co dla kogo jest słodkie
malwiska - 2014-09-15, 11:56
ja dałam 2x tyle daktyli
|
|