wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - paprykowo

Ewa - 2008-10-02, 10:46
Temat postu: paprykowo
Zrobiłam już paprykę kiszoną, sporo papryki marynowanej na dwa sposoby i wciąż mam jeszcze dużo papryki. Zastanawiam się na podduszeniem na oleju posolonej, pokrojonej drobno papryki i wpakowaniu tego do słoików. Myślicie, że będzie się trzymać? Przydałoby się w zimie do jakiś potraw, bo później papryka droga i mało smaczna tak naprawdę.
Karolina - 2008-10-02, 10:50

Moja mama robi co roku leczo z cukinią i papryką do słoików. Nie ma problemów z przechowywaniem.
kofi - 2008-10-02, 10:59

Ewa jest gdzieś przepis na tę kiszoną?
Parę razy zrobiłam leczo (które uwielbiam), ale nie zawsze mi się odpowiednio zamknęło i z żalem musiałam wurzucać. Mam ochotę zamrozić trochę, żeby potem sobie zrobić taką mieszankę na patelnię do smażenia z cukinią i czymś tam jeszcze (ziemniaki, fasola, itp.).

Ewa - 2008-10-02, 12:32

kofi napisał/a:
Ewa jest gdzieś przepis na tę kiszoną?
Nie wiem czy jest. Ja robiłam tak jak ogórki tylko zamiast korzenia chrzanu dałam liście, bo akurat takowe miałam. Poza tym czosnek, koper, gorczyca, kolendra. Zalać osoloną wodą (łyżka soli na litr wody)
kofi napisał/a:
Parę razy zrobiłam leczo (które uwielbiam), ale nie zawsze mi się odpowiednio zamknęło i z żalem musiałam wurzucać
No właśnie leczo robiłam dwa razy do słoików i dwa razy wywaliłam wszystko, więcej nie robię. Mam nadzieję, że jak zrobię samą paprykę to wytrzyma.
kofi - 2008-10-02, 13:01

Ja zrobiłam cos, co się nazywa salsa paprykowa wg przepisu Kuronia - nie wiem, czy będzie się trzymało, bo niedawno zamknęłam i tylko 2 słoiczki. To jest papryka podpieczona, obrana ze skórki z czosnkiem, czerwoną cebulą i pietruszką oraz oliwą i niewielką ilością octu. To jako sos będzie jedzone do kanapek, mam nadzieję.
Ania D. - 2008-10-02, 13:14

Ja mrożę pokrojona paprykę (to jedyne warzywo, jakie w ten sposób przechowuję). Korzystamy z niej czasem wczesną wiosna, gdy papryka jest bardzo droga, a warzyw na rynku niewiele i chciałoby się jakiejś odmiany. Duszę ją z porem lub cebulą, mamy też czasem do pizzy.
kofi - 2009-09-10, 08:28

Też trochę zamroziłam.
Z "Przemytników..." moich ulubionych przepis na paprykę zpomidorami do słoika:
2 duże strąki papryki
6 pomidorów
oliwa
sól do smaku
Paprykę smażymy na oliwie aż się lekko przypali. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki (ja parzę i zdejmuę skórkę) i dusimy jeszcze ok. 20 min, do czasu gdy pomidory się skarmelizują.
Wykonałam wczoraj - nie wiem, czy pomidory się skarmelizowały, ale skończyłam smażyć jak było gęste i ładne. Wyszło pyszne - dominuje smak pomidorów, ale dałam moje ulubione Lima - one są mało soczyste, mają mało pestek dużo miąższu i ładny kolor. Z tej porcji wyszło tylko półtora małego słoiczka, więc dzisiaj musze nabyć duuużo papryki i duuuużo pomidrów (tak myślę, że zmniejszę ilość pomidorów, będzie bardzie paprykowe). Jak ktoś lubi można dodać pieprz, bo to jest bardzo łagodne w smaku, pewnie można zrobić też z czosnkiem.

agaB - 2009-09-10, 14:26

kofi, ja na pewno to wypróbuje, bo papryka ostatnio za mną"chodzi" :mryellow: i nie daje mi żyć.
kofi - 2009-09-10, 21:33

Właśnie się u mnie pasteryzuje ta papryczka przepyszna - qurcze z podwójnen porcji wyszły 3 słoiczki, takie po dżemie - maaało. Jutro robię kolejne. :mrgreen:
gosia_w - 2009-09-12, 21:26

A ja zrobiłam z tego przepisu hxxp://twojemoje.blogspot.com/ - pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem. Wygląda smakowicie. Niestety miałam za mało papryki i wyszły tylko 2 słoiczki.
dżo - 2009-09-12, 21:59

gosia_w, świetny przepis, w poniedziałek kupuję papryke i zrobię :-) .
Przyjrzałam ten blog i sporo w nim ciekawych przepisów (te bakłażany z pomidorami i mozarellą też niebawem zrobię bo pysznie wyglądają).

rosa - 2009-09-13, 19:32

dzisiaj ogladnęłam na kuchni.tv program o przetworach i akurat była papryka
taka oto:
hxxp://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,4912
hxxp://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,4911

gosia_w - 2009-09-14, 22:02

Zrobiłam dzisiaj z przepisu z "Przemytników", ale chyba moje pomidory były zbyt wodniste, bo po godzinie gotowania było nadal dość rzadkie. Czy dajecie całe pomidory, czy bez pestek i soku?
kofi - 2009-09-15, 09:31

Ja smażę aż do odparowania pomidorów. W ogóle to raczej daję mniej pomidorów.
gosia_w - 2010-09-24, 09:08

Zrobiłam znów z "Przemytników" - te w zeszłym roku wyszły mi pyszne. Ja robię trochę inaczej - najpierw piekę paprykę, obieram ze skórki, potem wrzucam na oliwę i dodaję pomidory. W tym roku niestety nie za bardzo się udały - wyszły bardzo wodniste. Popełniłam dwa błędy: nie odlałam soku z pieczenia papryki i gotowałam pomidory osobno, żeby odparowały, a potem dodałam (a powinnam najpierw odcedzić, bo było dużo soku). Będzie z tego sos to makaronu lub ryżu, a paprykę z pomidorami zrobię jeszcze raz :-)
kofi - 2010-09-24, 09:13

A ja już chyba nie zrobię, bo papryka znowu zrobiła się droga, przegapiłam ten moment, kiedy była tańsza :evil: . I pomidory też. ]:->
owieczka - 2010-10-09, 11:48

zwykle zamrażam przesmażoną paprykę lub marynuję pokrojoną, opieczoną (nie obieram ze skórki), w ubiegłym roku spróbowałam zrobic paprykę w zalewie miodowej i to był strzał w dziesiątkę. W tym roku nie robię, mam jeszcze spore zapasy.
gosia_w - 2010-10-10, 08:33

owieczka, a jak robisz zalewę miodową?
owieczka - 2010-10-10, 10:53

gosia_w napisał/a:
owieczka, a jak robisz zalewę miodową?

10 szklanek wody
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
ok. 1,75 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren pieprzu czarnego
gorczyca

zagotowaną zalewę schładzam i dopiero zimną zalewam paprykę ułożoną w słoiczki.

gosia_w - 2010-10-10, 19:10

dziękuję, miałam nadzieję, ze bez octu :-(
owieczka - 2010-10-10, 23:44

gosia_w napisał/a:
dziękuję, miałam nadzieję, ze bez octu :-(

przykro mi, ale nie znam marynat bez octu.

gosia_w - 2011-09-02, 20:06

Pomidory jeszcze są, papryka też w przyzwoitej cenie, warto zrobić paprykę z pomidorami z Przemytników.
dżo - 2012-09-24, 13:48

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na paprykę konserwową, niezbyt ostrą?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group