|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - Zupa krem z czerwonej papryki
YolaW - 2008-10-20, 23:29 Temat postu: Zupa krem z czerwonej papryki Zamieszczam na prośbę wiosny przepis na zupe krem, którą ugotowałam min. na chrzciny Olafa. Jest bardzo prosta, smakowała nawet wybrednym mięsożercom, więc mogę polecić
Składniki:
4 czerwone papryki
2 marchewki
6 ziemniaków
5 łyżek oleju
2 litry wody
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżka soli
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Papryki i marchewki pokrojone w grubą kostkę lub w plastry smażymy z przyprawami około 5 minut. Następnie dolewamy wrzącą wodę i pokrojone ziemniaki, gotujemy 20 minut i miksujemy.
My podaliśmy tą zupę z grzankami zrobionymi z bułki w domu. Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor .
Smacznego
PS. Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej z myślami na każdy dzień roku." Wydawnictwo Czerwony Słoń. Książkę też polecam
kofi - 2008-10-21, 10:22
No wiesz, że ja mam tę książkę, a jakoś nie zwróciłam uwagi na ten przepis
Trzeba korzystać, póki papryka jeszcze w miarę tania.
daria - 2008-10-21, 10:24
YolaW napisał/a: | PS. Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej z myślami na każdy dzień roku." Wydawnictwo Czerwony Słoń. Książkę też polecam |
super przepis, dziękii a książkę chyba też zakupię!
arahja - 2008-10-22, 16:24
Pyszna zupa! Taka prosta w wykonaniu, aż dziw, że dotąd na taki pomysł nie wpadłam Dziś z kuskusem, jutro ryżu do niej ugotuję <mmmm>
Tusia - 2008-10-22, 16:32
Czy skórki z papryki zmiksują się całkowicie? Ja osobiście nie lubię skóry w sosach, a z papryki nie bardzo da się ściągnąć.
arahja - 2008-10-22, 17:15
Podejrzewam, że to zależy od miksera. Mój jest stary, o małej mocy, ale prawie wszystkie skórki zmiksował. Jakbym trochę postała, może i by był całkiem gładki krem - w kazdym razie skórki nie przeszkadzają
YolaW - 2008-10-22, 21:46
Tusia napisał/a: | Czy skórki z papryki zmiksują się całkowicie? |
U mnie się zmiksowały a mikser mam dość kiepski. Ta papryka jest tak miękka, że skórki ładnie się powinny zmiksować.
rosa - 2008-10-23, 11:00
rewelacyjna ta zupka!!!
na szczęście wychodzi jej dosyć dużo i jeszcze na dzisiaj starczy (pewnie nie dla wszystkich )
i szybko się robi
puszczyk - 2008-10-23, 12:49
Też wczoraj zrobiłam. YolaW, dzięki za inspirację. Pycha!!!
Zamiast kolendry dodałam lubczyku, ale też jest niezła. Ja zjadłam z grzaneczkami z razowca, a reszta z makaronem orkiszowym.
wiosna - 2008-10-26, 09:15
i ja - trochę późno - dziękuję za przepis. Zupka wyszła pyszna, moi miesojedzący goście byli zachwyceni
YolaW - 2008-10-26, 23:45
wiosna bardzo się cieszę
kofi - 2008-10-27, 10:26
Nie dziwię się, że goscie na chrzcinach byli zachwyceni. Super ta zupka.
Danielito był zaskoczony, ze je zupe z papryki i mu smakuje
dort - 2008-10-29, 08:15
nam też bardzo smakowała - jedliśmy ja z podprażonymi pestkami słonecznika i grzankami
neina - 2008-11-17, 01:52
Zupa zrobiona, pysznosc potwierdzona
renka - 2008-11-23, 22:33
Zrobilam dzis te zupe - w sumie to na poczatku nie wiedzialam, jak sie do niej ustosunkowac (a robilam wyjatkowo scisle wg przepisu), ale jak lekko ostygla to mi posmakowala
Tylko, ze mi wyszla jaka taka bardziej wodnista niz kremowa...
Podawalm ja z makaronem gwiazdkowym - dziewczynkom moim smakowala o wiele bardziej niz mi Ronka zjdala jej wyjatkowo duzo
Ale niestety moj mikser nie do konca poradzil sobie z rozdrobnieniem skorek, choc bylo i tak bardzo dobrze, gdyz Fionka ani razu sie nie zakrztusila
P.S. Dzis znow jadlam te zupe (gotuje zawsze na 2 dni) i dzis byla pyszna. Moze odstala swoje i bardziej smaku nabrala. A dzieciaki wcinaly tak jak wczoraj - z olbrzymim smakiem
rosa - 2008-11-24, 23:05
mi też za pierwszym razem wyszła mało kremowa, dzisiaj gotując dodałam mniej wody i jest ok
ja ogólnie nie lubię zup (a zwłaszcza bezsmakowych brej które gotuję bo F lubi), ale ta jest świetna po prostu
Lily - 2008-11-24, 23:07
Czy ja dobrze widzę? Zupa bez cebuli? To chyba muszę wypróbować
dżo - 2010-08-24, 18:14
YolaW, wspaniała ta zupa , dziękuję za przepis.
priya - 2010-08-25, 08:07
dżo napisał/a: | wspaniała ta zupa | O tak! nasza ulubiona. Szybka, prosta i przepyszna! Mam wprawdzie ksiażkę z przepisem w domu, ale zwróciłam na nią uwagę dopiero po przeczytaniu postu Yoli
szo - 2010-08-26, 15:22
ja się zainspirowałam
Arielka.v - 2010-08-26, 15:42
Przepis wydał mi sie na tyle fajny że mam w planach ugotowanie tej zupy.
Bardzo lubimy paprykę więc myśle ze nam zasmakuje
Dziękuje za inspirację
kofi - 2010-08-26, 15:51
priya napisał/a: | dżo napisał/a: | wspaniała ta zupa | O tak! nasza ulubiona. Szybka, prosta i przepyszna! Mam wprawdzie ksiażkę z przepisem w domu, ale zwróciłam na nią uwagę dopiero po przeczytaniu postu Yoli |
Także samo Siła WD
Też bardzo ją lubimy, jeszcze w tym roku nie było, a już czas na nią.
Lily - 2010-08-26, 15:52
Muszę pomyśleć na tą zupą, zwłaszcza że o dziwo nie zawiera cebuli
rosa - 2010-08-26, 20:28
u mnie jest bardzo często, jest naprawde przepyszna
dżo - 2010-08-26, 20:31
rosa napisał/a: | u mnie jest bardzo często |
U mnie będzie często bo wszystkim bardzo smakowała , Tymonowi z makaronem a nam z grzankami.
szo - 2010-08-29, 15:09
YolaW, dzięki za przepis pyszota
daria - 2010-08-29, 15:13
z nieba mi ten przepis spadł
dagajaga - 2010-08-31, 15:36
niebo w gębie... poezja... mniammmm
dzięki za przepis
moje dziecię się zajadało dzisiaj z kuskusem razowym a jutro chyba z jakimś makaronem podam
oj często będzie u nas gościła na talerzach
ina - 2010-09-02, 08:14
dżo, dzięki za odświeżenie tematu
Zupa bardzo smaczna i prosta
rosa - 2010-09-02, 11:46
dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła
moony - 2010-09-04, 20:20
Zrobiłam i ja. Doprawiłam po swojemu. Ale ogólnie - pyszności Zapomniałam zabrać ptysiowego z domu i jadłam samą. Rewelacyjna i tak
Też miałam w łapkach książkę Słomy i Trymbulaka, wypisywałam sobie z niej przepisy. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, czy ten też wypisałam. Nawet jeśli tak - dzięki za przypomnienie.
gosia_w - 2010-09-17, 11:55
Mam w planach dzisiaj na kolację, tylko że zrobię z pieczonej papryki, bo wtedy łatwo zdjąć skórkę. Ciekawe, co powie na tą zupę moje nie-zupowe-dziecko, które bardzo lubi paprykę. Dodam jej kolorowy makaron i zobaczymy,
śliwka - 2010-09-17, 13:21
gosia_w a czemu zdejmujesz skórkę z papryki? Coś z nią nie tak?
gosia_w - 2010-09-17, 13:24
Iw , jakiś czas temu zauważyłam, że źle się czuję po zjedzeniu papryki ze skórą (pieczonej, duszonej, gotowanej, surowa jest ok). Najpierw myślałam, że sama papryka mi szkodzi, ale metodą prób i błędów doszłam do tego, że chodzi o skórkę. Nic nie wiem o jej szkodliwych właściwościach dla pozostałych ludzi
śliwka - 2010-09-17, 13:28
Aha, myślałam, że ta skórka jakaś szkodliwa w ogóle. No to współczuję. Masz dodatkową pracę z obieraniem. Niektórzy mają wrażliwe na skórki warzyw żołądki, ja u siebie jeszcze na szczęście nie zauważyłam. Dzieciom też nie obieram ani papryki ani pomidorów.
kofi - 2010-09-17, 13:34
rosa napisał/a: | dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła |
U mnie kapusta na drugie spowodowałaby, że bardzo by podeszła - w przypadku Daniela i mnie przynajmniej. No ale my bardzo lubimy tę zupę, nawet bez groszku ptysiowego.
gosia_w - 2010-09-17, 13:36
pomidora ze skórką nie mogę nawet surowego Ale suszone już tak
gosia_w - 2010-09-17, 19:43
Dałam 1,2l wody, a następnym razem dam jeszcze mniej (lubię takie raczej konkretne zupy). Nie wpadłam tylko na pomysł, żeby dać trochę mniej przypraw i wyszła mocno pikantna. Dla mnie ok, ale dziecku nie dałam, bo nie lubi ostrych.
samaja - 2010-09-18, 01:19
Uwielbiam ta zupę , ale na potrzeby własne (również nie toleruję skórki z papryki ) zmodyfikowałam przepis
-paprykę zapiekam w piekarniku , aż do ściemnienia skóry ,
następnie studzę ( można włożyc do małego garnka i przykryć pokrywką ) i ściągam skórę.
Schodzi idealnie taka cienka błonka- wystarczy lekko pociagnąć
schodzi tak jak skórka z pomidora sparzonego wrzatkiem , bez kłopotu i bez użycia wiekszej siły i straty pewnej ilości papryki.
Teraz robię zupę mając na uwadze to , że papryka już jest termicznie obrobiona.
-W dużym rondlu rozgrzewam olej i przesmażam marchew z kolendrą i pieprzem
-następnie zalewam to wrzącą wodą , wkładam pokrojone ziemniaki , solę
i gotuję 20 minut
-po tym czasie zestawiam zupę i wkładam do niej tą upieczoną i obrana ze skóry czerwoną paprykę , całość zostawiam na pewien czas do lekkiego przestygnięcia, następnie blenderuję
- posypuję drobno pokrojoną natką i gotowe
Polecam wszystkim , którzy nie tolerują bądż nie lubią papryki ze skórą,
zupa wychodzi pyszna i aksamitna,
poza tym papryka jest tylko pieczona , w ogóle nie jest poddawana gotowaniu ,
więc na pewno ma więcej witamin , niż ta gotowana razem z ziemniakami i marchwią przez 20 minut
daria - 2010-09-19, 09:54
wczoraj jadłam zupę z pieczonej papryki ze szpinakiem, pychaaaaaaa, szkoda, że nie znam przepisu
Agnieszka - 2010-09-25, 21:25
zrobiłam dziś
mnie bardzo smakuje, Adzie nie - nie jada ostatnio papryki ach te smaki dzieciowe
podałam z makaronem (muszelki bezglutenowe)
oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, nie miałam kolendry ale zastosowałam pieprz ziołowy
piekłam ziemniaki do II dania więc i paprykę wsadziłam (ściąganie skórki idzie szybko i zgrabnie jak upieczoną wsadzi się jeszcze ciepłą do foliowej torebki na kilka minut)
dziękuję za przepis
nieznajowa - 2010-09-25, 21:44
ile porządnych porcji wychodzi z tej ilości składników? Ja gotuje na 2 dni dla 4 osób i zastanawiam sie czy na te 8 porcji podwajac ilośc skladniów czy wystarczy razy 1,5?
Agnieszka - 2010-09-25, 23:06
nie dam odpowiedzi, u mnie all na oko
marchewka była jedna duża, ziemnikaów pewnie 5 sporych, papryki 2 duże a robiłam w garze co ma chyba 3 litry pojemności
krem to nie był ale konsystencja po miksowaniu ok, z dodatkiem makaronu tym bardziej, taka zupa, która dla mnie bardzo smaczna
zazwyczaj gotuję w takich garnkach, dla dwóch osób i jest na 2 dni. Czasem się trafi ktoś znajomy albo dzieci jakieś wówczas muszę popełnić nową zupę (moje dziecko lubi zupy i zawsze musi być)
rosa - 2010-09-26, 11:39
nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza
kofi - 2010-09-26, 13:06
rosa napisał/a: | nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza |
Ja tak samo, o 1 dziecko mniej, więc może być z dokładką.
Kurcze, miała być w Tesco tania papryka i nie ma, w ogóle żadnej, a tak chciałam popełnić tę zupę. A nie chce mi się jechać gdzieś dalej po zakupy.
Anja - 2010-09-28, 18:07
Zrobiłam, pyszna. Dzięki.
Irokezik91 - 2010-10-07, 11:50
Dałam mniej wody i podałam z ziemniakami i prażonymi pestkami. Wyszła pyyyszna!
nieznajowa - 2010-10-14, 16:48
zrobiłam dziś. Przepyszna Zrobiłam z 1,5 ilości składników, dodałam jeszcze 3 małe cebulki, uprażone pestki dyni (ok 10 dkg), 2 serki topione (przepraszam za te teksty wszystkich wegan, ja wege nie jestem), trochę czosnku i sporo ostrej papryki (była ostra, dla mnie akurat taka jak lubię a moja mama sie popłakala od ostrości ), podałam z groszkiem ptysiowym.
Wyszedł mi pełen gar gęstej zupy
gemi - 2011-08-20, 23:18
pyszności
Posypałam prażonymi dyniowymi pestkami. I w składzie znalazł się czosnek oraz 2 łodygi selera naciowego. Zupa ma piękny kolor pobudzający do akcji "dokładka"
karmelowa_mumi - 2011-08-21, 21:39
wypróbuję koniecznie, dzięki za przepis i odświeżenie tematu
sunflower_ren - 2011-08-21, 21:40
Też zamierzam niedługo zrobić, bo zupka wydaje się smakowita
kofi - 2011-08-22, 09:48
J e s t smakowita. Właśnie dzisiaj na obiad mamy.
gemi - 2012-09-29, 13:22
Zamierzam ugotować na dniach. Póki jest jeszcze sezon na paprykę. Pamiętam jeszcze z zeszłego roku ten smak, zapach i... kolor
********************
ugotowałam
pyszna jak zawsze, smakuje z czymkolwiek bym jej nie podała.
"zaraziłam" tą zupą moją koleżankę
kofi - 2013-09-01, 13:43
Podnoszę wątek bo sezon na paprykę, a książkę mi pies zjadł i zapomniałam jak się robi.
|
|