wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Zupa krem z czerwonej papryki

YolaW - 2008-10-20, 23:29
Temat postu: Zupa krem z czerwonej papryki
Zamieszczam na prośbę wiosny przepis na zupe krem, którą ugotowałam min. na chrzciny Olafa. Jest bardzo prosta, smakowała nawet wybrednym mięsożercom, więc mogę polecić :)

Składniki:
4 czerwone papryki
2 marchewki
6 ziemniaków
5 łyżek oleju
2 litry wody
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżka soli
1 łyżeczka zmielonej kolendry

Papryki i marchewki pokrojone w grubą kostkę lub w plastry smażymy z przyprawami około 5 minut. Następnie dolewamy wrzącą wodę i pokrojone ziemniaki, gotujemy 20 minut i miksujemy.
My podaliśmy tą zupę z grzankami zrobionymi z bułki w domu. Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :) .
Smacznego :)

PS. Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej z myślami na każdy dzień roku." Wydawnictwo Czerwony Słoń. Książkę też polecam :)

kofi - 2008-10-21, 10:22

No wiesz, że ja mam tę książkę, a jakoś nie zwróciłam uwagi na ten przepis :oops: :lol:
Trzeba korzystać, póki papryka jeszcze w miarę tania. ;-)

daria - 2008-10-21, 10:24

YolaW napisał/a:
PS. Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej z myślami na każdy dzień roku." Wydawnictwo Czerwony Słoń. Książkę też polecam


super przepis, dziękii a książkę chyba też zakupię! :lol:

arahja - 2008-10-22, 16:24

Pyszna zupa! Taka prosta w wykonaniu, aż dziw, że dotąd na taki pomysł nie wpadłam :) Dziś z kuskusem, jutro ryżu do niej ugotuję <mmmm> :D
Tusia - 2008-10-22, 16:32

Czy skórki z papryki zmiksują się całkowicie? Ja osobiście nie lubię skóry w sosach, a z papryki nie bardzo da się ściągnąć. :-(
arahja - 2008-10-22, 17:15

Podejrzewam, że to zależy od miksera. Mój jest stary, o małej mocy, ale prawie wszystkie skórki zmiksował. Jakbym trochę postała, może i by był całkiem gładki krem - w kazdym razie skórki nie przeszkadzają :)
YolaW - 2008-10-22, 21:46

Tusia napisał/a:
Czy skórki z papryki zmiksują się całkowicie?

U mnie się zmiksowały a mikser mam dość kiepski. Ta papryka jest tak miękka, że skórki ładnie się powinny zmiksować.

rosa - 2008-10-23, 11:00

rewelacyjna ta zupka!!!
na szczęście wychodzi jej dosyć dużo i jeszcze na dzisiaj starczy (pewnie nie dla wszystkich :-) )
i szybko się robi :-D

puszczyk - 2008-10-23, 12:49

Też wczoraj zrobiłam. YolaW, dzięki za inspirację. Pycha!!! :-D
Zamiast kolendry dodałam lubczyku, ale też jest niezła. Ja zjadłam z grzaneczkami z razowca, a reszta z makaronem orkiszowym.

wiosna - 2008-10-26, 09:15

i ja - trochę późno - dziękuję za przepis. Zupka wyszła pyszna, moi miesojedzący goście byli zachwyceni :)
YolaW - 2008-10-26, 23:45

wiosna bardzo się cieszę :)
kofi - 2008-10-27, 10:26

Nie dziwię się, że goscie na chrzcinach byli zachwyceni. Super ta zupka.
Danielito był zaskoczony, ze je zupe z papryki i mu smakuje :-)

dort - 2008-10-29, 08:15

nam też bardzo smakowała - jedliśmy ja z podprażonymi pestkami słonecznika i grzankami
neina - 2008-11-17, 01:52

Zupa zrobiona, pysznosc potwierdzona :-)
renka - 2008-11-23, 22:33

Zrobilam dzis te zupe - w sumie to na poczatku nie wiedzialam, jak sie do niej ustosunkowac (a robilam wyjatkowo scisle wg przepisu), ale jak lekko ostygla to mi posmakowala ;-)
Tylko, ze mi wyszla jaka taka bardziej wodnista niz kremowa...

Podawalm ja z makaronem gwiazdkowym - dziewczynkom moim smakowala o wiele bardziej niz mi ;-) Ronka zjdala jej wyjatkowo duzo :-)

Ale niestety moj mikser nie do konca poradzil sobie z rozdrobnieniem skorek, choc bylo i tak bardzo dobrze, gdyz Fionka ani razu sie nie zakrztusila ;-)

P.S. Dzis znow jadlam te zupe (gotuje zawsze na 2 dni) i dzis byla pyszna. Moze odstala swoje i bardziej smaku nabrala. A dzieciaki wcinaly tak jak wczoraj - z olbrzymim smakiem ;-)

rosa - 2008-11-24, 23:05

mi też za pierwszym razem wyszła mało kremowa, dzisiaj gotując dodałam mniej wody i jest ok
ja ogólnie nie lubię zup (a zwłaszcza bezsmakowych brej które gotuję bo F lubi), ale ta jest świetna po prostu

Lily - 2008-11-24, 23:07

Czy ja dobrze widzę? Zupa bez cebuli? To chyba muszę wypróbować :mrgreen:
dżo - 2010-08-24, 18:14

YolaW, wspaniała ta zupa :-D , dziękuję za przepis.
priya - 2010-08-25, 08:07

dżo napisał/a:
wspaniała ta zupa
O tak! nasza ulubiona. Szybka, prosta i przepyszna! Mam wprawdzie ksiażkę z przepisem w domu, ale zwróciłam na nią uwagę dopiero po przeczytaniu postu Yoli :-D
szo - 2010-08-26, 15:22

ja się zainspirowałam :-)
Arielka.v - 2010-08-26, 15:42

Przepis wydał mi sie na tyle fajny że mam w planach ugotowanie tej zupy.
Bardzo lubimy paprykę więc myśle ze nam zasmakuje :mrgreen:
Dziękuje za inspirację :-P

kofi - 2010-08-26, 15:51

priya napisał/a:
dżo napisał/a:
wspaniała ta zupa
O tak! nasza ulubiona. Szybka, prosta i przepyszna! Mam wprawdzie ksiażkę z przepisem w domu, ale zwróciłam na nią uwagę dopiero po przeczytaniu postu Yoli :-D

Także samo :-) Siła WD :-)
Też bardzo ją lubimy, jeszcze w tym roku nie było, a już czas na nią. :-)

Lily - 2010-08-26, 15:52

Muszę pomyśleć na tą zupą, zwłaszcza że o dziwo nie zawiera cebuli ;)
rosa - 2010-08-26, 20:28

u mnie jest bardzo często, jest naprawde przepyszna
dżo - 2010-08-26, 20:31

rosa napisał/a:
u mnie jest bardzo często

U mnie będzie często bo wszystkim bardzo smakowała :-D , Tymonowi z makaronem a nam z grzankami.

szo - 2010-08-29, 15:09

YolaW, dzięki za przepis :-) pyszota
daria - 2010-08-29, 15:13

z nieba mi ten przepis spadł ;-)
dagajaga - 2010-08-31, 15:36

niebo w gębie... poezja... mniammmm
dzięki za przepis
moje dziecię się zajadało :lol: dzisiaj z kuskusem razowym a jutro chyba z jakimś makaronem podam :lol:
oj często będzie u nas gościła na talerzach :mryellow: :mryellow:

ina - 2010-09-02, 08:14

dżo, dzięki za odświeżenie tematu :-D

Zupa bardzo smaczna i prosta :-D

rosa - 2010-09-02, 11:46

dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła :mryellow:

moony - 2010-09-04, 20:20

Zrobiłam i ja. Doprawiłam po swojemu. Ale ogólnie - pyszności :) Zapomniałam zabrać ptysiowego z domu i jadłam samą. Rewelacyjna i tak :)
Też miałam w łapkach książkę Słomy i Trymbulaka, wypisywałam sobie z niej przepisy. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, czy ten też wypisałam. Nawet jeśli tak - dzięki za przypomnienie.

gosia_w - 2010-09-17, 11:55

Mam w planach dzisiaj na kolację, tylko że zrobię z pieczonej papryki, bo wtedy łatwo zdjąć skórkę. Ciekawe, co powie na tą zupę moje nie-zupowe-dziecko, które bardzo lubi paprykę. Dodam jej kolorowy makaron i zobaczymy,
śliwka - 2010-09-17, 13:21

gosia_w a czemu zdejmujesz skórkę z papryki? Coś z nią nie tak?
gosia_w - 2010-09-17, 13:24

Iw , jakiś czas temu zauważyłam, że źle się czuję po zjedzeniu papryki ze skórą (pieczonej, duszonej, gotowanej, surowa jest ok). Najpierw myślałam, że sama papryka mi szkodzi, ale metodą prób i błędów doszłam do tego, że chodzi o skórkę. Nic nie wiem o jej szkodliwych właściwościach dla pozostałych ludzi ;-)
śliwka - 2010-09-17, 13:28

Aha, myślałam, że ta skórka jakaś szkodliwa w ogóle. No to współczuję. Masz dodatkową pracę z obieraniem. Niektórzy mają wrażliwe na skórki warzyw żołądki, ja u siebie jeszcze na szczęście nie zauważyłam. Dzieciom też nie obieram ani papryki ani pomidorów.
kofi - 2010-09-17, 13:34

rosa napisał/a:
dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła :mryellow:

U mnie kapusta na drugie spowodowałaby, że bardzo by podeszła - w przypadku Daniela i mnie przynajmniej. No ale my bardzo lubimy tę zupę, nawet bez groszku ptysiowego. :mryellow:

gosia_w - 2010-09-17, 13:36

pomidora ze skórką nie mogę nawet surowego :roll: Ale suszone już tak :-D
gosia_w - 2010-09-17, 19:43

Dałam 1,2l wody, a następnym razem dam jeszcze mniej (lubię takie raczej konkretne zupy). Nie wpadłam tylko na pomysł, żeby dać trochę mniej przypraw i wyszła mocno pikantna. Dla mnie ok, ale dziecku nie dałam, bo nie lubi ostrych.
samaja - 2010-09-18, 01:19

Uwielbiam ta zupę , ale na potrzeby własne (również nie toleruję skórki z papryki ) zmodyfikowałam przepis

-paprykę zapiekam w piekarniku , aż do ściemnienia skóry ,
następnie studzę ( można włożyc do małego garnka i przykryć pokrywką ) i ściągam skórę.
Schodzi idealnie taka cienka błonka- wystarczy lekko pociagnąć :mryellow:
schodzi tak jak skórka z pomidora sparzonego wrzatkiem , bez kłopotu i bez użycia wiekszej siły i straty pewnej ilości papryki.

Teraz robię zupę mając na uwadze to , że papryka już jest termicznie obrobiona.

-W dużym rondlu rozgrzewam olej i przesmażam marchew z kolendrą i pieprzem

-następnie zalewam to wrzącą wodą , wkładam pokrojone ziemniaki , solę
i gotuję 20 minut

-po tym czasie zestawiam zupę i wkładam do niej tą upieczoną i obrana ze skóry czerwoną paprykę , całość zostawiam na pewien czas do lekkiego przestygnięcia, następnie blenderuję

- posypuję drobno pokrojoną natką i gotowe :-)

Polecam wszystkim , którzy nie tolerują bądż nie lubią papryki ze skórą,
zupa wychodzi pyszna i aksamitna,
poza tym papryka jest tylko pieczona , w ogóle nie jest poddawana gotowaniu ,
więc na pewno ma więcej witamin , niż ta gotowana razem z ziemniakami i marchwią przez 20 minut ;-)

daria - 2010-09-19, 09:54

wczoraj jadłam zupę z pieczonej papryki ze szpinakiem, pychaaaaaaa, szkoda, że nie znam przepisu :-)
Agnieszka - 2010-09-25, 21:25

zrobiłam dziś
mnie bardzo smakuje, Adzie nie - nie jada ostatnio papryki ach te smaki dzieciowe
podałam z makaronem (muszelki bezglutenowe)

oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, nie miałam kolendry ale zastosowałam pieprz ziołowy
piekłam ziemniaki do II dania więc i paprykę wsadziłam (ściąganie skórki idzie szybko i zgrabnie jak upieczoną wsadzi się jeszcze ciepłą do foliowej torebki na kilka minut)

dziękuję za przepis :-)

nieznajowa - 2010-09-25, 21:44

ile porządnych porcji wychodzi z tej ilości składników? Ja gotuje na 2 dni dla 4 osób i zastanawiam sie czy na te 8 porcji podwajac ilośc skladniów czy wystarczy razy 1,5?
Agnieszka - 2010-09-25, 23:06

nie dam odpowiedzi, u mnie all na oko
marchewka była jedna duża, ziemnikaów pewnie 5 sporych, papryki 2 duże a robiłam w garze co ma chyba 3 litry pojemności
krem to nie był ale konsystencja po miksowaniu ok, z dodatkiem makaronu tym bardziej, taka zupa, która dla mnie bardzo smaczna

zazwyczaj gotuję w takich garnkach, dla dwóch osób i jest na 2 dni. Czasem się trafi ktoś znajomy albo dzieci jakieś wówczas muszę popełnić nową zupę (moje dziecko lubi zupy i zawsze musi być)

rosa - 2010-09-26, 11:39

nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza :-)

kofi - 2010-09-26, 13:06

rosa napisał/a:
nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza :-)

Ja tak samo, o 1 dziecko mniej, więc może być z dokładką.
Kurcze, miała być w Tesco tania papryka i nie ma, w ogóle żadnej, a tak chciałam popełnić tę zupę. :roll: A nie chce mi się jechać gdzieś dalej po zakupy.

Anja - 2010-09-28, 18:07

Zrobiłam, pyszna. :-) Dzięki. :-)
Irokezik91 - 2010-10-07, 11:50

Dałam mniej wody i podałam z ziemniakami i prażonymi pestkami. Wyszła pyyyszna! :-)
nieznajowa - 2010-10-14, 16:48

zrobiłam dziś. Przepyszna :) Zrobiłam z 1,5 ilości składników, dodałam jeszcze 3 małe cebulki, uprażone pestki dyni (ok 10 dkg), 2 serki topione (przepraszam za te teksty wszystkich wegan, ja wege nie jestem), trochę czosnku i sporo ostrej papryki (była ostra, dla mnie akurat taka jak lubię a moja mama sie popłakala od ostrości 8-) ), podałam z groszkiem ptysiowym.
Wyszedł mi pełen gar gęstej zupy :)

gemi - 2011-08-20, 23:18

pyszności :mryellow:
Posypałam prażonymi dyniowymi pestkami. I w składzie znalazł się czosnek oraz 2 łodygi selera naciowego. Zupa ma piękny kolor pobudzający do akcji "dokładka" :-D

karmelowa_mumi - 2011-08-21, 21:39

wypróbuję koniecznie, dzięki za przepis i odświeżenie tematu :)
sunflower_ren - 2011-08-21, 21:40

Też zamierzam niedługo zrobić, bo zupka wydaje się smakowita :)
kofi - 2011-08-22, 09:48

J e s t smakowita. Właśnie dzisiaj na obiad mamy. :mryellow:
gemi - 2012-09-29, 13:22

Zamierzam ugotować na dniach. Póki jest jeszcze sezon na paprykę. Pamiętam jeszcze z zeszłego roku ten smak, zapach i... kolor :-)

********************
ugotowałam 8-)
pyszna jak zawsze, smakuje z czymkolwiek bym jej nie podała.

"zaraziłam" tą zupą moją koleżankę :-)

kofi - 2013-09-01, 13:43

Podnoszę wątek bo sezon na paprykę, a książkę mi pies zjadł i zapomniałam jak się robi. :->

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group