|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Kuchnie świata - Kuchnia cejlońska
ag - 2008-10-31, 21:40 Temat postu: Kuchnia cejlońska Curry z nerkowców
Składniki:
750 ml mleczka kokosowego
1 cebula, posiekana
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
1 łyżeczka curry
kawałek cynamonu
250 g nerkowców
świeża kolendra do posypania (jak nie mam kolendry zastępuję ją pietruszką)
Przygotowanie:
Połączyć w rondlu mleczko kokosowe, cebulę, imbir, kurkumę, chili, curry i cynamon, gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać nerkowce i gotować przez 30 minut, aż orzechy zmiękną. Zdjąć curry z ognia, usunąć cynamon. Posypać kolendrą, podawać z ryżem.
Przepis z książki "Kuchnia azjatycka", lekko zmodyfikowany. W oryginale jest jeszcze liść pandanu (???), galgant, zamiast curry w proszku - 8 listków curry i więcej chili bo kuchnia cejlońska jest baaardzo ostra.
Karolina - 2008-11-04, 22:26
łał to musi by pyszne
ag - 2008-11-04, 22:47
Ja lubię takie orientalne przyprawy, to curry jest bardzo aromatyczne, pachnie niesamowicie. I ładnie wygląda kolorystycznie: żółty sos curry, czerwona papryczka chilli, zielona kolendra. Smakuje: tak inaczej, bo curry zwykle warzywne, a tu z orzechami.
zojka3 - 2008-11-22, 13:39
mniam, muszę spróbować!
|
|