wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ciekawe strony - Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Malinetshka - 2008-11-19, 19:09
Temat postu: Jola Słoma i Mirek Trymbulak
hxxp://www.slomatrymbulak.pl/

Kilka video-przepisów - gotują na hxxp://www.bomi.pl/pl/przepisy2008/6,3,,kuchnia_wegetarianska.html]bomi.pl

magdusia - 2008-11-20, 10:47

fajną stronkę mają :)
lubię ich :)

puszczyk - 2008-11-20, 11:22

Z przyjemnością się ogląda. :-) Na pewno wypróbuję ciasto pomarańczowe.
rebTewje - 2008-11-20, 11:37

a ja dla odmiany mam na nich alergię :evil:
magdusia - 2008-11-20, 11:43

ciekawa jestem dlaczego :)
Nimrodel - 2008-11-20, 13:52

oni faktycznie są bardzo specyficzni - zwłaszcza Jola Słoma jest ciężkostrawna...
ale fajnie, że takie filmiki z wege gotowaniem się pojawiają :->

olgasza - 2008-11-20, 14:44

a ja nie mialam pojecia, ze w ogole ktos taki istnieje...
Zaraz sie zastanowie, czy ich lubie , czy nie :mrgreen:

Humbak - 2008-11-20, 14:47

POdchodzę raczej neutralnie do nich, ale cenię sobie ich przepisy, są ok.
rebTewje - 2008-11-21, 09:10

magdusia napisał/a:
ciekawa jestem dlaczego :)


są pretensjonalni według mnie, książka którą wydali jest ani piękna, ani specjalnie przydatna, za to zupełnie nie wiadomo czemu rości pretensje do wydarzenia artystyczno-kulinarnego. no i jej cena też jest z kosmosu. nie czytałem z nimi wywiadu w Vege, bo po zerknięciu na zdjęcia (skromnie porobione z jakimiś "sławnymi ludźmi", nie pamiętam w tej chwili co to były za "sławy" ale odnotowałem to natarczywe lansowanie się na światowców) odechciało mi się czytać.

moim zdaniem Jola i Mirek to produkt dla którego target stanowi tzw. wyższa klasa średnia i kasta wysoko opłacanych wielkomiejskich managerów, mających ciągoty do oryginalności.

postmodernizm i new age pełną parą ;)

tak czy siak - oczywiście kibicuję im zza winkla, takoż wszelkim innym projektom prowege, nawet jak sam nie czerpię z nich radości

puszczyk - 2008-11-21, 09:16

Sa tacy trochę wyreżyserowani, ale mi się przyjemnie zagląda do tych książek.

Są też nowinki w newsletterze vege.pl:
Cytat:
Kuchnia.tv dla wegetarian

W drugiej połowie grudnia br. kanał Kuchnia.tv rozpocznie emisję nowego programu "Atelier smaku". "Atelier smaku" zaprezentuje kuchnię wegetariańską, a jego prowadzącymi zostaną wegetarianie, projektanci mody Mirosław Trybulak i Jolanta Słoma, wydawcy bestsellerowych książek "Nakarmić Duszę" ( hxxp://vege.pl/str.php?dz=11&id=245 ) i "Ubrać Duszę" ( hxxp://vege.pl/str.php?dz=11&id=290 ). Stacja planuje nadać 13 półgodzinnych odcinków nowego programu. Produkcja ukazywać się będzie na antenie stacji o godz. 22.00. (Źródło: MediaRun.pl)
Za: hxxp://www.vege.pl/str.php?dz=73&id=4564

kofi - 2008-11-21, 10:19

Mój stosunek do nich trochę jak reba, i druga część opinii Humbaka. Ale mam książkę (dostałam) i bardzo chętnie oglądają ją mięsożercy. Cieszy mnie, ze to jedzenie wege jest tak ładnie sfotografowane, chociaż na moje potrzeby trochę za dużo cukru i białej mąki (i gotowych rzeczy - typu biała czekolada, bita śmietana w proszku).
Chociaż estetyka jest dla mnie OK, strona też fajna - graficznie i technicznie dopracowana.
W przedostatnich "Czterech Kątach" było ich mieszkanie - dziwne - mieszanka jakiegoś stylu hinduskiego z barokowo-złotą komodą, niespecjanie mi się podobało. :roll:

magdusia - 2008-11-21, 12:24

rebTewje napisał/a:
postmodernizm i new age pełną parą

no tak ,rozumiem
ja w prawdzie nie widzę w tym nic złego i nawet mi to pasuje ;)
ale rozumiem że można patrzeć inaczej ;)

rebTewje - 2008-11-21, 13:08

no to super że się rozumiemy, pokój! ;)
Nimrodel - 2008-11-21, 13:15

rebTewje napisał/a:
[
moim zdaniem Jola i Mirek to produkt dla którego target stanowi tzw. wyższa klasa średnia i kasta wysoko opłacanych wielkomiejskich managerów, mających ciągoty do oryginalności.

postmodernizm i new age pełną parą ;)


no właśnie, ale tacy ludzie też są potrzebni, bo są grupy społeczne, które nigdy w życiu nie wzięły by do ręki książki jakiegoś szaraka z, nie daj boże, dredami ;-)

co do ich mieszkania - mojego m3 jakoś nikt nie chce w "czterech kątach" pokazywać :mrgreen:

Ich stronka też mi się nie podoba - zbyt designerska - ale to jest właśnie ostatni krzyk mody, a oni w końcu są projektantami - muszą trzymać jakiś styl (choć sami wyglądają jak wykreowane postacie)

ale mimo wszystko popieram ich działalność - trafiją do grup, do których to forum nigdy by nie trafiło ;-)

oni po prostu świetnie wpasowali się w idący do nas z Zachodu trend :

FITNESS --> WELLNESS --> MINDFULNESS

puszczyk - 2008-11-21, 13:17

kofi napisał/a:
chociaż na moje potrzeby trochę za dużo cukru i białej mąki (i gotowych rzeczy - typu biała czekolada, bita śmietana w proszku).

Niech żyją przeróbki. ;-)
kofi napisał/a:
i bardzo chętnie oglądają ją mięsożercy.

Mam wrażenie, że to jest trochę tak jak z Kuchareczką. 8-)

frjals - 2008-11-21, 21:49

O rany, sole trzeźwiące proszę. Chyba podniosę ceny na biżuterię :evil:
puszczyk - 2008-11-22, 06:59

Ja dostałam w prezencie. :mrgreen:
magdusia - 2008-11-22, 12:00

rebTewje napisał/a:
no to super że się rozumiemy, pokój!

no kurczę Reb, pewnie że pokój ;)

Kitten - 2008-11-22, 14:25

rebTewje napisał/a:
moim zdaniem Jola i Mirek to produkt dla którego target stanowi tzw. wyższa klasa średnia i kasta wysoko opłacanych wielkomiejskich managerów, mających ciągoty do oryginalności.

A co jest złego w wyższej klasie średniej? :-P Osobiście, studiuję pilnie, co by się w niedalekiej przyszłości do takowej zaliczać :mrgreen:

Też nie lubię cukru w przepisach, ale myślę, że jak ludzie promują wegetarianizm w sposób atrakcyjny dla wielu osób, to należy im kibicować ;-)

puszczyk - 2008-11-22, 14:42

Zajadaliśmy się dzisiaj zupą-krem z groszku, a w piecu stygnie wegańskie ciasto pomarańczowe (zamiast cukru - miód). Lubię ich przepisy (podobno zbierane od przyjaciół i znajomych).
rebTewje - 2008-11-22, 15:12

Kitten napisał/a:
A co jest złego w wyższej klasie średniej?


zasadniczo pobieżnie nic do klasy średniej nie mam jako takiej, to był skrót myślowy tylko, mam nadzieję że z kontekstu wynika o co mnie chodzić mogło ;)

Kitten - 2008-11-22, 17:16

Wynika, owszem ;-) . Ale przewinął się tu wątek niechęci japiszonów do 'tych dziwaków z dredami', a Twój post mi zaleciał tendencją odwrotną ;-)

Pokój :mrgreen:

rosa - 2008-11-22, 20:56

ja tam czuję niechęć do japiszonów :-D a oni do mnie :-D
i nie ma to nic wspólnego z poziomem wykształcenia

książki o której w temacie nawet nie przeglądałam, ba zafoliowana była w empiku. ale zupa paprykowa na którą Yola podała przepis jest rewelacyjna, więc inne też mogą być fajne

do autorów mam taki stosunek jak reb

Lily - 2008-11-22, 20:57

rosa napisał/a:
do autorów mam taki stosunek jak reb
ja też :-?
Kitten - 2008-11-22, 21:00

Ja mam do nich stosunek neutralny, z lekką tendencją in '+' ;-) . Stronka mi się podoba wizualnie, chociaż nie przepadam za flash'em. Książkę spróbuję przejrzeć w Empiku, i wtedy się wypowiem ;-)

[ Dodano: 2008-11-22, 21:01 ]
Przepisów jeszcze nie testowałam, ale kusi mnie szarlotka z dodatkiem pieprzu :-P

priya - 2008-11-23, 09:18

A ja ich książkę mam już od kilku lat i znalazłam w niej sporo inspiracji, w obliczu których osobiście nie zastanawiam się czy podoba mi się styl bycia/życia autorów. Dobrze mi się gotuje (choć wycziłam kilka błędów), podoba mi się design. A w tym że pokazują się ze "sławnymi" i robią 'takietamróżne' które tu część z Was potępiła widzę duży plus: przyciągają próżne umysły, których dziś w świecie nie mało, a które może w inny sposób nigdy wege-kuchnią nie zainteresowałyby się, nie wspominając o jej zaakceptowaniu.
YolaW - 2008-11-24, 22:33

Ich książka była pierwszą moją książką kucharską wege i dzięki niej zaczęłam widzieć jak ciekawie można gotować bez mięsa. A że używają cukru, mleka, białej mąki? No cóż, dla kogoś kto stawia pierwsze kroki z gotowaniem wege jest to w sam raz (w końcu nie od razu Rzym zbudowano, do pewnych rzeczy dojrzewa się czasami powoli). Poza tym jak się już ma jakieś skromne doświadczenie to modyfikacja przepisu jest pestką, wiem po sobie :)
No i sama książka mi się podoba, mam do niej sentyment bo z nią zaczynałam :) No nie licząc inspiracji priya, której mi nie żałowała :)

Malinetshka - 2008-11-24, 23:03

Ja mam podobne odczucia jak priya.
kofi - 2008-11-25, 11:06

A, bo wiecie, ja już stara jestem, to trochę inaczej do tego podchodzę. Pamiętam Jolę Słomę z takiego zespołu IMTM, gdańskiego.
Ale przepisy mozna modyfikować, pewnie. :-)

ajanna - 2008-11-27, 11:51

ja miałam przyjemność współpracować z nimi jakiś czas i powiem tak - to sympatyczni skądinąd ludzie, a że ekscentryczni to prawda, ale akurat w przypadku ich profesji, to plus a nie minus. na żywo są dużo bardziej bezpośredni, autentyczni i zaangażowani niż można by się po ich wizerunku spodziewać.
a co do "Kuchareczki" Bluszcz się nią zachwycił i kupił :shock: (on zdaje się wierzy, że cel uświęca środki :-P ). a tak na poważnie, to mi też się wydaje, że ocalenie życia iluś istot jest ogromną wartością i zasługą bez względu na otoczkę :-) .
i choć mogłabym czepiać się stylu, błędów merytorycznych, poprawności językowej itp. jednej czy drugiej publikacji, nie robię tego, bo ci ludzie robią coś by te istnienia ratować/propagować wegetarianizm w przeciwieństwie do mnie, która nic w tym kierunku nie robi :oops:

kofi - 2008-12-10, 11:19

Właśnie okazało się, że przegapiłam spotkanie z Jolą i Mirkiem w bibliotece olsztyńskiej.
Oooo, to ich zdecydowanie bardziej lubię :-) (za bibliotekę, nie za to, że przegapiłam ;-) )
hxxp://www.planeta11.pl/index.php?pageid=23023]tak było

dynia - 2008-12-10, 11:56

frjals napisał/a:
O rany, sole trzeźwiące proszę. Chyba podniosę ceny na biżuterię :evil:

Frajls STANOWCZO!!!Ceny faktycznie kosmiczne :-|

rosa - 2008-12-10, 11:59

widziałam zajawke na kuchni.tv, będą prowadzić swój program. zamierzam oglądać ofkors :-)
przeklejam z portalu
ATELIER SMAKU

gatunek: seria poradnikowa
produkcja: Polska, 2008
czas: 13 x 25 min

Emisje:
21 grudnia, niedziela, godz. 17:20 - odc. 1
21 grudnia, niedziela, godz. 01:55 - odc. 1
22 grudnia, poniedziałek, godz. 09:40 - odc. 1
22 grudnia, poniedziałek, godz. 22:00 - odc. 1
22 grudnia, poniedziałek, godz. 04:55 - odc. 1

"Atelier Smaku" to pierwszy program kulinarny w całości poświęcony kuchni wegetariańskiej. Gospodarzami są Jola Słoma i Mirek Trymbulak, wegetarianie, projektanci mody, autorzy dwóch książek " Nakarmić duszę" i "Ubrać duszę".

W swoim programie odkryją przed widzami cudowny świat kuchni, w której nie ma miejsca na mięso i pokażą, jak wielką różnorodność smaków, zapachów i barw niesie ze sobą kuchnia wegetariańska. W "Atelier Smaku" widzowie przekonają się, że kuchnia wegetariańska nie musi być pracochłonna i droga, prowadzący podkreślają, znany często tylko medycynie naturalnej, aspekt zdrowotny niektórych produktów, prezentują mało znane produkty i ich historię. Program jest doskonałą podpowiedzą dla osób zapracowanych, które pragną szybko przygotować zdrowy i smaczny posiłek. Słoma i Trymbulak prezentują często dwa sposoby przygotowania dań - całkiem prosty i bardziej wyrafinowany, dzięki zastosowaniu różnych przypraw i dodatków. Gospodarze "Atelier Smaku" odwiedzają także ekologiczne farmy w Polsce i za granicą i goszczą u siebie w programie ciekawych gości: aktorów, gwiazdy estrady, lekarzy, dietetyków i sportowców. Wśród nich znajda się m.in. Maciej Miecznikowski, Michael Timothy, Aleksandra Kolebiak czy Lucinda Drayton.

W programie kuchnia wegetariańska przeplata się z różnymi dziedzinami kreatywności Słomy i Trymbulaka, co może być inspiracją dla widza do podejmowania twórczych wyzwań w wielu dziedzinach życia. W programie pojawiają się porady stylistyczne dotyczące aranżacji wnętrz i nakrywania stołu. Ważnym elementem programu jest muzyka, która tworzy nastrój sprzyjający gotowaniu i jedzeniu.

dynia - 2008-12-10, 12:07

No ja też mam zamiar oglądać ich program z racji tego też ,że od niedawna (dokładnie dni 8 ) odkrylam kanał kuchnia tv.Wzięłam nawet udział w ich konkursie internetowym coby książke dostać :-P
Niemniej jednak to kobieta z lekka drażniąca jak dla mnie :roll:

kofi - 2008-12-10, 14:50

Uuuu, czas emisji bez szans dla mnie :-|
YolaW - 2008-12-10, 20:49

A ja nie mam chyba tego programu :( Na jakiej platformie jesf? My mamy Cyfrowy Polsat.
dynia - 2008-12-10, 20:54

Yola my mamy jakiś cyber hiper najtańszy pakiet za 2 dychy z Cyfry plus i jest o czym dowiedziałam sie calkiem niedawno bo nie za czesto mamy pudlo włączone ;-)
Malinetshka - 2008-12-10, 21:22

Bo Kuchnia TV to kanał Cyfry +, więc jest raczej tylko na Cyfrze.. chyba.
Soul - 2008-12-11, 21:50

rebTewje napisał/a:


są pretensjonalni według mnie, książka którą wydali jest ani piękna, ani specjalnie przydatna, za to zupełnie nie wiadomo czemu rości pretensje do wydarzenia artystyczno-kulinarnego. no i jej cena też jest z kosmosu. nie czytałem z nimi wywiadu w Vege, bo po zerknięciu na zdjęcia (skromnie porobione z jakimiś "sławnymi ludźmi", nie pamiętam w tej chwili co to były za "sławy" ale odnotowałem to natarczywe lansowanie się na światowców) odechciało mi się czytać.

moim zdaniem Jola i Mirek to produkt dla którego target stanowi tzw. wyższa klasa średnia i kasta wysoko opłacanych wielkomiejskich managerów, mających ciągoty do oryginalności.



podpisuję się wszystkimi kończynami. Widziałam ich kiedyś na żywca, przy okazji kręcenia jakiegoś klipu o gotowaniu, wokół mnóstwo gapiów, podeszłam i ja :mryellow: Po może 20 min poszłam sobie, zarówno podczas kręcenia, jak i rozmów między sobą, byli wyautowani, w ogóle nie nawiązywali kontaktu z publicznością, która była tylko niewidzialnym tłem na ich potrzeby.. Kontakt wzrokowy żaden, empatyczny chłód to może za wiele, bo gdzieś tam w przestrzeń się uśmiechali, ale dystans na pewno.

Znielubiłam ich za to wrażenie bycia kimś z wyższej sfery, i olewanie zadawanych pytań. Są przepięknie wykreowani, ale brak mi w nich autentyczności - co automatycznie kasuje moje nimi zainteresowanie..

Lily - 2008-12-11, 21:57

Może to jakaś forma narcyzmu...
kłapouchy - 2008-12-26, 13:26

a ja mam inne wrażenia, byłam kiedyś na pokazie gotowania i wg mnie fajny mieli kontakt z publicznością. sympatyczni ludzie, niestety nie załapałam się na próbowanie pasty z bakłażana, bo musiałam pędzić na pociąg ;) ich kuchnia dla mnie trochę zbyt wyrafirowana może, na codzień wolę prostsze dania, a biała mąka i cukier mi nie przeszkadzają osobiście, bo ja barbarzyńca jestem ;) a za linka do stronki dziękuję
malva - 2008-12-26, 14:34

a ja wogle nie wiek kto to ,pierwsze słysze:)
myslałam ze Jola Słoma to od Słomy spod lublina:)

dynia - 2008-12-27, 13:28

malva napisał/a:

myslałam ze Jola Słoma to od Słomy spod lublina:)

Ja kiedyś miałam identyczne skojarzenie ;-)

elenka - 2008-12-27, 19:20

Soul napisał/a:


Znielubiłam ich za to wrażenie bycia kimś z wyższej sfery, i olewanie zadawanych pytań. Są przepięknie wykreowani, ale brak mi w nich autentyczności - co automatycznie kasuje moje nimi zainteresowanie..


A ja widziałam ich w telewizorni kilka razy i odniosłam takie samo wrażenie.
Wiem, że to krzywdzące może być i zupełnie niezgodne z prawdą, ale dla mnie to prezentują przede wszystkim przerost formy nad treścią i zachwyt nad sobą :roll:

ag - 2008-12-27, 21:21

Rozczarował mnie bardzo ich program kulinarny w Kuchnia.tv. Obydwoje są tacy sztuczni. A wybór dań wegetariańskich jak dla mnie mało inspirujący - ale pewnie jestem uprzedzona, bo nie znoszę kotletów sojowych.
rege - 2008-12-29, 10:49

Witam, a ja oglądałem ich program z przerwami, ale uważam, że wyszli bardzo naturalnie, póki co ograniczyli się co do prezentacji dań wege (20 min),ale spójrzcie na ich dwie książki, są ciekawie wydane i tam mamy bogaty zbiór potraw na każdą okazję. Co można zaprezentować w tym czasie,jedynie zarys a z czasem uważam, że będzie co oglądać. Oni są bardzo specyficzni ale i otwarci. Mi się podoba ich podejście do życia. Pozdrawiam
rosa - 2008-12-29, 11:25

euridice napisał/a:
rege napisał/a:
........

Pan Mirek Trymbulak? Witamy! :mrgreen:
żartuję ;)

myślę że to bardzo prawdopodobne :-)

nie udało mi się obejrzeć programu w tv, ale myslę ze jeszcze wszystko przede mną

Malinetshka - 2008-12-29, 12:19

euridice napisał/a:
nic straconego, możesz zobaczyć tu:

Kasiu, ale to nie ten program :P Tamten był świąteczny z choinką świecącą (w sensie- jak zrobić na prezent, bardzo fajny pomysł z resztą), w innym studio itd. ;)

rege - 2008-12-29, 12:46

nie,nie jestem Mirek, wyjątkowo dobrze ich odebrałem,sam się zdziwiłem,ale myślę,że można zrobić lepsze programy,ten nie jest zły,ale w końcu to początki.Do każdego się dojrzewa.
rosa - 2008-12-29, 12:59

tak, chciałam zobaczyc cokolwiek :-)
wcale nie najgorsi,
używają co prawda takich cudów jak oliwa o smaku białych trufli i wegetariańska kaczka, :-D
fryzura Joli bardzo fajna :-) ale on mi się bardziej podoba ;-)

rege - 2008-12-29, 13:15

:-| On jest podobny do Kochanka,tylko brakuje mu piegów.
frjals - 2008-12-29, 16:56

rosa napisał/a:
wcale nie najgorsi

serio? ja też ich widziałam teraz (to co wkleiła euridice) po raz pierwszy w akcji, ale strasznie drętwi się wydawali :-> . Owszem on ładniutki, ona ma fajną fryzurę, ale... jakiejś charyzmy brak?
A może jestem tylko uprzedzona? :-P

dynia - 2008-12-29, 17:48

frjals napisał/a:

A może jestem tylko uprzedzona? :-P

No nie wiem dla mnie też jacyś tacy bez polotu .Ten przepis w ich wykonaniu wygladał jakby go od niechcenia normalnie robili ,no nie wiem ogladam czasem różne programy kulinarnie i ten duet jak dla mnie slaby,już wolę chyba Nigellę Lawson co to ktoś jej zarzucał ,że niby wszystko z gotowców robi,chabaninę też waży ale jak dla mnie ma kobita jaja a tu zero charyzmy ;-)

YolaW - 2008-12-29, 22:54

dynia napisał/a:
No nie wiem dla mnie też jacyś tacy bez polotu .Ten przepis w ich wykonaniu wygladał jakby go od niechcenia normalnie robili ,no nie wiem ogladam czasem różne programy kulinarnie i ten duet jak dla mnie slaby,już wolę chyba Nigellę Lawson co to ktoś jej zarzucał ,że niby wszystko z gotowców robi,chabaninę też waży ale jak dla mnie ma kobita jaja a tu zero charyzmy

dynia, mam takie same odczucia. Brakowało mi poczucia, że to co robią ich po prostu kręci! :)

rosa - 2008-12-29, 22:58

napisałam nie najgorsi, co nie znaczy że super :-) jak na zerową ilość programów o wegegotowaniu mają kilka plusów :-)
czy to jest to samo co w kuchnia TV?
też wolę Nigellę, chociaż u niej znaleźć coś vegan to wyzwanie :-)

kociakocia - 2009-01-11, 18:06

mam ich 2 ksiazki, piękne wydanie i piękna cena, ale jeszcze jakos nie skorzystalam, a to dziwne, a patrzac na nich zawsze jakos tak sie wykrzywia mi buzia w dziwny grymas, sa specyficzni
Anja - 2009-01-13, 16:49

Słoma i Trymbulak mają fajne niektóre przepisy - ostatnio uwielbiam ich tofu z jabłkami w wersji sajgonkowej lub nie (hxxp://pl.youtube.com/watch?v=GG6x-CAq7nw), ale przyznam, że się załamałam, jak zobaczyłam ich w Atelier Smaku... Te sztuczne dialogi, te miny... Mój facet śmiał się z nich bezlitośnie, a ja miałam poczucie, że coś marnują. Wiało amatorszczyzną, ale może miałam pecha (widziałam tylko dwa odcinki). Czy reżyser nie mógł im niczego podpowiedzieć?
kociakocia - 2009-01-13, 16:55

nie podoba mi sie to, ze łączą owoce z warzywami, ostatnio widzialam w tv jak robili smalec, Anna, ja mialam nieco podobne odczucie, a może po prostu nie każdy jest ' telewizyjny', to co pociesza to fakt, ze ktos zechcial w tv zrobic program kuchenny z jedzeniem wege, to jest napewno na plus. oni maja nawet psa wege, a przynajmniej kiedys mieli
YolaW - 2009-01-13, 20:24

I ja ostatnio obejrzałam ich parę razy, rzeczywiście sztuczni jacyś, coś mi w tych ich programach nie pasuje do końca...co nie zmienia faktu, że nadal ich jednak lubię :)
Malinetshka - 2009-01-13, 20:31

Ja oglądam, bo każda wege inspiracja jest dla mnie cenna :) ale też widzę tą sztuczność... :roll: Przypuszczam, że to wynika z tego, iż...
kociakocia napisał/a:
może po prostu nie każdy jest ' telewizyjny',

ja pewnie też bym miała problem z byciem naturalną przed kamerą ;) ale.. gdybym zdecydowała się prowadzić taki program to "molestowałabym" reżysera o powtórki scen, w których wypadłam tak sztucznie :-> (+ pracowała nad swoim "aktorstwem" :mryellow: ) albo zrezygnowałabym z prowadzenia :P
W każdym razie nie demonizuję ich działań, bo w sumie nie interesuje mnie na ile są prawdziwi - i tak się tego nie dowiem przez "szkło" ;) Oglądam.

kociakocia - 2009-01-13, 20:43

Malinteshka, dobrze mowisz! Kilka lat temu miałam okazję ich poznac na ich pokazie ubrań, tam też właśnie prezentowali swoje nowe dzielo- czyli ich 2 piękne książki kulinarne, ale niech dalej gotuja, może pare osób sie nawróci z miecha na zdrowie :-D
buli - 2009-01-14, 00:45

new age.
są mili i fajni ale w tym co robią -> ciuchy dla majętnych, zblazowanych i poszukujących za wszelką cenę oryginalności. jedzonko? ok ale dla powiedzmy początkujących.
nie znaczy to że ich nie cenię...niech dalej jątrzą w sercach bogatych mięsożerców.
w bezpośrednim zetknięciu bardzo mili i przyjaźni...jak ktoś lubi new age;)

Martuś - 2009-03-18, 02:06

wydzieliłam wątek o książkach hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=192494#192494
margot - 2009-10-31, 16:41

na jesieni maja byc nowe odcinki
ja tej telewizji nie mam
ale przepisy będę ściągać bo brzmią apetycznie
m.in. przepisy na babkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami i karczochami, pasztet z grochu i brukselki z kurkami podawany z jarzębiną i z chrzanem, gołąbki w liściach chrzanu w ciepłych jeżynach z imbirem czy aksamitna zupa z dyni z zakrapiana konfiturą z wiśni z miętą.

Kat... - 2009-10-31, 23:10

Jakbym nie miała dziecka (albo byłoby na koloniach) i miałabym czas, to chętnie bym się zaopatrzyła we wszystkie te magiczne składniki i coś spróbowała z ich przepisów zrobić. Te rzeczy wydają się czasochłonne więc jak dla mnie odpadają. Ale fajnie, że są i promują wegetarianizm.
Alispo - 2009-10-31, 23:21

W ost.Vege jest przepis na fajna paste z tofu,robi sie w mig i mi calkiem pasuje :-)
1 słoiczek tofu pomidorowego(170g)lub150g tofu
1łyzeczka koncentratu pomid.
2 marynowane papryczki pepperoni
3 suszone pomidory z oliwy
4 łyzki oliwy truflowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyzeczka curry
1 łyzeczka suszonej słodkiej papryki
1/2 łyzeczki suszonej ostrej papryki
mix i gotowe

ag - 2009-11-01, 08:19

margot napisał/a:
babkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami i karczochami, pasztet z grochu i brukselki z kurkami podawany z jarzębiną i z chrzanem, gołąbki w liściach chrzanu w ciepłych jeżynach z imbirem czy aksamitna zupa z dyni z zakrapiana konfiturą z wiśni z miętą.

aż miło poczytać :-) choć też obawiałabym się, że będą pracochłonne, i do tego trzeba byłoby sporo zachodu, żeby zdobyć wszystkie skladniki

priya - 2009-11-01, 13:47

Nie wiem jak przepisy podawane przez nich w tv, nie oglądam. Ale te z książki bardzo lubiłam swego czasu robić. Wiele z nich bardzo prostych i szybkich w przygotowaniu jest.
rathri - 2010-05-11, 13:33

A ja ich bardzo lubię;]

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group