wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przekąski - Alu Patra

Agnieszka - 2008-11-24, 09:55
Temat postu: Alu Patra
Baza przepisu na Alu patra pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny” i jest to wariant rolady z nadzieniem. W książkowej wersji przepis wygląda tak
4 średniej wielkości ziemniaki
2 Ł startego kokosu
2 ł ziarna sezamowego
2 ł brązowego cukru
2 ł startego świeżego imbiru
2 posiekane zielone chili
1 Ł posiekanych liści kolendry(można nać pietruszki)
2 ł garam masali
1½ ł soli
2 Ł soku z cytryny
200 g białej mąki
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł stopionego ghee
woda
ghee lub olej do smażenia

Nadzienie(przygotowywane na samym początku)
Ugotować ziemniaki z łupinkach, a następnie obrać je i rozdrobnić widelcem w misce razem, wiórkami kokosowymi, sezamem, cukrem, imbirem, chili, kolendrą (natką), garam masalą, solą(1 łyżeczka) i sokiem z cytryny.

Gdy nadzienie stygnie popełniamy ciasto.

Ciasto:
Mieszamy kurkumę, mąkę i pieprz cayenne, pozostała ilością soli i stopionym ghee. Powoli dolewany wodę i wyrabiamy ciasto (zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne).
Ciasto podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 3mm i równomiernie rozprowadzić na niej nadzienie, delikatnie i ścisło zwinąć w rulon. (jak się nie chcę skleić, smaruje brzegi wodą i turlam chwilę. Wałek ciasta pokroić w krążki grubości ok. 1,5 cm. Jak po przekrojeniu krążki ulegną deformacji, ręcznie poprawić im kształt.

Smażymy krążki, na patelni, przewracając na druga stronę aż będą koloru złotobrązowego.

Z moich doświadczeń Alu Patra z mąk glutenowych może być pieczona (zarówno w krążkach jak i w całości). Na spotkaniu był wariant z mieszanki mąk (orkiszowa, kukurydziana, gryczana: kubek orkiszowej a drugi mieszanki bezglutenowej) + kurkuma, sól, pieprz czarny, zamiast ghee oliwa. W roli nadzienia: ziemniaki ugotowane (pozostałość obiadowa, kasza gryczana jasna – też pozostałość posiłkowa, sezam jasny i czarny, siemię, pieprz ziołowy, cynamon, natka, sok z cytryny, koncentrat, słodka czerwona papryka, wiórki kokosowe, suszony imbir, sól. Wersja spotkaniowa była smażona.
W ramach farszu można wsadzić wszystko: masę z rozgotowanej czerwonej soczewicy, warjacje nt pasztetu Ani D z pora i pestek dyni i wszelkie inne kombinacje pastowe czy pasztetowe pewnie też się sprawdzą (do pieczenia nawet nadzienia owocowe typu jabłko z dynia). Danie fajne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do ryżu/ kaszy, sosu np. typu czatnej, warzyw duszonych itp.
Proporcji mąk, oliwy, wody nie odmierzam, daję na oko (ciasto ma być elastyczne żeby można było wałkować). Wg mnie ciasto można zrobić również drożdżowe lub z zakwasem i po upieczeniu też będzie ciekawy efekt kulinarny. Jeśli smażymy warto odsączyć krążki z patelni na papierowym ręczniku.

bojster - 2008-11-24, 10:05

Polecam. ;-)

Jedno z niewielu dań które potrafię przygotować i nie zepsuć. :mryellow:

kofi - 2008-11-24, 10:31

Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia. A kusi. ;-)
Malinetshka - 2008-11-24, 10:57

Agnieszka, dzięki za przepis :D Mam co prawda "Kuchnię Kryszny" i znalazłam go, ale Twoje wskazówki są bardzo cenne.
Agnieszka - 2008-11-24, 11:24

To tylko trudno wygląda, pracy mniej niż z pierogami a farszem może być przegląd lodówki lub pozostałości z obiadu/kolacji ;-)
renka - 2008-11-24, 12:47

Moja siostra robila to w nieco innej wersji, ale tez z przepisu z broszurki z wydawnictwa krysznowego - nieco mniej skomplikowanego ;-)

Polecam - przepyszna :-)

ag - 2008-11-24, 14:00

Było pyszne, więc na pewno spróbuję swoich sił.
kofi - 2008-12-01, 10:24

Wykonałam, bardzo nam smakowała, zrobiłam z grahamki z malutkim dodatkiem białej mąki. Pierwsza i ostatnia partia usmażyła się bardzo ładnie, ze środkowej wyleciał farsz, nie mam pojęcia dlaczego.
Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki?

Agnieszka - 2008-12-01, 11:14

kofi: ja po zrolowaniu toczę jeszcze, jak pokroję w krążki i widzę, że luźne to poprawiam ich kształt i ściśkam.
Jak robię smażoną, to nie na głębokim tłuszczu, normalnie na patelni.
Cieszę się, że smakowała :-)

bojster - 2008-12-01, 11:20

kofi napisał/a:
Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki?


W zasadzie tak, ale ja nalewam tak do połowy, tak że najpierw obsmaża się jedna część, a po przekręceniu druga i jest komplet. ;-)

elenka - 2008-12-01, 12:54

Ło jezusie... jaki dlugi przepis? :shock:
Brzmi smakowicie, a macie jakieś zdjęcie gotowej potrawy już? :oops: :lol:

Malinetshka - 2008-12-01, 13:10

elenka, o tu :)
hxxp://picasaweb.google.com/malinetshka/WegedzieciakoweSpotkanieUEuridice#5271973799496798834

Karolina - 2008-12-01, 18:58

Moje wyszły super, Bardzo smakowały niemężowi. Z braku grahamki zrobiłam z białej, wszystko pięknie się posklejało, wyszły idealne ( sama się zdziwiłam :mryellow: Kocham kuchnię indyjską :-D
priya - 2008-12-07, 20:33

kofi napisał/a:
Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia


Fajnie, że jednak spróbowałaś :)
W moim odczuciu to jedno z najprostszych, najtańszych, najmniej wymagajacych i najsmaczniejszych dań, a w zasadzie przekąsek. Często wybieram właśnie alu-patrę jako poczęstunek dla gości z tych właśnie powodów.

Malinetshka - 2008-12-07, 22:08

Ja zrobiłam też swoją wersję i na ciepło była bardzo smaczna :D natomiast to, co zostało, przechowane przez noc w lodówce już mi nie smakowało... :->
rosa - 2008-12-07, 22:28

alu-kleo-patra euridice była pyszna :-) mniam mniam, tak pyszna, że dla mnie zostawili tylko jedną zwijkę :-D
rosa - 2008-12-07, 22:35

no pewnie :-D
może zrobię na święta? tylko boję się czy to nie przekracza moich umiejętności :-)

rosa - 2008-12-07, 22:43

mega ot: zdążyłam :-) kupiłam S tą książkę co polecałaś :-) (autorki Harrego P), a F fajne lego. no i dla P mega wypasione piwo :-) ja dostałam czekoladę supergorzką :-)
Malinetshka - 2008-12-07, 22:54

euridice, jaka cudna fotorelacja :D to jeszcze zdradź jak dokładnie wyglądała wersja Twojego nadzienia :->
Agnieszka - 2008-12-07, 23:04

Euri fajnie, że się udała :-) fotorelacja super :-)
Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę

jestem fanem tej potrawy, oryginalny przepis może zniechęcać ale tak naprawdę ciasto jak na pierogi a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe

Malinetshka - 2008-12-07, 23:17

Agnieszka napisał/a:
Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę

No można :-> ale w sumie rodzice zjedli, im smakowało na zimno ;) Moja wersja była smażona, a ja chyba coraz gorzej reaguję na smażone... Może dlatego na drugi dzień już mi tak nie smakowało :roll:
Agnieszka napisał/a:
a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe

u mnie prawie tak było :) ziemniaka było mało, więcej miałam takiej pysznej papuchy ;) czyli warzyw korzeniowych ugotowanych z fasolką mung i ryżem+ natka pietruszki. Do tego poszedł przecier pomidorowy i różne indyjskie przyprawy, raczej w większości te, które są w przepisie.
euridice, dzięki za rozpiskę Twoich składników. Następnym razem postawię bardziej na ziemniaki, jakoś najlepiej mi się tutaj "widzą" :) No i upiekę alu patrę, będzie ciut lżej dla mego żołądka :P

Agnieszka - 2008-12-07, 23:43

Mali: przetestuj pieczone krążki (z mąki orkiszowej lub pszennej będą ok) a piekąc czy w całości czy w plastrach nadzienie zrób trochę b wilgotne.

pieczyście doradzam z perspektywy mojego zwykłego gazowego piekarnika

Malinetshka - 2008-12-08, 00:04

Dzięki wielkie za rady Aga :D
kofi - 2008-12-08, 09:26

rosa napisał/a:
kupiłam S tą książkę co polecałaś :-) (autorki Harrego P)

OFFfffffff sorry: jaka to książka?
Poleć publicznie euridice
A żeby nie taki straszny off - cudna ta Twoja alu patra. Ja chyba przesadziłam z głębokością tłuszczu, w którym smażyłam.

Ania D. - 2008-12-08, 10:15

Robiłam kiedyś pieczone m in z soczewicą, bardzo mi smakowało. Plasterki smarowałam przed pieczeniem olejem (pędzelkiem), nie wysychały podczas pieczenia.
Capricorn - 2008-12-08, 10:18

euridice, dzięki za te zdjęcia! mój mąż (zwierzożerca, brr ;-) ) zajadał się tym na festiwalu Hare Kryszna w Mrzeżynie. Chyba odtworzę, skoro polecacie.
Capricorn - 2008-12-08, 10:20

Malinetshka napisał/a:

Agnieszka napisał/a:
a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe

u mnie prawie tak było :) ziemniaka było mało, więcej miałam takiej pysznej papuchy ;) czyli warzyw korzeniowych ugotowanych z fasolką mung i ryżem+ natka pietruszki. Do tego poszedł przecier pomidorowy i różne indyjskie przyprawy, raczej w większości te, które są w przepisie.


o, super!

Z soczewicą też na pewno bossssko.

Malinetshka - 2008-12-08, 10:21

Ania D. napisał/a:
Plasterki smarowałam przed pieczeniem olejem (pędzelkiem), nie wysychały podczas pieczenia.

Dobry pomysł :) - zapamiętać ;)
euridice napisał/a:
niepostrzeżenie sama przeczytam :mrgreen:

:mryellow:

Kreestal - 2008-12-08, 10:25

Oho, to ja chyba dziś się skuszę. Mam nadzieję, że posiadam wszystkie składniki.
rosa - 2008-12-08, 10:46

kontynuuję wątek ksiązki: Szymkowi sie podobała, ale stwierdził, ze to raczej dla młodszego dziecka :-) w każdym razie po tej lekturze stwierdził, że czas na odświeżenie sobie całego cyklu o Harrym
ja jeszcze nie czytałam, więc nie mam zdania :-)

zastosuję sposób kofi:
alu-patra bardzo smaczna jest :-)

Agnieszka - 2008-12-08, 11:35

Rosa zerknij do książki i daj opinię może Ady byłaby fajna............

smarowanie plasterków wg pomysłu Ani mogłoby się fajnie sprawdzić w pieczeniu

kofi - 2008-12-08, 11:58

Żeby nie całkiem off - na Święta u nas przewidziana alu patra, polecam oryginalny (prawie) skład nadzienia - z imbirem, kokosem i cukrem. Super.
A wracając do offa - może Danielowi by się spodobała. Teraz dostał "Księgę wiedzy czarodziejskiej" - też opartą na cyklu o H.P. - bardzo zadowolony, zrobił juz wszystkim analizę numerologiczną ;-)

Capricorn - 2008-12-08, 11:59

kofi, to może ja do Ciebie na święta zjadę? ;-)
kofi - 2008-12-08, 12:02

A proszę Cię bardzo. :-)
Agnieszka - 2008-12-08, 14:45

bez cukru też smaczna :-)
Kreestal - 2008-12-08, 18:01

A mi nie smakowała, chyba zrobiłam coś nie tak, wyszły gluciki nasączone olejem :-/
kofi - 2008-12-09, 09:44

Agnieszka napisał/a:
bez cukru też smaczna :-)

Ale tego cukru tam bardzo mało (i brązowy), zabrzmiało pewnie jakby z pół kilo. :-) Obawiałam się go dodawać, ale w sumie ciekawy smak.

elenka - 2008-12-15, 12:56

Ależ się napaliłam na tą Alu Patrę- zrobię na święta koniecznie :mryellow:

Dzięki za zdjecia dziewczyny :->

puszczyk - 2008-12-15, 13:20

Arek zrobił dla na nas kilka dni temu z "Kuchni Kryszny" i była pyszna, ale piekielnie ostra. Trzeba było popijać. :mrgreen:
bojster - 2008-12-15, 15:34

puszczyk napisał/a:
Arek zrobił dla na nas kilka dni temu z "Kuchni Kryszny" i była pyszna, ale piekielnie ostra. Trzeba było popijać. :mrgreen:


Bo te dwa zielone chilli trzeba traktować z dystansem – ja dałem połówkę i było w sam raz. Jeśli nie liczyć tego że poparzyłem sobie pół twarzy odgarniając włosy podczas siekania. ;-)

puszczyk - 2008-12-15, 15:53

Dodał tylko sproszkowanego. :lol: A są podobno na świecie o wiele ostrzejsze odmiany papryki. :roll:
iris - 2008-12-18, 21:55

ja też się skusiłam po fotorelacji euridice i zrobiłam alu - patrę tylko, że pieczoną. wyszła super, na zimno również rewelacja, nawet chyba bardziej mi smakowała na zimo niż na ciepło - chociaż może to być wynikiem tego, że jak jadłam na zimno to byłam bardziej głodna :mryellow:
w każdym razie gorąco polecam pieczoną

Karolina - 2008-12-18, 21:57

Następnym razem upiekę :-)
ag - 2008-12-18, 22:43

Ja smażyłam ale też mi bardziej smakowała na zimno. Planuję powtórzyć na święta, bo była pyszna.
elenka - 2008-12-27, 07:05

Ja zrobiłam wczoraj, robi się faktycznie bradzo szybko i ładnie smaży.
Jak dla mnie trochę zbyt intensywny smak, ale ja mam teraz pokręcone smaki przez ciążę :roll: Jarek za to objadał się do bólu i też mówił, że na zimno mu bardziej smakowało.

Flippi - 2009-01-02, 11:13

Zachęcona waszym przykładem, przyrządziłam owo danie na imprezę sylwestrową, zmieniając "nieco" skład nadzienia (z braku składników). Ale i tak wyszło całkiem apetyczne. Ciasto miałam gotowe, zrobione przed świętami przez mojego ojca w celu pierogowym (w nadmiarze i dlatego zamrożone).
Dzięki za przepis :-)

kociakocia - 2009-03-07, 09:41

kurcze, smaka sobie strasznego wręcz narobiłam!!!!!!!!! wypróbuję niebawem, dzięki za to cudo indyjskie :-D Aga
Malinetshka - 2010-02-14, 15:42

Robię właśnie wariację nt. alu patry. Trochę taka kuchnia fusion to będzie ;) bo ciasto jest na pizzę :P drożdżowe, a alu patra będzie się piekła w całości. No taki indyjski kulebiak przewiduję ;) Zobaczym... Nie wiem tylko ile czasu to piec, ale będę improwizować :>
Malinetshka - 2010-02-14, 19:50

Indyjski kulebiak jak nic :mryellow: Dobre wyszło :)
rosa - 2010-02-14, 20:34

ale zwinęłaś w roladę, czy taki duży pieróg zrobiłaś?
no i mogłaś troszkę wysłać zagłodzonej i leniwej rosie ;-)

Malinetshka - 2010-02-14, 21:01

roska, roladę właściwie :> Także nie do końca z tym kulebiakiem trafiłam.. Ale farsz się na tyle "zlał" z ciastem (farszu dałam sporo), że wyglądało jakby było nadziewane.
Czyli tak: zwinęłam w roladę, i przełożyłam do wysmarowanej olejem blaszki (takiej, w jakiej piekę chleb) i jeszcze posmarowałam olejem na wierzchu. Ciasto było drożdżowe, więc odstawiłam do ponownego lekkiego wyrośnięcia i siup do piecyka na 170st (z termoobiegiem, więc bez termoobiegu dałabym na wyższą temp.) i piekłam 20min.

Agnieszka - 2010-02-15, 09:02

drożdżowego ciasta nie robiłam sama ale pieczoną np z farszem z czerwonej soczewicy i pieczoną popełniałyśmy z Gają (tak jak mali). Fajnie się komponuje np z sosami typu czatnej.
Katioczka - 2011-01-04, 14:03

czy alu patra będzie pasować z czatneyem z mango?
Agnieszka - 2011-01-04, 18:13

Sądzę, że będzie pasować a jeśli doprawisz sos nieco ostrzej to tym bardziej. Najbardziej pasuje mi z pomidorowym (z dodatkiem czarnej gorczycy).
kofi - 2011-01-04, 18:29

Malinetshka napisał/a:
roska, roladę właściwie :> Także nie do końca z tym kulebiakiem trafiłam.. Ale farsz się na tyle "zlał" z ciastem (farszu dałam sporo), że wyglądało jakby było nadziewane.
Czyli tak: zwinęłam w roladę, i przełożyłam do wysmarowanej olejem blaszki (takiej, w jakiej piekę chleb) i jeszcze posmarowałam olejem na wierzchu. Ciasto było drożdżowe, więc odstawiłam do ponownego lekkiego wyrośnięcia i siup do piecyka na 170st (z termoobiegiem, więc bez termoobiegu dałabym na wyższą temp.) i piekłam 20min.

No i dlaczego ja się dopiero teraz o tym dowiaduję? Fajny pomysł, dzięki.

Agnieszka - 2011-01-04, 18:57

kofi: no to pozostaje nadrobić :-) i smacznego
Malinetshka - 2011-01-04, 22:26

kofi, proszsz.. :) Zdaj relację ze swego eksperymentu.

Kurczę, tak mi się nie chce ostatnimi czasy gotować.. już nawet nie pamiętałam, że coś takiego robiłam :oops: :>

kofi - 2011-01-05, 19:02

No właśnie mi się też nie chce, a drożdżowe łatwiej mi się robi, bo maszyna gniecie. Jutro chyba zrobię, ale farsz taki bardziej jak do samosów zrobię. No i smażyć nie trzeba będzie, bo się upiecze. :mrgreen:
Capricorn - 2011-01-08, 18:32

właśnie zrobiłam, połowę w piekarniku, połowę na patelni, te z patelni lepiej wyszły :) dzieciaki mówią, ze za pikantne - mi pasuje :)

cieszę się, że odświeżyłyście wątek, i mi się napatoczył :)

kofi - 2011-01-09, 22:10

A ja zrobiłam w czwartek drożdżową (zawijanąk ja makowiec i pieczoną) z zielonym farszem: brokuły, kalafior, tofu czosnkowe. Z sosem chrzanowo-pietruszkowym na bazie tofu. Na piątek była druga porcja z sosem paprykowo-pomidorowym. Daniel kiepsko jadł, bo chyba nie przepada za takim ciastem (ciekawe, że w pizzy mu wchodzi) :roll:
excelencja - 2011-01-09, 22:41

ja jestem w tym czymś zakochana, Lilak nieco mniej, ale może dlatego, że przegięłam z przyprawami...
Mia - 2011-01-22, 20:51

Agnieszko, Malinetshko lub puszczyku, przeczytałam wyżej, że wszystkie jesteście szczęśliwymi posiadaczkami "Kuchni Kryszny" :mryellow: Mam wielką prośbę: mianowicie kilka lat temu kolega z akademika poczęstował nas na imprezie wege pyszną kapustą z cynamonem. Nie wiem co tam jeszcze było (zapamiętałam tylko te dwa składniki), ale ten smak prześladuje mnie od tamtej pory, mniam :-P Kolega powiedział, że gotował właśnie wg przepisu z "Kuchni Kryszny". Niestety po studiach kontakt nam się urwał, więc czy któraś z Was w wolnej chwili może znaleźć i wrzucić ten przepis?
Malinetshka - 2011-01-22, 23:58

Mia, ja jeszcze przez jakiś czas nie będę miała dostępu do tej knigi, bo siedzi pod folią remontową :> tak więc jeśli ktoś inny Ci wygrzebie przepis to fajnie, a jeśli się nie uda to za jakiś czas postaram się ja to zrobić. Sama jestem ciekawa co to, skoro takie mniam było :)
priya - 2011-01-23, 07:27

Ja wygrzebię może dziś jak znajdę chwilę. Postaram się.
priya - 2011-01-23, 09:52

jest:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=388391#388391

Mia - 2011-01-23, 14:16

dziękuję bardzo, hura! :mryellow: priya, jesteś wielka!
priya - 2011-01-23, 17:47

hihi, jakże niewiele trzeba by uszczęśliwić innych a samemu zyskać dumnie brzmiacy przydomek ;-) Polecam się na przyszłość ;-)
YolaW - 2011-06-16, 20:23

Muszę się odważyć i zrobić po porodzie :)
Agnieszka - 2011-06-19, 20:05

YolaW: testuj. Na jednym ze spotkań był wariant Rosy z brokułem. Smakowity :-)
Naprawdę można zapakowac wszystko i w zależności od możliwości czy preferencji usmażyc, upiec.

Maliboo7 - 2011-06-19, 20:50

Cudowny przepis :-D Zrobiłam na wizytę siostry i szwagra. Do farszu dałam jeszcze rozdrobnione prażone orzeszki ziemne... mniam! Wszyscy byli zachwyceni :-D Tylko jakoś długo siedziałam w tej kuchni... jakoś zawsze wszystko długo robię. Może następnym razem pójdzie szybciej. A w ogóle ciekawe to doświadczenie pichcić coś, o czym się nie ma zielonego pojęcia, jak to w efekcie ma smakować... ;-)
Capricorn - 2011-06-19, 23:44

Agnieszka napisał/a:
Na jednym ze spotkań był wariant Rosy z brokułem. Smakowity :-)
Naprawdę można zapakowac wszystko i w zależności od możliwości czy preferencji usmażyc, upiec.


Ja alu patrę robiłam tylko raz, bardzo mi smakowała, choć wybitnie brakowało mi w niej kalafiora i zielonego groszku :) Gdy będę ponownie popełniać, dodam na pewno.

Agnieszka - 2011-06-20, 09:45

Capri: każdy z nas ma swoje preferencje smakowe i na bazie przepisu można a nawet trzeba tworzyc swoje wariacje. Kalafior i groszek (trochę w klimacie farszu na samosy z KK) też mi pasuje. Podobnie jak farsz szpinakowy (do smażenia raczej bym dodała np. ziemniaków aby masa była bardziej zwarta) więc zachęcam do eksperymentów.
Zamiast alu patry na bazie przepisu można robic placki (ciasto, nadzienie, ciasto) i też wyjdzie fajnie (polecam cienkie i pilnowanie by masa nie przebiła ciasta i nie wypływała bokami) ale to wariant bardziej czasochłonny.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group