|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - Dip na bazie majonezu migdałowego
dżo - 2008-11-26, 09:16 Temat postu: Dip na bazie majonezu migdałowego "Majonez sojowy lub migdałowy”
2 szklanki ugotowanej soi (lub namoczonych i obranych migdałów) zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, długo minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować. Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju (niektórzy robią z oliwą).Na końcu dodać sok z cytryny(6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można do lodówki to szybciej zgęstnieje.
Podstawowa wariacja dipa:
- zielona, zwana też czasami ziołową - zanim dodam olej, do majonezu, dorzucam np. szczypiorek, natkę pietruszki + bazylia i oregano.
Uwagi:
Zrobiłam z migdałów z połowy porcji a i tak majonezu wyszło sporo.
Dodałam 1/2 łyzeczki soli, wg mnie taka ilość wystarczy.
Jeśli zrobi się dip z oliwą z oliwek i włoży do lodówki do ładnie zgęstnieje, z olejem byłby dużo bardziej wodnisty.
rosa - 2008-11-26, 10:04
dżo dzięki, dip był świetny
dżo - 2008-11-26, 11:23
cieszę się, ze Wam smakował , wg mnie był jednak niedoskonały, nie miał tej gładkości na jaka się nastawiłam ale to zapewne wina mojego sprzętu,
rosa - 2008-12-15, 15:01
robiłam go już chyba ze 6 razy
pierwsze trzy z migdałów, moczyłam, obierałam zgrzytałam zębami
a któregos razu okazało się że migdałów niet, są nerkowce, to dawaj!
i powiem wam, że z nerkowców uzyskałam konsystencję dipowo-majonezową
polecam
k.leee - 2008-12-15, 18:57
dżo skąd masz ten przepis?
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1198&highlight=dip+sojowy
Lily - 2008-12-15, 19:33
Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba?
k.leee - 2008-12-15, 20:35
Lily napisał/a: | Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba? |
Ze słonecznika nie wychodzi taki dobry, ma specyficzny posmak
eli - 2010-05-13, 20:27
zrobiłam z nerkowców. absolutnie niesamowicie smaczny! do paluszków albo kanapek
Arielka.v - 2010-05-14, 15:35
Jaki olej jest najlepszy do przygotowania tego "majonezu"?
Wydaje mi się, że oliwa bedzie wyczuwalna a mi zależy na neutralnym smaku tłuszczu.
czy zwykły olej rzepakowy się do tego nadaje czy lepiej dać jakiś tłoczony na zimno?
dżo - 2010-05-14, 21:02
Arielka.v, oliwa jest dobra przede wszystkim dlatego, że w lodówce gęstnieje i wówczas dip nie jest taki lejący tylko gęstszy, bardziej przypominający majonez, ale jeśli nie lubisz jej charakterystycznego smaku to użyj jakiegokolwiek neutralnego zimnotłoczonego oleju (zwykłego rzepakowego nie polecam bo to olej rafinowany a podczas rafinacji i bielenia olejów w wysokiej temperaturze dochodzi do powstawania podwójnych i potrójnych wiązań sprzężonych działających szkodliwie na mózg).
Malinetshka - 2010-05-16, 01:02
Polecam olej ryżowy jako bardzo łagodny i neutralny w smaku. Ja się po nim dobrze czuje, jest dość lekki jak na olej.
|
|