|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Tort czekoladowy
vegAnka - 2008-12-03, 11:12 Temat postu: Tort czekoladowy Witam was kochani !
Otoz szukam przepisu na tort czekoladowy weganski. No i tez jakis pomyslow czym go udekorowac.
Myslalam o takim co jest przekladany np dzemem (tylko jak to zrobic zeby ciasto go nie wsiaknelo?) no i jaki dzem by pasowal.
Chcialam tez uzyc na wierzch zamrozone maliny, czy ktos juz kiedys probowal ? bo sie boje ze sie rozciapia...
puszczyk - 2008-12-03, 13:06
Przepis na biszkopt wyszukany przez Kamilka. Piekłam już kilkakrotnie i zawsze się udaje.
Biszkopt:
1,5 szkl. maki
0,5 szkl. cukru (ja dałam słodu ryżowego)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl karobu (lub kakao)
210 ml. mleka sojowego
60g roztopionej margaryny (dałam olej)
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
hxxp://www.puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html
Jak czekoladowy to ja bym dała na wierzch rozpuszczoną czekoladę gorzką. Dżem do środka? Jakiś kwaśny np. wiśniowy.
Zamrożone maliny? To ryzykowne.
vegAnka - 2008-12-03, 14:46
puszczyk, dziekuje! a ten biszkopt bedzie czekoladowy tak? widze ze jest kakao ale wystarczy go na tyle by byl czekoladowy ?
puszczyk napisał/a: | Zamrożone maliny? To ryzykowne | no tak pomyslalam zeby dodac troche winnego zeby przelamac ten smak czekoladowy....
puszczyk - 2008-12-03, 15:21
Jak piekłam z karobem to był bardzo ciemny, a kakao dałam mniej, bo jest intensywne w smaku. Był bardzo czekoladowy.
Mam super pomysł na czekoladowy krem z tofu, ale jeszcze tego nie próbowałam (w książce Słomy i Trybulaka jest ciasto pomarańczowe z kremem kardamonowym z tofu, gdyby do tego dodać karobu lub kakao, może wyjść coś pysznego). Jesli chcesz eksperymentować to podam link.
vegAnka - 2008-12-03, 15:56
dla mnie to wogole bedzie jedno wielkie eksperymentowanie wiec pewnie ze chce link!
puszczyk napisał/a: | Jak piekłam z karobem to był bardzo ciemny, a kakao dałam mniej, bo jest intensywne w smaku. Był bardzo czekoladowy | super o to mi wlasnie chodzi!
[ Dodano: 2008-12-04, 08:38 ]
puszczyk, przepis wybrobowalam wczoraj! biszkopcik naprawde czekoladowy Bardzo nam smakowal! dzieki za ten przepis!
no i czekam na ten link
[ Dodano: 2008-12-17, 15:18 ]
oto moj tort. z tym ze dodalam 2 lyzki octu jablkowego zeby mi bardziej wyrosl.
i ciut wody na koniec.
fylwia - 2011-10-26, 22:44
Zrobiłam dwa razy wegański tort z tego przepisu, polecam :
puszczyk napisał/a: | Przepis na biszkopt wyszukany przez Kamilka. Piekłam już kilkakrotnie i zawsze się udaje.
Biszkopt:
1,5 szkl. maki
0,5 szkl. cukru (ja dałam słodu ryżowego)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl karobu (lub kakao)
210 ml. mleka sojowego
60g roztopionej margaryny (dałam olej)
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
" "
hxxp://www.puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html |
Niestety nie przyszło mi do głowy, żeby sfotografować, ale Zina i MoTyl pytały o przepis, więc napiszę tutaj:
Druga, lepsza wersja (na urodziny Zojki Lightfether i mojego Tymka) była z 1,5 szkl. mieszanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (pół szklanki) i orkiszowej białej (szklanka) ( wcześniej dałam pół na pół i było mniej "biszkoptowe") i pół szkl. słodu - pół na pół syrop daktylowy i nektar z agawy (trochę za dużo jak na mój smak), z karobem i olejem i zgodnie z sugestiami dodałam 2 łyżki octu jabłkowego. Wyrósł ładnie, po ostudzeniu przekroilam na 3 części i przełożyłam (kwaśny dżem bezcukrowy z czarnej porzeczki - planowałam dodać morelowy ale nie udało się kupić - i masa kokosowa).
Krem kokosowy zrobiłam na podstawie przepisu dżo (tort - kot stąd: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=10260&highlight=tort), czyli silken tofu zmiksowałam z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki, dodałam 3 łyżki słodu z agawy i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Uznałam, ze masa jest zbyt rzadka i dodalam jeszcze saszetkę śmietanki kokosowej (chyba 20 gramow) i okolo 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (żeby usztywnić całość bo bałam się, że masa ucieknie z tortu).
Polewę zrobiłam daktylowo-karobową: karob wymieszałam w małym garnuszku ze słodem daktylowym i dodałam olej kokosowy i podgrzałam tylko tyle, żeby się rozpuścił (dałam w mniej więcej równych proporcjach). Wszystko się pięknie wymieszało na gęstą polewę, jak trochę podstygła to wylewałam stopniowo na ciasto i rozsmarowywałam łyżką. Zanim zastygła ozdobiłam tort malinami, połówkami daktyli i odrobiną wiórków kokosowych i do lodówki.
Następnego dnia po upieczeniu ciasto było wilgotne i jeszcze lepsze.
Prosty przepis nawet dla takiego tortowego laika jak ja .
muz - 2011-11-25, 20:30
sluchajcie, a te 60g margaryny to ile oleju?
zina - 2012-02-07, 21:25
muz napisał/a: | sluchajcie, a te 60g margaryny to ile oleju? |
dodalam 60 ml oleju i bylo ok.
Moje doswiadczenia z przepisem.
Najpierw zrobilam z pojedynczej porcji i slodem daktylowym.
Wyszedl za niski i gumowaty, niestety wyladowal w koszu.
Za to zrobiony z podwojnej porcji prezentowal sie juz o wiele lepiej
Dodalam kakao zamiast karobu.
Przelozylam podobnie jak fylwia dzemem porzeczkowym bez cukru oraz masa kokosowa (zmiksowane silken tofu z wiorkami kokosowymi oraz odrobina mleka kokosowego).
Nastepnym razem wysmaruje troche grubiej jednak.
Na wierzch masa daktylowo-kakaowa.
rosa - 2012-02-07, 21:27
zina, mmmmmmmm, wygląda przepysznie!
zina - 2012-02-08, 09:12
rosa, dziekuje
Naprawde smakuje wybornie
zina - 2013-05-29, 12:42
I did it again
Tym razem w wersji letniej z malinami i truskawkami na wierzchu dla malucha
nemain - 2013-05-30, 18:47
jejku... chyba zaraz będę piec. wygląda pięknie i bardzoooo apetycznie!
|
|