wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - zupa cebulowa

olgasza - 2008-12-17, 16:04
Temat postu: zupa cebulowa
Postanowilam pokonac traume z dziecinstwa, a dokladniej z przedszkola, kiedy to zupa cebulowa na rowni z zupa mleczna byly BE, i zrobilam ja wczoraj na obiad. Wyszla CACY :-)

4-5 duzych cebul
3 kromki czerstwego chleba/bulki
olej
przyprawy - sol, pieprz, co kto lubi

kroimy cebule na plastry, ale raczej byle jak, potem i tak sie zmiksuje.
podsmazamy, a raczej dusimy na oleju przez 10 minut
dodajemy wrzatek i czerstwy chleb i gotujemy nastepne 10 minut, ja jeszcze dodalam suszona wloszczyzne i troche wegety bez gluta(minianu)
po czym miksujemy i
smacznego

Paticzang - 2008-12-18, 23:00

Ja też jakoś nigdy nie przepadałam za dużą ilością cebuli ale z czasem jakoś się to zmieniło :D teraz uwielbiam cebulkę 8-)
Moja zupka wygląda troszkę inaczej:
Cebulki przekrojone na pół i krojone w półksiężyce, smażone i duszone na małej ilości oleju + przyprawy (sól lub doprawka, pieprz i chyba lubczyk albo tymianek - nie pamiętam :-/ ) jak się troszkę cebulka zrumieni i udusi wrzucam ją do zagotowanej wody z rosołkiem warzywnym, przyprawami, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuję chwilkę ok5 minutek i zjadam pyszności. A do tego grzaneczki (kroję chlebek w kosteczkę przypiekam na patelni i wrzucam (po kilka kosteczek) do miseczki)
Też pysznościowe :D

zwegowani - 2008-12-18, 23:51

Też nigdy nie przepadałem za cebulą, a teraz jem ją prawie codziennie, a zupę cebulową uważam za przysmak :)
Nasz przepis na zupę cebulową jest następujący:
hxxp://zwegowani.pl/zupa-cebulowa/]zupa cebulowa.

biechna - 2008-12-19, 14:54

I ja uwielbiam cebulówkę, ale... bez wina i - no niestety - ciepłych świeżych białych bułeczek piwnych, to sobie nie wyobrażam ;-)
biechna - 2008-12-21, 10:42

Aisha, jeśli zagotujesz, to jasne, że wyparuje, można dolać lekko podgrzane już po zdjęciu garnka z ognia. Ale można i wyparować, jak kto woli albo musi, ja np. muszę wyparowywać chwilowo ;-)
Hexe - 2008-12-21, 12:13

Też dodam swoje trzy grosze. Do gotowania dodaję jeszcze trochę kminku indyjskiego- daje taki orientalny posmak. pychotka :-D
priya - 2008-12-27, 15:16

U nas zawsze jadało się cebulową ze startym żółtym serem (i z grzankami). No, ale to wersja dla lakto-wege. Chyba, że nadaje się do tego jakiś wegański ser, jam w tym temacie do tyłu :oops:
mandy_bu - 2009-01-13, 11:31

Uwielbiam cebulową, gotuję na wywarze z jarzyn (marchewka, seler, pietruszka), potem dorzucam podduszona cebulkę, następnie mixxxx i na koniec dodaję łyżkę oliwy z oliwek, a potem grzaneczki.
dynia - 2009-01-13, 23:19

Oj tak białe winko do cebulówki jak dla mnie również nieodzowne ,zupełnie zmienia i podkreśla jej smak 8-)
Angakok - 2009-06-20, 10:26

ja do cebulowej dodaję jeszcze żółtego sera :) starty ser nakładam na talerz przed nalaniem zupy - mniami :)

A.

melba - 2009-06-25, 13:53

a ja na jesieni przystapilam do premiery zupy cebulowej w moim domu. trudno uwierzyc, ale nigdy jej wczesniej nie jadlam... wybralam przepis Liski

hxxp://whiteplate.blogspot.com/2008/01/zupa-cebulowa.html]zupa cebulowa

i po prostu oszalalam na punkcie tej zupy :) najbardziej smakuje mi w porze jesienno-zimowej, wcale nie trzeba robic grzanek z serem ani dawac masla do zupy, jesli ktos nie jada :) grzanki moga byc w margaryna weganska i ziolami...

ach rozmarzylam sie, choc teraz czerwiec :) i klimaty dalekie od zup cebulowych...

cremebrule - 2009-06-30, 17:20

ja koniecznie przyprawiam tymiankiem, a wina do cebulowej nie daje bo do cebulowej najlepiej pasuje kilka lyzek koniaku (wg mnie)
no i jadam z serem, troche zoltego i troche plesniowego (niebieskiego)mmm...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group