wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zdrowie dziecka - Wapń na diecie wegańskiej - źródła

Magdalena - 2009-01-13, 11:17
Temat postu: Wapń na diecie wegańskiej - źródła
Niedługo odstawiam mojego ponad 2 letniego Maciusia od piersi.Zastanawiam się jakie produkty i w jakiej ilości zaspokoją dzienną dawkę wapnia? Może wiecie coś na ten temat?
Manu - 2009-01-14, 21:22

euridice, to dopiero odpowiedz! :!:
DagaM - 2009-01-14, 21:27

euridice, brawo, szóstka z zaradności!!! :-)
an - 2009-01-14, 23:39

Trzeba tez pamietac o zapewnienie odpowiedniej dziennej dawki witaminy D która ma wplyw na przyswajanie wapnia
a poniewaz o witaminie D bylo w osobnych tematach, wiec sie nie bédé rozpisywac o szczególach :)

YolaW - 2009-01-14, 23:41

euridice, dzięki i ode mnie :)
Magdalena - 2009-01-15, 09:28

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż, wam się udaje tak skomponować jadłospis żeby zapewnić to zapotrzebowanie?
Lily - 2009-01-15, 10:37

Podobno jeszcze figi są świetne. hxxp://zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=337
Manu - 2009-01-16, 10:57

Magdalena napisał/a:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedż, wam się udaje tak skomponować jadłospis żeby zapewnić to zapotrzebowanie?

no jasne, tabelki i jechane :-P :mrgreen:

Magdalena - 2009-01-16, 12:10

Manu :lol: no ja już niestety taka jestem, perfekcjonistka do bólu, utrudnia mi to życie ale cóż :-/ Jeszcze znalazłam że amarantus ma baaardzo dużo wapnia na 100 g - 250 mg.
puszczyk - 2009-01-16, 13:11

Najwięcej wapnia ma mak.

[ Dodano: 2009-01-16, 13:13 ]
No ale euridice już o tym napisała. :mrgreen:

Lily - 2009-01-16, 13:14

Jest jeszcze jedna istotna rzecz - jeśli ma się zakwaszony organizm to bardzo dużo wapnia jest zużywane do odkwaszania, wtedy ten wapń może być pobierany z kości, przy okazji wędrując osadza się na stawach i naczyniach krwionośnych. Jeśli organizm nie jest zakwaszony to wapnia aż tyle nam nie potrzeba. Paradoksalnie lekko zakwaszający nabiał nie pomaga się "dowapnić".
kofi - 2009-01-16, 13:45

I za to kocham WD - bo nikt nie odpowiedział: Dwa Danonki :->
puszczyk - 2009-01-16, 13:47

....stąd osteoporoza w krajach w których ludzie objadają się produktami z mleka.
Karolina - 2009-01-16, 14:15

Moja teściowa ma znajomą, która jest już dobrze po 50-ce, nie piła mleka od wieku dojrzewania mleka bo ma alergię. Miala zabieg chirurgii szczekowej - ma tak mocne kości, że chirurg miał problem z zabiegiem.
zina - 2009-01-16, 14:21

Herbata Rooibos ma rowniez niemalo wapnia.
1,09mg na 200ml.

hxxp://www.montegotea.com/nutrition.htm]stad

Magdalena - 2009-01-17, 23:01

1 mg to dużo? ;-) :-|
zina - 2009-01-18, 11:27

Magdalena napisał/a:
1 mg to dużo? ;-) :-|

Moze nie jest to jakas kosmiczna ilosc ale kto czesto popija (kilka kubkow dziennie tak jak ja ;-) )
moze sie troche dowapnic w dobrym smaku :-)
(Klarze tez daje).

maga - 2009-01-18, 13:32

OT
zina napisał/a:
Rooibos

zina, jak się to czyta, bo nigdy nie wiem i mi głupio, że niepoprawnie wymawiam :oops:

Amanii - 2009-01-18, 14:24

w reklamie Lipton Red Tea, pan mówi [rojbos] :D ja też tak zawsze mówiłam, chociaż w sumie jakby się zastanowić to powinno być [rujbos] :)
zina - 2009-01-18, 14:26

Wipedia podaje roy-boss i ja wlasnie tak wymawiam.
maga - 2009-01-18, 14:50

ufff... dzięki :lol:
- 2009-01-19, 00:01

jeszcze cos o sezamie,bo był wspomniany,a jest chyba na drugim miejscu po maku ;-)
Cytat:
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a rożne sery od 250 do 850 mg.

hxxp://www.wegetarianski.pl/podstrona/czytnik.php?dzial=odzywianie&artykul=102]cytat z tej strony

Według mnie najlepiej w postaci mleczka dla dziecka,ja moczę kilka godzin i miksuję z dodatkiem banana,żeby tych farfocli nie było czuć no i bananowe mleczko wychodzi,można oczywiście inne owoce - pyszne :-D

Oprócz tego gomashio i tahini można zrobić i do jedzenia dodawać.

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3234&postdays=0&postorder=asc&start=0]TUTAJ jest ciekawy artykuł o źródłach wapnia u wegan.

dżo - 2009-01-19, 07:38

Cytat:
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg

to wszystko prawda ale dla mnie takie porównanie nie ma sensu bo nikt nie jest w stanie zjeść 100 g sezamu na raz, natomiast wypicie 100 g mleka to żaden problem,

- 2009-01-19, 10:40

dżo napisał/a:
nikt nie jest w stanie zjeść 100 g sezamu na raz

no jasne,ale wypić szklaneczkę mleczka sezamowego z 2 łyżek sezamu (ok.20-25 g) to już chyba żaden problem, a dostarczymy organizmowi ok. 232-290 mg wapnia, w dodatku dobrze przyswajalnego.
Nie ma sensu jeść 100g sezamu,ale warto uzupełniać nim dietę :-D

dżo - 2009-01-19, 11:13

Aś napisał/a:
szklaneczkę mleczka sezamowego z 2 łyżek sezamu (ok.20-25 g) to już chyba żaden problem, a dostarczymy organizmowi ok. 232-290 mg wapnia,

2 łyżki sezamu to około 10 g (zważyłam 8-) ), także wapnia w szklance mleczka sezamowego będzie o połowę mniej niż podałaś bo mniej więcej 150 mg, a w szklance mleka krowiego jest dwukrotnie więcej (około 300 mg), ale nie w tym rzecz,
napisałam, że takie porównanie do mleka krowiego nie ma sensu bo licząc jakikolwiek składnik w produkcie trzeba brać pod uwagę nie tylko liczbę ale też inne rzeczy, jak choćby dostępność w codziennym użytku i możliwość jego wykorzystania,
nie chcę udowadniać, ze mleko krowie jest lepszym źródłem wapnia od mleczka sezamowego, uważam wręcz odwrotnie, ale lubię trzymać się faktów a takie porównanie ilości wapnia w sezamie do ilości wapnia w mleku daje fałszywy obraz,

- 2009-01-19, 11:42

dżo napisał/a:
2 łyżki sezamu to około 10 g
widocznie mamy inne łyżki i inne wagi,bo ja też ważyłam.
dżo napisał/a:
dostępność w codziennym użytku i możliwość jego wykorzystania
w diecie wegedziecka (i rodzica ;-) nasiona,pestki i orzechy są bardzo ważne i nie sądzę,żeby ktoś je w diecie pomijał.
Moim celem nie było wywoływanie dyskusji na temat mleka krowiego,bo wątek dotyczy dwulatka,któremu nikt takiego mleka nie poda,sorry więc za zbyt długi cytat,chodziło mi o ilość wapnia w sezamie w kontekście wcześniejszej informacji o maku.

kofi - 2009-01-19, 11:44

Ja wiem, że te 100 g sezamu trudno tak upchnąć w jedzeniu, ale warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da - do chleba, do naleśników, do panierek, do smażonych i pieczonych dań, do duszonych też, posypywania pestkami (albo kiełkami) wszystkiego, co się da.
Możesz zmielić te pestki i posypywać, zawsze trochę więcej będzie. ;-)

Lily - 2009-01-19, 11:49

Aś napisał/a:
bo wątek dotyczy dwulatka,któremu nikt takiego mleka nie poda
hmm, masz na myśli tego konkretnego dwulatka, tak?
Coco - 2009-01-19, 11:49

Cytat:
Według mnie najlepiej w postaci mleczka dla dziecka,ja moczę kilka godzin i miksuję z dodatkiem banana,żeby tych farfocli nie było czuć no i bananowe mleczko wychodzi,można oczywiście inne owoce - pyszne :-D

dzieki, musze koniecznie wyprobowac :-) kupowalam tahini ale moje dzieci za bardzo nie chca tego jesc. Znalazlam tez chalwe bez cukru , slodzona miodem, tylko nie wiem czy warto podawac, czy slodycz miodu nie przyniesie wiecej szkody niz pozytku :?:

eMka - 2010-01-19, 15:15

kofi napisał/a:
Ja wiem, że te 100 g sezamu trudno tak upchnąć w jedzeniu, ale warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da - do chleba, do naleśników, do panierek, do smażonych i pieczonych dań, do duszonych też, posypywania pestkami (albo kiełkami) wszystkiego, co się da.


a jak dodamy to do panierki czy tegoż naleśnika, to czy temperatura smażenia nie robi z tego czegoś bezwartościowego? nie wiem, pytam.

kociakocia - 2010-01-19, 22:25

eMka, napewno trochę tak, więc lepiej do środka pakować :D i mało smażyć :P
maga - 2010-01-20, 11:53

eMka, jeśli chodzi o wapń to raczej nie, ale na pewno cierpią na tym kwasy tłuszczowe.
agaB - 2010-04-15, 22:30

A ja podzielę się z Wami wiadomościami odnośnie wapnia z ksiązki "Odżywianie dla zdrowia"
Aby wapń został przyswojony potrzebna jest odpowiednia ilość zawartego w pożywieniu magnezu, fosforu i witamin A, C i D.
Związek wapnia z magnezem
 Kalcytonina jest hormonem, dzięki któremu wzrasta poziom wapnia w kościach. Zapobiega ona także gromadzeniu wapnia w tkankach miękkich. Magnez wzmaga produkcję kalcytoniny i w ten sposób zwiększa poziom wapnia w kościach, jednocześnie wprowadzając go z tkanek miękkich.
Grupa pokarmów zawierających magnez:
1. Suszone glony: Wakami, kombu, kelp, hipiki, arame.
2. Rośliny strączkowe: soja i jej przetwory.
3. Fasole: mung, adzuki, czarna i lima
4. Pełne zboże: gryka, proso, ziarna pszenicy, kukurydza, jęczmień, żyto i ryż.
5. Dobrym źródłem magnezu są orzechy i nasiona, szczególnie migdały, nerkowce, orzechy laskowe i nasiona sezamu.
6. Pożywienie obfitujące w chlorofil: trawa pszeniczna i jęczmienna oraz mikroalgi: spirulina, sinice i chlorella.
 Chociaż produkty bogate w chlorofil są zazwyczaj spożywane w niewielkich ilościach, zawierają tyle samo magnezu, co fasole, dlatego ich wpływ na poziom magnezu w organizmie może być znaczący, o ile jada się je regularnie.
 Większość rafinowanej żywności również nie zawiera magnezu, na przykład tylko 8% magnezu pozostaje w białej mące po przemieleniu jej z pełnego ziarna pszenicy.
 Najwięcej magnezu jest w czekoladzie. Jednak w czekoladzie jest dużo kwasu szczawiowego oraz teobrominy, substancji podobnej do kofeiny. Jeżeli czekoladę spożywa się nałogowo, utrudnia ona prawidłowy przebieg całościowej mineralizacji organizmu.

agaB - 2010-04-15, 22:34

Rola krzemu w przyśpieszaniu wchłaniania wapnia
• Jeżeli występuje niedobór wapnia, wprowadzenie do diety krzemu może przyśpieszyć jego przyswajanie.
• Krzem obecny w błonniku roślinnym w postaci tlenku, czyli krzemionki, jest konieczny do skutecznego wykorzystania wapnia i wzmocnienia kości. Jest on składnikiem wszystkich tkanek łącznych w ciele, w tym także ciałek krwi, ścięgien i chrząstek, dlatego jest niezbędny zarówno do utrzymania ich w zdrowiu, jak i do ich odbudowy.
• Francuski chemik Louis Kervran twierdzi, że stosując dietę bogatą w mangan i krzem, przyjmuje się potencjalnie więcej żelaza i wapnia niż dzięki zażywaniu suplementów bezpośrednio dostarczających te pierwiastki.
Herbata ze skrzypu posiada dużo krzemu. Skrzyp przygotowany w postaci wywaru dostarcza mnóstwo składników mineralnych. (Zawiera także trujący enzym tiaminazę, którego łatwo się pozbyć, gotując zioło na małym ogniu przez 10 minut.)
• Skrzyp ma właściwości moczopędne i ściągające, dlatego powinien być przyjmowany w małych ilościach, jeśli chce stosować suplementację.
• Kolejnym ziołem bogatym w składniki mineralne i sprawdzonym lekiem na zaburzenia kostne, jest lucerna. Obfitość zawartego w lucernie krzemu jest zrównoważone przez szeroką gamę minerałów śladowych, a obecne w niej enzymy oprócz asymilacji minerałów ułatwiają także wchłanianie innych składników odżywczych.

Produkty bogate w krzem:
 wszystkie gatunki sałaty,
 pasterniak,
 gryka,
 proso,
 owies,
 brązowy ryż,
 zielone części mniszka,
 truskawki,
 seler,
 ogórek (najwięcej krzemu zawiera jego skórka),
 morele,
 marchew.

Lilijka - 2010-11-02, 15:04

Aś napisał/a:
dżo napisał/a:
nikt nie jest w stanie zjeść 100 g sezamu na raz

no jasne,ale wypić szklaneczkę mleczka sezamowego z 2 łyżek sezamu (ok.20-25 g) to już chyba żaden problem, a dostarczymy organizmowi ok. 232-290 mg wapnia, w dodatku dobrze przyswajalnego.
Nie ma sensu jeść 100g sezamu,ale warto uzupełniać nim dietę :-D

Ja też synkowi daję 2 łyżki sezamu-ważą dokładnie 25 gram:-)Bez wagi łyżki oczywiście:-)
Moj synek np. potrzebuje około 400mg wapnia (11 miesięcy).To 290 mg to bardzo dużo(bardzo dobre źródło), dodaję jeszcze mleko migdałowe, figi, brokuły, pestki dyni i mam sporo tego wapnia:-)

ulaaa - 2010-12-26, 12:28

agaB napisał/a:
A
 Produkty pochodzenia zwierzęcego- nabiał, jajka i mięso- oraz owoce zawierają najmniej magnezu spośród powszechnie stosowanych produktów spożywczych.


Foods High in Magnesium Serving Size Magnesium (mg)

Beans, black 1 cup 120
Broccoli, raw 1 cup 22
Seeds, pumpkin and squash 1 oz (142 seeds) 151
Nuts, peanuts 1 oz 64

ale za to:
Halibut 1/2 fillet 170 :shock:


No i dzienne zapotrzebowanie:
* Children
o 1-3 years old: 80 milligrams
o 4-8 years old: 130 milligrams
o 9-13 years old: 240 milligrams
o 14-18 years old (boys): 410 milligrams
o 14-18 years old (girls): 360 milligrams
* Adult females: 310 milligrams
* Pregnancy: 360-400 milligrams
* Breastfeeding women: 320-360 milligrams
* Adult males: 400 milligram

Air - 2011-01-01, 19:44

Poniższa tabela przedstawia zawartość wapnia w różnych produktach roślinnych.

Produkt (ilość, porcja) Wapń (w miligramach)

TOFU (opakowanie 250g) 500
Nasiona sezamu (25g – mała garść) 168
Nasiona słonecznika (25g – mała garść) 28
Brokuły (80g – porcja, gotowane w nie solonej wodzie) 32
Kapusta włoska (80g – porcja, gotowane w nie solonej wodzie) 120
Migdały (30g – mała garść) 72
Orzechy brazylijskie (30g – mała garść) 87
Mleko sojowe Apro (200ml, szklanka) 240
Suszone figi (4-6 owoców) 250
TAHINI (10g – dwie łyżeczki) 68

zou - 2011-01-05, 11:27

Nie natknełam się tu na Melasę z trzciny cukrowej. Na opakowaniu słoika napisane jest ze 1 łyżka zawiara tyle wapnia co szklanka mleka i tyle żelaza co 8 jajek.

Łyżkę melasy bardzo łatwo "upchnąć": w słodzonym piciu, polać musli, jaglankę, dodać do winegretu z oleju budwigowego itd...Albo po prostu zjeść jak mód- z łyżeczki. No i słoik kosztuje ok 9 zł, co też nie jest bez znaczenia.

anielka174 - 2011-02-17, 11:21

Dla nie wegan,,wyszorować jajko,,,skorupkę,potem potraktować wrzątkiem,zmiksować w np.młynku do kawy,dodawać 1 łyżeczkę do soków,zup,musli,2 razy dzinnie,super przyswajalny wapń,
seminko - 2011-04-27, 00:41

kofi napisał/a:
warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da

kofi, (lub Wy), a jakie masz (macie) doświadczenia z siemieniem w naleśnikach? Czy nie rozłazi się, nie glucieje? ;-) Jest to dla mnie ważne, bo moje młode prawdopodobnie nie może sezamu, migdały też stoją pod znakiem zapytania, jest alergikiem :-| , w dodatku wrażliwym na tak zwane niezbyt apetyczne "konsystencje"...

Pipii - 2011-04-27, 08:43

siemię lniane mielone w naleśnikach ani nie rozłazi się, ani nie "glucieje" :-)
seminko - 2011-04-27, 08:54

Pipii napisał/a:
siemię lniane mielone w naleśnikach ani nie rozłazi się, ani nie "glucieje" :-)

Pipii, ale dajesz gotowe mielone, takie kupne? Ono jest odtłuszczone zazwyczaj, prawda?;)

bronka - 2011-04-27, 10:56

Tantra napisał/a:
zazwyczaj,

chyba zawsze- nieodtłuszczone by zjełczało. Poza tym to przecież po tłoczeniu oleju powstaje

seminko - 2011-04-27, 11:48

Otóż to;)
Chyba wolę jednak rozgniatać całe siemię w moździerzu :-)

krzysztof - 2011-04-27, 13:21

WITAM :-o

WARTO zwrócić uwagę na wszelkie suszone zioła i dodawać do posiłków wszelkiej maści - nawet słodkich . Zwierają w dużych ilości wszelkie minerały - wapń także .
Na 100 gram ( z lewej strony u góry ustawia się gramaturę , w nawiasie podałem ilość żelaza )

Suszony tymianek 1890 mg wapnia ( żelazo w 124mg na 100 g. suszu - ).
Spices, thyme, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/211/2

Suszona natka piertuszki 1468 mg ( 97.8 mg )
Spices, parsley, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/199/2

Suszona mieta 1488 (87.5mg)
Spearmint, dried [mint]
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/227/2

Suszony majeranek 1990 ( 82.7mg )
Spices, marjoram, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/193/2

Świerza mięta 199 ( 11.9mg )
Spearmint, fresh [mint]
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/226/2

inne:
Suszona traw pszeniczne lub jęczmienna 514
Karob - mączka chleba świętojańskiego 348
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4324/2


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

daria - 2011-04-27, 13:24

a siemię nie traci swoich właściwości w wysokiej temp? coś mi się obiło o uszy ;-)
krzysztof - 2011-04-27, 13:40

WITAJ Daria :-o

Ano traci , traci - nici z dobroczynnych właściwości omego 3 i 6
szerzej
"DELIKATNOŚĆ KWASÓW OMEGA-3, OMEGA-6 I INNYCH WIĄZAŃ NIENASYCONYCH."
hxxp://www.surawka.republika.pl/DK.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

daria - 2011-04-27, 14:56

krzysztof, hej ;-)
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak? :->
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić ;-)

[ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie :-P

Pipii - 2011-04-27, 15:05

daria napisał/a:
krzysztof, hej ;-)
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak? :->
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić ;-)

nie ma już dobroczynnych wartości świeżych kwasów tłuszczowych Omega 3. Białko, niektóre witaminy, w tym wapń są na swoim miejscu ;-)

daria napisał/a:
[ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie :-P

nie ma już "omeg" ;-) ten "glut" ;-) bo najczęściej jest z masy siemieniowej, które powstała po wyekstrahowaniu oleju.

Ja dodaję zmielone ręcznie siemię lniane w młynku do kawy. Nie powstaje glut. Owszem, omegi 3 się utleniają. Nie robię tego jednak często ;-)

krzysztof - 2011-04-29, 09:34

WITAJ Daria :-o

daria napisał/a:
krzysztof, hej ;-)
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak? :->
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić ;-)

[ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie :-P



Tak, to samo dotyczy gotowania lnu.

Co innego skoncentrować się na właściwościach omega-3 - wtedy mielimy ,uwadniamy i pijemy bądź dodajemy do ulubionych miksów , surówek , dań itd. i zjadamy .

Co innego gdy wykorzystujemy siemię lniane do poprawy spoistości potrawy - wówczas każda obróbka termiczna niszczy dobroczynne właściwości omega 3 - ale akurat w tej sytuacji nie o to chodzi .

Także gdy zbyt długo pozostawiamy zmielone nasiona lnu na działanie tlenu atmosferycznego to z właściwościami omega 3 możemy się pożegnać .


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o


...........................................................................................................


[ Dodano: 2011-05-03, 13:11 ]
WITAM

Inne źródła wapnia ( wartości przybliżone - mogą się różnić w zależności od źródła informacji , odmiany produktu itd.itp. ) .

mak ok. 1438 mg
orzech włoski ok. 87 mg
orzechy pistacjowe 135 mg
orzechy laskowe 186 mg
nasiona lnu 428 mg
orzechy ziemny ( choć to roślina strączkowa ) w zależności od odmiany od 60 - do 110 mg

Inne orzechy i nasiona
hxxp://nutritiondata.self.com/foods-012000000000000000000.html

Wybrane owoce i warzywa itd. :
* Agrest :Sód 2 mg , Potas 230 mg , ( wapń 20 mg ) w trzeciej kolumnie znajduje się ilość wapnia :
* Ananas 1 - 220 17
* Arbuz 1-136 6
* Awokado 10 - 600 11
* Banan 1-395 6
* Brzoskwinia 3-200 9
* Cytryna 5-125 40
* Czarne jagody 1-62 5
* Czereśnie 2-202 13
* Grejpfrut 2-277 22
* Gruszka 2-118 2
* Gujawa 5-210 12
* Jabłko 2-134 4
* Kiwi 4-290 25
* Maliny 2-203 35
* Mandarynki 1-189 30
* Mango 7 -201 11
* Melon 22-382 27
* Morele 1-275 23
* Nektarynka 1-214 9
* Papaja 3-255 24
* Pomarańcza 3-183 33
* Porzeczki białe 1-275 34
* Porzeczki czarne 2-336 39
* Porzeczki czerwone 2-259 36
* Poziomki 1-147 28
* Śliwki 2-208 16
* Truskawki 1-133 23
* Winogrona 2-226 17
* Wiśnie 3-150 13

* Bakłażan 2-305 18
* Boćwina 56 548 97
* Bób 7-261 60
* Brokuły 7-385 47
* Brukselka 12-416 57
* Burak 53-348 41
* Cebula 6-121 25
* Chrzan 7-740 78
* Cukinia 3-250 15
* Cykoria 6-237 32
* Czosnek 7- 400 41
* Dynia 4-278 66
* Fasola biała, nasiona suche 19 1188 163
* Fasola mung, kiełki 2-132 13
* Fasola szparagowa 6-264 65
* Groch, nasiona suche 30-937 57
* Groszek zielony 2-353 22
* Jarmuż 12-530 od 57do 150
* Kalafior 26-214 13
* Kalarepa 8-304 42
* Kapusta biała 19 228 67
* Kapusta czerwona 11 269 46
* Kapusta pekińska 9 150 45
* Kapusta włoska 9-306 77
* Koper ogrodowy 7 396 64
* Kukurydza, kolby 7 283 6
* Marchew 82 282 36
* Ogórek 11 125 15
* Papryka czerwona 3 255 13
* Papryka zielona 2 176 12
* Pasternak 3 490 41
* Pieczarka uprawna, świeża 6 289 11
* Pietruszka, korzeń 49 399 43
* Pietruszka, liście 39 695 193
* Pomidor 8 282 9
* Por 6 248 48
* Rabarbar 2 136 2
* Rzepa 17 280 40
* Rzodkiewka11 236 29
* Sałata4 134 24
* Seler korzeniowy 86 320 40
* Seler naciowy62 320 41
* Soczewica czerwona, nasiona suche 2 874 46
* Soczewica, kiełki 9 292 29
* Soja, kiełki 14 484 67
* Soja, nasiona suche 1 2132 240
* Szczaw1 4 333 80
* Szczypiorek 2 252 97
* Szparagi 2 300 22
* Szpinak 26 235 93
* Ziemniaki, średnio 7 443 4
* Kiszona kapusta 260 211 36


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY

gosia_w - 2012-01-30, 21:00

artykuł na temat wapnia hxxp://dziecisawazne.pl/o-wapniu-co-wzmacnia-kosci-inaczej-niz-w-telewizji/
dżo - 2012-01-30, 21:11

Niestety słaby i w błędami :-/
gosia_w - 2012-01-30, 21:19

napisz dżo o tych błędach, poproszę
anielski-torcik - 2012-04-08, 22:59
Temat postu: wapń
Hej. Mam pytanko: w mleku sojowym np jest wapń, jest ono wzbogacane w węglan wapnia. Ten węglan jest w aptekach w postaci kapsułek. Można zrobić domowe mleko i wzbogacić je tym prawda? Robiliście już tak kiedyś? Czy ja to dobrze rozkminiam?
Alispo - 2012-04-09, 12:40

Ale po co tak?
anielski-torcik - 2012-04-09, 22:52
Temat postu: wapń
no, żeby mieć mleko wzbogacone w wapń?:)
jaskrawa - 2012-04-10, 19:37

torciku, skoro jest to środek doustny, to na pewno można go dodać do żywności. no ale mleczko można wzbogacić też w bardziej naturalny sposób niż przez "suplementowanie" go. np. sezam ma bardzo dużo wapnia, melasa z trzciny, karob, mak, zresztą, informacje nt. zawartości wapnia są na początku wątku.
alken87 - 2012-04-11, 09:01

no ale wiesz, kupowanie żelatynowych kapsułek, nawet jeśli się ich nie zjada, jest niezbyt wege. pomijając już kwestię koncernów farmaceutycznych które z reguły, jeśli nie w 100% testują.
jaskrawa - 2012-04-11, 10:14

alken87, nie wiadomo czy są żelatynowe. jednak zgadzam się z Tobą - po co wzbogacać firmy farmaceutyczne, skoro wapń można znaleźć w naturze :)
MartaJS - 2012-04-11, 10:18

Wapno jest nie tylko w postaci żelatynowych kapsułek, jest też w postaci musujących tabletek. Ja sobie to aplikuję jak mnie mocno komary pożrą, jako antyalergiczną dawkę uderzeniową.
an - 2012-04-11, 20:36

alken87 napisał/a:
no ale wiesz, kupowanie żelatynowych kapsułek, nawet jeśli się ich nie zjada, jest niezbyt wege. pomijając już kwestię koncernów farmaceutycznych które z reguły, jeśli nie w 100% testują.

Żelatynowe kapsułki wapnia?? :-D Bez przesady :) Nawet jeśli takie istnieją, to jest większy wybór

Lily - 2012-04-11, 20:54

an napisał/a:
Żelatynowe kapsułki wapnia?? :-D Bez przesady :) Nawet jeśli takie istnieją, to jest większy wybór
W Polsce 99% kapsułek jest z żelatyny. Co jest w środku to już inna sprawa.
an - 2012-04-11, 21:31

Lily napisał/a:
an napisał/a:
Żelatynowe kapsułki wapnia?? :-D Bez przesady :) Nawet jeśli takie istnieją, to jest większy wybór
W Polsce 99% kapsułek jest z żelatyny. Co jest w środku to już inna sprawa.

A czy wapń jest w postaci kapsułek, czy raczej tabletek? :)
Ja znam tylko tabletkową postać i w tym te rozpuszczalne musujące

ed
można też kupić "proszek" - czysty związek wapnia

Lily - 2012-04-11, 21:35

Ale musujące to jest chyba mleczan,a nie węglan. A węglan np. hxxp://www.doz.pl/apteka/p5343-Calperos_1000_kapsulki_400_mg_Ca_weglan_wapnia_100_szt
an - 2012-04-11, 22:20

Musujące to węglan, a to w kapsułkach to jakiś absurdalny nowoczesny wynalazek :)
alken87 - 2012-04-11, 23:10

a to się da rozpuścić w ogóle? wszędzie czytam, że jest nierozpuszczalny w wodzie, więc w mleku sojowym pewnie też nie?
an - 2012-04-12, 01:08

alken87 napisał/a:
a to się da rozpuścić w ogóle? wszędzie czytam, że jest nierozpuszczalny w wodzie, więc w mleku sojowym pewnie też nie?

Musujące się rozpuszczają

Taka normalna postać węglanu wapnia według speca w tej kwestii powinna być rozpuszczona z dodatkiem kwasku cytrynowego, żeby zaszła reakcja i zdaje się cytrynian wapnia ma się wytworzyć - w każdym razie lepiej przyswajalna postać

krzysztof - 2012-08-05, 18:29

WITAM :->

euridice napisał/a:

....
Poza tym pamiętajmy, że:
"Powszechnie za najbardziej bogate w wapń uważa się produkty nabiałowe, mleko i sery. W klinice doktora Birchera-Bennera stwierdzono jednak, że najistotniejszym warunkiem dobrej przyswajalności wapnia jest jego relacja do fosforu. Najlepiej przyswajalny wapń otrzymujemy w takich pokarmach, w których ta relacja przedstawia się jak 1:1,7. Taka jest przeciętna proporcja w jagodach i orzechach. Stosunkowo korzystne proporcje wapnia do fosforu występują również w innych warzywach i owocach, na przykład w kalafiorze 1:1,0, podobnie w selerze, marchwi i pełnych ziarnach pszenicy, w pomarańczach 1:0,5, w suszonych figach 1:17, a w chlebie z pełnego przemiału 1:4."...

Warto uzupełnić ,że:
"Źródła wapnia w diecie bezmlecznej"( w linku tabela )
hxxp://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/cd39437e-a8d2-46bc-86f3-efbc387f254c
Cytat:
...Wskazany jest także procent przyswajalności wapnia z produktu, gdyż w przypadku żadnego produktu nie jest tak, że ilość zawartego pierwiastka wchłania się w organizmie w 100 %. Warto zwrócić uwagę, że wapń z produktów mlecznych (Mleko krowie, 2% tł. , zawartość wapnia w 100 g 117 mg, % przyswajalności wapnia 32%, Ser żółty, cheddar odpowiednio 703 mg, 32%) przyswaja się w 32%, a z produktów roślinnych (głównie zielonych warzyw liściastych, oraz warzyw krzyżowych typu kapusta, kalafior) przyswajalność ta jest nawet dwa razy większa...



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :->

elvirka - 2012-09-23, 15:35

Oczywiście że znamy tutaj masz trochę produktów zawierających hxxp://www.witaminka.info/magnez.php]wapń
agus - 2012-09-23, 20:47

elvirka, temat wątku brzmi "wapń na diecie wegańskiej", natomiast podlinkowana przez Ciebie strona wymienia nie tylko niewegańskie, ale nawet nie wegetariańskie źródła wapnia.
go. - 2012-09-30, 14:08

a ja zapytam "naiwnie";) o sezam. Ile % wartości traci sezam czyszczony?
Zazwyczaj kupujemy nieczyszczony, ale jak w naszym "eko-domku" nie ma to na szybko, i z lenistwa kupujemy taki zwykły, sklepowy, ogólnodostępny.
A sezamu sporo jemy, albo sypiemy do ciasta na pieczywo, jeśli pieczywo kupne to "na górę"- albo na masło słonecznikowe np, albo na pomidory czy z czym tam kanapka, do sałatek, etc...

gosia_w - 2012-09-30, 16:34

nie mogę teraz znaleźć, ale z tego co pamiętam 70-80%
an - 2012-09-30, 18:20

hxxp://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3070/2 całe nasiona

hxxp://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3157/2 oczyszczone (złuszczone)

gosia_w - 2012-09-30, 19:37

dzięki an, czyli w przypadku wapnia 1404 do 90.
go. - 2012-09-30, 20:11

dzieki! to znaczna różnica, aż takiej różnicy się nie spodziewałam
dżo - 2012-09-30, 21:52

Z tymi danymi odnośnie ilości wapnia w sezamie jest coś nie tak. Od zawsze wiedziałam i trzymałam się wersji, że wapń ma ponad 1000 mg wapnia, a jakiś czas temu znalazłam w fachowej literaturze (wykorzystywanej przez dietetyków i żywieniowców) pt. " Tabele składu i wartości odżywczej żywności" ilość 114.
Nie mam gdzie tego zweryfikować a jestem bardzo ciekawa jak jest naprawdę.

Lily - 2012-09-30, 22:34

dżo napisał/a:
wapń ma ponad 1000 mg wapnia
Sezam?
hxxp://lubimyczytac.pl/ksiazka/98827/nasze-zdrowie-poradnik-dla-calej-rodziny - tu piszą, że 1500 na 100 gramów.

an - 2012-09-30, 22:44

Cytat:
unhulled sesame seeds offer more calcium than hulled sesame seeds. However, this calcium oxide is less readily absorbed by the body.


Read more: Hulled Vs. Unhulled Sesame Seeds | eHow.com hxxp://www.ehow.com/about_5479910_hulled-vs-unhulled-sesame-seeds.html#ixzz27zIaoErB
hxxp://www.ehow.com/about_5479910_hulled-vs-unhulled-sesame-seeds.html

Lily - 2012-09-30, 22:47

an, ale przetłumacz, proszę.
an - 2012-09-30, 23:14

Przepraszam : >

Niełuskany sezam ma więcej wapnia niż łuskany, jednak to tlenek wapnia gorzej przyswajalny przez organizm

krzysztof - 2013-01-13, 11:50
Temat postu: Re: Wapń na diecie wegańskiej - źródła
WITAM :->

Gdy chodzi o sezam warto wybierać rożne jego odmiany
hxxp://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=5164#130052

Mniej lub bardziej zapomniana żywność bogata w wapń zaliczana do dobrych , bardzo dobrych i doskonałych źródeł wapnia, którą warto wykorzystywać w/do codziennych posiłków ( zdecydowana większość jest tez nafaszerowana innymi minerałami itd.) :
Cynamon sproszkowany 2łyżeczki ok. 50 mg ( 100ok. 1000 mg )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/180/2
Pomarańcz średni owoc o wadze ok.130 g to ok 52mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1966/2
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1968/2
Koperek suszony 2 łyżeczki to ok. 60 mg ( dodatkowo napompowany magnezem , żelazem , fosforem , 1784 mg w 100gr )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/187/2
Suszone nasiona kopru 1 łyżka stołowa to ok. 100 mg ( j.w napompowany różnościami 1516 mg w 100g )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/186/2
Surowy świeży koperek to 208 mg w 100 g
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/214/2
Melasa czarna ( Blackstrap Molasses )2 łyżeczki ok.13-14g to117,56 mg wapnia ( z tym ,że rożne źródła podają inny poziom co ma związek z stopniem zagęszczenia melasy jaką analizowano)
hxxp://nutrition.indobase.com/articles/blackstrap-molasses-nutrition.php
Kminek 1 łyżeczka 39 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/184/2
Rzepa zielenina gotowana 1 filiżanka ok.200mg ( jest bogata nie tylko w wapń -turnip green )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2704/2
surowa 1 szklanka posiekana to 105 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2703/2
Różne odmiany kapusty niegłowiastej tzw. Collard Greens-1 filiżanka gotowanych to ok. 266 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2411/2
surowa -100gr ok 145 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2410/2
Seler gotowany 1 szklanka ok 40-60 mg ( pokrojony w kostkę )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2397/2
surowy 100 g ok.40
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2396/2
Nasiona selera 1 łyżeczka to ok. 35 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/177/2
Burak liściowy surowy zwany boćwiną ( ale to nie to samo co młode liście buraka zwyczajnego )ok.101 mg w filiżance gotowanej
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2400/2
surowa 100g 51 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2399/2
Goździki mielone ok. 2 łyżeczki 27 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/181/2
Sałata rzymska ok.31 mg w dwóch szklankach
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2475/2
Nasiona kolendry - popularna u nas przyprawa , zioło ok 30,w dwóch łyżeczkach
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/183/2
Por surowa 1 szklanka ok. 52 mg.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2470/2
100 gr. parowanej , ew ugotowanej ok. 30 mg (pod warunkiem ,że wykorzysta się też wodę spod gotowania - przenikanie związków do wody)
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2471/2
Brukselka 1 szklanka surowej ok.37 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2362/2
Gotowana - 100 gr.ok.36 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2363/2
Zielona fasolka szparagowa 1 szklanka surowego ok.37
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2341/2
gotowana 1 szklanka to ok. 55mg.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2342/2
Czosnek surowy 28g. to ok.50 wapnia
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2446/2
Szparagi 1 szklanka surowych ok. 32.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2311/2
gotowane 1 szklanka ok 32 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2
suszone zioła
Bazylia suszona 2łyżeczki ok.60 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/173/2
Tymianek 2łyzeczki ok.53 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/211/2
Oregano 2 łyżeczki ok.57 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/197/2
Majeranek ok.2 łyżeczki 30 - 40 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/193/2
Kto ma dostęp to także warzywa morskie ćwierć szklanki to ok. 33 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2
Także kto ma dostęp do kapusty sitowej tzw. mustard greens ( poniżej zdjęcie )
hxxps://www.google.pl/search?q=Mustard+Greens&hl=pl&client=firefox-a&hs=Ww4&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=E8-oUKasFs-Lswbsh4HwDQ&ved=0CCAQsAQ&biw=1024&bih=629
gotowana 1 szklanka to ok. 104 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2490/2
surowa 1 szklanka to ok.57.mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2489/2

Jak widać jest w czym wybierać ,przebierać ,wymyślać i komponować najróżniejsze ciekawe dania bez ciągłej presji lobbysty mlecznego ( gdzieś tam pojawiającej się w głowie, zwłaszcza u młodych stażem bądź wiekiem wegan ) oraz strachu o jakieś tam niedobory .

:->

Alispo - 2013-02-06, 10:24

Chyba nie bylo o wodzie mineralnej,a niektore sa dobrym zrodlem.
jarzynajarzyna - 2013-02-06, 10:42

np. staropolanka magnezowo-wapniowa, jest na niej napisane nawet, żeby nie pić >1l dziennie. tylko strasznie niedobra.

można podawać dziecku rok i 4 miechy mleczko makowe? ]:->

bronka - 2013-03-11, 14:39

Mąka z żołędzi : Wapń 740 mg/kg
priya - 2013-03-11, 15:57

Nie wiem jak to się dzieje (a wątku nie czytałam jeszcze dokładnie, przyznaję), ale wydawało mi się, że nie dostarczam dzieciom tyle wapnia ile się zaleca, a mimo to w ostatnim badaniu u Nata wyszedł poziom ponad normę.
bronka - 2013-03-11, 16:19

priya, a jakie robiłaś badania?
priya - 2013-03-11, 16:29

bronka, miał między innymi właśnie poziom wapnia, magnezu i potasu we krwi. Wapń i magnez wyszły ponad normę. Czy to miarodajne?
Lily - 2013-03-11, 16:37

priya, to chyba dość skomplikowana sprawa... hxxp://www.labtestsonline.pl/tests/wapn.html?tab=3 Tu też są różne rzeczy na ten temat hxxp://diagnostyka.wieszjak.pl/elektrolity
Gdzie indziej piszą o całodobowej zbiórce moczu i badaniu poziomu wydalanego wapnia. Ale może np. akurat mało pił i stąd większe stężenie we krwi? Podajesz witaminę D?

agnesik12 - 2013-07-23, 13:23

Bardzo ciekawe informacje. Zastanawiam się nad tym makiem. Ileż on ma wapnia. Co z niego robicie i jak często?

Pozdrawiam,
Agnieszka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group