wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Sprzęty kuchenne - THERMOMIX

Lenka - 2007-06-18, 10:49
Temat postu: THERMOMIX
Najpierw pytanie: czy ktos wie, co to jest?Jak wyglada?Moze ktos jadl cos tego urzadzenia, albo ma wdomu? Napiszcie, jak bedzie trzeba,opisze,co to jest :)
Ewa - 2007-06-18, 20:08

Wygląda tak
hxxps://www.vorwerk-shop.com/pl/html/thermomix/
W domu mam, choć dobrowolnie w życiu nie dałabym na to kasy. Co do użyteczności zdania są bardzo podzielone. Moi teściowie np. nie potrafią szklanki wody wymieszać z jakimś proszkiem bez tego urządzenia, no ale cóż... ;-) . Mi przydaje się głównie do mielenia ziarenek, poza tym robię w nim jedną zupę sezonową. Większość zup zwyczajnie mi nie smakuje, bo termomix zmienia smak potraw. Na przykład nie cierpię w nim rozdrabniać warzyw, dla mnie ich smak jest wtedy okropny. U mnie właściwie to głównie dobry młynek do mielenia i po prostu blender ;-)

Lenka - 2007-06-19, 18:57

O ;) Ja własnie chciałam popytac moze ma ktos jakies fajne przepisy na to urządzenie, ja mam pare fajnych, typowo wege. Uzywam go non stop, najczęsciej robię soki, codziennie gotuję tam warzywa na parze do obiadu, wyrabiam tam ciasto na chleb, bułki, pierogi,pizzę itp... Jest to cholernie drogie, ja to mam wzięte na raty, rodzice kupili ze względu na mnie, bo mam bardzo wrażliwy żoładek, a to urzadzenie jest super: sama sobie robię chleb, gotuje lekkostrawnie na parze.Jesli ktoś więcej ma, wkleję fajne przepisy :)
kasienka - 2007-06-19, 21:16

chyba też tego używa i pamiętam, że była zadowolona.
- 2007-06-20, 01:23

yes, posiadamy :D używamy jako super młynka, jako wagę, jako garnek do gotowanie na parze...robię też niektóre przetwory, krupnik(mistrz!), no i cappucino! :mryellow:
Ewa - 2007-06-20, 08:08

ań napisał/a:
jako wagę

O fakt, jako waga też bardzo przydatne :-D

Lenka - 2007-06-21, 10:07

Oj tak, zeby sie nie mylic :)
Masz jakies nowe sprawdzone przepisy? Moze sama jakies wymysliłąś?Z jakiego jestes miasta, czy sa u CIebie organizowane warsztaty,spotkania, na ktorych gotujecie, degustujecie,sprawdzacie nowe przepisy? :)

kasienka - 2007-06-21, 16:57

O jery, to brzmi trochę sekciarsko :mrgreen:
Lenka - 2007-06-22, 21:00

eee jak? sekciarsko? ;) co masz na mysli/ :p
Lily - 2007-06-22, 21:20

no, takie spotkanka Amwayowskie w celu zdobycia nowych klientów :D
Lenka - 2007-06-23, 15:27

Hahaha, taaa... :) Nie, tam sie spotykamy w celach konsumowania, degustowania,probowania i inne okreslenia ;)
nitka - 2008-01-25, 20:49

no właśnie... :shock:
Malati - 2008-01-30, 21:26

Lenka napisał/a:
Oj tak, zeby sie nie mylic :)
Masz jakies nowe sprawdzone przepisy? Moze sama jakies wymysliłąś?Z jakiego jestes miasta, czy sa u CIebie organizowane warsztaty,spotkania, na ktorych gotujecie, degustujecie,sprawdzacie nowe przepisy? :)


Nie wiem o co chodzi moim poprzeniczkom? Jakie sekciarstwo? ;-)

Lily - 2008-02-01, 19:26

hxxp://www.kuradomowa.com/kuchnia/index_thermomix.html
nitka - 2008-02-02, 11:12

czarna96 napisał/a:
Nie wiem o co chodzi moim poprzeniczkom? Jakie sekciarstwo? ;-)
czarna96, ;-)
PiPpi - 2009-11-02, 23:04

fajny jest przepis na sok z natki pietruchy i co ważne smaczny, bo pietruchowy sok nie do końca tak mi się kojarzył atu spore zaskoczenie, pietruchy spory pęk trza zblendować z cytryna całą , łyżka słodu jakiegoś , potem wlać litr wody i zmixować raz jeszcze rewelka i kolor pięknej trafffki ma :mrgreen:
mama moja używa, ja osobiście podobnie jak
ewa, nie dałabym za to złamanego grosza
najbardziej podobają mi sie reakcje mojego męża, mama pieje z zachwytu a
ona marudzi że wszystko z pianką, kazdy drink, każdy sok, jak usłyszy hasło zupa-krem, ucieka po kątach itd. ;-)

maryczary - 2009-11-02, 23:12

PiPpi napisał/a:
fajny jest przepis na sok z natki pietruchy
ano świetny, cudo kolor i fajny smak
PiPpi - 2009-11-02, 23:13

używasz, maryczary?
maryczary - 2009-11-03, 15:43

PiPpi napisał/a:
używasz, maryczary?
uważam :mryellow:
PiPpi - 2009-11-04, 20:34

a no to spoko :lol: mnie sie ten sok wybitnie spodobał, poza tym thermomix ewidentnie niepiecioprzemianowy jest, sporo nabiału w przepisach i cukru, wiadomo można modyfikować ale sama idea tego gara do mnie nie przemawia
lemonka - 2013-12-07, 19:48

Odkurzam wątek :-)

Pewnie teraz już więcej osób ma thermomixy. Chciałam zapytać czy posiadacze tych urządzeń są zadowoleni? Zastanawiam się czy za kilka miesięcy nie kupić czegoś takiego. Zbieram info bo cena jest za wysoka żeby ryzykować. Jestem bardzo ciekawa czy można bez problemu robić w nim masła orzechowe, hummus, tahinę i czy można zmielić suchą, surową cieciorkę. Jeśli macie jakieś doświadczenia i zechcecie się nimi podzielić to będę wdzięczna :-)

malwiska - 2013-12-07, 21:09

też planuję zacząć na niego oszczędzać. Jak by mąki robił to by się zwróciło za jakiś czas ;-) a może do maseł, mąki innych takich lepszy vitamix? Bo funkcje blenderowe mi najbardziej potrzebne.
Sylwia8 - 2013-12-07, 22:31

lemonka, wszystko co wymieniłaś, robi Vitamix, którego mam od pewnego czasu i wykorzystuję go naprawdę codziennie a czasem kilka razy dziennie a jest połowę tańszy; tyle że vitek nie gotuje, no ale ja jestem zwolenniczką gotowania jednak w garnku na ogniu :)
lemonka - 2013-12-07, 22:55

Dziękuję za odpowiedzi :-) Ja też wolę gotować w garnku na ogniu. Vitamixa nie kupię bo mam Blendteca, czyli bylby to podwójny sprzęt chyba. Tyle, że w Blendtecu nie wychodzi mi za bardzo hummus, zbiera się powietrze pod warstwą masy i nożyki kręcą się w dziurze powietrznej. Boję się, że spalę silnik. No i uciążliwe jest wyłączanie urządzenia co trzy sekundy i "odpowietrzanie" hummusu. Masła orzechowego nie robiłam, ale myślę, że w Blendtecu nie da rady. Bo żeby poszatkować np. kapustę to trzeba wody dolać a potem ją odcedzić. Czy w Vitamixie powietrze się nie zbiera na dole? I czy można robić małe ilości past? U mnie niestety małej ilości niczego się nie da zrobić. Wtedy używam żyrafki albo blenderowego pojemniczka z nożykami.
gosia_w - 2013-12-08, 07:05

lemonka robię masła orzechowe w Blendtecu, mam taki mały kielich twister jar i w nim robią się w minutę, ale wcześniej robiłam też w dużym. Masło orzechowe łatwo zrobić, kiedy orzechy są suche (podpieczone albo podsuszone w suszarce). Hummus wychodzi mi aksamitny - najpierw blenduję wszystko na 1, po chwili przestawiam na 7, a potem robię cały cykl na programie 4 (nie na prędkości 4).
lemonka - 2013-12-08, 18:03

Gosia, dziękuję bardzo! :-D W takim razie spróbuję zrobić jak napisałaś. A teraz jestem na etapie szukania blendera z żyrafką i z tarkami bo dziś (!) spalił mi się mój Braun :-( W sumie już miał pęknięty duży pojemnik i trochę stępione noże. Chciałabym już jutro kupić bo był uzywany codziennie niemal i jak tu żyć bez niego ;-) . Teraz siedzę i szukam opinii w sieci :shock:

A czy mogę tutaj pytać o Blendteca? Chyba nikt się nie obrazi :-)
Gosiu, a czy ten mniejszy pojemnik można dokupić gdzieś w Polsce? Na stronie dystrybutora nie mogę znaleźć. Ja mam bardzo duży ten kielich i mniejszych ilości w nim robić nie potrafię. A jak Ty robiłaś masła w dużym to ile mniej-więcej orzechów sypałaś? Dodawałaś oleju czy z samych orzechów robiłaś?

lamialuna - 2014-05-19, 19:19

ok to ja podbijam temat bo wlasnie mi padla sokowirowka... widze, ze malo tu uzywaczy - drogi to sprzet ale mam znajomych ktorzy maja to juz 10lat i dalej smiga jak ta lala no i czestowali nas cudami z tego i czad. Nie lubie elektrycznych urzadzen ale tu w Eire piecyki i tak elektryczne...
zastanawiam sie np czy ten sprzet potrafi marchewke swieza na pure ogarnac, taki niepasteryzowany twor a;la kubus...

koralina1987 - 2014-05-20, 17:19

oczywiście, że potrafi ;) każdemu zawsze i wszędzie polecam Thermomix, choć wiadomo tani nie jest ale to wydatek raz na 20 lat.
bojster - 2014-05-20, 20:28

Mamy Thermomix. Nie powiem, żeby był jakoś intensywnie wykorzystywany, ale namiętnie robię w nim hummus czy soki przecierowe i daje radę. Ciasto na pizzę czy naleśniki, jakieś zupki, sałatkę, ratatouille i takie tam różne - też mi się zdarzało robić i wychodziły. Ja nie jestem specjalnie biegły kuchennie, więc dla mnie to jest najlepszy sposób żeby coś trudniejszego upichcić, a wyobrażam sobie, że jak ktoś ume gotować, to w Thermomiksie będzie potrafił zrobić wszystko. ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group