|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
|
Na s³odko - Ciasto korzenne z Mora Sul
Shaera - 2009-02-08, 21:06 Temat postu: Ciasto korzenne z Mora Sul * szkl. m±ki kukurydzianej, ma³y, dojrza³y banan, ½ szkl. mleka sojowego, ½ szkl. hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego, 5 suszonych daktyli bez pestek, 3 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich, ³y¿ka skórki z cytryny, ¼ ³y¿eczki sody, ³y¿ka przyprawy korzennej - piernikowej, 1/5 ³y¿eczki soli morskiej; orzechy w³oskie do dekoracji;
* polewa - 2,5 ³y¿ki kakao, ³y¿ka rumu, ¼ szkl. hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego;
* foremka 15 cm x 8 cm x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kasz± mann±
* Daktyle drobno pokroiæ. Skórkê cytrynow± umyæ, usun±æ bia³± czê¶æ, pokroiæ w drobn± kostkê, namoczyæ w gor±cej wodzie. Banana obraæ i zmiksowaæ. Do ma³ego garnka wlaæ syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotowaæ, wsypaæ przyprawê korzenn± i sól, lekko ostudziæ. Do ostudzonej mikstury dodaæ zmiksowanego banana, m±kê kukurydzian±, sodê, daktyle, orzechy, skórkê cytrynow±, dok³adnie wymieszaæ, prze³o¿yæ do przygotowanej foremki. Foremkê wstawiæ do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdziæ patyczkiem, wystudziæ.
* Polewa - sk³adniki polewy dok³adnie wymieszaæ, polaæ ciasto - i udekorowaæ orzechami. Ciasto wyj±æ z foremki po zastygniêciu polewy
Jattaveien - 2009-03-14, 15:48
Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie
Shaera - dzieki za przepisik
Shaera - 2009-04-08, 16:05
Jattaveien napisa³/a: | Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie
Shaera - dzieki za przepisik |
Jattaveien, powa¿nie masz (dopiero teraz widzê, ¿e Twój post by³ w po³owie marca ) wszystkie produkty? Nawet ten syrop daktylowy z mojego przepisu? £a³, dobra jeste¶ Ciasto nie wychodzi za du¿e, jakby co W smaku przypomina bakaliowy pierniczek Heh, nawet mojej mamie bardzo smakuje Je¶li siê zdecydujesz upiec, daj znaæ, jak wysz³o
P.S. Temp. piekarnika (u mnie chyba elektryczny ) to 180*C, a piecze siê troszkê wiêcej, ni¿ 30 min. - jak patyczek jest suchy, ciacho gotowe
Jattaveien - 2009-04-08, 19:54
Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik
Shaera - 2009-04-08, 22:44
Jattaveien napisa³/a: | Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik |
Nie ma sprawy Bardzo siê cieszê, ¿e smakuje
Jattaveien - 2009-04-09, 21:02
|
|