wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Jak ugotować tradycyjny dobry żurek?

dżo - 2009-03-08, 10:35
Temat postu: Jak ugotować tradycyjny dobry żurek?
Bardzo lubię żurek ale nie umiem go ugotować tak aby był smaczny, nie za kwaśny, dobrze doprawiony. Może coś mi doradzicie?
kociakocia - 2009-03-08, 10:55

http://wegedzieciak.pl/vi...ghlight=%BFurek polecam Ci bardzo dżo, bo jest go bardzo prosto zrobić , a wychodzi przepyszny, no i nie musi być z listkiem kaffir :-)
Jagula - 2009-03-08, 11:38

dżo ale mi narobiłaś smaka :-P

Robię tradycyjny żurek w prosty sposób:
gotuję esencjonalny wywar warzywny (dużo wszystkich warzyw, ziele angielski, liść laurowy), czasami kilka suszonych leśnych grzybów, wrzucam pokrojone ziemniaczki, majeranek , czosnek, natkę pietruchy i na koniec wlewam żur- nie doprowadzając do wrzenia.

Agnieszka - 2009-03-08, 13:08

robiłam podobnie choć po dodaniu żuru zagotowywałam
ziemniaki czasem oddzielnie, czasem dodane pokrojone jajko na twardo (warto żeby z tym jajem się zagotowało)
ja lubię w żurku czosnek (jak sama robiłam: mąka żytnia, letnia woda, ziele ang, liść laurowy, czosnek, to już nie dodawałam) i majeranek

żurki często są zabielane i myślę, że jeśli wyjdzie za kwaśny sprawdzi się dodanie mleka zbożowego/nasionkowego

ciekawy żurek jest na stronie Bajaderki
http://www.bajaderki.pl/i...ntent&Itemid=32

Mala_Mi - 2009-03-08, 14:45

Ja też robiłam żurek z własnego zakwasu.
Najpierw nastawiam zakwas z czosnkiem, dodaję też liść laurowy i ziele angielskie.
Jak się już zakwasi robię podobnie jak Jagula - wywar z warzyw, potem dodaję żurek, zagotowuję, daję też majeranek, doprawiam chrzanem (daje fajny posmak), a na koniec dodaję ugotowane osobno ziemniaki i jajko.

Jagula - 2009-03-08, 14:56

ech....i koperek :-P
dżo - 2009-03-08, 15:19

Ugotowałam, już cały zjedzony bo taki dobry wyszedł :-D . Wykorzystała wszystkie możliwe porady, dziękuję :-) .
Do wywaru dodałam kilka suszonych leśnych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie. Dodatkowo udusiłam pół cebuli i podsmażyłam z nią grzyby z wywaru. Przyprawiłam majerankiem i czosnkiem.

kociakocia - 2009-03-08, 16:20

uwielbiam żurek, aż zgłodniałam :roll: :-D
Tobayashi - 2009-03-08, 16:35

Własnie wczoraj robiłam żur i świetnie wyszedł. Zawsze najpierw podsmażam cebulę i pieczarki, i dodaję je do juz przygotowanego wywaru z warzyw, do gotujących się ziemniaków. Jak mam, to daję też grzyby suszone. Czosnek konieczny :-D
ag - 2009-03-17, 21:57

A jak robicie zakwas na żurek? Ja właśnie zakupiłam ale następnym razem chciałabym zrobić z własnego zakwasu.
gemi - 2009-04-30, 09:32

ag napisał/a:
A jak robicie zakwas na żurek?

ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)

Ewa - 2009-04-30, 09:47

gemi napisał/a:
ag napisał/a:
A jak robicie zakwas na żurek?

ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)
eeee.... ubieramy buty, bierzemy rower i jedziemy do... "biedronki" :-P
neina - 2010-03-07, 16:41

Ponawiam pytanie, bo nigdzie indziej nie znalazlam na forum - jak zrobic zakwas do zurku? Ten co tutaj kupuje jest z glutaminianem niestety.
Amanii - 2010-03-07, 16:53

http://lmgtfy.com/?q=jak+zrobi%C4%87+%C5%BCur

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

(sorry, nie mogłam się powstrzymać :P )

neina - 2010-03-07, 17:05

No wiesz, wygooglowany przepis to nie to samo co sprawdzony przepis z wegedzieciaka ;-)
alcia - 2010-03-07, 18:26

Amanii napisał/a:
(sorry, nie mogłam się powstrzymać :P )

hehe, fajne ;)

Ale.. tam nie znajdziesz takiego żurku, jaki całą naszą rodzinę w niekończący się zachwyt wprawia.
Ja kiedyś zawsze robiłam z pieczarkami, aż nie s[próbowałam u eeni takiego z tofu wędzonym i oszaleliśmy wszyscy na jego punkcie. Jednak aromaty wędzonkowe żurkowi dobrze robią.
Robię tak:
esencjonalny wywar warzywny z dodatkiem kilku suszonych grzybków, ziela angielskiego i liścia laurowego, dużą ilością czosnku. W między czasie podsmażam pokrojone w kawałki wędzone tofu, po chwili dorzucam do niego zsiekaną cebulkę i duszę razem aż się mocniej zeszkli..
Odcedzam wywar z warzyw, dodaję tofu i cebulę, dolewam żurek (my lubimy mocno kwaśne), doprawiam wyciśniętym czosnkiem (czosnku nigdy za wiele ;) ), majerankiem, zagęszczam trochę (ze 3-4 łyżeczki mąki rozrobione z wodą) i jemy z ziemniakami (ja zawsze ziemniaki do żurku gotuję w całości w mundurkach, potem obieram i pokrojone na talerz.. takie ziemniaki są wg. mnie dużo lepsze w żurku).

nika - 2010-03-07, 20:13

zachciało mi się przez Was żurku, ciakwe czy we wsi kielce znajde gdzieś tofu wędzone :-/
na wszelki ide zakwas robić

Amanii - 2010-03-07, 20:40

alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas :)

no nic, akurat mam mąkę żytnią to spróbuję zrobić ten zakwas z pierwszego linka w googlach, zrobiłyście mi ochotę :D

[ Dodano: 2010-03-07, 20:45 ]
heh, patrzę po przepisach na zakwas i co przepis to inny sposób :D woda przegotowana/nieprzegotowana. Mąka biała+razowa / tylko razowa. Czas kiszenia 2 dni, 3 dni, 5 dni. Ilości do wyboru do koloru :D Wygląda na to, że nie da się tego zepsuć, bo każdy sposób jest dobry :)

alcia - 2010-03-07, 20:58

Amanii napisał/a:
alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas :)

bo ja nie robię sama zakwasu :)

pidzama - 2010-03-07, 21:55

ja ostatnio robiłam z tego przepisu;
http://whiteplate.blogspo...-z-wikliny.html
zakwas kisiłam 3 dni

Tempeh-Starter - 2010-03-07, 21:59

oj niebezpiecznie się bawicie ]:->
moim zdaniem robienie tradycyjnego, dobrego żurku trzeba zacząć od zabicia świni... :idea:

gosia_w - 2010-04-28, 11:18

zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się.

neina - 2010-04-28, 16:52

gosia_w, stokrotne dzieki :-) Dobrze, ze pieke chleb i mam zakwas.
gosia_w - 2010-04-28, 20:27

:-D
Pączuś - 2010-05-01, 00:02

gosia_w napisał/a:
zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się.


I taka ilość zakwasu starczy na całą zupę?? Chodzi mi o to, czy jak robię cały duży garnek zupy to mam podwoić składniki czy starczy?? Zawsze robię zupę na parę dni, bo nie chce mi się codziennie robić :-)

gosia_w - 2010-05-03, 20:58

Pączuś, taka ilość zakwasu starcza mi na ok. 1-1,2 litra wody.
Pączuś - 2010-05-04, 12:28

Dzięki, w takim razie zrobię podwójną ilość :)
Irokezik91 - 2011-04-21, 15:04

Temat na czasie. :mryellow:
alcia, podoba mi się twój przepis na żurek. :-)
A mogę prosić o jakieś proporcje, ponieważ będę pierwszy raz w życiu robić żurek...?

bronka - 2011-04-21, 15:07

Irokezik91, akurat poruszyłyśmy temat w wątku Wielkanocnym :-D
Irokezik91 - 2011-04-21, 20:54

bronka, albo ja ślepa jestem albo ja nie widzę tam tego przepisu...
Zlitujcie się nad początkującą kucharką i beztalenciem kulinarnym... ;-)

bronka - 2011-04-22, 11:29

Irokezik91,
http://wegedzieciak.pl/vi...p=418145#418145 pierwszy post na stronie :mrgreen:

Irokezik91 - 2011-04-22, 13:44

To widziałam, tylko że ja prosiłam o jakieś proporcje, ;) ale spoko zdecydowałam że zrobię z przepisu z puszki dodając do tego grzybów suszonych i tofu wędzonego z cebulką. :)
Zakwas na żurek zrobiłam z przepisu gosi_w, tzn. wczoraj wieczorem go nastawiłam mam dobry zakwas na chleb (rosa jeszcze raz dzięki), więc do jutra wieczór powinien się zakisić.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group