|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - Jak ugotować tradycyjny dobry żurek?
dżo - 2009-03-08, 10:35 Temat postu: Jak ugotować tradycyjny dobry żurek? Bardzo lubię żurek ale nie umiem go ugotować tak aby był smaczny, nie za kwaśny, dobrze doprawiony. Może coś mi doradzicie?
kociakocia - 2009-03-08, 10:55
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5224&highlight=%BFurek polecam Ci bardzo dżo, bo jest go bardzo prosto zrobić , a wychodzi przepyszny, no i nie musi być z listkiem kaffir
Jagula - 2009-03-08, 11:38
dżo ale mi narobiłaś smaka
Robię tradycyjny żurek w prosty sposób:
gotuję esencjonalny wywar warzywny (dużo wszystkich warzyw, ziele angielski, liść laurowy), czasami kilka suszonych leśnych grzybów, wrzucam pokrojone ziemniaczki, majeranek , czosnek, natkę pietruchy i na koniec wlewam żur- nie doprowadzając do wrzenia.
Agnieszka - 2009-03-08, 13:08
robiłam podobnie choć po dodaniu żuru zagotowywałam
ziemniaki czasem oddzielnie, czasem dodane pokrojone jajko na twardo (warto żeby z tym jajem się zagotowało)
ja lubię w żurku czosnek (jak sama robiłam: mąka żytnia, letnia woda, ziele ang, liść laurowy, czosnek, to już nie dodawałam) i majeranek
żurki często są zabielane i myślę, że jeśli wyjdzie za kwaśny sprawdzi się dodanie mleka zbożowego/nasionkowego
ciekawy żurek jest na stronie Bajaderki
hxxp://www.bajaderki.pl/index.php?view=article&catid=8%3AObiady&id=16%3Aurek-gryczany-&option=com_content&Itemid=32
Mala_Mi - 2009-03-08, 14:45
Ja też robiłam żurek z własnego zakwasu.
Najpierw nastawiam zakwas z czosnkiem, dodaję też liść laurowy i ziele angielskie.
Jak się już zakwasi robię podobnie jak Jagula - wywar z warzyw, potem dodaję żurek, zagotowuję, daję też majeranek, doprawiam chrzanem (daje fajny posmak), a na koniec dodaję ugotowane osobno ziemniaki i jajko.
Jagula - 2009-03-08, 14:56
ech....i koperek
dżo - 2009-03-08, 15:19
Ugotowałam, już cały zjedzony bo taki dobry wyszedł . Wykorzystała wszystkie możliwe porady, dziękuję .
Do wywaru dodałam kilka suszonych leśnych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie. Dodatkowo udusiłam pół cebuli i podsmażyłam z nią grzyby z wywaru. Przyprawiłam majerankiem i czosnkiem.
kociakocia - 2009-03-08, 16:20
uwielbiam żurek, aż zgłodniałam
Tobayashi - 2009-03-08, 16:35
Własnie wczoraj robiłam żur i świetnie wyszedł. Zawsze najpierw podsmażam cebulę i pieczarki, i dodaję je do juz przygotowanego wywaru z warzyw, do gotujących się ziemniaków. Jak mam, to daję też grzyby suszone. Czosnek konieczny
ag - 2009-03-17, 21:57
A jak robicie zakwas na żurek? Ja właśnie zakupiłam ale następnym razem chciałabym zrobić z własnego zakwasu.
gemi - 2009-04-30, 09:32
ag napisał/a: | A jak robicie zakwas na żurek? |
ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu
Ewa - 2009-04-30, 09:47
gemi napisał/a: | ag napisał/a:
A jak robicie zakwas na żurek?
ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu | eeee.... ubieramy buty, bierzemy rower i jedziemy do... "biedronki"
neina - 2010-03-07, 16:41
Ponawiam pytanie, bo nigdzie indziej nie znalazlam na forum - jak zrobic zakwas do zurku? Ten co tutaj kupuje jest z glutaminianem niestety.
Amanii - 2010-03-07, 16:53
hxxp://lmgtfy.com/?q=jak+zrobi%C4%87+%C5%BCur
(sorry, nie mogłam się powstrzymać )
neina - 2010-03-07, 17:05
No wiesz, wygooglowany przepis to nie to samo co sprawdzony przepis z wegedzieciaka
alcia - 2010-03-07, 18:26
Amanii napisał/a: | (sorry, nie mogłam się powstrzymać ) |
hehe, fajne
Ale.. tam nie znajdziesz takiego żurku, jaki całą naszą rodzinę w niekończący się zachwyt wprawia.
Ja kiedyś zawsze robiłam z pieczarkami, aż nie s[próbowałam u eeni takiego z tofu wędzonym i oszaleliśmy wszyscy na jego punkcie. Jednak aromaty wędzonkowe żurkowi dobrze robią.
Robię tak:
esencjonalny wywar warzywny z dodatkiem kilku suszonych grzybków, ziela angielskiego i liścia laurowego, dużą ilością czosnku. W między czasie podsmażam pokrojone w kawałki wędzone tofu, po chwili dorzucam do niego zsiekaną cebulkę i duszę razem aż się mocniej zeszkli..
Odcedzam wywar z warzyw, dodaję tofu i cebulę, dolewam żurek (my lubimy mocno kwaśne), doprawiam wyciśniętym czosnkiem (czosnku nigdy za wiele ), majerankiem, zagęszczam trochę (ze 3-4 łyżeczki mąki rozrobione z wodą) i jemy z ziemniakami (ja zawsze ziemniaki do żurku gotuję w całości w mundurkach, potem obieram i pokrojone na talerz.. takie ziemniaki są wg. mnie dużo lepsze w żurku).
nika - 2010-03-07, 20:13
zachciało mi się przez Was żurku, ciakwe czy we wsi kielce znajde gdzieś tofu wędzone
na wszelki ide zakwas robić
Amanii - 2010-03-07, 20:40
alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas
no nic, akurat mam mąkę żytnią to spróbuję zrobić ten zakwas z pierwszego linka w googlach, zrobiłyście mi ochotę
[ Dodano: 2010-03-07, 20:45 ]
heh, patrzę po przepisach na zakwas i co przepis to inny sposób woda przegotowana/nieprzegotowana. Mąka biała+razowa / tylko razowa. Czas kiszenia 2 dni, 3 dni, 5 dni. Ilości do wyboru do koloru Wygląda na to, że nie da się tego zepsuć, bo każdy sposób jest dobry
alcia - 2010-03-07, 20:58
Amanii napisał/a: | alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas |
bo ja nie robię sama zakwasu
pidzama - 2010-03-07, 21:55
ja ostatnio robiłam z tego przepisu;
hxxp://whiteplate.blogspot.com/2008/03/mj-dziadek-wyplata-kosze-z-wikliny.html
zakwas kisiłam 3 dni
Tempeh-Starter - 2010-03-07, 21:59
oj niebezpiecznie się bawicie
moim zdaniem robienie tradycyjnego, dobrego żurku trzeba zacząć od zabicia świni...
gosia_w - 2010-04-28, 11:18
zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się.
neina - 2010-04-28, 16:52
gosia_w, stokrotne dzieki Dobrze, ze pieke chleb i mam zakwas.
gosia_w - 2010-04-28, 20:27
Pączuś - 2010-05-01, 00:02
gosia_w napisał/a: | zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się. |
I taka ilość zakwasu starczy na całą zupę?? Chodzi mi o to, czy jak robię cały duży garnek zupy to mam podwoić składniki czy starczy?? Zawsze robię zupę na parę dni, bo nie chce mi się codziennie robić
gosia_w - 2010-05-03, 20:58
Pączuś, taka ilość zakwasu starcza mi na ok. 1-1,2 litra wody.
Pączuś - 2010-05-04, 12:28
Dzięki, w takim razie zrobię podwójną ilość
Irokezik91 - 2011-04-21, 15:04
Temat na czasie.
alcia, podoba mi się twój przepis na żurek.
A mogę prosić o jakieś proporcje, ponieważ będę pierwszy raz w życiu robić żurek...?
bronka - 2011-04-21, 15:07
Irokezik91, akurat poruszyłyśmy temat w wątku Wielkanocnym
Irokezik91 - 2011-04-21, 20:54
bronka, albo ja ślepa jestem albo ja nie widzę tam tego przepisu...
Zlitujcie się nad początkującą kucharką i beztalenciem kulinarnym...
bronka - 2011-04-22, 11:29
Irokezik91,
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=418145#418145 pierwszy post na stronie
Irokezik91 - 2011-04-22, 13:44
To widziałam, tylko że ja prosiłam o jakieś proporcje, ale spoko zdecydowałam że zrobię z przepisu z puszki dodając do tego grzybów suszonych i tofu wędzonego z cebulką.
Zakwas na żurek zrobiłam z przepisu gosi_w, tzn. wczoraj wieczorem go nastawiłam mam dobry zakwas na chleb (rosa jeszcze raz dzięki), więc do jutra wieczór powinien się zakisić.
|
|