|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Swiąteczny TORT MAKAGIGI
kociakocia - 2009-04-02, 13:12 Temat postu: Swiąteczny TORT MAKAGIGI Swiąteczny TORT MAKAGIGI
1 szkl miodu lub słodu
1 szkl (zdrowego) cukru
1 kostka masła lub innego mazidła
150g maku
200 g posiekanych orzechów do wyboru ( migdały, laskowe, włoskie)
1 łyżeczka mąki
Dla lubiących experymenty zamiast masła - ok. 1/2 szkl oleju orzechowego
Do dzieła:
Miód wraz z cukrem podgrzewamy na malutkim ogniu, aż do uzyskania płynnej masy, dodajemy nastepnie masło, opłukany i odsączony wcześniej mak, orzechy.
Pyszne, gdy uprzednio uprażymy migdały.
Mieszamy masę jeszcze na ogniu ok. 3-5min dodając mąkę i odstawiamy z płyty czy gazu.
Formujemy w natłuszczonej tortownicy czy blaszce ugniatając (najwygodniej) dnem szklanki lub rozwałkowujemy na stole. Wystygniętą masę kroimy w kwadraty lub trójkąty.
Makagigi są również pyszne z bakaliami, suszonymi śliwkami, skórką pomarańczową.
Makagigi mogą obejść się bez maku.
W innej formie niż blacha: poprzekładane andrutami czy waflami, polane na końcu czekoladą, przybrane śmietaną kokosową lub syropem sojowo-waniliowym.
Bon apetit!
Capricorn - 2009-04-02, 13:15
czyli - to ciasto, którego się nie piecze?
brzmi kusząco, ja jestem fanką maku.
kociakocia - 2009-04-02, 13:17
Capricorn, w rondelku, bez piekarnika
gosia_w - 2009-04-02, 15:32
Czy można dać więcej słodu/miodu zamiast cukru? Czy mak powinien byc zmielony?
Lily - 2009-04-02, 16:09
kociakocia napisał/a: | 1 szkl (zdrowego) cukru | a co to takiego?
kociakocia - 2009-04-02, 16:20
Lily, nie biały przecie
zastanawiam sie czy na te święta nie zrobić z ksylitolem
mak niezmielony i prawdę powiedziawszy można regulować sobie ilość miodu, słodu czy cukru, w trakcie robienia będzie widać czy masa jest lepka czy sucha
Lily - 2009-04-02, 16:22
kociakocia napisał/a: | Lily, nie biały przecie | brązowy tez nie
kociakocia - 2009-04-02, 16:25
trzcinowy nierafinowany poleciłabym tak naprawdę (posmak miodu swoje czyni) lub jeszcze lepiej muscovado ciemny , ale co kto lubi i wedle własnych osądów
Lily - 2009-04-02, 16:26
kociakocia napisał/a: | trzcinowy nierafinowany poleciłabym tak naprawdę (posmak miodu swoje czyni), ale co kto lubi i wedle własnych osądów | rozumiem, ale to i tak czysta sacharoza
kociakocia - 2009-04-02, 16:27
Lily, zatem ewidentnie co kto lubi
i zapomniałam dodać, że z dodatkiem likieru amaretto jest to już niebo w gębie
|
|