wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Swiąteczny TORT MAKAGIGI

kociakocia - 2009-04-02, 13:12
Temat postu: Swiąteczny TORT MAKAGIGI
Swiąteczny TORT MAKAGIGI

1 szkl miodu lub słodu
1 szkl (zdrowego) cukru
1 kostka masła lub innego mazidła
150g maku
200 g posiekanych orzechów do wyboru ( migdały, laskowe, włoskie)
1 łyżeczka mąki

Dla lubiących experymenty zamiast masła - ok. 1/2 szkl oleju orzechowego

Do dzieła:

Miód wraz z cukrem podgrzewamy na malutkim ogniu, aż do uzyskania płynnej masy, dodajemy nastepnie masło, opłukany i odsączony wcześniej mak, orzechy.
Pyszne, gdy uprzednio uprażymy migdały.
Mieszamy masę jeszcze na ogniu ok. 3-5min dodając mąkę i odstawiamy z płyty czy gazu.

Formujemy w natłuszczonej tortownicy czy blaszce ugniatając (najwygodniej) dnem szklanki lub rozwałkowujemy na stole. Wystygniętą masę kroimy w kwadraty lub trójkąty.

Makagigi są również pyszne z bakaliami, suszonymi śliwkami, skórką pomarańczową.
Makagigi mogą obejść się bez maku.


W innej formie niż blacha: poprzekładane andrutami czy waflami, polane na końcu czekoladą, przybrane śmietaną kokosową lub syropem sojowo-waniliowym.

Bon apetit! :-D

Capricorn - 2009-04-02, 13:15

czyli - to ciasto, którego się nie piecze?

brzmi kusząco, ja jestem fanką maku.

kociakocia - 2009-04-02, 13:17

Capricorn, w rondelku, bez piekarnika :-D
gosia_w - 2009-04-02, 15:32

Czy można dać więcej słodu/miodu zamiast cukru? Czy mak powinien byc zmielony?
Lily - 2009-04-02, 16:09

kociakocia napisał/a:
1 szkl (zdrowego) cukru
a co to takiego? :)
kociakocia - 2009-04-02, 16:20

Lily, nie biały przecie ;-) ;-)

zastanawiam sie czy na te święta nie zrobić z ksylitolem

mak niezmielony i prawdę powiedziawszy można regulować sobie ilość miodu, słodu czy cukru, w trakcie robienia będzie widać czy masa jest lepka czy sucha

Lily - 2009-04-02, 16:22

kociakocia napisał/a:
Lily, nie biały przecie ;-) ;-)
brązowy tez nie ;)
kociakocia - 2009-04-02, 16:25

trzcinowy nierafinowany poleciłabym tak naprawdę (posmak miodu swoje czyni) lub jeszcze lepiej muscovado ciemny , ale co kto lubi i wedle własnych osądów
Lily - 2009-04-02, 16:26

kociakocia napisał/a:
trzcinowy nierafinowany poleciłabym tak naprawdę (posmak miodu swoje czyni), ale co kto lubi i wedle własnych osądów
rozumiem, ale to i tak czysta sacharoza ;)
kociakocia - 2009-04-02, 16:27

Lily, zatem ewidentnie co kto lubi ;-)

i zapomniałam dodać, że z dodatkiem likieru amaretto jest to już niebo w gębie :-D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group